Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do kubagr1

27.12.04, 10:21
    Cześć kubagr1, właśnie miałam Cię wzywać na pomoc!
    To ja miałam kłopot z kolanem i w pewnym sensie ten kłopot cały czas
    istnieje. Podałeś mi w zeszłym roku zestaw ćwiczeń, coby ochronić kolano.
    Okazały się bardzo skuteczne, bo niemoc w kolanie zniknęła, co pozwoliło mi
    zapomnieć o kontuzji. Teraz nadszedł czas na zaprawę, bo wyjeżdżam na
    początku marca. Dlatego moja prośba do Ciebie: przypomnij ile powtórzeń itd.
    Myślę, że takie informacje od profesjonalisty przydadzą się nie tylko mnie!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Calogen Re: Do kubagr1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:23
        słuchaj konowalów a jeszcze lepiej pseudo to na tym wyjdziesz na pewno kaleka.
        Psu na bude Colagen
      • kubagr1 Re: Do kubagr1 28.12.04, 01:42
        atka5 napisała:

> Cześć kubagr1, właśnie miałam Cię wzywać na pomoc!
        > To ja miałam kłopot z kolanem i w pewnym sensie ten kłopot cały czas
        > istnieje. Podałeś mi w zeszłym roku zestaw ćwiczeń, coby ochronić kolano.
        > Okazały się bardzo skuteczne, bo niemoc w kolanie zniknęła, co pozwoliło mi
        > zapomnieć o kontuzji. Teraz nadszedł czas na zaprawę, bo wyjeżdżam na
        > początku marca. Dlatego moja prośba do Ciebie: przypomnij ile powtórzeń itd.
        > Myślę, że takie informacje od profesjonalisty przydadzą się nie tylko mnie!

moze uraze colagen'a, chociz lubie jego wypowiedzi oprocz biednego psa
        wtracanego nie wiem po co, i jezeli pozwolisz, to odpowiem na TWOJE pytanie. PW
        dobrze wiedziec ze kolano sie sprawuje jak nalezy. oczywiscie, z tego copiszesz
        wynika ze troche jest ono zaniedbane, czy nie?
        a wiec do rzeczy: jest wiele systemow cwiczen. w sumie na nartach
        rekreacyjnych sa 2 rzeczy ktore sa wazne: sila i elasty6cznosc miesni.
        jeden ze sposobow cwiczenia miesni jest wejscie do jakiegokolwiek klubu z
        maszynami i cwiczenie wszystkich grup miesni. bardzo prosty schemat to zaczecie
        od najmniejszych ciezarow (rkow) na kazdym przyrzadzie wykonanie 50 powtorzen.
        na poczatku (male ciezary) bedzie to smiesznie latwe: po 3 dniach dodaj
        nastepny, identyczny ciezarek i znowu 50 powtorzen, po 3 dniach nastepny itak
        dalej. pamietaj:nie bierz wiecej, jezeli nie mozesz zrobic 50 powtorzen. 3 razy
        w tyg powinno wystarczyc.
        inny schemat:
        ponizsze cw wykonujesz 3x w tyg
        1 tydzien:
        wykroki (glebokie, tulow prosty) 12x kazda noga: zwieksz o 2 w kazdym tyg
        pompki: 4 powtorki po 6 , nast tydzien 4x7 itd
        przysiady: 22, nast tydz 24 itd
        kolyska: 12, nast ttydz 14 itd
        wyskoki (dynamiczne jak najwyzej, z przysiadu) 12, nast tydz 14...
        podwojne wyskoki (nie z przysiadu ale takze jak najwyzej: jeden i zaraz po
        dotknieciu ziemi drugi, przerwa 2-5 sek i znowu): 4 podowjne, nast tydz 6 itp
        tzw abdominal crunches: na m brzucha: 3 serie po 30, nast tydz 4x30 itp
        skoki boczne (nie mylic ze skokami w bok) : narysuj dwie linie oddalone o 70cm i
        przeskakuj z jednej nogi na druga, ladujac poza liniami: 2 serie po 20, nast
        tydz 3x20 itd
        15 metrowe sprinty, pelen gaz: 15 sprintow, anst tydz 20 itd
        Te cw sa proste i nie wymagaja zadnnego wkladu pienieznego: wazne systematycznosc.
        czas juz teraz jezeli chcesz wyjechac w marcu
        pozdr
        • Gość: re-a Re: Do kubagr1 IP: 80.72.37.* 28.12.04, 02:11
          powaznie!! - doskonaly zestaw.
          • atka5 Re: Do kubagr1 28.12.04, 08:29
            Wielkie dzięki!
            Drukuję i lecę na siłownię.
            Moje kolano nie jest tak bardzo zaniedbane. W lecie dużo jeżdżę na rowerze i
            wtedy jest ok. Jak dłuższy okres czasu nie ćwiczę, to czuję, że jest
            zdecydowanie słabsze. Wiem jedno: JUŻ NIGDY napewno nie pojadę na narty bez
            zaprawy.
            • Gość: Colagen Re: Do kubagr1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 09:07
              zamiast zaprawy zabierz troche gipsu. szybciej wiąże. Psu na bude Colagen
              • Gość: pes3dy Re: Do kubagr1 IP: *.bhpdlamsp.pl 28.12.04, 10:21
                W kwesti zaprawy narciarskiej opowiem moze jak wygladal tydzien na otwarcie
                sezonu w tym roku we Francji. Oprocz narciarzy z Polski pojawilo sie tez wielu
                Hiszpanow, ktorzy w tym samym okresie mieli "dluzszy" weekend. Nie chce chwalic
                Polakow, ze sa super narciarzami, rozsadnymi itd., ale z cala pewnoscia byli
                duzo lepiej przygotowani do sezonu niz Hiszpanie. Prawie kazdy ze spotkanych na
                stoku rodakow wczesniej przygotowywal sie do sezonu na silowni lub biezni.
                Skutkiem tego Hiszpanow zwozono co chwila helikopterem, a w naszej 80 osobowej
                grupie byly tylko 2 "powazniejsze" kontuzje.
                Popieram zapraw narciarska i kazdemu polecam troche sportu zanim przypnie
                narty, szczegolnie po naszej tradycyjnej kuchni wigilijnej:)
                • Gość: Colagen Re: Do kubagr1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:36
                  A mowia ze narty to przyjemnosc- jaka pytam? miesiac sie przygotowywac i
                  jeszcze połamac nogi hahaahahahahahah.pewnie zaden z nich nie był nawet w
                  wojsku. Haluszki po prostu haluszki. psu na bude Colagen
                • kubagr1 Re: Do kubagr1 28.12.04, 16:11
                  masz jak najzupelniejsza racje: trening przygotowuje podstawe do kazdego sportu.
                  silownia jest bardzo waznym elelmentem przygotowania. takze np w p.noznej:
                  badania w jednym z okregow szkolnych wykazaly zmniejszenie 2x powaznych urazow
                  kolana po jednosezonowym przygotowaniu na silowni (2-3x/tydz).
                  dazmy do obnizenia czestotliwosci urazow: obecnie jest to 2,7 urazu
                  przypadajacego na 1000 "osobodni" na nartach: czyli codziennie z 1000 osob
                  prawie 3 doznaja urazu na nartach
                  • Gość: re-a Re: Do kubagr1 IP: 80.72.37.* 28.12.04, 16:55
                    hmmm... kropka nad "i"/ brawo
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka