Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty dla kobiety-problem z doborem

16.03.11, 12:17
    Szukamy ze znajomą odpowiednich butów narciarskich. Z nią jest taki problem, że ma długą i smukłą (szczupłą) stopę. Nie może dobrać odowiednich butów, a po przymiarce 4-ej pary się zniechęca. Może ktoś przerabiał podobny temat albo ma jakieś doświadczenia i może nam pomóc? Chodzi o podpowiedź w zakresie producenta i ewentualnie modelu, na który należałoby szczególnie zwrócić uwagę?
    P.S. Koniecznie chce mieć SWOJE buty a nie wypożyczać.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mac Re: buty dla kobiety-problem z doborem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.11, 17:19
        Tecnica robi bardzo fajne buty, które jeszcze można tuningować-tj najpierw mierzą ci nogę, a potem dobierają resztę.Ja tak zrobiłem i mam wreszcie wygodne buty.
        • Gość: margaret_33 Re: buty dla kobiety-problem z doborem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 14:33
          ja polecam firmę Dallbelo, mają bardzo wygodne buty.
          ja mam model aspire 55
          • Gość: ja Re: buty dla kobiety-problem z doborem IP: *.na5.pl 17.03.11, 15:07
            hej
            But trzeba dobrac bardzo dobrze i nie jest to łątwe jezlei masz dluga i smukła noge to jest szansa ze przypasuja ci LANGE, rozne firmy np. Atomic (chociaz ich butow specjlanie nie polecam) robia buty nasz szeroka i waska stope - 2 rozne rodzaje i na niskie i wysokie podbicie - 2 osobne rodzaje rowniez - tutaj popytaj w sklepach. Nie sugeruj sie specjalnie marka co wygoda buta - chociaz trzeba przyznac ze np Technika i Nordica to według mnie najlepsi producenci - ale to jest moje prywatne zdanie. teraz jest bardzo dobry czas na kupowanie butó z uwagi na przeceny pamietaj ze mzoesz kupic srednio o 30 - 40 % taniej niz przed sezonem.
            Pozdraiwam

M

P.S. sa firmy ktore dopasowuja buty - rozbijaja itp. Jedna z nich miesci sie np w Bielsku - mzoe to byłoby jakies rozwiazanie dla Ciebie
            • mom6 Re: buty dla kobiety-problem z doborem 17.03.11, 15:50
              jeśli jesteś z Warszawy polecam sklep przy ul. Magnalia 4 , Panowie świetnie znają się na doborze sprzętu. Ja mam małą i wąską stopę też miałam problem z doborem butów. Doradzili mi atomic hawx, ja mam dość twarde 80 na początku trochę cisnęły ale teraz są super , polecam.
      • ta Re: buty dla kobiety-problem z doborem 31.03.11, 01:59
        Podbijam. Ten sam problem. Wąska stopa, każdy dotąd mierzony but za szeroki - stopa przesuwa się w poprzek buta. Jeżdżę w Rossignolach, nie pamiętam nazwy modelu, ale to wciąż nie to, wciąż te irytujące luzy i ślizgająca się wewnątrz buta stopa, mimo max zapiętych klamer :((. Rozpaczliwe próby zakładania dwóch par skarpet, choć minimalnie poprawiają ten stan, też psu na budę.

Znalazłam info, że Heady są dość wąskie, ale to info sprzed roku i mnie nie udało się trafić na zadowalający mnie produkt tej firmy.
        • skynews Re: 31.03.11, 13:07

Nie można powiedzieć że jedna firma robi buty na wąską stopę a inna np. na szeroką - firmy produkujące sprzęt narciarski mają w programie buty dla wszystkich.

Zakładam że stopa wąska ale mimo wszystko mieszcząca się w określonej ortopedycznej normie:
          - zacznij od wybierania między butami dla kobiet (for women); od kilkunastu lat wiodący producenci mają takie w swoich ofertach; kobieca stopa i łydka są delikatniejsze i mniej koślawe od męskich; buty dla kobiet maja inną budowę i kształt co nie jest jednak zauważalne natychmiast, są też lżejsze ; niestety, sprzedawcy w wielu sklepach nie potrafią odróżnić butów narciarskich dla kobiet od tych dla panów...nie ma jakiegoś wyraźnego oznaczenia i dlatego dobrze jest sprawdzić na stronach producentów jakie jest przeznaczenie i dla kogo są przewidziane konkretne modele butów.

- but wewnętrzny: jest wiele technologicznie zaawansowanych rozwiązań np. samo_modelujące się wkładki, dopasowywalna i dająca się formować pod wpływem temperatury wykładzina wewnętrzna, wymienialne wkładki dostosowane do różnych szerokości stopy, etc...

Nie jestem zwolennikiem preferowania konkretnej firmy ale tym razem na przykładzie
          HEAD boots i informacji technicznej widać że w budowie buta uwzględniono np. następujące parametry ( pdf, j. niemiecki i angielski):
          - szerokość przedniej części stopy
          - szerokość pięty
          - szerokość w kostce
          - obwód mierzony przez piętę i kość skokową
          i w związku z tym jest oferowanych kilka wymiennych wkładek uwzględniających również kobiecą stopę przyzwyczajoną do wyższych obcasów.
          Inni producenci najprawdopodobniej oferują podobne rozwiązania.

Proponuję więc zapoznać się z opisem konkretnych, wybranych przez siebie modeli dla kobiet na stronach producentów np: Head - LINIA DAMSKA SZERSZA I BARDZIEJ KOMPLETNA NIŻ KIEDYKOLWIEK i następnie przymierzać te wybrane buty w sklepach z dobrym fachowym personelem - jestem przekonany że problem zostanie rozwiązany mimo że być może będzie trzeba zamówić jakieś dodatkowe (oryginalne) wkładki lub inne części.
        • Gość: Jozzo Re: buty dla kobiety-problem z doborem IP: *.dsl.bell.ca 02.04.11, 05:29
          Bylo kiedys ABC foru i tam blo na ten temat. Ale idziemy z duchem czasu wiec szkoda bic piany.
          • marmamar Re: buty dla kobiety-problem z doborem 02.04.11, 16:02
            Hej,
            spróbuj langi albo tecnice. dalbello są fajne, bo stosunkowo wysokie, ale raczej na wysokie podbicie.
      • redbeans Re: buty dla kobiety-problem z doborem 03.04.11, 22:35
        Problem z butami występuje u większości ludzi zaczynających przygodę z nartami.
        Przybliżone dane to ok.90% ma problemy z doborem.
        Z tego powodu ok.60-80% całkowicie zniechęca się do nart.
        Ale proszę się nie zniechęcać.
        Mierzyć ,wypożyczać,jeszcze raz mierzyć i tak może potrwać i z dwa sezony.
        Ale nie poddawać się
        • jabolkn Re: buty dla kobiety-problem z doborem 04.04.11, 10:13
          redbeans napisała:

> Problem z butami występuje u większości ludzi zaczynających przygodę z nartami.
          > Przybliżone dane to ok.90% ma problemy z doborem.
          > Z tego powodu ok.60-80% całkowicie zniechęca się do nart.

prowadziłeś badania statystyczne na ten temat ?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka