finegan 20.12.05, 13:29 chcę sie przesiaść z nart na deskę, jaką wybrać: jaki typ, jakiej miękkości i długości (mój wzrost 178cm) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blancsport Re: z nart na snowboard 20.12.05, 16:34 Snowbording to piękny sport. Niestety myślę, że porad z nim związanych powinieneś szukać na forach jego dotyczących. Odpowiedz Link Zgłoś
xr67 Tak rzeczywiście snowboard to piękny sport ... 30.12.05, 11:23 ... i powinieneś poszukać porad kogoś mądrzejszego nić "blancsport" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: z nart na snowboard 30.12.05, 13:34 Jeśli nie ważysz znacznie powyżej przeciętnej, proponuję deskę 153-155 cm. Tyle że na początek jak w każdym sporcie najlepiej wypożyczyć, żeby niepotrzebnie nie wydawać kasy, jesli sport się nie spodoba. A w polskich wypożyczalniach raczej krucho z pełną rozmiarówką, więc każda w tych okolicach rozmiarowych powinna być lepsza niż żadna ;-) Na początek freeride/fresstyle albo all mountain, czyli uniwersalne. Sam zobaczysz z czasem, czy wolisz jeździć szybko (freeride - dłuższa, twardsza), czy skakać. Generalnie miękkie buty i deski zaokrąglone z obydwu końców. Na początku unikaj twardych butów (jak narciarskie) i desek, na których można zjeżdżać tylko w jedną stronę. To sprzęt dla zaawansowanych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: z nart na snowboard 06.01.06, 03:49 Ja mam 182 cm i jezdze na desce 168 cm - im dluzsza deska tym lepiej sie sunie po kopnym sniegu. Niestety dluzsza deska to ciezsza deska , ale na to tez jest rada - kupilem Ride Timeless ktory jest zdecydowanie lzejszy dzieki usunieciu czesci materialu z mniej newralgicznych miejsc. Mysle ze mozesz 158-162 cm bez problemu uzywac, chyba ze planujesz jazde w half-pipe, wtedy radzilbym wcos w okolicach 150 cm. Jezeli masz zmiar naprawde sie przesiac na snowboard to nie kupuj taniej deski, bo za rok czy dwa bedziesz ja przerastal mozliwosciami - tak sie stalo w moim przypadku i teraz lezy w garazu i nie wiadomo co z nia zrobic. Aha - deski dziela sie na: - freeride - deski przeznaczone generalnie do jazdy ze stokow, po puchu, choc mozna sobie na nich poskakac itp. Sa zwykle dosc waskie, twarde, dlugie, kierunkowe i o relatywnie duzym promieniu skretu. - freestyle - deski przeznaczone przede wszystkim do jazdy w half-pipe i w terrain park, szerokie, miekkie, nie-kierunkowe (symetryczne). Poczatkujacy preferuja freestyle (szczegolnie z uwagi na mozliwosc jazdy tylem oraz nie lapanie krawedziami) - carving/alpine - te sa przeznaczone do jazdy szybkiej w twardych butach. Waskie, wygladaja jak narta karmiona od dziecka McDonaldsami. Generalnie trzeba dobrze jezdzic na snowboardzie zeby sie na taka deske przesiasc. Mysle zeby w tym roku sobie taka na jeden dzien wypozyczyc i sprobowac.... Kup tez dobre wiazania - step-in sa nieprecyzyjne i nie daja pelnej kontroli nad deska. Ja uzywam wiazan Flow, ale ostatnio K2 wypuscilo znacznie lepsza konstrukcje (Cinch). To samo sie dotyczy butow - kiepskie buty zepsuja Ci cala przyjemnosc z jazdy wiec nie zaluj na nie - beda Ci sluzyly wiele lat wiec lepiej wylozyc wiecej kasy. K2 ma ostatnio niezle rozwiazanie - buty Boa ktore sie latwo zawiazuje (nie cierpie wiazac butow - zawsze sobie palec zwichne) Odpowiedz Link Zgłoś