totutotu 12.02.10, 21:13 Na czubie narty biegowej odkleił mi się ślizg. Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki klej chwyci to śliskie tworzywo ślizgu? Jeżeli tylko serwisy dysponują takimi klejami to ile może kosztować przyklejenie w serwisie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ortodox Re: Przyklejanie ślizgów 12.02.10, 22:23 Myślę, że można spróbować jakimś porządnym klejem dwuskładnikowym np: www.bernas.home.pl/Body_K/k_epx.htm Wcześniej oczywiście dobrze przygotować i odtłuścić powierzchnie acetonem. Klejenie w serwisie z pewnością nie będzie drogie, bo przecież same narty są dość tanie i usługa byłaby nieopłacalna. Moim zdaniem nie powinno kosztować więcej niż 20-30 zł. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotu Re: Przyklejanie ślizgów 13.02.10, 12:04 Dzięki ortodoxie za odsyłacz do stronki z klejami. Szczególnie akrylowy DP 8005 jest zalecany do tworzyw typu PP i PE. Niestety są to kleje przemysłowe i do stosowania zalecany jest specjalny dozownik z mieszaczem. Najmniejsze opakowanie to 50 ml. Obawiam się, że cena kleju i dozownika byłaby zbliżona do ceny nart. Sprawdzę jeszcze czy w serwisie mogą skleić. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Przyklejanie ślizgów 13.02.10, 12:37 Niestety, nie zam ceny, ale wydaje mi się, że można poradzić sobie bez dozownika. Fakt, firma 3M nie jest tania, ale jest dobra. Myślę, że możesz poszukać innych tańszych odpowiedników. Sporo klei dwuskładnikowych jest teraz dostępnych nawet w supermarketach i można kupić już coś za kilka złotych. Jakoś latem kupiłem taki klej w LIDLu. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotu Re: Przyklejanie ślizgów 13.02.10, 21:56 Na ogół kleje dwuskładnikowe są klejami epoksydowymi (takim tanim klejem jest np. polski Distal) ale one nie nadają się do tworzyw śliskich. Natomiast DP 8005 zalecany do tworzyw typu polipropylen i polietylen jest klejem dwuskładnikowym akrylowym. Zazwyczaj kleje akrylowe są jednoskładnikowe. Spróbuję znaleźć lokalnego dystrybutora tego kleju i sprawdzę cenę. Muszę się spieszyć bo niedługo nie będę mógł korzystać z nart obecnie chorej żony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Przyklejanie ślizgów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 22:56 Jak wiesz lepiej to po co pytasz? idź do serwisu i po kłopocie bo samodzielne klejenie może może się skończyć koniecznością kupienia nowych nart,ale tak to bywa jak się podciera tyłek szkłem. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotu Re: Przyklejanie ślizgów 14.02.10, 11:42 Ago, wiem dzięki wskazówkom ortodoxa. A serwisom ostatnio przestałem bezkrytycznie ufać jak mi spartaczyli ostrzenie i szlifowanie ślizgów w zjazdówkach. Nowych biegówek w tym sezonie już nie kupię bo w moim mieście pewnie wszystkie już sprzedano. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Przyklejanie ślizgów 14.02.10, 19:33 Poczytajcie www.koenigserwis.pl/?serwis,35 Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś