Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

z nart na snowboard

20.12.05, 13:29
    chcę sie przesiaść z nart na deskę, jaką wybrać: jaki typ, jakiej miękkości i
    długości (mój wzrost 178cm)
    Obserwuj wątek
      • blancsport Re: z nart na snowboard 20.12.05, 16:34
        Snowbording to piękny sport. Niestety myślę, że porad z nim związanych
        powinieneś szukać na forach jego dotyczących.
        • xr67 Tak rzeczywiście snowboard to piękny sport ... 30.12.05, 11:23
          ... i powinieneś poszukać porad kogoś mądrzejszego nić "blancsport" ;-)
      • mag1974 Re: z nart na snowboard 30.12.05, 13:34
        Jeśli nie ważysz znacznie powyżej przeciętnej, proponuję deskę 153-155 cm. Tyle
        że na początek jak w każdym sporcie najlepiej wypożyczyć, żeby niepotrzebnie
        nie wydawać kasy, jesli sport się nie spodoba. A w polskich wypożyczalniach
        raczej krucho z pełną rozmiarówką, więc każda w tych okolicach rozmiarowych
        powinna być lepsza niż żadna ;-)
        Na początek freeride/fresstyle albo all mountain, czyli uniwersalne. Sam
        zobaczysz z czasem, czy wolisz jeździć szybko (freeride - dłuższa, twardsza),
        czy skakać.
        Generalnie miękkie buty i deski zaokrąglone z obydwu końców. Na początku unikaj
        twardych butów (jak narciarskie) i desek, na których można zjeżdżać tylko w
        jedną stronę. To sprzęt dla zaawansowanych.
        M.
      • marekatlanta71 Re: z nart na snowboard 06.01.06, 03:49
        Ja mam 182 cm i jezdze na desce 168 cm - im dluzsza deska tym lepiej sie sunie
        po kopnym sniegu. Niestety dluzsza deska to ciezsza deska , ale na to tez jest
        rada - kupilem Ride Timeless ktory jest zdecydowanie lzejszy dzieki usunieciu
        czesci materialu z mniej newralgicznych miejsc. Mysle ze mozesz 158-162 cm bez
        problemu uzywac, chyba ze planujesz jazde w half-pipe, wtedy radzilbym wcos w
        okolicach 150 cm. Jezeli masz zmiar naprawde sie przesiac na snowboard to nie
        kupuj taniej deski, bo za rok czy dwa bedziesz ja przerastal mozliwosciami - tak
        sie stalo w moim przypadku i teraz lezy w garazu i nie wiadomo co z nia zrobic.
        Aha - deski dziela sie na:
        - freeride - deski przeznaczone generalnie do jazdy ze stokow, po puchu, choc
        mozna sobie na nich poskakac itp. Sa zwykle dosc waskie, twarde, dlugie,
        kierunkowe i o relatywnie duzym promieniu skretu.
        - freestyle - deski przeznaczone przede wszystkim do jazdy w half-pipe i w
        terrain park, szerokie, miekkie, nie-kierunkowe (symetryczne). Poczatkujacy
        preferuja freestyle (szczegolnie z uwagi na mozliwosc jazdy tylem oraz nie
        lapanie krawedziami)
        - carving/alpine - te sa przeznaczone do jazdy szybkiej w twardych butach.
        Waskie, wygladaja jak narta karmiona od dziecka McDonaldsami. Generalnie trzeba
        dobrze jezdzic na snowboardzie zeby sie na taka deske przesiasc. Mysle zeby w
        tym roku sobie taka na jeden dzien wypozyczyc i sprobowac....

Kup tez dobre wiazania - step-in sa nieprecyzyjne i nie daja pelnej kontroli nad
        deska. Ja uzywam wiazan Flow, ale ostatnio K2 wypuscilo znacznie lepsza
        konstrukcje (Cinch). To samo sie dotyczy butow - kiepskie buty zepsuja Ci cala
        przyjemnosc z jazdy wiec nie zaluj na nie - beda Ci sluzyly wiele lat wiec
        lepiej wylozyc wiecej kasy. K2 ma ostatnio niezle rozwiazanie - buty Boa ktore
        sie latwo zawiazuje (nie cierpie wiazac butow - zawsze sobie palec zwichne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka