Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dolomity - pomóżcie wybrać

19.10.11, 21:15
    Prośba dotyczy wyboru regionu w Dolomitach.
    Wybieramy się w drugiej połowie marca. Jadą trzy rodziny, w tym jedna z małym dzieckiem (2 lata), które nie będzie jezdzić, ale jako takie wymaga serwisu. Wiekszość jeździ bardzo dobrze, mniejszość (ja) bardzo rekreacyjnie.
    Pytania:
    1)do którego/których regionów zawęzić poszukiwania żeby nie byc skazanym na jezdzenie po brei (możliwie najwyżej żeby było)
    2) w której miejscowości tego regionu najlepiej znależć lokum, chodzi o mozliwie najmniejsza odległość między domem a stacją kolejki; idealnie by było, gdyby ta stacja była skomunikowana z trasami o łacznej długości troche wiekszej niż 30 km...,
    3) Val gardena, ok. marmolady itp odpadaja - czesc z jadacych juz tam byla i nie chce, ale
    4) ja nie byłam i chcialabym miec tam w miarę blisko:)

Poradźcie, pliss.
    Jakby ktos przypadkiem znal jakas fajna i niedroga miejscowke, adres serwisu w którym PODAJĄ ceny i nie trzeba wysyłac maili z pytaniem o nie (bez polskich, bo znam, najlepiej prywatne oferty) to bardzo proszę też.
    Moge się zrewanzować fajna miejscówką w Zillertal.
    Pozdrawiam i z gory dziękuje za pomoc.
    Anka
    Obserwuj wątek
      • Gość: maly Re: Dolomity - pomóżcie wybrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 22:02
        Jeśłi niVal GArdena to może di Fassa lub di Fiemme. Chociaz w marcu może być za ciepło
      • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 19.10.11, 22:04
        W drugiej połowie marca niestety ryzyko brei jest spore. Pewne są raczej tylko północne stoki i Marmolada. Wysokość zjazdowa zaczyna się tam przeważnie w okolicach 2500m max.
        Często jest niższa i schodzi do 1300m. Chyba nie ma więc takiego miejsca w Dolomitach o którym myślisz. Ciekawe trasy o ekspozycji północnej są na Plan de Corones i w Arabbie i może po jednaj w pozostałych ośrodkach. Jednak to zaledwie kilka dobrych tras. Reszta, jak Bozia da warunki, to da się pojeździć. Z Arabby masz blisko Marmoladę, a z Plan de Corones raczej wszędzie daleko. Szukałbym jednak innego terminu jeśli ma być extra i bez brei. Można jeszcze liczyć na odrobinę szczęścia, bo z pogodą nigdy nie wiadomo co jej do głowy strzeli. W ubiegłym sezonie breiowato na południowych stokach było nawet w styczniu.
        pozdro.
        • Gość: drzwi_do_lasu Re: Dolomity - pomóżcie wybrać IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 22:22
          dzieki, ort:
          no wiem, w zeszlym roku wyjatkowo wybralismy sie w styczniu, zeby sprobowac twardego, zimowego sniegu. Dobrze, ze nie pamietam, kto z nas wpadl na ten pomysl - zillertall bylo 'czynne' od polowy w gore, dolem calkiem zieloniutko, obok pasly sie krowy, a w ogrodku kwitly krokusy:)
          O ile przyspieszyc wyjazd, zeby miec wieksze szanse, choc potencjalnie, na normalny snieg i gdzie wowczas kierowac kroki?
          I jeszcze: gdzie jezdzi sie najwyzej, tzn. w ktorym regionie znajde najwiecej tras polozonych najwyzej?
          • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 19.10.11, 23:16
            Praktycznie każdy tydzień wcześniej zwiększa radykalnie szanse na dobry śnieg przez cały dzień. Dość bezpieczna jest już pierwsza połowa marca, ale to tylko statystyka. Przełom lutego i marca to raczej pewniak. W Tym okresie nie powinno już być żadnych problemów ze śniegiem we wszystkich miejscach w Dolomitach. Dni za to długie i słonko ładnie opala. Ceny raczej wysokie. Najwyżej jest oczywiście Marmolada 3250m, ale to tylko jedna trasa i szybko może się znudzić. Na Marmoladę można zrobić sobie wycieczkę w 1-2 zjazdy. Ciekawe stoki absolutnie dla wszystkich są na Plan de Corones 2275m. Jednak z tego miejsca jest dość daleko do pozostałych ośrodków, ale można dojechać ( ok 1h) . Najciekawszą propozycja wydaje się Val di Fassa lub Alta Badia. W Alta Badia wysokości nie przekraczają z reguły 2100m ale masz dostęp do SR i stosunkowo blisko do Cortiny dAmpezzo ( 5torri i Lagazoui) a nawet do Pal de Corones. Z Vall di Fassa masz świetny dostęp do SR oraz Vall di Fiemme, San Pellegrinio,Falcade, Passo Costalunga i wielu innych dobrych terenów narciarskich autem. Wysokości zaczynają się od 2400-2000m ale na przełomie lutego i marca nie powinno to już być aż takie ważne. Moim typem jest Vall di Fassa, ale tylko przy założeniu, że używacie auta i chcecie zaliczyć jak najwięcej ośrodków narciarskich. Jeśli auto ma stać na parkingu, lepsza może okazać się Alata Badia. Jest tam ciekawiej rozwinięta miejscowa infrastruktura i można obejść się bez auta na co dzień. Pozostałe ośrodki jak Civetta, San Martino - passo Rolle , Valle Isarco czy Alata Pusteria to już zdecydowanie pobrzeża Dolomitów.
            pozdro.
            • kkk Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 21.10.11, 08:26
              a val Rendena, Pinzolo, Madonna? jade od 10 marca, nie za późno ? bedzie to mój pierwszy wyjazd w Alpy
              • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 21.10.11, 08:51
                Wszystko zależy od bieżącej sytuacji. Trudno przewidzieć już teraz bo niemal każdy sezon jest inny. Śnieg będzie na trasach na pewno. Jest tylko pytanie o jakość śniegu, a szczególnie w godzinach południowych. Jeśli nie lubisz mokrego śniegu, miejscowych brei i zmrożonych bryłek rano, to ten termin może być zbyt późny. Jednak wcale nie jest pewne i czasem dobre warunki są jeszcze w drugiej połowie marca.
                pozdro.
      • Gość: mac Re: Dolomity - pomóżcie wybrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 12:00
        Byłem w połowie marca w Castelrotto, Alpe di Siusi, Hotel Ortler, mają stronę, i wten sposób rezerwowałem.
        Warunki socjalne i narciarskie dobre.Polecam.
      • Gość: Majolka Re: Dolomity - pomóżcie wybrać IP: *.opera-mini.net 21.10.11, 22:48
        Czy mogę się podłączyć z zapytaniem?
        Mam ofertę zakwaterowania w Pinzolo.Iii...sama nie wiem, czy warto tam jechać.Termin 29.01/05.02 więc chyba śnieg w tym terminie będzie? Jadą 3 osoby dorosłe, dwie dobrze jeżdżące i z kondycją pozwalającą na całodzienne szusowanie.Jedna osoba zazwyczaj kończy wcześniej i odpuszcza trudne trasy. Nigdy nie byliśmy we Włoszech.Jeździliśmy w większych ośrodkach francuskich-3 Doliny,Alpe D^Huez i było ok. Porównując trasy na mapkach, to Pinzolo jakoś tak mizernie wyglada.A może nie mam racji ? Może ich jakość rekompensuje ?Czy faktycznie to nowe połączenie z Madonną pozwoli nam się wyszaleć, bez dojeżdżania samochodem w inne regiony?Nie chciałabym się rozczarować. No i w tym sezonie mamy trochę kłopot z transportem, to jest główny powód poszukiwań nieco bliższego miejsca niż Francja i takiego,aby nie dojeżdżać na stoki. Wiem, że najfajniesza dla nas byłaby miejscowość z dostępenm do SR,ale.....te ceny....masakra.W Pinzolo trafiła się okazja i stąd ten dylemat.Dziękuję
        • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 22.10.11, 10:59
          Czy rzeczywiście Pinzolo jest wyraźnie tańsze niż np Val di Fassa? Nie wydaje mi się.
          Wracając do samego Pinzolo, to nie jest to rzeczywiście wielki ośrodek i moim zdaniem jest tam tras na jeden dzień jeżdżenia maksymalnie. Nie są jakieś rewelacyjne, choć były bardzo pozytywne opinie o tym ośrodku tu na forum. Jednak połączenie z MdC daje absolutnie nowe możliwości i wydaje się, że teraz Pinzolo zyskuje nową rangę. Połączenie Pinzolo z MdC i dalej Marillevą oraz Folgaridą daje razem coś ok 200km. Może nie jest to zbyt wiele, ale na 5-6 dni powinno wystarczyć. W razie nudy możecie wyskoczyć sobie na jeden dzień na Paganelle, Monte Bondone. Nie mam porównania z 3D, ale w stosunku do terenów SR ... rejon MdC też jest wart odwiedzenia i ma swój urok.
          pozdro.
          • Gość: tanova Re: Dolomity - pomóżcie wybrać IP: *.ipartner.com.pl 22.10.11, 20:20
            Tras jest ok. 150 km. Szkoda, że nie ma "pośredniego" karnetu na połączone ośrodki: Pinzolo, Madonna i Marrileva-Folgarida. Pozostaje jeżdżenie w jednym z nich ( w opcji 1-2 dni w sąsiednim), albo drogawa Skirama.
            • kkk Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 23.10.11, 09:50
              właśnie jest połączenie karnetw ;) można jezdzić - pinzolo, madonna itd ;)
              • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 23.10.11, 10:20
                Można, ale w na karnecie superskirama, który jest dość drogi i obejmuje jeszcze wiele więcej ośrodków, a które nie są połączone wyciągami jak: M.Bondone, Paganella, Pejo, Folgaria Lavorne i passo Tonale. Przydałby się (i to jest racja) karnet obejmujący tylko połączone ośrodki czyli: MdC-Pinzolo-Folgaridę-Marilevę ... odpowiednio tańszy.
                pozdro.
                • kkk Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 24.10.11, 08:54
                  Nowa kolejka Puza dai Fo' - Patascoss i trasy dojazdowe łączą dwa ośrodki narciarskie Madonna Di Campiglio i Pinzolo. Długość kolejki to 4 706 m, przepustowość 1800 osób na godzinę. Powstała nowa karuzela narciarska o długości 150 km tras, 59 wyciągów, 3 snowparki, obejmująca ośrodki Pinzolo - Madonna Di Campiglio - Folgarida - Marilleva.
      • majolkaa Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 24.10.11, 12:00
        Dziękuję bardzo za wszystkie informacje.Mamy jeszcze trzy dni do podjęcia ostatecznej decyzji ;) A tu na dodatek "pojawiła" się oferta w Livigno , cenowo zbliżona do Pinzolo, co jeszcze bardziej utrudnia wybór. Hmm, żeby tylko takie problemy człowiek w życiu napotykał ;)))
        • Gość: tanova Re: Dolomity - pomóżcie wybrać IP: *.ipartner.com.pl 24.10.11, 12:17
          W Livigno tras zdecydowanie więcej niż w Pinzolo, ale dojazd dłuższy i bardziej uciążliwy w porównaniu z Dolomitami: z Polski to praktycznie tylko przez jednokierunkowy tunel w Szwajcarii Munt la Schera (przejazd 35 euro)
          • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 24.10.11, 12:43
            Gość portalu: tanova napisał(a):

> W Livigno tras zdecydowanie więcej niż w Pinzolo,
            -----------------
            ... ale zdecydowanie mniej niż Pinzolo-MdC-Folgarida-Marilleva, a jak tego jeszcze za mało ... oprócz tego masz jeszcze kilka ośrodków narciarskich dodatkowo w ramach superskiramy, więc pod tym względem zdecydowanie ciekawsze jest Pinzolo i region superskiramy. razem prawie 400km. W Livigno jest niewiele ponad 100km, a cena karnetu porównywalna.
            pozdro.
            • smir_noff Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 24.10.11, 17:30
              Widok na Gruppo di Brenta z Monte Spinale w Madonnie - bezcenny :)

• majolkaa Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 26.10.11, 10:03
        Ponownie witam i proszę o małe info, ponieważ szperanie w sieci nie przyniosło mi tej wiedzy, a wiem, że jesteście jej skarbnicą.
        Jak wygląda kwestia włoskich karnetów tj jeżeli wykupię karnet 4-dniowy, czy jego wykorzystanie obejmuje 4 kolejne dni wg kalendarza od dnia zakupu , czy też dni do daty oznaczonej ważnością karnetu, a wg kalendarza np okres miesiąca itp. Nigdy nie kupowałam w ten sposóbkarnetu,a próbuję jakoś ogarnąć organizacyjnie i trasowo planowany wyjazd. Zawsze był to karnet tygodniowy i z głowy. Jednak nasz tegoroczny wyjazd jest nieco....bardziej skomplikowany i tygodniowy raczej odpada.
        • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 26.10.11, 10:30
          Generalnie są bardzo różne karnety. Jednak podstawowy kupuje się na oznaczony okres według wyboru narciarza. Tak wiec np 10.12.2011 możesz kupić sobie karnet, którego ważność rozpoczyna się np.15.01.2012 i obejmuje 4 kolejne dni a więc 15,16,17 i 18.01.2012.
          Karnet nie musi rozpoczynać się w dniu zakupu, a o ilości dni decyduje kupujący.
          pozdro.
          • majolkaa Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 26.10.11, 10:57
            Dzięki, wiedziałam, że można liczyć na szybką odpowiedż :)No właśnie, tylko, czy to muszą być kolejne dni, czy mogę sobie w ciągu np tygodnia pobytu dowolnie wykorzystać 4-dniowy karnet np kupię go w dniu 07.01.2012 i tego dnia skorzystam,a potem np 08.01 przerwa i dopiero 10.01.2012 i 11 lub 12-go ?
            • ortodox Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 26.10.11, 11:10
              Niestety, muszą to być kolejne dni.
              Kiedyś był taki skipas w Dolomitach wschodnich i obejmował ( chyba) 4 dowolne dni do wyboru z 6 kolejnych i jeszcze (chyba) 5 dowolnych z 10 kolejnych. Taki dzień karnetu wypadał jednak drożej niż kupione w jednym ciągu. Teraz takiej oferty chyba już nie ma ( nie widzę). Jest jeszcze karnet na 12 dowolnych dni w całym sezonie.
              pozdro.
              • majolkaa Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 26.10.11, 11:27
                Bardzo dziękuję . Jakos sobie poukładamy plan wg tych możliwości np kupując karnet 3-dniowy i pojedyncze. Troszkę drożej to wyjdzie, ale trudno.
                Pozdrawiam
      • drzwi_do_lasu Re: Dolomity - pomóżcie wybrać 19.11.11, 00:48

Klamka zapadła - wybraliśmy val di fassa i, za radą ortodoxa, przyspieszylismy termin termin nartowania z trzeciego na pierwszy tydzien marca. A jak mi sniegu czy slonca zabraknie, to slowo honoru, sie zapisze do kolka szachowego albo rozancowego i to beda moje sporty zimowe!
        zaprawde powiadam wam, znalezc lokum we slodkiej italii jak sie nie jest na emeryturze/ urlopie/bezrobociu/pracownikiem budzetowki, przy zalozeniu ze nie jest sie z domu rockeffeler/hilton czy kulczyk, to mega osiagniecie. Co to za mania jakas wloska, zeby na stronie nie podawac cen za pobyt??? Sa pewne plusy: wloski pisany rozumiem juz bez tlumaczenia:-)
        Usmiechy,
        Anka
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka