Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Selective carving piste...

IP: *.dclient.hispeed.ch 31.03.10, 17:21
    Takie 3 slowa wyczytalem w austriackiej TV na reklamie ktörejs z
    narciarskich miejscowosci. O ile mniej wiecej wiem co znaczy drugie
    i trzecie slowo, a nawet wydaje mi sie, ze rozumiem slowo pierwsze,
    to niestety nie mam pojecia co te trzy slowa razem pisane moglyby
    znaczyc...
    Moze ktörys z (wysoko cenionych przeze mnie) ekspertöw tegoz forum
    mogloby mi to wytlumaczyc?
    pozdr.
    Orni
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Selective carving piste... 01.04.10, 09:59
        Nie jestem ekspertem :P Jednak zrozumienie tego nie wydaje mi się szczególnie
        trudne.
        Wyborowe (wyborne) trasy carvingowe ...
        pozdro.
        • ewangelizator_carvingu Re: Selective carving piste... 01.04.10, 10:21
          ja nie jestem ani expertem ani tłumaczem, to jest taki marketingowy
          tekst, samo słowo selective moim zdaniem ma dodac ekskluzywnosci, ja
          bym to przetłumaczył
          jako "wyjatkowe", "nadzwyczajne", "niepowtarzalne"
      • Gość: Jozzo Re: Selective carving piste... IP: *.tor.primus.ca 01.04.10, 12:10
        Nic to nie znaczy poza okresleniem zbioru ktoremu sa przypisane jakis wlasnosc
        moga byc gloryfikujaca lub pejoratywne.
        Jest to wyjente z kontekstu wiec nie maozna przypisac temu jakiegos znaczenia
        poza np okresleniem zbior stokow ... NO wlasnie co dalej [czyli w jakim
        kontekscie bylo to uzyte]
        I nie tworzcie na bazie tego glryfikujacego znaczenia. NIe chodzi tu tez po
        przeznacznie do carvingu bo uzyto by to raczej slowa dedicated.

• ortodox Re: Selective carving piste... 03.04.10, 13:05
          Niewątpliwie znasz lepiej angielski niż ja, lecz dlaczego piszesz, że nie znany jest kontekst. Jest to reklama miejscowości narciarskiej w TV. Kontekst i przeznaczenie tekstu jest znany. Gloryfikacja jest elementem reklamy czy to Ci się podoba czy nie. Dlaczego przelewasz swoją niechęć do carvingu na tłumaczenie prostych tekstów?
          Życzę zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych :)
          pozdro.
      • Gość: Jozzo Re: Selective carving piste... IP: *.tor.primus.ca 03.04.10, 15:20
        Dzieki i wzajemnie - Widac po twoim tekscie ze doszedles do siebie
        Co do reklamy - hmm to co piszesz to domniemanie a nie kontkest.
        A to duza roznica i swadczy raczej ostroznym uzyciu slowa carvong
        NO bo co tylko wybrane stoki nadaja sie do carvingu - to brzmi raczej
        pejoratysnie niz gloryfikacyjnie, bo wynika z tego ze inne stoki do carvingu
        sie nie nadaja. No bo jak to inaczej rozmumiec.
        Idac dalej mozna spekulowc ze Selective carving piste... niesie przekaz ze na
        takich stokach nie mozna jezdzic inna technika niz carving i pilnuja tego
        specjalne sluzby, A moze poprostu sa nak wyprofilowane ce da sie ja nich jechac
        tylko carovnigiem ....
        Wiec jak widzisz ze spekulacjami trzeba bardzo uwazeac natomiast kontekst
        jest elementem chrakteryzujacym dane slowo czy fraze zdecydowanie bardziej
        jednoznacznie. :) Moim zdaniem plama w reklamie.

No i mala prosba prosze cie wejdz na szcyzty swojej percepcji i zrozum wreszcie
        ze nie mam zednej niecheci w kierunku carvingu ba nawet uwazam go za
        cenny elemnt techniczny ktory kazdy naricarz powinien miec w swoim asortymecnie
        umiejetnoaci narciarskich i to w sumie obowiazkowo. Jedyne co to jestem
        niechetny w stosunku do oszolomiamu carvingowego i wpaczaniom percepcji
        narciarstwa zwlaszacza u poczatkujacych narciarzy.
        No to wesolego skaczacego jajaka

• ortodox Re: Selective carving piste... 03.04.10, 16:10
          Myślę, że nikomu ze stałych czytelników tego forum nie muszę tłumaczyć Twego stosunku do carvingu :P Robisz to wystarczająco skutecznie sam ... swoimi tekstami:) Nie musiałem dochodzić do siebie, bo nie było takiej potrzeby. Czasem jednak moje żarty ( o dziwo ) przekraczają szczyty percepcji adresatów i bywają opacznie zrozumiane :( Wracając do tematu wątku drogi Jozzo, to nie sądzę ( z całym szacunkiem dla Twej angielszczyzny ), że selective można by tu przetłumaczyć jako "wybrane" choć to słowo ma także to znaczenie.
          Napisałem wyżej "wyborowe" lub "wyborne" ... bo można to także tak właśnie przetłumaczyć. To słowo świetnie nadaje się do spotu reklamowego, więc jest jak najbardziej w kontekście.
          Co do Twych dalszych domniemań, to początkowo chciałem to już przemilczeć, ale ostatecznie uznałem, że w okresie świątecznym powinniśmy być bardziej otwarci ( szczerzy ). Taaak, carving lubi pewne stoki. Oczywiście można carvingiem pojechać niemal wszędzie, to kwestia umiejętności i efekywności. Jednak nie zmienia to faktu, że najlepsze do carvingu są szerokie, średnio nachylone i dość równe ( dość dobrze przygotowane ) stoki. O takich zapewne myślał ktoś, kto napisał słowa "selective carving piste" Bez względu na to ile jest w tym prawdy o tamtejszych stokach w tej reklamie, nie oznacza to, że na takich stokach nie da się pojechać technikami klasycznymi. To "oczywista oczywistość".
          Nie znajduje innych słów, by Cię do tego przekonać.
          Jeszce raz Jozzo ... Wesołych Świąt.
          pozdro.
          • Gość: Jozzo Re: Selective carving piste... IP: *.tor.primus.ca 03.04.10, 20:49
            dzieki za zyczenia,
            a tak to fajnie ze mas taka percepcje omawianego slowa w/g mnie jest ona rownie
            tendencyja jak twoja opina o moim stosunku do carvingu.
            No ale jak napisales teksty napisane przez nas swadccza o naszych postawach -
            reszta jest juz tylko milczeniem i ewentualnie przejzenie tekstow przez naas
            popelnionych. Komu by sie chciali????!!!!
            co do znaczenia wyborny itp polecam slowniki na netcie ot np
            dictionary.reference.com/browse/selective
            No nareszcie zalapalem dzieki za oswiecienie
            No i nie ustajacego wesolego skaczacego jajak [ z okazji swat wielkanocnych]

• Gość: alienski Re: Selective carving piste... IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.10, 21:05
              A ja bym dodal, ze slowo selective kojarzy mi sie z selekcja, selekcjonerem.
              (wybor ale nie wyborny)
              Jakim to kiedys byl Jacek Gmoch, bo n.p. taki Kazimierz Gorski byl "tylko"
              trenerem, choc mial wiecej sukcesow.
              Ale to tak na marginesie :)

Co by ta nazwa dokladnie nie znaczyla, jest wedlug mnie marketingowym
              okresleniem narciarskiego terenu, dla wszystkich tych, ktorzy po paru godzinach
              z instruktorem nauczyli sie CARVINGU.
              Dla wszystkich innych narciarzy, "wladajacych" rowniez inna technika jazdy na
              nartach, jest powyzsze okreslenie danego osrodka, zupelnie zbyteczne.
              Splaszajac temat mozna by powiedziec, ze do carvingu potrzebuje selective piste.
              Z wszechstronnymi umiejetnosciami narciarskimi, dam sobie rade na kazdym stoku.

Wszystkim forumowiczom wesolych i smacznego (nie koniecznie skaczacego) jaja :)
              • Gość: Skyddad Re: Selective carving piste... IP: 95.109.105.* 03.04.10, 21:52

Najserdeczniesze zyczenia z okazji Swiat Wielkiej Nocy.
                Dostalem zabawny wierszyk i posylam dalej;
                Wesołego królika, co po stole bryka,
                spokoju świętego i czasu wolnego,
                życia zabawnego w jaja bogatego
                i w ogóle wszystkiego, kurczę, najlepszego
                A dla wybrednych,

przed chwileczka otrzymalem, wiec dalej przekazuje :)))
                Wesolego Alleluja, smacznego jajka i mokrego dyngusa!

Już Wielkanocne nadchodzą święta, więc niechaj każdy o tym pamięta,
                by w tym okresie, zgodnie ze zwyczajem zrobić porządek koło swych jajek.
                Bo nabiał męski, mówiąc logicznie, raz w roku musi wyglądać ślicznie.
                Z takiej okazji każdy chłop wszędzie czyści do glansu swoje narzędzie.
                Czasem pędzelkiem ultramaryny malują jaja śliczne dziewczyny,
                ale nie każdy, przyznacie sami, umie obchodzić się z jajeczkami.
                Więc naszym członkom wpadł pomysł nowy, by powstał taki punkt usługowy,
                a w nim pani Julia, Zosia czy Maja fachowo będzie malować jaja:

# Takim, co mają jaja jak wory, malować będą przepiękne wzory.
                # Takim, co mają małe kuleczki, to pomalują w graszki, kropeczki.
                # A kto ma jaja niczym granaty, to polecimy paski i kwiaty.
                # Tym, co po jajach został pokrowiec, piękne protezy zrobi fachowiec.
                # Kto zaś ma jaja stare, nieświeże, temu mistrz wzór dyskretny dobierze.
                # Kto chce mieć względy u swej kochanki, powinien stroić jaja w pisanki.

Obsługę ręczną też zapewniamy, wszystko bezpłatnie w ramach reklamy.
                Gdy do nas przyjdziesz, siądziesz wygodnie, wystarczy tylko, że zdejmiesz spodnie.
                Potem mistrz jaja wyperfumuje i jak należy je pomaluje.
                A po obsłudze pożegna grzecznie, a ty do domu wrócisz świątecznie.
                Zaniesiesz swój nabiał dumny jak basza, bo tak maluje Spółdzielnia nasza.

Więc popierajcie naszą Spółdzielnie, która maluje jaja rzetelnie!
                Pzdr serdecznie wszystkich
                Sky.
      • Gość: smiglostopy Re: Selective carving piste... IP: *.dyn.optonline.net 07.04.10, 01:28
        Jesli nie jest to wyrwane z kontekstu, a stanowi slogan to znaczy mniej wiecej tyle ze sa to trasy ktore selekcjonuja karwingowych narciarzy. Czyli sa tak trudne, ze tylko co lepsi sobie z nimi poradza, albo tak latwe ze tylko co slabsi na nich beda chcieli jezdzic;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka