Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zillertal Arena

IP: *.play-internet.pl 18.01.14, 17:41
    Witam Wszystkich

Wybieramy się do Austrii, a dokładnie na Zillertal Arena. Poszukuję jakiś noclegów i trafiłem na miejscowość Gerlos.

W związku z tym mam parę pytań:

- czy to dobre miejsce wypadowe na pobliskie stoki?

- z mapy wynika, że mogę dostać się na drugą stronę wyciągów - tuż nad same Zell im Zillertal - czy przedostanie się na drugą stronę po stokach sprawia jakieś trudności (chodzi mi o osoby, które będą trochę mniej wprawne w jeździe na nartach)?

- jak wygląda droga pomiędzy Gerlos a Zell im Zillertal - gdyby chcieć przejechać samochodem pod wyciągi przy tej miejscowości?

- jedziemy na tydzień - 5 dni jazdy na nartach - czy warto myśleć o jakiś innych stokach, czy lepiej skupić się na Zillertal Arena

- są jakieś fajne atrakcje w okolicy? Czytałeś coś o jakiś fajnych basenach w Fugen...

- jakieś Wasze porady co do okolicy i samych stoków?
    Obserwuj wątek
      • mirdo1 Re: Zillertal Arena 19.01.14, 01:39
        W zeszłym roku byliśmy w styczniu w Zell am Ziller.
        1/ Gerlos- typowa,turystyczna,tętniąca życiem miejscowość,z dobrym apreski.
        2/Wyjazd w górę na ZillertalArena kolejką,powrót kolejką lub na nartach do miasteczka.Pod
        tym względem OK.
        3/Blisko samochodem do Konigsleiten.Można również do góry kolejką i dalej na nartach ale po
        drodze jest dość nieprzyjemna czarna (jak byliśmy to nocami padał zamarzający deszcz)
        4/Droga do Zell am Ziller-typowa górska,asfalt,zakręty,dobrze utrzymana,zabezpieczona,jeździ
        się bez strachu.Ale po co jeździć? Zell am Ziller jest dość zapyziałym miasteczkiem i
        nadal jesteś w tym samym skiregionie.
        5/Byłem w Fugen,jeśli chodzi o narty szkoda czasu na dojazd samochodem.
        6/Zilllertal Arena- poprawnie narciarsko ale bez szału,po prostu kolejny region narciarski.Jak
        dla mnie trasy trochę za wąskie.Ale jest to moja subiektywna opinia.W warunkach
        oblodzenia trzeba uważać na niebieską dwójkę w Konigsleiten biegnącą z Larmach-Alm
        (wąska i marnie zabezpieczona)
        7/Jeżeli wybierać miejscowość w ZillertalArena to Gerlos jest chyba najatrakcyjniejsze.
        8/Ogólne wrażenia- warto pojechać ,zobaczyć,poszusować,spędzić udany urlop ale drugi
        raz się nie wybieram-zdecydownie preferuję Zachodni Tyrol.
        "Będzie Pan zadowolony"
        Andrzej
        • zolviu Re: Zillertal Arena 19.01.14, 09:13
          jesli jazda po arenie to gerlos ok ale jesli chcesz objezdzic wszystko w dolinie (a wg mnie warto) to chyba lepiej cos w centrum, w okolicach mayrhofen, wszystko jest dobrze skomunikowane, glowna droga w dolinie po plaskim. mi arena podobala sie bardzo, reszta tez solidny alpejski poziom, zdjęcia masz u mnie w galerii
          • Gość: gość portalu Re: Zillertal Arena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.01.14, 21:31
            Dziękuję za informacje. Twoją galerię (jak nie wszystkie) - oczywiście przeglądałem już wcześniej. Dużo fajnych inspiracji na przyszłość :)
      • ortodox Re: Zillertal Arena 19.01.14, 20:41
        Spędzenie całego tygodnia na Arenie ( chociaż to niezły ośrodek) wydaje się nie najlepszym pomysłem chyba, że jesteście zupełnie początkującymi narciarzami.
        Wypadało by przynajmniej zaliczyć Hochzillertal i Penken. Moim zdaniem nie ma sensu jechać tam na nartach. Spora strata czasu i w rezultacie nie zostanie go zbyt wiele na objechanie w/w ośrodków. Lepiej wstać nieco wcześniej i dojechać autem do Schwendau lub Kaltenbach. Jeśli pogoda nie będzie wyjątkowo zimowa ( chodzi przede wszystkim o obfite opady śniegu bo wtedy prawdopodobnie trzeba będzie zakładać łańcuchy) dojazd nie stanowi problemu.
        Przy przemieszczaniu się na nartach z Gerlos w kierunku Koenigsleiten jest do pokonania odcinek czarnej trasy. Nic szczególnego, ale dla zupełnie początkujących może być problematyczny. Radzę wziąć to pod uwagę i ewentualnie do Koenigsleiten jechać także autem. Warto, bo dla słabiej jeżdżących to fajne tereny.
        pozdro.
      • Gość: gość portalu Re: Zillertal Arena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.01.14, 21:47
        Przeglądnąłem jeszcze trochę okolice, stoki i w chwili obecnej jestem bliższy opcji Zell am Ziller - ta miejscowość będzie chyba zdecydowanie fajniejsza. Poszukałem trochę kwater i parę fajnych odpowiedzi dostałem na zapytania odnośnie noclegów.

Oczywiście również myślimy udać się na Hochzillertal i Penken.

"Moim zdaniem nie ma sensu jechać tam na nartach. Spora strata czasu i w rezultacie nie zostanie go zbyt wiele na objechanie w/w ośrodków. Lepiej wstać nieco wcześniej i dojechać autem do Schwendau lub Kaltenbach." - dziękuję za tą informację.

Czy dobrze rozumiem, że aby skorzystać z Zillertal Arena, Hochzillertal i Penken wystarczy że kupię karnet Zillertaler Superskipass za 193€ (pięciodniowy)?

Hintertux - nie wchodzi w ten karnet? (Nie żebyśmy się jakoś specjalnie wybierali - ale ewentualnie chciałbym wiedzieć gdyby pogody bo na razie to tak chyba średnio).
        • zolviu Re: Zillertal Arena 19.01.14, 22:30
          nie no - hintertux koniecznie - przy dobrej pogodzie - to jeden z najfajniejszych lodowców - bylem tam kilka lat temu ale mysle ze nic sie nie zmienilo i dalej jest na tym samym skipassie. mozesz wracajac wpasc na chwile na ahorn - tez warty kilku zjazdow - calego dnia wg mnie nie. dobrze kombinujesz, ja bym sie w ten gerlos nie pchal jesli chcesz inne tereny tez zobaczyc
          • Gość: gość portalu Re: Zillertal Arena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.01.14, 23:21
            Tak, chcę wiele miejsc zobaczyć, natomiast tak w miarę optymalnie pojeździć (nie na zasadzie tutaj byłem godzinę, tutaj dwie, tam trzy - i 10 ośrodków zobaczyłem). Jak patrzę na mapki to mi wychodzi po dwa dni jazdy na Zell am Ziller jak i Hochzillertal oraz jeden dzień Mayrhofen. Jest też to pierwszy wyjazd i życie zweryfikuję na ile pewne plany się udadzą. Nie chcę zbyt optymistycznie podchodzić do tego :)

Hintertux - miejsce pewnie magiczne, ale raczej się nie uda zobaczyć - bo po prostu nie wiem czy się uda to wszystko ogarnąć, chociaż po Twoich słowach "nie no - hintertux koniecznie"... oj... będę myślał :)

Ewentualnie doradź proszę co i w jakiej kolejność odwiedzić i ile temu czasu poświęcić. Będę wdzięczny za podzielenie się Twoim doświadczeniem :)
            • ortodox Re: Zillertal Arena 20.01.14, 00:54
              Oczywiście, że przez 5 dni nie zobaczysz wszystkiego w Zillertal. Nie ma sensu gnać i zaliczać w jeden dzień więcej niż jeden ośrodek Te lepsze mają około 100km więc nawet dwa dni nie będzie za wiele na samo poznanie. Ja bym akurat sobie TUXa odpuścił chyba, że "kolekcjonujesz" lodowce ;)) Lodowiec jest atrakcją wiosną lub jesienią. Wtedy są to jedyne miejsca gdzie można pojeździć na nartach i warunki są tam dobre. Podczas normalnej zimy na lodowcu w styczni mogą być b. ciężkie warunki, a i dojazd autem może być nie łatwy. Zakładałem już tam łańcuchy. Mieszkając w Zell am Ziller ( lub w najbliższej okolicy - to optymalny wybór ) masz 3 najlepsze ośrodki w Zillertal w bezpośredniej bliskości i płaskimi drogami - Penken, Arena i Hochzillertal. Na 5 dni to i tak za wiele i skupiłbym się tych trzech. Ale każdy ma swoje preferencje.
              pozdro.
            • jabolkn Re: Zillertal Arena 20.01.14, 09:45
              Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Tak, chcę wiele miejsc zobaczyć, natomiast tak w miarę optymalnie pojeździć
              wtedy najlepiej byloby mieszkac w centrum Mayrhofen
              ostatnio bylem tam w marcu 2011
              masz z buta kolejke na Ahorn
              i na Penken polaczone z Rastkogel i Eggalm
              tam mozesz zjechac na dno doliny do Lanersbach i 10minut autobusem
              pod Hintertuxer Gletscher na koniec dnia wracasz wygodnym autobusem do Mayrhofen
              na wycieczke do Zillertal Arena
              i Hochzillertal
              radze podjechac samochodem
            • zolviu Re: Zillertal Arena 21.01.14, 10:09
              ja to "zaliczam". po dniu na każdy teren bedzie ok, bylem tam z ludzmi ktorzy jezdzili rekraacyjnie i wszyscy byli zadowoleni. na ortodoxa bierz poprawkę bo on wszystko zawsze robi odwrotnie niż ja, w wiekszosci chyba z przekory ;)

ja zillertal zrobilem w 4 dni
              1 dzien penken czy chyba zillertal 3000 to sie nazywa?
              1 dzien hochfugen/hochzillertal
              1 dzien arena
              1 dzien ahorn/hintertux

zabraklo dnia na ten teren najblizej autostrady i costam malego jest jeszcze chyba w centrum

w tydzien bez cisnien objezdzisz sobie mniej wiecej wszystko. najbardziej rozwleczona wg mnie arena, ja ewentualnie wzialbym na 2 razy, raz startujac z zell a raz podjezdzajac sobie do gerlos zeby nie jezdzic 2 razy ta sama droga
        • Gość: gość portalu Re: Zillertal Arena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.01.14, 21:35
          Dziękuję Wam za informacje. Są bardzo pomocne, wybór pada ostatecznie na pobyt Zell am Ziller. Właśnie kończę przeszukiwać noclegi.
      • Gość: gość portalu Re: Zillertal Arena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.01.14, 21:38
        Czy mógłby ktoś z Was polecić jakieś fajne knajpy/restauracje w Zell am Ziller. Coś rozsądnego cenowo, ale tamtejszego/lokalnego? Tak aby fajnie spędzić wieczór przy kolacji? Może jakieś jakieś Wasze sugestie?
        • Gość: gość portalu Re: Zillertal Arena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.01.14, 21:30
          Pomóżcie mi proszę w wyborze pomiędzy Zillertaler Superskipass a Salzburger Super Ski Card. Czy warto wybierać droższą opcję? Co mi da Salzburger Super Ski Card, w sumie wybieramy się na 6 dni jazdy i sam nie wiem czy skupić się na dolinie Zillertal czy o czymś jeszcze myśleć lub mieć w rezerwie...
          • jabolkn Re: Zillertal Arena 26.01.14, 21:47
            Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Pomóżcie mi proszę w wyborze pomiędzy Zillertaler Superskipass a Salzburger Sup
            > er Ski Card. Czy warto

nie warto , wrecz bez sensu jesli bedziesz mieszkal w Dolinie Ziller to wylacznie Zillertaler Superski
            SSSC obejmuje tylko Arene i zadnych innych osrodkow w Zillertal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka