Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

deski FLOW...

IP: *.ghnet.pl 16.12.09, 16:13
    witam,
    wiem, ze to naraciarskie forum, ale moze są tu jacys snowboarderzy?? :)

co sądzicie o firmie flow??? Zastanawiam sie nad deska Flow Myriad 09/10
    Obserwuj wątek
      • marekatlanta71 Re: deski FLOW... 16.12.09, 17:06
        Sa OK.
        • mag00sia Re: deski FLOW... 25.12.09, 23:34
          Flow to nie tylko inna firma ale cały system mocowania człowieka do deski mówiąc najprościej....
          Generalnie kupując deskę Flow nalezy kupić wiązania i buty Flow bo próbując dopasować inne na ogół są niekompatybilne ( nie wiem jak z deską ale na pewno w wiązaniach moga nie leżeć dobrze buty innych firm)
          Kiedyś zastanawiałam się nad kupnem wiązań flowa ale po dogłębnym zbadaniu tematu odstąpiłam od zamiaru - większość uzytkowników jednego z forów snowbordowych twierdziła - popierając twierdzenia doświadczeniem - że flowy dają mniejsze możliwości kontroli deski niż tradycyjne wiązania.
          • Gość: kk Re: deski FLOW... IP: 77.79.229.* 26.12.09, 10:19
            Nie zgadzam się z powyższą opinią. Mam wiązania Flow + buty Northwave i
            wszystko jest ok. Co do kontroli deski... nie mam takich spostrzeżeń,
            ale może jeszcze nie ta liga:)
            Generalnie same wiązania są dla "wygodnych". Nie trzeba siadać na stoku
            i wojować z paskami. Wada- praktycznie nie możliwe porządne zapicie
            wiązań na samym stoku( tzn nie na płaskim terenie).
            pzdr
            • marekatlanta71 Re: deski FLOW... 28.12.09, 13:41
              A to akurat zalezy od modelu wiazan Flow - w tych drozszych/lepszych masz takie
              same mozliwosci regulacji jak w tradycyjnych + otwierany tyl (wraz z regulacja
              kata stania).
          • marekatlanta71 Re: deski FLOW... 28.12.09, 00:56
            Pewnie zabrzmie niegrzecznie ale wiekszych glupot to w zyciu nie czytalem...

1. Praktycznie kazde wiazania pasuja do kazdej deski. Sa dwa systemy mocowania
            wiazan - Burtona (3 sruby) i reszta (4 sruby). Praktycznie kazde wiazania sa
            uniwersalne - pasuja do obu systemow

2. Wiazania Flow maja wady i zalety. Ja na Flow'ach jezdze od 10 lat i sobie je
            chwale. Sa bardzo wygodne i oszczedzaja palce u rak (bo nie trzeba ich ciagle
            zapinac i odpinac). No i za kazdym zjazdem ma sie tak samo zapiete wiazania co
            pozwala na skoncentrowanie sie na technice a nie na sprawdzaniu czy sie
            wlasciwie dociagnelo. Najwieksza wada Flow'ow jest trudnosc w dociagnieciu na
            "imadlo", ale taki sposob zapiecia zwykle konczy sie niedotlenieniem nogi...

3. Buty tez sa dwoch rodzajow - do zwyklych wiazan - wtedy pasuja do dowolnych
            wiazan i specjalne, powiazane z specjalnymi wiazaniami typu "step in"
            (uwielbianymi przez wypozyczalnie i znienawidzonymi przez deskowcow)

W sprawie kontroli deski - wszystko zalezy od calego zestawu - kiepska deska
            bedzie wibrowala i nie da sie na niej szybko jechac, zle dociagniete lub slabej
            jakosci wiazania zostawia luz i precyzyjna kontrola bedzie niemozliwa, zle
            dobrane buty pozwola na oderwanie sie piety i zakrety beda utrudnione. Wszystko
            musi razem grac.

Ja np. jezdze na desce Ride Timeless TMS, do tego mam wiazania Flow NXT AT. W
            tym roku zmienilem buty Salomona na Forum Boa i nie jestem zadowolony, wiec
            planuje nastepna zmiane na jakis wyrob Burtona z Speed Zone Lacing System.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka