Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Buty narciarskie...

IP: 195.85.227.* 26.02.04, 10:13
    cały zeszły tydzień spędziłem na nartach ( pierwszy raz ) i było cudownie ...

miałem tylko cały czas problem z butami.
    Otóż strasznie bolały mnie stopy ( a dokładnie śródstopie) - miałem wrażenie
    że kostki śródstopia ktoś nmi ściska "hiszpańskim butem".
    Dodać muszę że buty miałem z wypożyczalni, rozmiarowo dobre ...( normalne
    buty kupuję na rozmiar 47 / 13 )
    Z czego mogą wynikać moje problemy ?
    Potrzebuję diagnozy bo chciałem kupić sobie buty korzystając z posezonowych
    rabatów.

Z góry dzięki
    Bishop
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Buty narciarskie... 26.02.04, 13:59
        Witaj Bishop!
        Moze brak treningu ,pierwszy raz w zyciu.
        Jezeli zdecydowalbys sie na kupno,cene przystepna i sa naprawde dobrymi butami
        to szukaj w Nordic.Nie salomon,nie rossignol.
        Nordici maja swietne latwe zapiecia i naprawde mozna dobrac buty gdzie bedziesz
        sie czul jak w salonie na dywanie.Nordici swietnie pasuja dla mezczyzn.Sa rozne
        wersje stopnie twardosci pochylenia itp.Pzdr.Skyddad
        • smok27 Re: Buty narciarskie... 26.02.04, 15:20
          a jaka firme polecilbys dla kobiet? :)
          pare lat temu kupilam nowe Salomony, ale jezdzilam w nich tylko jeden tydzien -
          bardzo cisna mnie w stope (po bokach).
          Tez przymierzam sie do kupna nowych na wyprzedazach.
          • skyddad Re: Buty narciarskie... 26.02.04, 17:00
            Witaj Smoku27!
            Dla kobiet najlepsze sa wlasnie Rossignole,ale skoro mowisz ze Ciebie uwieraja
            po "bokach" to zdecydowanie Nordic.Nordic pomyslal o tych bolaczkach i naprawde
            nie beda Ciebie juz nigdy uwierac.Pzdr.Skyddad
            P.S brzmi to jak reklama,nie pracuje dla nikogo tylko sprawdzone na wielu
            osobach.
            • smok27 Re: Buty narciarskie... 26.02.04, 20:48
              dzieki za odpowiedz-podpowiedz :)
              jedno "ale" - mnie nie uwieraja Rossignole tylko Salomony, wiec sprobuje i
              Rossignole i Nordici ;) - mam jeszcze 2 miesiace do wyjazdu na nartki, wiec mam
              nadzieje cos odpowiedniego znalezc.
            • jaki71 Re: Buty narciarskie... 27.02.04, 13:48
              Kazdy ma inna stope (inne podbicie, inna szerokosc w okolicach palsow itp...).
              Dlatego ja bym nie ferowal ze Nordiki i tylko Nordiki. My z zona spedilismy w
              sklepach prawie tydzien chodzac i przymierzajac kazde lub prawie kazde z
              wybranych. Fakt nie jest to to samo co na stoku ale mozna sie przekonac czy nie
              cisna. Ja dla siebie, a mam stope szeroka wysoka ale krotka wybralem
              rossignole. W zadnych innych nie czulem sie tak wygodnie. Nordiki zupelnie nie
              pasowaly - cisnely wlasnie palce z boku. Zona z waska i niska stopa w prawie
              wszystkich czula luz po dobraniu na dlugosc. Najlepiej trzymaly ja langi. Na
              stoku wybor okazal sie bardo dobry. Oczywiscie nie mam pewnosci ze inne by sie
              nie dopasowaly. Nie kierowalismy sie marka czy wygladem. Dlatego troche cie
              ponosi w momencie w ktorym piszesz ze dla kazdegi najleprze beda nordiki.
              To tyle co mam do napisania na ten temat.
              PA
              JAki
              • skyddad Re: Buty narciarskie... 27.02.04, 14:49
                Nordic wlasnie produkuje te wszystkie niuanse.Tylko przebierac i dobrac.Kazdy
                numer ma rozne grubosci i szerokosci stopy.To musi byc sklep z olbrzymim
                asortymentem.Dlaczego polecilem te firme ,oni wlasnie produkuja w tych
                wszystkich mozliwosciach.Tez mialem osobiscie problemy uzywalem wiele marek i
                stanalem na tej .Dlatego ja polecam sprawdzona osobiscie.Kazdy zrobi co uwaza.
                Pzdr.Skyddad
            • java1230 Re: Buty narciarskie... 17.09.14, 15:03
              Witam, mam 170 wzrostu, waga 60 kg, poziom umiejętności oceniam na 6. Stałam się posiadaczką nart Atomic Cloud 9 (158 cm), teraz szukam odpowiednich butów. Jeżdżę zazwyczaj rekreacyjnie, czasami lubię porządnie przyspieszyć, doskonalę technikę na krawędziach, skręt raczej średni. Szukam kogoś kto mi poradzi jakie buty dobrać [a="www.skicentrum.pl/buty-narciarskie/zjazdowe/allmountain-uniwersalne/p,buty-aspire-60-white-13-14-dalbello,214239.html"]myślałem o takich butach/a]
              • jura32 Re: Buty narciarskie... 16.01.15, 22:40
                Buty to nie jest temat na wielkie kompromisy ani na teoretyzowanie :)
                Jeszcze raz - bierz najwyższy model w danej klasie, może te ww. takie są - nie sprawdzałem.
                Zacznij od przymierzania - szczerze mówiąc nie wierzę, że dobre mogą być dla ciebie zarówno Fischery jak i Nordica. Jedne zawsze były wąskie i z niskim podbiciem, drugie szerokie. Jeśli masz wąską stopę to nie wierzę że xWave mogły być dobrze dobrane...?
          • desrenia Re: Buty narciarskie... 10.10.14, 18:42
            A ja właśnie mam Salomony i sprawują się dobrze. Szkoda tylko, że są trochę drogie
      • Gość: peak Re: Buty narciarskie... IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 29.02.04, 18:01
        Jeżeli masz płaskostopie to takie są objawy.
        pomogą albo wkładki, albo buty z termowkładkami (które podgrzewają termicznie w
        sklepie i wkładka "pamięta stope")
        Niektóre firmy robią takie
        • Gość: Tomek Re: Buty narciarskie... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 02.03.04, 12:05
          Bardzo chcę zacząć się uczyć jazdy na nartach. Na początek wiele osób poleca mi
          kupno sobie nowych tylko butów, a resztę sprzętu wypozyczać lub kupić używane.
          Mam więc prośbę o pomoc w doborze butów. Jaka firma, twardość, ilość klamer itp.
          Jestem facetem 181 cm, ok 80 kg żywej wagi.
          Z góry dzięki za podpowiedź

PZDR
          • Gość: xxx Re: Buty narciarskie... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 04.03.04, 08:04
            Czy tu w ogóle ktoś zagląda?
      • Gość: makz Re: Buty narciarskie... powazny delemat IP: *.sympatico.ca 06.03.04, 19:15
        Buty to najwazniejszy element sprzetu narciarskiego, najczesciej niedoceniany
        a decyeujacy o sukcesie albo porazce na stokach.

Zkup butow to najbardziej skapikowana operacja w calym tym kramie.
        Najwazniejsze jet dobranie odpowiedniej skorupy do anatomi danej stopy.
        Rozne firmy produkuja rozne skorupy, keidys widzialem gdzies na ntcie tabele z
        charakterystyka skorup roznych firm.tzn szerokosc, waskosc w palcach,piecie,
        podbiciu i lydce.
        Naprawde trzeba trafic na specjaliste a potem to juz jak po nitce do ... .
        Skorupa to pierwsze kryterium doboru buta.
        Potem dochodzi wydmuchiwanie skorupu wmiejscach nizbednych a potem wkaldka
        ortopedyczna z wyrownaniem katow i plaszczycn poprzecznych i podluznych w
        zalaznosci od anatomi stopy.

Wiesz pewnie dobrze ze jednego typu stopy dane buty moga byc Ok a dla innego
        najgorszym wyborem z ktorym nie da sie nic zrobi. Marka buta jest pochodna
        charakterystki danej skorupy po anatomi twojej stopy
        Powodzena
        makaz

ps.

Jesli nie trafisz na fachowca to mozna w przyblizeniu zrobic tak.
        W sklepie wycigasz kapec, wkladasz noge dociskasz do przodu i ocenisz jak sie
        miesci stopa u nasady pacow, w podbiciu kostce. Sprawdzasz luz za pieta
        jak docisciesz w pacach to w piecie powinno byc nie wiecej niz 1-2palce luzu.
        Jezeli czujesz ze pdstawa buta jest za waska albo w podbiciujest ciasno to
        zapomnij o tym modelu. Jezli ucisk jest nie duzy to mozna wypchnac skorupe na
        goraca ale to powinni robic fachowcy majacy doswiadczenie i odopwiednie
        narzedzia. potem szlifowanie spodow w zaleznosci od anatomi klijeta.
        No i najlepiej wkadaka ortopedyczna ale to drogie wiec hmmm !?
        Wlozyc posiedziec dlugo, pochodzic, zdjac wlacznie z skarpeta przyjzec sie
        stopie gdzie i na ile uciska skorygowac wpchnieciem skorupy co by wreszcie
        miec radosc na stoku.

Zdrowka
        makz4

• ani87 Re: Buty narciarskie... 23.09.14, 12:37
        trudno coś doradzić, bo buty narciarskie trzeba przede wszystkim przymierzyć. Rozmiary bardzo się różnią w zalezności od marek, więc nie można się nimi za bardzo kierować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka