Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety

13.10.12, 21:10
    Zastanawiam się nad noclegiem w Malga Ciapella. hotel le Principe Marmolada. Proszę o porady czy do dobry wybór, czego mogę się spodziewać. będziemy chyba każdy dzien zaczynac od wjazdu na Marmoladę? daleko jest do innych wyciągów- tzn da sie dojsc pieszo do tych orczyków co widzę je na mapie? generalnie rodzina mocno narciarska, ale jada znami znajomi z 5 latkiem - w zeszłym roku zaczął zjeżdżac. i moze ktos zna ten hotel, jak jedzenie i w ogole?
    zalezy nam bardzo na noclegu bezposrednio przy wyciągach, zeby dało sie wyjsc w butach. moze ktos ma fajną miejscówkę w rejonie Sella Rondy? termin - 16. marca, mogą być apartamenty.
    dzięki za pomoc:)
    Obserwuj wątek
      • ortodox Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety 13.10.12, 23:18
        Nic o samym hotelu powiedzieć nie mogę poza tym, że leży stosunkowo blisko dolnej stacji gondoli na Marmoladę. Jednak wybór miejsca jest moim zdaniem niezbyt trafiony narciarsko.
        Przede wszystkim dlatego, że Marmolada nie jest górą, z której zaczynający 5 latek będzie mógł swobodnie zjechać. Po drugie, praktycznie brak alternatywy poza Marmoladą i konieczność zaczynania każdego dnia od lodowca może być uciążliwe. Zakładam, że nie chcecie używać auta. Dojście piechotą do pierwszego orczyka jest realne, ale mało sensowne, bo to około 400m. Reasumując ... w Dolomitach i okolicach SR są dziesiątki jak nie setki ciekawszych miejsc na narty niż Malga Ciapella.
        pozdro.
        • Gość: braszczyki Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 09:13
          a Colfosco? co o takim wyborze sądzisz? no bo o nim tez myslę. tylko nie wiem jak to wygląda z dojazdem do gondolki czy są skibusy i jak z parkingiem pod gondolami. nigdy tam nie byłam. znalazałam apartamenty w centrum miasta. w ogole ładne to miasteczko chyba?:) apartamenty za 650 euro w tym jeden dzien skipass gratis wiec cena jak na tamte tereny moim zdaniem ok. a moze mogłbys podpowiedziec jakąś miejscówkę w tamtej okolicy? dziękuję!
          nie upieram sie przy hotelu, obawiam sie ze moje dzieci i tak niewiele tam zjedzą i bede zywic się na stoku.
          • jag-24 Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety 14.10.12, 10:01
            Colfosco wydaje się byc bardzo w porządku.Ma "swoje" trasy (czyli te poza Sella Rondą) z niebieskimi trasami dla początkujących oraz króciutki dojazd do samej Selli ,którę można dojechac wszędzie,gdzie dusza zapragnie-jak jesteście sprawni narciarsko to i na Marmoladę możecie się wybrac.Co do parkingów i skibusów -nie wiem,w samym Colfosco nie byłam,ale to podstawowa infrastruktura narciarska w Alpach i wszystko jest zorganizowane bardzo sprawnie.Zwykle apartamenty podają ile metrów jest do najbliższego przystanku skibusa lub stacji kolejki.Jeśli nie-to można wysłac zapytanie w tej kwestii.
            • ortodox Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety 14.10.12, 15:02
              Tak, Colfosco ma zdecydowanie lepsze położenie. Bardzo piękne miejsce położone niemal na SR, ale mimo tego spokojne ale klimatem. Są tam trasy dla każdego ... szerokie ... z widokiem na Corvarę. Dodatkowo znakomite połączenie z SR za pomocą której w kilka chwil możecie dojechać do Corvary lub Selve. Macie więc w najbliższej odległości cały teren Val Gardena i Alta Badia.
              Skibusy są, ale zapewne potrzebne nie będą, bo to niewielka miejscowość i do gondolek SR zjedziecie łagodną trasą z miasteczka.
              Zdecydowanie polecam!
              pozdro.
              • jag-24 Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety 14.10.12, 16:02
                Oczywiście,ze są trasy dla każdego !Pisałam o niebieskich w kontekście znajomych z pięciolatkiem,którego ciężko było by zwozic codziennie z Marmolady.Aha i w Colfosco jest chyba też jakieś przedszkole narciarskie-jak szukałam takiego we Włoszech to wpado mi to gdzieś w oko.
                • Gość: braszczyki Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 18:40
                  ok wielkie dzięki:) szkółka nas nie interesuje, dzieci już duże i pięknie jeżdżą, szybciej od nas:). skupiam sie teraz na noclegach zeby znaleźć najlepszy jak to możliwe, czyli z basenem , przy gondoli i prawie za darmo:) taaaa.....:)
                  • Gość: Karolski Re: Marmolada Malga Ciapela- jakie wady i zalety IP: *.ip.netia.com.pl 14.10.12, 22:07
                    Hotel Principe Marmolada - moloch, bez atmosfery. Ładna nazwa, architektura z zewnątrz zachęcająca, reszta - średnia z minusem. Sama Marmolada na jeden, dwa zjazdy, o ile na górze nie wieje i nie mrozi, ale w połowie marca może być bardzo przyjemnie. Mieszkając i jeżdżąc tam wybrałem się do niedalekiego Alleghe, czyli skiregion Civetta. Miejscowość bardzo urokliwa,, dużo pięknych widoków, zdecydowanie więcej zróżnicowanych tras, ale o zaletach i minusach tego regionu już tu pisał Ortodox - wystarczy przeszukać forum. Widoki Civetty i Palafavery - nie do przecenienia. Poza wszystkim, to samo Alleghe jest urocze, nie do porównania z Malgą Ciapelą, do której można z A. wybrać się, by "zaliczyć" Marmoladę.
                    Udanego wyboru i stopy śniegu pod nartą - Karol.
                  • skynews Re: Colfosco 14.10.12, 22:47

mieszkałem przez tydzień kilka lat temu w marcu w "Residence Ciasa Giovani" naprzeciw
                    hotelu Cappella - możesz obrócić Google Street View na drugą stronę ulicy to zobaczysz Ciasa Giovani
                    wynajmowałem wtedy dwupokojowy apartament z kompletnie wyposażoną kuchnią i wszystkim co potrzeba (rezerwacja u właścicielki - Frida Kostner)

wystarczyło przejść przez ulicę i dziedziniec hotelu Cappella obok szklanego pawilonu, w którym jest basen należący do hotelu aby być na bardzo łagodnym stoku przeznaczonym dla początkujących i wyposażonym w to co jest potrzebne do nauki i zabawy dzieci.
                    trasą na tym stoku można zjechać do wyciągów wożących miedzy innymi do SR i bardziej wymagających tras (też czarnych) - położenie więc optymalne szczególnie że również na nartach można wrócić do domu co nie zawsze jest takie proste...

Enjoy it !
                    • m.wojtek Re: Colfosco 08.08.13, 11:39
                      A czy z Clofosco da się dojechać (oczywiście wyciągami i na nartach) w miarę wygodnie do wyciągów i tras wokół Piz Sorega i Piz La Ila ? Czy też trzeba podjechać skubisem albo samochodem do Corvary ? Nastawiamy się głównie na jazdę na stokach między Corvarą i San Cassiano i próbuję znaleźć jakiś nocleg w jednym z tych dwóch miasteczek ale trzeci pensjonat już mi odpisał że na luty 2014 mają już wszystko zajęte :-(
                      • jabolkn Re: Colfosco 08.08.13, 12:22
                        m.wojtek napisał:

> A czy z Clofosco da się dojechać (oczywiście wyciągami i na nartach) w miarę wy
                        > godnie do wyciągów i tras wokół Piz Sorega i Piz La Ila ?

troche daleko ale da sie na kilka roznych sposobow - z Sella Ronda włącznie
                        najbliżej to będzie przez Col Alto - ok. 5 wyciągów
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka