Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kto ma jeszcze cierpliwość???

IP: *.dmbos.com.pl 16.11.11, 14:42
    I pomoże zagubionej kobiecie zaplanować wyjazd na narty?

Jeżdżę średnio (niebieskie, czerwone). Mąż podobnie. Syn (8 lat) jeżdzi 3 sezon, ale z tego dwa w Polsce to się nie liczy ;) Byłam we Włoszech (Marilleva). Było ok.

Mogę wyjechać tylko w styczniu (ferie), na tydzień, przenaczyć na wyjazd ok 10-11 tyś.
    I teraz pytanie ulubione na forum: Austria czy Włochy? ;)

Jakie rejony? We Wloszech podoba mi się Ortisei, Cortina d'ampezzo- ale tam byłam przejazdem.

Austria jeden wielki znak zapytania. Nawet rejonów narciarskich niz znam.

Poradźcie chociaz dokąd jechac z rodzinką? A resztę może znajdę sama ;)

dzięks

Obserwuj wątek
      • smir_noff Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 16.11.11, 18:15
        Ja gdybym miał wolne 11 tysięcy nie zastanawiał bym się ani minuty, wybrałbym Zermatt (Szwajcaria) lub w wersji oszczędnościowej Cervinię (Włochy), oda tereny są z sobą połączone wyciągami, tak, że można nartować w dwóch krajach jednego dnia, a to wszystko z widokiem na najpiękniejszy alpejski szczyt Matterhorn.
        www.piste-maps.co.uk/portals/0/piste-maps/Italy/Cervinia-Piste-Map-large.jpg
      • Gość: mac Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.11, 18:23
        Oj tam, oj tam-jedż tam gdzie nie byłaś.Wybór miejsca-tu już różne kryteria-może wg nazwy która się spodoba?Może wg cen-znane kurorty-drogo,bardziej kameralne resorty-taniej.Skoro wspomniałaś o Ortisei to polecam położone nieopodal Seiser Alm,a w Austrii Haus im Ennstal(tuż obok Schladming).Gorzej gdybyś była juz w wielu miejscach...
        • staruch5 Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 16.11.11, 19:04
          skoro to jest kasa na tydzien, no to musi byc 5* hotel, ale w topowych osrodkach tego nie brakuje. Nie znam sie na tym.
          Zeby miec satysfakcje z tak wydanych pieniedzy sugeruje isc na na top - Swiety Maurycy w Ch lub Swiety Antoni w A. Ale sugerowany Zermatt tez gwarantuje taki wydatek.
          • ron5 Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 16.11.11, 20:55
            Ja bym pojechał do Samnaun/Ischgl z kwaterą w Samnaun.Można na pewno znaleźć tam dobre zakwaterowanie,jazda na nartach zadowoli chyba każdego a jak nie dasz rady wydać tych 11 k PLN na narciarstwo to w Samnaun w strefie wolnocłowej obkupicie się w perfumy.whisky, ipady i sprzęt narciarski.pozdrawiam.
            PS-wersja skromniejsza,którą chcę kiedyś sam zaliczyć z rodziną to Apartamanty Majestic w Predazzo,rzadko się zdarza kwatera ,która ma tak jednoznacznie dobre opinie a ośrodek narciarski w sam raz dla rodzinki.
            • smir_noff Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 16.11.11, 21:06
              Daj spokój Kumie, nie proponuj Predazzo za 11 tysięcy na troje, bo to jak wkładanie banknotów do niszczarki :) Za te pieniądze można zaliczyć topowe alpejskie ośrodki ośrodki i wcale nie należy szukać tych ze strefą wolnocłową.
          • smir_noff Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 16.11.11, 21:13
            staruch5 napisał:

> skoro to jest kasa na tydzien, no to musi byc 5* hotel, ale w topowych osrodkac
            > h tego nie brakuje. Nie znam sie na tym.
            > Zeby miec satysfakcje z tak wydanych pieniedzy sugeruje isc na na top - Swiety
            > Maurycy w Ch lub Swiety Antoni w A. Ale sugerowany Zermatt tez gwarantuje taki
            > wydatek.
            Zermatt gwarantuje podobny wydatek, ale gwarantuje coś jeszcze, tym czymś jest MATTERHORN
            http://www.google.pl/imgres?q=matterhorn&hl=pl&sa=X&rlz=1C2WZPD_enPL370&biw=1138&bih=564&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=6Hc4YhsTONjy3M:&imgrefurl=http://forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php%3Ft%3D6209&docid=cVbL1EGRNcjP2M&imgurl=http://countries-of-europe.com/wp-content/uploads/2011/02/Matterhorn1.jpg&w=2048&h=1536&ei=CxnETpDAHKyB4ATX1pmMDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=539&vpy=145&dur=445&hovh=159&hovw=214&tx=114&ty=82&sig=106688403314897646419&page=1&tbnh=114&tbnw=158&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:2,s:0
            • ortodox Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 15:34
              Nie za bardzo fetyszyzujesz?
              pozdro.
      • alcawik Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 16.11.11, 21:42
        ja wybrałabym trzy doliny we francji
      • ewangelizator_carvingu Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 10:11
        możliwosci masz wiele, polece Ci moje ulubione miejsce:

Obergurg-Hochgurgl www.obergurgl.com/ wysoko, cicho, spokojnie i drogo, w tej porze roko znajdziesz tam doskonały śnieg,

z austriackich ośrodków świetnym miejscem jest tez jest Ischgl, które jest w innym klimacie ale tez jest super
        • Gość: web Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 15:50
          Obergurgl-Hochgurgl to świetny wybór, jest parę hoteli z których wyjeżdża się i wraca do na nartach, hotele mają baseny, małe spa, dla dzieci pokoje zabaw.
          Bad Hofgastein i Bad Gastein - różnorodność tras a do tego baseny termalne, są też takie w hotelach.
          Val di Sole, hotel Folgarida na wysokości 1400m n p m, basen, zajęcia dla dzieci, bezpośrednio na stoku
          Campitello, hotel Rubino Executive, 100m od gondoli na Col Rodella, połączenie z Sella Rondą, dzieci też maja co robić

sporo mozliwości...
          • jabolkn Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 16:03
            Gość portalu: web napisał(a):

> Obergurgl-Hochgurgl to świetny wybór, jest parę hoteli z których wyjeżdża się i
            > wraca do na nartach, hotele mają baseny, małe spa, dla dzieci pokoje zabaw.

3 osoby w Obergurgl na tydzień w sezonie to 11000 nie wystarczy

pozdrawiam Janusz
            • b-a-n-i-t-a Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 16:23
              jabolkn napisał:

> 3 osoby w Obergurgl na tydzień w sezonie to 11000 nie wystarczy

Jabolaku dopiero co pisałeś w innym wątku, że tobie wystarcza 15 euro na dobę. Proponuję oddać te 11000 zł Jabolakowi to będzie miał jakieś 160 dni nartowania :))
              • Gość: Larwa Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? IP: *.dmbos.com.pl 17.11.11, 16:44
                He he chłopaki... ;) Ja blondyna może mało precyzyjnie się wyraziłam, że ten koszt (10-11 tyś) ma zawierac jeszcze przejazd , skipassy, jedzenie... Czyli wszystko. Więc chyba o 5* z basenem moge pomarzyć ;)

mętlik mam dalej :( Kupel polecał Ramstadt w Austrii- co Wy na to?
                • ewangelizator_carvingu Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 17:12
                  moze chodzi o Radstadt? albo Ramsau - akurat miejscowosci narciarkich o tej nazwie jest kilka

opcji masz bardzo wiele, pytanie jak długo chcesz / akceptujesz jechac, jakim srodkiem transportu itp
                  skoro podobało Ci sie w Dolomitach to weź pod uwage popularne tutaj miejsca po drugiej stronie autostrady: Val Gardena, Val di Fassa, Kronplatz, Alta Badia,w kazdej z nich znajdziesz doskonałe trasy dla srednio zaawansowanych , jak wrócisz z pewnoscią dołaczysz do grona zapaleńców nawiazujacych do wspaniałych Dolomitów w setkach wątków i będziesz rozpatrywac czy Arabba ma 76 km czy 89km tras ;)

w Austrii nie brakuje tez super osrodków: Ischgl, Solden, Schldming, Nassfeld, Serfaus Fiss Ladis, Saalbach, lodowce, Zillertal, Aarlberg i dziesiątki innych mniejszych rewelacyjnych miejsc

a jest przeciez jeszcze Francja i Szwajcaria, troche dalej ale jeszcze wieksze góry i ośrodki

popatrz sobie tutaj: bergfex.at
                  • Gość: Larwa Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? IP: *.dmbos.com.pl 17.11.11, 17:19
                    Może to mało istotne, ale sercem jestem blizsza Włochom, ten kraj uważam za przecudny i ciągnie mnie i latem i zimą ;)

val gardena to m.in Ortisei prawda?
                    • skitime Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 17:54
                      Ja jadę na Kronplatz 14 stycznia w składzie 4 osobowym...no ale za połowę kasy:))))).....jeśli nie byłaś tam to szczerze polecam,bo wszyscy moi znajomi co tam byli są happy...no ale tam jest tylko 100 km tras to trzeba też przewidzieć...ja jadę z 7 letnią córką,która jeżdzi raczej jeszcze słabo więc to i tak sporo jest...a ja i tak pośmigam w wolnych chwilach...to i te 100 km też da radę mam nadzieję:)
            • Gość: web Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 16:50
              hotel**** w lutym z HP, 2 os + dziecko to koszt 8600, zostaje 2400 na skipassy
              hotel*** z HP to 7400zł tutaj na skipassy na pewno wystarczy:)
      • ortodox Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 17:00
        Skoro byłaś w Dolomitach zachodnich warto zahaczyć o wschodnie. Szczególnie gdy trasy maja być stosunkowo niewymagające ( dla wszystkich) ... Val di Fassa.
        Jeśli Austria ... Zillertal.
        pozdro.
        p.s.
        ... z tych 11tyś przywiózłbym do domu min. 3-4tyś, ale można wydać wszystko
        • staruch5 ort 17.11.11, 17:23
          ... z tych 11tyś przywiózłbym do domu min. 3-4tyś, ale można wydać wszystko

No a ja to bym ponartowal z zona 2 tygodnie.
          • Gość: web Re: ort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 17:30
            2 tygodnie? Marzenie:) Chyba dopiero na emeryturze. Ja mogę z gór nie wyjeżdżać.
            • ortodox Re: ort 17.11.11, 18:22
              Pamiętam mój ( niestety jedyny taki ) wyjazd 4 tygodniowy w Alpy. Z tego ... o ile dobrze sobie przypominam 24 dni na zjazdówkach (20 dolomitisuperski+4 Vale Aurina) i 4 na biegówkach. Zmieściliśmy się poniżej 10tys z pełnym bagażnikiem (ok 80l ) wina.
              Było to co prawda parę lat temu, ale pewnie zrobiliśmy to i dziś.
              Niestety, czasy nie te i coraz trudniej o wolny czas dla nas obojga.
              pozdro.
              • b-a-n-i-t-a Re: ort 17.11.11, 19:07
                Pisz kumie o Vale Aurina. 1500 metrów różnicy poziomów to interesujące.
        • ortodox Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 22:30
          Valle Aurina to piękna dolina niemal sąsiadująca z doliną Zillertal, ale po włoskiej stronie.
          Trzeba jednak oddać, że język niemiecki jest jednak tam dość popularny, choć to Włochy.
          Są tam w zasadzie dwa ośrodki narciarskie na które obowiązuje jeden skipass ... Speikboden i Klasberg.
          oraz bardzo malutki Riva di Tures. W sumie jest tam ok 40km tras. Dla bardziej wymagających jest w pobliżu Plan de Corones i jest tak opcja w skipassie 5+1.
          Mnie bardziej odpowiadał ośrodek Spaikboden, z uwagi na nowocześniejszą infrastrukturę, ciekawsze trasy i piękniejsze widoki. Różnic poziomów jest dość imponująca, ale nie jest to do zrobienia na jednej trasie. Nie mniej jednak zjazd na sam dół jest ciekawy, choć nie szczególnie wymagający. Na Kalusbergu trasy owszem niezłe, ale infrastruktura lekko podstarzała w kilku miejscach. W sumie na każdy z ośrodków po jednym dniu może być to zbyt wiele czasu, ale wiele zależy od nastawienia. Miejsce raczej relaksowe, rodzinne nie dla pochłaniaczy kilometrów. Do zalet doliny Aurina należy szczególna bliskość Plan de Corones, tanie kwatery na naprawdę przyzwoitym poziomie i kilka niezłych tras biegowych, a szczególnie Casere.
          pozdro.
          • b-a-n-i-t-a Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 17.11.11, 23:19
            Szkoda, że nie włączono tego do Dolomiti Superski, przez co pewnie większość kumów nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego tam istnieje.
          • ewangelizator_carvingu Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 18.11.11, 12:38
            pamietam relacje ortodoxa spzred kliku lat

czy sa tam kwatery przy stoku? bede jechał z moim maluszkiem i potrzebuje spokojnego ośrodka z pewnym śniegiem i łatwym dostepem do kwatery
            • ortodox Re: Kto ma jeszcze cierpliwość??? 18.11.11, 14:38
              Dolna stacja Klausberg jest w centrum Cadipierta, więc są tam blisko hotele i pensjonaty.
              W przypadku Speikboden jest już gorzej. Ośrodek jest poza terenem zabudowanym.
              Oczywiście jest tam jakiś hotel i na stoku tez coś można znaleźć do spania, ale generalnie jest to "daleko od cywilizacji"
              pozdro.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka