Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zaczyna sie zchladzac

21.08.05, 13:17
    Obejrzalem Alpen Panorame,to juz za pasem snieg chyba niedlugo bedzie.
    Temperatury od +1C do +4C na wysokosciach 2300m wdol do 2000m.
    Powyzej 3200m jest wszedzie -C i snieg.
    Tux dostal troche cieplejsze powietrze i jest +1C ale inne resorty wygladaja
    ze za miesiac bedzie bialo..Nawet w Italji w gorach jest +2C.
    Pzdr.Sky.
    Obserwuj wątek
      • kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac 30.08.05, 13:35
        jestem w valle nevado, chile. jakos udalo nam sie dostac w gory w piatek. no i
        w pietek po pol zaczelo sypac. do wczoraj 2,4m swiezego puchu. wczoraj jazda w
        puchu bez ograniczen. puch do pasa. niemal kazdy skret to tzw face shots.
        niesamowite
        od soboty nikt tu nie moze sie dostac> jestesmy odcieci od swiata. gory
        niesamowite i wielkie.........w sumiue jestesmy w andach na wys 3km na dole z
        przewyzszeniem ok kilometra.
        hm dla mnie narty juz sie zaczely i to jak
        zycze wszystkim takich zjazdow w nadchodzacym sezonie
        • Gość: darekkkk Re: Zaczyna sie zchladzac IP: 195.42.249.* 30.08.05, 13:44
          Chyba Kuba chcesz zebysmy tu wszyscy pozielenieli z zazdrosci;)
          Udanych szusow

• Gość: kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.vallenevado.com 31.08.05, 02:31
            nie: chcialbym zeby to sie przydarzylo wszystkim dobrym narciarzom
            a dzisiaj: nastepne swieze slady, haldy sniegu sypiace sie przez kask przy
            kazdym skrecie
            jutro otwieraja nastepna czesc.................
            • Gość: doadam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:37
              a ja i tak Ci zazdroszcze...
              obawiam sie ze Chile bedzie zawsze poza moim zasiegiem....
              Austria jeszcze troszke mosi na mnie poczekac(a ja na nia) ale ..doczekamy sie
              siebie nawzajem!

• Gość: ater Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.skynet.net.pl 31.08.05, 19:48
          kubagr: nareszcie obiecane wiesci z chile.
          planujesz wypad do austrii?????
          pozdrawiam
          • Gość: kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.hsd1.pa.comcast.net 05.09.05, 03:44
            nie nie planuje: za malo swobody za duzo ograniczen
            za pare godzin podam podsumowanie moich dosw z ameryki pld
            • Gość: ater Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.skynet.net.pl 05.09.05, 08:49
              juz wrociles z chile??
              mysle ze wszyscy tutaj chetnie posluchamy opowiesci twoich.
              juz sie nie moge doczekac..
              w chile bylo tak samo wspaniale jak w argentynie?
              pozdrawiam
              • kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac 05.09.05, 17:44
                ok
                wiem ze mala jest szansa dla bywalcow forum jazdy w andach ale podam pare
                faktow: moze sie komus przydadza
                a wiec pod wzgledem terenu las lenas w arg jest zdecydowanie najlepsze: dobry
                dostep do backcountry skiing, dobra organizacja pracy serwisow. zestaw
                wyciagow i design tej gory jest troche przestarzaly, ale w sumie jest to chyba
                najlepsze miejsce w am pld. wiec jezeli macie szanse na jeden wyjazd to
                wybierzcue las lenas
                w chile jezdzilem w valle nevado i w portillo. valle nevado zwykle nie dostaje
                takiego sniegu jakiego my doswaidczylismy: oficjalnie 2,7m sniegu w ciagu 2,5
                dnia i dlatego jazda byla wspaniala mimo ze brakuje b. stromych tras a i jazda
                poza trasami tez nie jest zbyt stroma: teren w sam raz na gleboki puch. sa tez
                trasy dobrze przygotowane na ktorych zwykle spedzam pierwszy ranny zjazd zeby
                sie rozgrzac. organizacja fatalna: chilijczycy w porownaniu do arge nie martwia
                sie o klienta: stopninowo wygrzebywali wyciagi zpod sniegu co tez mialo zalete:
                kazdego dnia po burzy snieznej otwierano nowa czesc gor z nowym terenem
                wielkiego i glebokiego puchu, tak ze od pon do czw codziennie nowy gleboki
                snieg. valle bnevado jest polaczone z el colorado i la parva ale po takim
                opadzie sniegu nie bylo to mozliwe zeby przejechac sie do tych sasiednich
                osrodkow.
                w piatek polecialem do portillo: chyba najslawniejszy osrodek w chile. jest
                takze chyba ...........najmniejszym: w godzine objechhalismy wszystkie trasy.
                zdecydownie lepszy teren , bardziej stromy i lepsza atmosfera. ale.....tuz
                przed burza sn zdemontowano najwyzszy wyciag poma tzw jack. prawie 5 dni po
                burzy nadal nie byl zamontowany, znow niefrasobbliwosc gospodarzy. w portillo
                jest jedyny na swiecie wyciag-proca: wyciag typu poma: 4 talerzyki na
                poprzeczce, "wystrzeliwuje" 4 narciarzy na dosc stromy stok: nagle tez sie
                zatrzymuje i to jest punkt krytyczny: trzeba poczekac az caly zespol tyroche
                sie cofnie i wtedy osoba po osobie moze sie wyczepic
                jest jeszcze jedno podobno bardzo interesujace miejsce therma chilean, ale to
                moze w przyszlym roku.
                w sumie
                lasl lenas dla b.dobrych lubiacych trudny teren
                valle nevado: doskonale dla rodizn z dziecmi
                portillo: hmmmmm dobre na 1-2 dni: nadluzej chyba pod warunkiem ze chcemy sie
                powspinac i wtedy jest dostep do wspanialego terenu

zycze kazde3mu zeby jadac na nartach, czujac sypiacy sie puch przez kask,
                spojrzal na zegarek i stwierdzil...........do cholery to przeciez sierpien a
                ja tone w sniegu..........
                • skyddad Re: Zaczyna sie zchladzac 05.09.05, 17:49
                  Dzieki fajny opis zawsze cos nowego.
                  Pzdr.Sky.
                • Gość: ater Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.skynet.net.pl 05.09.05, 18:40
                  ja tez dziekuje za wrazenia..
                  dobrze ze jest to forum to mozna wiele uslyszec.
                  a przygody sniezno-narciarskie?

pozdrawiam
                  • rw2000 Re: Ater 07.09.05, 18:37
                    czesc Ater. czy byloby to mozliwe zebys sie zalogowala???
                    mam kilka pytan do Ciebie i chialbym sie skontaktowac.
                    pozdrawiam
                    jacek
                • julia.a Re: Zaczyna sie zchladzac 06.09.05, 06:41
                  tez z ciekawoscia przeczytalam.
                  kubagr.. wspaniale te narty w sierpniu
                  pozdrawiam
                  julia
                • Gość: doadam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 12:44
                  I ja sie ciesze ze miałes udany urlop i z ciekawoscia przeczytałam wywody na
                  temat chile.
                  pozdr.D
                  • Gość: kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.CHP.EDU 07.09.05, 06:21
                    te przygody?
                    chyba na poczatku: mimo ze byla otwarta ograniczona czesc gory (jakies 15%)
                    jezdzilismy przez pierwsze 2-3 dni w zasadzie bez widocznosci. byl tzw blizzard
                    i nic nie bylo widac. wozilismy sie po latwych stokach ale w pewnym momencie
                    poczulem ze cos mnie walnelo od przodu: okazalo sie ze wlacialem w sciane
                    przewianego sniegu i oczywiscie w nast momencie bylem w powietrzU; ladne salto
                    360 stopni i nawet nie mialem czasu zeby cokolwiek sobei wykoncypowac gdzie
                    jestem: wkolo wieje sniezyca jak cholera.......
                    jak wspomnialem pprzez 3 dni nikt nie mogl dotrzec do nas ani opuscic gor: gdy
                    wyjezdzalismy z powrotem do santiago de chile wawoz sniezny siegal
                    zdecydowanie powyzej autobusu. dopiero ok 10 mil od santiago snieg zaczal
                    ustepowac.
                    w portillo to samo: porillo lezy przy drodze do granicy aargentynskiej ,
                    prowincji mendoza (b dobre wino malbec wlasnie stamtad): z powodu opadow sniegu
                    droga byla zamknieta dla ciewzarowqek przez 7 dni: utworzyla sie kolejka na
                    kilkanascie kilometrow ( jak tak ich mijalismy to sobie wyobrazalem jak
                    musi .....smierdziec w kabinach po tyg stania). w czwartek puscili te
                    ciezarowki i jechaly one niekonczacym sie sznurek pod gore do granicy
                    arghentynskiej. niektore mialy napisy na kjontenerach : swieze owoce..........
                    wyobrazam sobie w jakim stanie dojechaly do odbiorcow.
                    • Gość: doadam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 08:25
                      przygody rzeczywiscie fascynujace...i znalazles czas by tak duzo
                      napisac,wszyscy z pewnoscia z wielka przyjemnoscia przeczytali Twoje
                      wspomnienia.pozdr.D.
                    • julia.a Re: Zaczyna sie zchladzac 08.09.05, 06:59
                      kubagr...
                      to wszystko co opisujesz jest niesamowite.
                      pozdrawiam julia
                      pa
                      • Gość: Colagen Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 18:38
                        przeciez Kubagr to bajkopisarz - sprawdz jego posty - zamulone wizje
                        flustrujacej carvingowo kalifornijskiej ostrygi - sory kubagr tak mi sie jakos
                        napisalo
                        • kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac 09.09.05, 19:12
                          wierze w to twoje sorry jak w lagodnego aligatora.....sorry
                          a tak naprawde to n ie jezdze carvingiem: dla mnie to jest nudne: jak juz chce
                          jazdy na lyzwach to zakladam hokejowki nie narty

Gość portalu: Colagen napisał(a):

> przeciez Kubagr to bajkopisarz - sprawdz jego posty - zamulone wizje
                          > flustrujacej carvingowo kalifornijskiej ostrygi - sory kubagr tak mi sie
                          jakos
                          > napisalo
                          • julia.a Re: Zaczyna sie zchladzac 09.09.05, 21:01
                            robi sie ciekawie..wesolo
                            ten dowcip panow..??
                            pozdrawiam julia
                            • Gość: kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.hsd1.pa.comcast.net 10.09.05, 15:39
                              dla wszystkich ktorzy ne moga sie juz doczekac takieeeeeeego sniegu prosze
                              przejrzyjcie te strone skomponowana przez mojego przyjaciela
                              www.thesupper.net/ski.html
                              to wlasnie zdjecia z wyjazdu do chile
                              • julia.a Re: Zaczyna sie zchladzac 10.09.05, 16:42
                                uwaga!!! tych zdj jest baaaaardzo duzo :)))
                                a sniegu jeszcze wiecej....
                                fantastyczne....
                                pozdrawiam
                              • Gość: doadam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:36
                                zdjecia rzeczywiscie rewelacyjne....ale zazdroszcze!
                                w paru miejscach udalo mi sie wypatrzyc Ciebie...
                                pozdr.D
                              • julia.a Re: Zaczyna sie zchladzac 11.09.05, 14:11
                                kubagr .. jakis ty popularny???? :))))))
                                pozdrawiam julia

czy to forum narty czy prywatny czat????

• Gość: doadam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:03
                                  masz Julia racje-to nie jest prywatny czat,sorry jesli poczulas sie czym urazona
                                  pozdr,Cie serdeecznie D.
                                  • julia.a Re: Zaczyna sie zchladzac 11.09.05, 18:14
                                    sluchaj D:
                                    urazic mnie moga tylko znajomi.
                                    napisalam to co mysle.. to wszystko!!!!!
                                    • Gość: doadam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:39
                                      o.key.
                                      pozdr.D
                                      • Gość: Skyddad Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.fornfyndet.se 11.09.05, 21:33
                                        Juz spodziewany jest pierwszy snieg w Gorach Skalistych Sunhine Village w
                                        Albercie oczywiscie w wyzszych partiach.Mowa o swiezym stary jeszcze lezy w
                                        zakamarkach.Jak sie u nich oziebia to unas bedzie za tydzien napewno juz
                                        chlodno.
                                        Pzdr.Sky.
                                        • Gość: ater Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.skynet.net.pl 12.09.05, 08:33
                                          Skyddad.. dzien dobry
                                          mam prosbe:
                                          czy moglbys zalozyc nowy watek o takim temacie???
                                          bedzie wtedy jak zawsze na tym forum:
                                          ciekawie, z humorem a bez tego czatu..
                                          poniewaz to Twoj watek dlatego moja prosba do Ciebie.
                                          milego dnia
                                          ater
                                          • kubagr Re: Zaczyna sie zchladzac 19.09.05, 02:27
                                            mysle ze mr skydad juz wypelnil twoje zyczenie
                                            • Gość: do.adam Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 06:11
                                              chyba masz racje bo tak nagle ten watek urwał sie...a szkoda
                                          • Gość: ater Re: Zaczyna sie zchladzac IP: *.skynet.net.pl 19.09.05, 07:13
                                            kubagr
                                            wlasnie wczoraj wpadl mi w oko ten nowy watek
                                            mr skyddad'a. zawsze lubie czytac te jego notowania
                                            pogodowe....
                                            a twoje wrazenia z chile to mam w swoich notatkach.
                                            (bylo kopiuj)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka