Gość: olivka IP: *.ghnet.pl 16.12.09, 16:13 witam, wiem, ze to naraciarskie forum, ale moze są tu jacys snowboarderzy?? :) co sądzicie o firmie flow??? Zastanawiam sie nad deska Flow Myriad 09/10 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag00sia Re: deski FLOW... 25.12.09, 23:34 Flow to nie tylko inna firma ale cały system mocowania człowieka do deski mówiąc najprościej.... Generalnie kupując deskę Flow nalezy kupić wiązania i buty Flow bo próbując dopasować inne na ogół są niekompatybilne ( nie wiem jak z deską ale na pewno w wiązaniach moga nie leżeć dobrze buty innych firm) Kiedyś zastanawiałam się nad kupnem wiązań flowa ale po dogłębnym zbadaniu tematu odstąpiłam od zamiaru - większość uzytkowników jednego z forów snowbordowych twierdziła - popierając twierdzenia doświadczeniem - że flowy dają mniejsze możliwości kontroli deski niż tradycyjne wiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: deski FLOW... IP: 77.79.229.* 26.12.09, 10:19 Nie zgadzam się z powyższą opinią. Mam wiązania Flow + buty Northwave i wszystko jest ok. Co do kontroli deski... nie mam takich spostrzeżeń, ale może jeszcze nie ta liga:) Generalnie same wiązania są dla "wygodnych". Nie trzeba siadać na stoku i wojować z paskami. Wada- praktycznie nie możliwe porządne zapicie wiązań na samym stoku( tzn nie na płaskim terenie). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: deski FLOW... 28.12.09, 13:41 A to akurat zalezy od modelu wiazan Flow - w tych drozszych/lepszych masz takie same mozliwosci regulacji jak w tradycyjnych + otwierany tyl (wraz z regulacja kata stania). Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: deski FLOW... 28.12.09, 00:56 Pewnie zabrzmie niegrzecznie ale wiekszych glupot to w zyciu nie czytalem... 1. Praktycznie kazde wiazania pasuja do kazdej deski. Sa dwa systemy mocowania wiazan - Burtona (3 sruby) i reszta (4 sruby). Praktycznie kazde wiazania sa uniwersalne - pasuja do obu systemow 2. Wiazania Flow maja wady i zalety. Ja na Flow'ach jezdze od 10 lat i sobie je chwale. Sa bardzo wygodne i oszczedzaja palce u rak (bo nie trzeba ich ciagle zapinac i odpinac). No i za kazdym zjazdem ma sie tak samo zapiete wiazania co pozwala na skoncentrowanie sie na technice a nie na sprawdzaniu czy sie wlasciwie dociagnelo. Najwieksza wada Flow'ow jest trudnosc w dociagnieciu na "imadlo", ale taki sposob zapiecia zwykle konczy sie niedotlenieniem nogi... 3. Buty tez sa dwoch rodzajow - do zwyklych wiazan - wtedy pasuja do dowolnych wiazan i specjalne, powiazane z specjalnymi wiazaniami typu "step in" (uwielbianymi przez wypozyczalnie i znienawidzonymi przez deskowcow) W sprawie kontroli deski - wszystko zalezy od calego zestawu - kiepska deska bedzie wibrowala i nie da sie na niej szybko jechac, zle dociagniete lub slabej jakosci wiazania zostawia luz i precyzyjna kontrola bedzie niemozliwa, zle dobrane buty pozwola na oderwanie sie piety i zakrety beda utrudnione. Wszystko musi razem grac. Ja np. jezdze na desce Ride Timeless TMS, do tego mam wiazania Flow NXT AT. W tym roku zmienilem buty Salomona na Forum Boa i nie jestem zadowolony, wiec planuje nastepna zmiane na jakis wyrob Burtona z Speed Zone Lacing System. Odpowiedz Link Zgłoś