Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

poziom trudności tras

06.11.11, 10:31
    Czy jest jakaś klasyfikacja normująca oznaczanie tras kolorami? W Austrii byłam w niewielu rejonach, ale odniosłam wrażenie, że tam częściej niż we Włoszech kolor trasy potrafi zaskoczyć i często czerwone trasy wydawały się być czarnymi, a niebieskie -czerwonymi. We Włoszech, w niektórych rejonach, mam wrażenie, oznaczanie tras jest dostosowane do specyfiki rejonu i czarną trasą jest ta, która jest po prostu trudniejsza od sąsiednich. To wygląda tak, jakby w każdym rejonie był obowiązek (pewnie marketingowy) istnienia wszystkich poziomów trudności tras. Trochę mnie to denerwuje, biorąc pod uwagę, że jeżdżę z początkującym dzieckiem.
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: poziom trudności tras 06.11.11, 10:55
        Nie odniosłem takiego wrażenia.
        Często jednak słyszę podobne opinie i jest to jeden z wielu mitów, jakie są w potocznym obiegu na temat nart w Austrii i Włoszech. Nie przypominam sobie żadnej czarnej włoskiej trasy, która by nie zasługiwała na ten kolor, ale po wszystkich nie jeździłem. Moim zdaniem na subiektywną ocenę trudności trasy często wpływają aktualne warunki panujące na stoku i tu z pomocą przychodzi kolejny mit. Podobno ;)) trasy we Włoszech są lepiej przygotowane niż w Austrii, co może sprawiać wrażenie, że zjeżdża się łatwiej. Nie bez znaczenia jest także często lepsza włoska pogoda.
        polecam watek: forum.gazeta.pl/forum/w,380,122263871,122263871,Trudnosc_trasy_narciarskiej_.html
        pozdro.
        • fizia-kulawa Re: poziom trudności tras 06.11.11, 11:06
          nie miałam pojęcia, że to mit. Nigdy nie słyszałam o takich spostrzeżeniach. Moje wrażenie wzięło się z praktyki jeżdżenia z bardzo początkującym dzieckiem, kiedy to na fragmentach niebieskich tras w Austrii, często byłam zmuszona brać dziecko między nogi , bo nie dawało rady samo (a plecy wtedy mnie bolą, oj bolą), a we Włoszech na niebieskiej trasie nigdy nie było tej potrzeby. I pogoda tu nie miała znaczenia, tylko i wyłącznie nachylenie stoku.
        • fizia-kulawa Re: poziom trudności tras 06.11.11, 11:08
          dzięki za linka, mam tam wszystko, co trzeba:)
        • fizia-kulawa Re: poziom trudności tras 06.11.11, 11:09
          "Nie przypominam sobie żadnej czarnej włoskiej trasy, która by nie zasługiwała na ten kolor, ale po wszystkich nie jeździłem."

Moje obserwacje głównie opieram na porównywaniu niebieskich i czerwonych tras. Z dzieckiem na razie przejeździliśmy tylko 2 czarne trasy;)
          • staruch5 Re: poziom trudności tras 06.11.11, 19:54
            no to skoro w zeszlym roku czytalismy polska wikipedie, to teraz dla odmiany angielska na ten sam temat:
            en.wikipedia.org/wiki/Alpine_skiing
            Nie przypominam sobie pomaranczowych oznaczen dla tras ekstremalnie trudnych w Ch i A, a Wy?
            • ortodox Re: poziom trudności tras 06.11.11, 20:53
              staruch5 napisał:

> Nie przypominam sobie pomaranczowych oznaczen dla tras ekstremalnie trudnych w
              > Ch i A, a Wy?
              --------------
              Ja też nie przypominam sobie.
              Chyba pisał to jakiś nawiedzony.
              pozdro.
            • b-a-n-i-t-a Re: poziom trudności tras 06.11.11, 23:36
              A o co chodzi kumy?
              Jak dla mnie to może być nawet różowa w fioletowe kropki, oby tylko dobra była ;)
              • jag-24 Re: poziom trudności tras 07.11.11, 01:11
                Chodzi o to,że nie wszyscy jeżdżą na nartach od wieków,niektórzy dopiero zaczynają i wolą wiedzieć,przed zjazdem,dzięki kolorowi oznaczeń,co ich czeka.I nie pchają się na czarne...bo i po co? Żeby wlaczyć o życie? Może za kilka sezonów...Trochę zrozumienia dla początkujących.
                • b-a-n-i-t-a Re: poziom trudności tras 07.11.11, 12:14
                  W takim razie trzeba trzymać się niebieskich i zielonych ;)
                  A co do tego, że trasy są różne to całe szczęście, że nie są wszystkie takie same bo by było nudno.
                  • fizia-kulawa Re: poziom trudności tras 07.11.11, 18:34
                    zielonych nie widziałam, ani we Włoszech, ani w Austrii
            • skynews Re: 07.11.11, 03:38

staruch5 napisał:
              "Nie przypominam sobie pomaranczowych oznaczen dla tras ekstremalnie trudnych w
              Ch i A, a Wy?"

ja sobie przypominam:
              te pomarańczowe oznaczenia np. w Szwajcarii są po drugiej stronie oznaczeń czarnych ale nie tylko - oznacza to trasę niepatrolowaną, niekontrolowaną przez służby ratunkowe, zjazd poza trasami, off_piste...
              • ortodox Re: 07.11.11, 09:00
                skynews napisał:

> ja sobie przypominam:
                -----------------------------
                Z tego co ja sobie przypominam, to podobno widziałeś także tablice z niemieckimi nazwami miejscowości w Val di Fassa, więc nie jestem pewny, czy to aby nie kolejna fatamorgana.
                Przypominam o tym, bo nigdy tego nie zdementowałeś, a wypadałoby.
                pozdro.
                • simon_r Re: 08.11.11, 11:38
                  oznaczenia pomarańczowe nie oznaczają trudności trasy... wyznaczają trasy turystyczno-offroadowe i są w kształcie rombu.
            • jabolkn Re: poziom trudności tras 07.11.11, 09:57
              staruch5 napisał:

> no to skoro w zeszlym roku czytalismy polska wikipedie, to teraz dla odmiany an
              > gielska na ten sam temat:
              > en.wikipedia.org/wiki/Alpine_skiing
              > Nie przypominam sobie pomaranczowych oznaczen dla tras ekstremalnie trudnych w
              > Ch i A, a Wy?

pomarańczowa tyczka jest w Szwajcarii bardzo popularna
              a na trasach exremalnie trudnych używa się jej
              do obstawiania miejsc niebezbiecznych (szczeliny lodowca, urwiska)
              polecam rejon Mont Fort i Mont Gele w 4 Dolinach

pozdrawiam Janusz
              • ortodox Re: poziom trudności tras 07.11.11, 10:32
                jabolkn napisał:

> pomarańczowa tyczka jest w Szwajcarii bardzo popularna
                > a na trasach exremalnie trudnych używa się jej
                > do obstawiania miejsc niebezbiecznych (szczeliny lodowca, urwiska)
                --------------------
                Ale co ma to wspólnego z oznaczaniem trudności tras kolorem pomarańczowym?
                Kolor pomarańczowy jest kolorem ostrzegawczym, dobrze widocznym wiec nic dziwnego, że oznacza się miejsca niebezpieczne. Tak jest wszędzie
                W tym wątku chodzi o kolor oznaczenia trasy, a nie kolory używane na w różnych celach na trasach. Może masz jakaś mapkę gdzie ekstremalnie trudna trasa jest oznaczana na pomarańczowo? Mile widziany jakiś link.
                pozdro.
                • skynews Re: poziom trudności tras 08.11.11, 21:49

w Szwajcarii są trasy oznaczone kolorem pomarańczowym.
                  np. w C_M_A wyciąg La Toula:
                  można wysiąść na stacji pośredniej i zjechać trasą niebieską do wyciągu La Tza lub pojechać wyżej i zjeżdżać trasą równoległą do wyciągu La Toula żeby na wysokości stacji pośredniej znowu jechać trasą niebieską.
                  ten właśnie odcinak trasy wzdłuż wyciągu jest oznaczony kolorem pomarańczowym.
                  dlaczego pomarańczowym a nie czarnym ?
                  nachylenie odpowiada trasie czarnej ale dodatkowo jest to tzw. Buckelpiste - jazda po muldach o garbach wysokich od 0,5 do 1m wymaga specjalnych umiejętności...

inny pomarańczowy zjazd w tym samym regionie, La Barmaz przez Plumachit do Les Barzettes:
                  trasa mogłaby być czerwona ale jest tak wąska że bezkolizyjne omijanie jadących wolniej jest praktycznie niemożliwe a jakby tego było za mało to pojawiają się tam też piesi - lewa strona trasy jest przyklejona do skał a po prawej przepaść...

i jeszcze jeden przykład z tego regionu - zjazd z Petit Bonvin:
                  trasa jest niebieska i bardzo szeroka ale jak ktoś chce może cześć trasy przejechać odgałęzieniem prowadzącym przez snowpark. trzeba się tam wykazać szczególnymi umiejętnościami (kilkanaście skoczni na zjeździe) - ten odcinek jest oznaczony pomarańczowo:

Skimap C_M_A

• ortodox Re: poziom trudności tras 08.11.11, 23:08
                    No OK.
                    Widać z mapki, że rzeczywiście szwajcarzy uwzględniają pewne dodatkowe okoliczności i wprowadzili dodatkowe pomarańczowe oznaczenia. Jednak w Austrii, a tym bardziej we Włoszech nie spotkałem się z tym. Tam muldy to muldy i raczej nie ma to wpływu to na zmianę oznaczenia trasy, a bardzo wąskie trasy przyklejone do skały bywają nawet niebieskie.
                    Cóż, co kraj to obyczaj. Zwracam honor gościowi z wikipedii .
                    pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka