Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Alpy z dzieckiem

IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.13, 18:21
    Witam,

Planujemy w tym roku z żoną kolejny wyjazd na narty w Alpy.
    Do tej pory zabieraliśmy opiekunkę do dziecka i jak jeździliśmy na nartach to nasz synek śmigał z nianią na sankach. W tym roku mały ma już 4,5 roku. niestety nasza opiekunka nam nawaliła i z nami już nie pojedzie.

W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z Was brał samodzielnie tak małe dziecko?
    Gdzie można znaleźć fajne przedszkola wraz ze szkółką narciarską dla najmłodszych. Tak żebyśmy mogli go tam zostawić na co najmniej pół dnia.

Rozważamy tez opcje, żeby zebrać kilka rodzin (3-4) i wynająć instruktorkę/opiekunkę do dzieci z Polski. Tu jednak rodzi sie problem, że może nam sie nie udać znaleźć aż tylu chętnych na wyjazd oraz czy uda nam się znaleźć instruktorkę, które z nami pojedzie.

Jeżeli macie jakiekolwiek rady w tym temacie to będę wdzięczny.

Pozdrawiam,
    Obserwuj wątek
      • jeepwdyzlu Re: Alpy z dzieckiem 09.10.13, 10:57
        jeździłęm z dwoma córkami - zaczynałem je zabierać na stok jak miały 3 lata
        Szkółki - ok, ale najwyżej godzinę, góra półtorej potem dziecko zaczyna się irytować...
        Język instruktora nie ma znaczenia, naprawdę!
        Zatem - na narty na 9, chwila wspólnej zabawy, 10 szkółka, potem knajpa, siku, lody, potem 2 godzinki, znowu siku i o 14 na dół
        Druga połówka jeździ dalej i wraca ze znajomymi później
        Kolejny dzień - zamiana ról.
        W sumie zatem - opiekunki niekonieczne.
        Dzieci uczą się bardzo szybko - uwaga najlepsza jest uprząż plus sznurek :-)
        Polecam Cavalese i Latemar i Alpe di Susi - musi być szeroko i niebiesko :-))
        jeep
      • Gość: tanova Re: Alpy z dzieckiem IP: *.ipartner.com.pl 09.10.13, 18:18
        Jest kilka (mniejszych) ośrodków w Austrii, które w styczniu lub marcu oferują tzw. Kinderskiwochen - zwykle zawiera się w tym szkółka, skipass, przedszkole i wypożyczenie sprzętu gratis dla dzieci, np.

www.tirolwest.at/events/gratis-kinderskiwochen.html
        www.imst.at/de/kinderskiwochen/gratis-kinderskikurs-1575044.html
        • Gość: tanova Re: Alpy z dzieckiem IP: *.ipartner.com.pl 09.10.13, 18:58
          Jeszcze w regionie Hochoetz (gratis jest skipass i kurs dla dzieci)
          www.oetz.com/main/DE/OE/WI/familien/happy_family_wochen/index.html
          • Gość: gliderbb Re: Alpy z dzieckiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.13, 20:02
            Dzieki za rady. Pewnie coś z tego zastosujemy.
            A może ktoś z Was chciałbym dołączyć do takiego wyjazdu z dziećmi.
            Wydaje mi się, że czym wieksza grupa dziec tym łatwiej bedzie im razem zroganizować jakoś czas.
            • Gość: Cyprian Re: Alpy z dzieckiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 19:54
              Witam
              My z żoną też rozważaliśmy różne opcje jednak na tą chwilę wybierzemy opcję z kursem dla dzieci z firmą Dolomity tur. Szkolenie trwa ok 3.5 godziny dziennie polecają ośrodek w miejscowości Andalo hotel o tej samej nazwie przy kolejce na stok. Dzieci w terminie wyjazdu będą miały 4 latka i 2 miesiące. Hotel przy kolejce bez konieczności dojazdów samochodem daje możliwość wymiany rodziców po skończonym szkoleniu. pozdrawiam
              • Gość: adam Re: Alpy z dzieckiem IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.13, 21:50
                byłem kiedyś na takim wyjeżdzie, dodatkowa opłata za naukę godzina 23 euro, robi się drogo, Dziecko musi potrenować conajmniej 4 godz. dziennie x 6 = lekko licząc około około 500 euro. Ale warto. Zaznaczam nie da się uczyć dziecka godzinę dziennie
            • Gość: anka40i4 Re: Alpy z dzieckiem IP: *.maxnet.biz 25.10.14, 08:21
              Witam,

udało się Państwu wyjechać? Właśnie szukam miejsca, gdzie mogłabym się wybrać z 5 i 2 latkiem...
      • austria.info-pl Re: Alpy z dzieckiem 11.10.13, 10:33
        Może przy planowaniu urlopu zimowego w Austrii przydadzą się Państwu poniższe informacje:

1) pobyt w obiekcie znajdującym się przy trasach lub wyciągach, aby możliwa była wymiana rodziców podczas opieki nad dzieckiem – chętnie prześlemy maliem listę (dokument pdf) takich noclegów dla regionu Ziemii Salzburskiej. Rezerwacji dokonuje się bezpośrednio w wybranym obiekcie. Nasz e-mail: urlop@austria.info.

2) szkółki w Austrii z polskojęzycznymi instruktorami:

Fügen-Hochfügen
        Skischule Aktiv schi-aktiv.at - polskojęzyczny instruktor w styczniu przez ok. 2-3 tygodnie
        Schischule Total www.schischule-total.at - wymagana wcześniejsza rezerwacja

Mayrhofen
        Skischule SkiMayrhofen www.skimayrhofen.com
        Skischule Die Roten Profis www.skischule-mayrhofen.at
        Skischule Horberg www.sport-schiestl.at - polskojęzyczny instruktor na zapytanie

Tux
        Ski- und Snowboardschule Tuxertal www.skischule-tuxertal.at

Sölden
        Skischule Yellow Power www.yellowpower.at
        Ski- und Snowboardschule Vacancia Total www.vacancia.at – Czesi, mówiący po polsku

Neustift
        Ski- Und Snowboardschule Neustift Olympia www.skischule-neustift.com, www.olympia-schloessl.com

Flachau
        Skischule & Intersport Sport am Jet www.sportamjet.at, www.amjet.skischoolshop.com, www.intersport-sportamjet.at

Obertauern
        Skischule Koch www.skikoch.at
        CSA Skischule Grillitsch & Partner www.skischule.co.at

Gastein
        Skischule Dorfgastein www.schischuledorfgastein.at

Pozdrawiamy serdecznie,
        austria.info
        www.austria.info
        • Gość: adam Re: Alpy z dzieckiem IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.13, 21:58
          witam akurat was polecam.Pierwszy raz w dolinie byłem chyba w w 2008 łukasz chodził do przedszkola , do dzisiaj śmigam najważniejsze odpowiednia opieka dzieci. Pozdrawiam Żywiec
      • kaa9 Re: Alpy z dzieckiem 11.10.13, 12:15
        Kilka firm organizuje tzw. wyjazdy rodzinne: dzieci oddajesz pod opiekę instruktorów, a sam masz czas wolny lub korzystasz ze szkolenia dla dorosłych.
        Nasze dziecię jeździ z nami na narty niemal od urodzenia: do 3 lat pod opieką babci, w wieku 4 lat opcja jeep'a - nauka pod okiem rodziców, potem właśnie w kilka rodzin zabieraliśmy instruktora z Polski, ostatnio korzystamy z wyjazdów zorganizowanych ze szkoleniem dla dzieci.
        • Gość: Agnieszka Re: Alpy z dzieckiem IP: *.nplay.net.pl 12.10.13, 22:54
          Wyjazd na narty z dziećmi, gdzie Organizator oferuje szkolenie z polskimi instruktorami to sprawa rewelacyjna. Ja w tamtym roku byłam na takim wyjeździe w Austrii i stwierdzam, że jest to najlepsze rozwiązanie. Dzieci rano odprowadzałam na miejsce zbiórki ( przed hotelem ), całowałam na pozegnanie i miałam cały dzień z mężem dla siebie. Taki wyjazd daje też pewność, że inni uczestnicy to też rodziny z dziećmi czyli.... dzieci mają non stop towarzystwo! Ja korzystam z usług www.travel-experience.pl. Dziecko w tamtym roku miało niecałe 4 lata, po tygodniowym szkoleniu mała zaliczyła slalom i nauczyła się jazdy orczykiem. W tym roku albo powtórka z Austrii, albo Włochy :)
          • Gość: Zuza Re: Alpy z dzieckiem IP: *.play-internet.pl 06.01.14, 21:32
            A my jeździmy co roku z biurem BeskidTravel, które ma stałą "miejscówkę" na Stubai-u. Dzieciaki oddajemy do Polskiej Szkoły Narciarskiej - współpracującej z biurem. My mamy 5 godzin wolnego na nartach, a dzieciaki cuuuudowną opiekę: instruktorzy mają malutkie grupy, dzieci dobrze "oznakowane", własna salka na posiłki, instruktorzy rozbiorą/ubiorą/wysiusiają i nawet dopilnują właściwego ubrania (nie ma gołych plecków), na lunchu - karmią dzieci jeśli jest taka potrzeba. My jesteśmy super zadowoleni. A w hotelu: dla dzieciaczków zajęcia animacyjne, my mamy luz. Wyżywienia -ekstra! Mogliby jeździć gdzieś indziej - bo trochę nam się Stubai (po tylu razach) znudził - ALE NAPRAWDĘ MAJĄ WSZYSTKO DOPRACOWANE. Polecam
            • jeepwdyzlu gdzie admin??? 07.01.14, 10:01
              w każdym wątku dodane reklamowe śmieci
              o to nam chodzi???
              jeep
        • Gość: Agnieszka Re: Alpy z dzieckiem IP: *.nplay.net.pl 12.10.13, 22:56
          AAA właśnie jest nowa oferta. 6290 PLN za całą rodzinę 2+1 lub 6490 za 2+2. Plus trzeba sobie doliczyć dojazd. Czy znalazł ktoś coś taniej??? ale tak, aby było te szkolenie w cenie...
      • Gość: Agnieszka Re: Alpy z dzieckiem IP: *.nplay.net.pl 12.10.13, 23:05
        Witam,

Najlepszym rozwiązaniem jest wyjazd, gdzie instruktorzy są zawarci w cenie wraz ze szkoleniem narciarskim dla dzieci.
        Najlepsze oferty oraz rewelacyjne ceny ma: www.travel-experience.pl
        Byłam już z rodzinką z dzieckiem 4 lata rok temu i wyjazd był rewelacyjny.
      • volta2 Re: Alpy z dzieckiem 23.10.13, 12:38
        wybierz ośrodek, gdzie dziecko będzie przebywać w przedszkolu - nie narciarskim, bo te dla maluchów są zwykle do 3 godzin i kosztują sporo.

ja mając 3 i 5 latka na stanie pojechałam bez opiekunki(rok wcześniej - tak) - dzieci od 10-tej zdawałam do przedszkola na trasie, przy pośredniej stacji gondoli, pani mi kwiatem w oknie dawała znać czy dzieciak ok, nie musiałam wchodzić) - ok. 12.30 zabieraliśmy dzieci z przedszkola na lunch i potem: starszy jechał z nami jeździć, a młodszy wracał do sali. starszy jeździł już jako tako, więc się z nami doszkalał, na czerwonych trasach włącznie. młodszego zabieraliśmy o 15-tej i zabieraliśmy na trasy niebieskie, by też się doszkalał. o 16 tej zamykali wyciągi więc zjeżdżaliśmy na dół i tyle.

obeszło się bez płacenia w euro za szkolenie, te dzieci odbyły w Polsce jakieś 2 miesiące przed wyjazdem.

dodam, że koszt przedszkola wynosił 1 euro dziennie za dziecko niezależnie od ilości godzin w ciągu dnia i było to najtańsze przedszkole w całej austrii na tamtejszy czas.
        ośrodek rodzinny, mały, tras ok 30 km co przy znikomej ilości ludzi i tak gwarantowało dobrą zabawę(no i nie odjeżdżanie od dziecka zbyt daleko też było wskazane)
      • ehschool Re: Alpy z dzieckiem 01.11.13, 21:04
        Zapraszam na wyjazdy z EHschool, aktywnym biurem podróży, które ma w ofercie przedszkole narciarskie. Poza tym wiele ciekawych ofert oraz aktywny program nie tylko dla dzieci ale i rodziców podczas wyjazdu. Zapoznaj się z oferta www.ehschool.pl/index.php/wyjazdy.html
        • Gość: ola Re: Alpy z dzieckiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.13, 12:04
          Ja polecam Dolomity Tour jeździmy z nimi już kilka lat. Mają bardzo fajne oferty i szkółkę dla dzieci z polski i włoskim instruktorem
          My jedziemy do Andalo polecam dla rodzin z dziecmi.
      • Gość: rafał51 Re: Alpy z dzieckiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.14, 14:18
        Tu jest dużo interesujących ofert wyjazdu w Alpy z dziećmi gory.pl/alpy
        • smaniak Re: Alpy z dzieckiem 05.11.14, 00:23
          Najlepsza opcja to wyjazd ze szkoleniem w Alpy jak już inni pisali.

@Agnieszka jest taniej ;-) : www.skimaniak.org/

rodzina 2+2 ze wszystkimi zniżakami dla dzieci w Styczniu ze szkoleniem, karnetem, spaniem wyjdzie: 4746zł
          w Lutym niewiele drożej...

Jakość szkolenia jest za to świetna (nie ma instruktorów z łapanki, wszyscy sa sprawdzeni i mają uprawnienia PZN)

Dodatkowo apel - Sprawdzajcie kto was uczy ! - nie bójcie się poprosić instruktora o dokumenty potwiedzajace uprawnienia PZN ! To prawo każdego z nas !
          • jeepwdyzlu Re: Alpy z dzieckiem 06.11.14, 14:11
            smaniak
            macie uprawnienia PZN
            a co na to Austryjacy?
            Cieszą się, że polscy instruktorzy zabierają im chleb?
            We Włoszech polskie kwity są nieważne... Więcej - bez ichnich uprawnień nauczanie jest NIELEGALNE!
            jeep
      • teks43 Re: Alpy z dzieckiem 06.11.14, 23:45
        Malutkie dziecko, ale opieka zawsze się znajdzie, zwłaszcza w dużych ośrodkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka