Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

śnieg w Livigno

23.11.09, 13:28
    Jadę za tydzień do Livigno do Włoch na narty i mam stresa, że nie
    będzie śniegu!!!! Niech ktoś mnie pocieszy:(:(:(
    Obserwuj wątek
      • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 13:42
        ja jadę 12 grudnia i tez biegam po serwisach i juz sie niecierpliwie
        na razie nie wyglada to fajnie teoretycznie 28 start sezonu
        Dzisiaj rano na kamerkach widziałem ze armatki snieżne pracowały
        ale czy to się utrzyma przy takiej pogodzie
        • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 23.11.09, 14:22
          Ja będę tam właśnie od 28 listopada. Czy w razie słabych opadów
          śniegu naśnieżają wszystkie stoki czy może zamykają wyciągi
          (:O:O:O:O)??? Widziałam prognozę, niby ma padać śnieg, ale w
          większości na górze, czy to wystarczy?
          • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 14:29
            z tego co wyczytałem na stronie to "śnieg gwarantowany" od grudnia
            do maja
            70% tras sztucznie naśnieżanych
            jeste jedne warunek - musi być mróz a z nim na razie jest kiepsko
            i to mnie martwi
            a opady to zapowiadaja serwisy narciarskie - inne pozostają przy
            chmurach bez opadów
            słabo to w tym roku wyglada
            • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 23.11.09, 15:16
              Słabiutko... Co prawda jak byłam w zeszłym roku 5 grudnia, to padało
              tyle śniegu, że musieliśmy odkopywać samochód. Także Ty na pewno nie
              masz się o co martwić;)
              • Gość: X Re: śnieg w Livigno IP: 193.91.30.* 23.11.09, 15:28
                Własnie spojrzałem na kamerki w Livigno?Jak oni chcą naśnieżyć trasy
                do 29.11 ?Słabo to wygląda?Może czekają i liczą na opad śniegu
                jednak?Może naśnieżają już trasy w wyższych partiach a te kamerki
                ustawione są na stoki leżące nisko?W sumie bez sensu byloby
                naśnieżać teraz trasy nisko leżące jak w dolinach jest temeperatura
                około 10 stopni celcjusza.
                • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 15:41
                  obserwuje juz te kamerki kilka dni i wydaje mi sie ze w miejscach
                  tras narciarskich pojawiają sie białe plamy nawet w niższych rejonach

zobaczymy

teroertyucznie do niedzieli przewiduja serwisy od 3 cm do 21 cm
                  sniegu
                  • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 23.11.09, 15:48
                    nareszcie! dzięki za pocieszenie:)
                    • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 15:52
                      na stronce Mottolino twierdzą twardo ze otwierają i ze w tydzień
                      dosypia sniegu ;-)
                      • Gość: skifun Re: śnieg w Livigno IP: *.171.105.18.static.crowley.pl 23.11.09, 16:26
                        na tej stronie wygląda to nieźle:
                        www.ilmeteo.it/meteo-lungo-termine/Livigno
                        trzeba trzymać kciuki za te opady.
                        • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 23.11.09, 17:39
                          Dzięki za wybitnie szczegółową mapę meteorologiczną Livigno. Będę
                          sprawdzań co dziennie:) pozdr.
                          • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 14:31
                            Chyba nie masz się co martwić o śnieg :
                            www.skiinfo.com/Snowfinder-details/Livigno-EITLIVIGNO-8952-en.jhtml
                            wyglada fajowo
                            zazdrosze jazdy - my jeszcze czekamy 2 tygodnie i 12.12 wyjazd ;-))
                            • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 24.11.09, 15:22
                              Wojti:) dwa tygodnie szybko zlecą, jak ja będę wyjażdżała Ty
                              będziesz zaczynał urlop. Wtedy ja będę Ci zazdrościć. Pozdrawiam,
                              dzięki za słowa otuchy i mapkę:)
                              • Gość: X Re: śnieg w Livigno IP: 193.91.30.* 25.11.09, 14:26
                                W Alpach od niedzieli wieczór 29.11 do środy rano zapowiadają spore
                                opady śniegu !!!
                                • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 25.11.09, 14:42
                                  Wspaniała wiadomość!!!! Dzięki:)
                                  • Gość: Gosc Re: śnieg w Livigno IP: 193.91.30.* 02.12.09, 16:29
                                    Witam. Jak wyglada dzisiaj sytuacja z otwartymi stokami do jazdy w
                                    Livigno? Czy faktycznie otwarte jest tylko 5 km jak podają na
                                    stronie livigno.eu? Cos wolno im idzie ubijanie tego sniegu co spadł
                                    w poniedziałek. Kiedy te wszystkie pozostałę trasy będą gotowe? 5 km
                                    na 115 mozliwych to straszna lipa...
                                    • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 02.12.09, 16:41
                                      Niestety nie wszystkie trasy są otwarte. Dopiero zaczynają je
                                      przygotowywać. Lenie śmierdzące. W piątek mają być wszystkie
                                      otwarte. Wczoraj podobno było zagrożenie lawinowe. Otwarte są
                                      najdłuższe trasy na mottolino i carosello i jeszcze jakieś pierdy
                                      małe. Na początku trochę się denerwowałam, ale i tak jest wspaniale.
                                      pzdr:)
                                      • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.sky24.pl 04.12.09, 20:42
                                        Widze ze coś prognozy otwarcia wszytkich tras w dniu dzisiejszym sie
                                        nie sprawdziły. Przynajmniej na stronie Livigno informuja ze
                                        codziennie przybywa 1 otwarta trasa. W takim tempie całość ośrodka
                                        będzie gotowa dopiero w styczniu. No a za tydzień tam zawitamy.
                                        Slimvanili napisz prosze podsumowanie pobytu - spostrzerzenia,
                                        aktualne ceny (np benzyny i na stokach) no i oczywiście komunikat
                                        narciarski z dnia dzisiejszego. Z góry WIELKIE dzięki. PZDR
                                        • Gość: ppfj Re: śnieg w Livigno IP: *.home.aster.pl 04.12.09, 20:57
                                          dołączam sie do powyzszej prosby cos słabe te tempo wykazuja Włosi snieg
                                          pada temperatura jest i co ?
                                        • Gość: ppfj Re: śnieg w Livigno IP: *.home.aster.pl 04.12.09, 21:21
                                          wojti my ruszamy 12 lub 13stego z wawy - moze konwoj :)
                                          • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.sky24.pl 06.12.09, 20:01
                                            ppfj
                                            ja jade juz w piatek 11 z poznania do wrocławia po kuzyna
                                            pewnie wyruszmy 12 ok 3-4 w nocy tak zeby dojechac na 15 do
                                            szwajcarii na tunel
                                            13 to juz bedziemy pomykac na stoku
                                            do zobaczenia i szerokiej drogi ;-))
                                        • slimvanilia Re: śnieg w Livigno 04.12.09, 21:44
                                          No więc tak, pogoda jest w kratkę, dziś warunki do jazdy były słabe.
                                          Tras otwartych faktycznie dość wolno przybywa. Szczególnie na
                                          Carosello, gdzie otwarte są w rzeczywistości 4 trasy, w tym jedna
                                          krótka (baby lac salin). Dużo lepsza sytuacja jest na Mottolino,
                                          gdzie ratraki chodzą non stop i jutro powinny być otwarte wszystkie
                                          trasy. Dziś widziałam, że z samego szczytu spuścili krzesełka (monte
                                          neve), chyba tak na próbę, ale na stronie Mottolino informują, że
                                          jutro otwarte będą wszystkie wyciągi:
                                          www.mottolino.com/include/mod/comp/svg/mottolinoMap.jsp
                                          Jeśli chodzi o cenę benzyny, to na wszystkich stacjach kosztuje
                                          0,884 euro. Livigno to jak pewnie wiecie, strefa bezcłowa, więc
                                          paliwo i alko są tanie. Ceny na stoku są ok, obiad z browarem dla
                                          dwóch osób to jakieś 15 euro. Bombardini 3 euro:) Ludzi jest bardzo
                                          mało, pewnie więcej zjedzie się jutro. Ja zostaję tu jeszcze
                                          tydzień, więc mam nadzieję, że się wyjeżdżę. PZDR:):):)
                                          • Gość: wojti Re: śnieg w Livigno IP: *.sky24.pl 06.12.09, 19:59
                                            Slimvanilia
                                            No to masz piękne wakajce - 2 tygodnie w Livigno ;-)
                                            No i na ten tydzien zapowiadaja super pogode
                                            widziałem na stronce ze w koncu oddali troche tras 90 /115 km to juz
                                            jest po czym jeździć
                                            To sie miniemy pewnie w tunelu bo my wyjazd w sobote aby zdazyc na
                                            tunel do godz 15
                                            dziekuje za inforamcje na temat cen
                                            2 lata temu w Madonnie Bombardini kosztowało chyba 4 Euro
                                            Pozdrawiam i zycze jutro słonecznych stoków ;-))
                                            • Gość: kazik Re: śnieg w Livigno IP: *.skierniewice.vectranet.pl 06.12.09, 21:37
                                              Zazdroszczę Wam, trzeba przyznać że wszystko ładnie wygląda. Trzeba się będzie
                                              tam kiedyś wybrać. Mam nadzieję, że są też miejsca dla osób z mniejszymi
                                              umiejętnościami;)

a dla zainteresowanych mój "risercz" - trochę informacji (hotele, polskie strony
                                              o miejscu) - Livigno narty
                                          • Gość: ppfj Re: śnieg w Livigno IP: *.home.aster.pl 10.12.09, 22:18
                                            Witam czy ktos z tambyclow moze opisac warunki sniegowe aktualnie w tym duty
                                            free panujace :)?A i czy tloczno w miescie i co wazniejsze na wyciagach?

dzieks

ppfj
                                            • Gość: desnuda Re: śnieg w Livigno IP: *.chelmnet.pl 13.12.09, 22:10
                                              Witam,
                                              spedzilam w Livigno ubiegly tydzien i spokojnie moge powiedziec, ze mozna
                                              poszalec na stokach. W zasadzie wiekszosc tras zostala juz oddana. Poczatek
                                              tygodnia byl dosc tloczny z uwagi na jakis dlugi wloski weeknd, pozniej warunki
                                              bardzo dobre. Troszke popadal snieg, reszte załatwiaja ludzie /sniezenie w cyklu
                                              ciaglym przy ujemnych temperaturach/.
                                              • Gość: RE Re: śnieg w Livigno IP: *.chello.pl 16.12.09, 21:04
                                                Witam
                                                Jak wygląda obecnie sytuacja w Livigno. Czy przy tych mrozach da sie przyjemnie
                                                pojeździć?
                                                Pzdr
        • Gość: marek Re: śnieg w Livigno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.09, 11:03
          nie ma za dużo śniegu ale ziemia nie wychodzi, cały czas dośnieżają,
          jest ok, byle nie takie mrozy jak były
      • Gość: outlanderek Re: śnieg w Livigno IP: *.chello.pl 05.12.09, 14:08
        Obejrzyjcie sobie załączony filmik. Wygląda
        fajnie:www.youtube.com/watch?v=IqazfHo4zRE

Pozdr.

/D
        • Gość: ppfj Re: śnieg w Livigno IP: *.home.aster.pl 20.12.09, 14:57
          wlasnie wrocilem z Livigno.Jedyne co mi przeszkadzalo to mrozy faktycznie jak
          jest -26 to spada zapal ale :a jest bombardinio
          b szukamy miejsca w Livigno gdzie cieplej a roznice potrafily wynosic 10 stopni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka