Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/CZ

05.01.12, 15:35
    Witam,
    jak lepiej jechać z Podkarpacia:
    1 - w Mysłowicach DK 1 do Bielska i dalej S1 przez Cieszyn, Frydek-Mistek do autostrady D1
    czy może lepiej
    2 - przejechać A4 na zachód do skrzyżowania z A1, później A1 do Świerklan i przez Bohumin zaraz do autostrady D1
    ??
    z góry dziękuję za podpowiedzi,
    PS.: do tej pory jeździłem przez Cieszyn, ale D1 chyba już oddane do polskiej granicy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Observerr Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C IP: 80.120.44.* 08.01.12, 21:15
        jechałem w piątek A1 do Wodzisławia Śl (super) potem kilkanaście km do Chałupek (tak sobie), ale potem na granicy wpadasz na czeską A1 w Ostravie i jedzie się super. Dla mnie bez porównania z alternatywą, o której piszesz.
        • pablojones Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 09.01.12, 09:23
          dzięki, właśnie o to chodziło!
        • Gość: olbart Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C IP: 31.61.111.* 09.01.12, 23:42
          Czy na przejściu w Chałupkach można kupić winietki na Czechy i Austrię?
          • Gość: Observerr Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C IP: 80.120.44.* 10.01.12, 18:29
            Miałem już wykupione, więc nie wiem. Ale znajomi mówili, że tak. Tylko trzeba uważać, żeby od razu nie wpaść na autostradę, bo zaczyna się ona "nagle i nie wiadomo skąd" ;-)
            • staruch5 Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 10.01.12, 19:01
              czy D1 jest napradwe gotowa od granicy do Olomunca? Bo na mapach to jest roznie.

czy mowicie o trasie:
              A4 do Gliwic, A1, 925 do Rybnika, i dalej 78 do granicy, Bohumin?
              • staruch5 Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 10.01.12, 19:09
                tej 78 (od A1 do D1) jest ponad 40 km. Czy to nie to samo, co nasz paskudny odcinek Tychy-Pszczyna?
                Cos nie wydaje mi sie, zeby to bylo lepsze.
                Ale, jezeli ta D1 jest w calosci, to lepsze to, niz ten kawalek za Frydkiem-Mystkiem.
                • pablojones Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 11.01.12, 11:20
                  78 ze Świerklan do D1 wg google maps jest 30 km. Observer pisał, że A1/D1 jest dostępne od samej granicy. Wolę jechać podrzędną drogą przez PL niż ten beznadziejny odcinek przez Frydek Mistek i Jicin w CZ.
                  W lutym wypróbuję opcję przez 78 to napiszę.
                  pozdrawiam,
                  p
                  • staruch5 Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 11.01.12, 12:44
                    ale A1 nie jest doprowadzona do Swierklan.,
                    Wg ViaMichelin to jest 42 km. Trasa Czerwionka-Leszczyny do Krzyzanowic droga 78.
                    • Gość: vasco Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C IP: *.czarnet.pl 11.01.12, 12:53
                      staruch napisał: ale A1 nie jest doprowadzona do Swierklan.

Nie sugeruj się mapą internetową, tylko tym, co piszą ci, którzy jeżdżą tą trasą na co dzień.
                      A1 już od dobrych paru miesięcy jest otwarta na odcinku aż do Świerklan. Później trzeba rzeczywiście tłuc się drogą do Bohumina (jakieś 30km), ale dalej jest już D1, która w okolicy Belotina przechodzi w E462.
                      Przy okazji prośba do tych, którzy będą pokonywali tę trasę w najbliższym czasie o sprawdzenie (zwrócenie uwagi na znaki), czy pierwsze kilkaset metrów D1 po przekroczeniu granicy, aż do stacji paliw (bodajże Shell) jest bezpłatne. Ja jestem przekonany, że tak i w związku z tym winietkę można kupić dopiero na tejże stacji (tak zrobiłem w zeszłym roku), ale są tacy, co twierdzą, że wjeżdżając na D1 trzeba mieć winietę, bo inaczej zapłaci się mandat (mnie policja czeska nie zatrzymywała, chociaż stali przy wjeździe na D1).
                      • staruch5 vasco 11.01.12, 13:04
                        no to dobra wiadomosc. Dzieki.
                        • staruch5 poplatok 11.01.12, 13:57
                          no to czekam jeszcze na info o dostepnosci poplatka.
                          zawsze jezdzilem przez Cieszyn i kupowalem na pierwszej stacji (odrobine w lewo za Olza). Ale i tu raz sie nie udalo. Zawsze jezdze w nocy, ale nie udalo sie w nocy z niedzieli na poniedzialek.....
                          Czesto trace sporo czasu na kupno poplatka czeskiego i austriackiego. To wina pory dnia (noc) i miejsca wjazdu do A (od Znojma).
                          • Gość: vasco Re: poplatok IP: *.czarnet.pl 11.01.12, 15:01
                            Ręki nie dam sobie uciąć, ale na stacji benzynowej (zaraz po wjeździe na D1) oprócz winietki czeskiej, chyba można było kupić również tę na Austrię. Co ważne, Czesi nie zdzierają dodatkowej kasy. Może być jedynie jakaś różnica wynikająca z przeliczenia CZK na EUR.
                            • pablojones Re: poplatok 11.01.12, 15:35
                              a czy wiecie jak się mają ceny winietek na tych stacjach do tych oferowanych przez PZM? Myślałem żeby zamówić winietki do domu i później sobie już głowy tym nie zawracać.
                              • staruch5 posrednicy od swietego spokoju 11.01.12, 15:42
                                o ile pameitam to dorzucaja tylko 50%.
                                www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html
                                8 € to u nich 50 zl.
                                • pablojones Re: posrednicy od swietego spokoju 11.01.12, 16:43
                                  nie zwróciłem uwagi, dzięki!
                            • staruch5 Re: poplatok 11.01.12, 15:40
                              to prawda. pare razy kupowalem w Czechach austriacka winietke i (oprocz jednego razu w Znojmie na poczatku) ceny byly bardzo przyzwoite.
            • pablojones Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 17.01.12, 11:13
              z tej mapy ( www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/B1490045-8846-4FBC-B7F0-12843A565DAF/0/MAPA_DK_2012_EN.pdf ) wynika, że do Ostrawy D1 jest bezpłatna, czyli można spokojnie jechać do pierwszej stacji i kupować tam winietki
          • Gość: narciarz Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.13, 00:03
            Witam! Jeśli chodzi o kupno winiet polecam drewnianą budkę na skrzyżowaniu w Świerklanach.
      • Gość: waldek Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C IP: *.205.121.143.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.01.12, 21:16
        Staruchu, dzisiaj wrocilem ta droga ze Schladming.
        Tak jak Ty zawsze jezdzilem przez Cieszyn i dalej przez Czechy lub ostatnimi czasy przez Slowacje. Potwierdzam ze moim zdaniem droga przez Chalupki i Ostrawe jest lepsza i szybsza.
        Poplatek zrobisz na czeskiej stacji bezynowej 0.5 km na granica w Chalupkach. Mnie to kosztowalo 25 EUR za 10-cio dniowe winiety czeskie i austriackie. Chyba troche przeplacilem ale za to bez zbednego szukania zalatwilem formalnosci.
        Niestety jak wracalem Chalupki i okolica byla zawalona nowym śniegiem i TIRY zablokowaly droge. Dodatkowo w powrocie droga jest slabo oznakowana. Czesi od Ostrawy kieruja na Gliwice a za granica nie wiadaomo jak jechac w kierunku autostrady. Zdarzaja sie male strzalki kierujace na A1 lecz sa one umieszczone bardzo rzadko i mozna wyjechac na boczna i stara droge do Gliwic przez Zory.
        Generalnie jednak droga ta jest moim zdaniem obecnie optymalna dla kierujacych sie z poludnia Polski w kierunku "zasniezonych gor"
        • staruch5 Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 20.01.12, 21:35
          dzieki za te bogate informacje.
          Pozdrawiam
          • staruch5 Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 12.04.12, 22:06
            przetestowalem wreszcie A1 i badzo mi sie to podoba.
            Odcinek od A1 do D1 to jakies niecale 30 km.
            Denerwuja troche silne i liczne ogranicznia predkosci przy Ostrawie. Jechalem w nocy. Pewnie w dzien jest dosc gesto i maja one jakis sens, ale noca.....
            • ewangelizator_carvingu Re: droga przez Czechy - gdzie przez granicę PL/C 13.04.12, 09:27
              ja również jechałem tym wariantem, miedzy Ostravą a Ołomuńcem autostrada była bardzo pusta

niestety w Cahłupkach była gesta mgła wiec trudno mi ocenic ile trwał transfer do A1, sama jazda A1 przyjemna

generalnie w tej chwili to najlepszy wariant
              • staruch5 dziekuje Observerowi i vasco 13.04.12, 10:29
                jechalem tym nowym wariantem w obie stroony.
                Nire pamietam, ile jest dokladnie odcinka nieautostradowego Na pewno miedzy 20-30 km, od Swierklan do Chalupek. Jechalem to w jedna strone w nocy, a wracalem dosc wczesnie rano. W strone Czech jechalem bez problemu. Z powrotem troche musialem popytac o dojazd do A1. Nie uzywam GPS-u :-)

Uwazam to za zdecydowanie lepsz droge, niz paskudny F-M.

W Wodzislawiu mozna sie zatankowac. po drodze jest jakis Slovnaft, a po zboczeniu minimlanym (200 m) w strone Rybnika - Statoil.
                • ba_rt Re: dziekuje Observerowi i vasco 13.04.12, 11:33
                  dokładnie, w Wodzisławiu przy statoilu jest tez McD, zaraz przy rondzie.
                  Ale najprawdopodobniej to info będzie mało aktualne w przyszłym sezonie zimowym mimo poniższych info
                  wyborcza.biz/biznes/1,100896,11525963,Budowa_mostu_na_A1_wstrzymana___grozi_katastrofa_budowlana.html
                  • staruch5 Re: dziekuje Observerowi i vasco 13.04.12, 11:45
                    no wlasnie to info bedzie aktualne, bo dalej niz do Swierklan nie pojedziemy. Byla - do tej pory - nadzieja, ze pojedziemy do Gorzyczek. A tu taka wpadka.
                    • zolviu Re: dziekuje Observerowi i vasco 13.04.12, 20:51
                      zaciekawiliscie mnie panowie, bede musial jechac przez czechy na poczatku czerwca, rok temu jechalem przez od lodzi przez katowice, bielsko-biała, cieszyn, frydek-mistek, itp. droga dobra, ale w czechach troche kiepsko na poczatku
                      w tym roku myslalem pojechac a1, czyli w katowicach zjezdzam na a4 w strone niemiec i pozniej odbijam na a1 na ostrawe? bede jechal do wloch, to jak bedzie lepiej? w tym drugim wariancie>
                      duzo jest nie-autostrady w polsce?
                      czy za przejazd a4 i a1 cos zaplace?
                      czy w czechach jest autostrada od samej granicy?
                      • staruch5 Re: dziekuje Observerowi i vasco 13.04.12, 21:28
                        nieuwaznie czytasz, wszystko tu bylo juz napisane.
                        1. tak: Katowice, na Wroclaw i przed Gliwicami lapiesz A1.
                        2. 20-30 km
                        3. za darmo
                        4. tak.
                        • staruch5 zolviu 13.04.12, 21:32
                          najwyrazniej i najdokladniej pokazuja to w targeo.pl
                • ewangelizator_carvingu Re: dziekuje Observerowi i vasco 16.04.12, 11:07
                  i dobrze, że nie używasz GPS bo mnie najnowsza Automapa chciała wykołowac przez Żory

co dziwne w druga strone prowadziła na A1
                  • staruch5 ec - AutoMapa 16.04.12, 11:47
                    to dziwne. Chyba, ze ja aktualizowales w czasie wyjazdu :-)
                    • ewangelizator_carvingu Re: ec - AutoMapa 16.04.12, 12:06
                      albo ktos tam grzebał i zmienił trase na optymalna z szybkiej

mimo to uwazam nawigacje za bardzo pozyteczny wynalazek, oczywiscie jesli rozumie sie zasady jej działania
                      • staruch5 Re: ec - AutoMapa 16.04.12, 12:40
                        w koncu sobie kiedys kupie GPSa, ale bardzo sie przyzywczailem do przygotowania drogi i nauczenia sie jej. Mam pod reka pare mapek, na wszelki wypadek (Byl zamkniety most przy wjezdzie do Engadyny i trzeba bylo robic objazd przez Nauders).
                        Ale nigdy nie bede w stanie slepo ufac GPSowi. Zawsze sprawdze jego trase przed jazda.
                        Pzdr.
                        • Gość: marian Re: ec - AutoMapa IP: *.instalnet.com.pl 16.04.13, 07:08
                          Mam pytanie, gdzie jest ostatnia stacja paliw na A1?
                          • m_ac Re: ec - AutoMapa 16.04.13, 11:05
                            Przy A1 to zasadniczo nie ma żadnej, jeśli masz na myśli ostatnią stację przed granicą.Ja korzystam ze Statoila w Wodzisławiu Śl.
                            • Gość: marek Re: ec - AutoMapa IP: *.instalnet.com.pl 04.06.13, 14:10
                              Witam mam pytanie gdzie jest ostatni orlen lub bliska przed granicą, musze tankować na tych stacjach?
                              • ma.ci.ej Re: ec - AutoMapa 04.06.13, 14:14
                                Na autostradzie nie ma żadnych stacji - w końcu to przecież wyrób autostradopodobny, Ale w okolicy słynnego mostu na Mszanie jest Wodzisław Śląski i Jastrzębie Zdrój - szukaj w tych miastach.
                                Rozumiem, że masz innego oprócz ceny powody żeby traktować w Polsce, bo cena u nas i w Austrii taka sama.
                                • Gość: marek Re: ec - AutoMapa IP: *.instalnet.com.pl 04.06.13, 17:22
                                  Dziękuję za odpowiedź, muszę tankować na tych stacjach ponieważ tankuję na flotę i te stację obsługują nasz firmę.
      • bazylea1 nocleg w Czechach 28.11.13, 10:36
        a czy możecie polecić jakiś nocleg w okolicy między Ołomuncem a Brnem?
        i proszę mnie nie przekonywać że można jechać na raz, wiem że można ale z pewnych powodów nie chcę/nie mogę :)
        • m_ac Re: nocleg w Czechach 28.11.13, 11:00
          Ja polecam Pension Vrkoć, tuż za Brnem w stronę Austrii, w ok.miejscowości Pasohlavky
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka