Gość: darekkkk IP: 195.42.249.* 02.01.06, 14:12 Jezdzi ktos moze w tytulowym rodzaju odziezy. Szukam alternatywy dla "twardej" kurtki narciarskiej. Wdzieczny bede za jakies softshellowe typy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubagr Re: softshell 02.01.06, 17:06 od czterech sezonow jezdze w moutain hardwear model alchemy z gore wind stoper obecnie nabylem arcteryx sigma tez z wind stoper ostatnio bylem wpolsce i troche przelecialem sklepy w poznaniu: te soft shell oferowane w polsce to zwykle niskiej jakosci. jeden ze przedawcow twierdzil ze nie ma potrzeby trzymac lepszych "bo nie kupia". w kazdym razie soft shell jest bardziej oddychalny od gore tex nawet XCR. jest prawei tak samo wodoszczelny i prawie tak samo nioe przepuszcza wiatru (mowie o modelach z wind stoper innych nie warto rozpatrywac na narty). pod soft shell klade dwie warstwy: base w zaleznosci od temperatury: od light do "expedition": mam nadzieje ze znane ci sa te okreslenia. middle layer i soft shell: starcza do minus 15 i wiatr. wplecaku zawsze mam hard shell. nie lubie natomist spodni z soft shell: one wszystkie maja taki jakis dziwnny kroj ktory mnie nie lezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekkkk Re: softshell IP: 195.42.249.* 03.01.06, 09:10 Dzieki Kuba za odpowiedz. Pamietam Twoja rekomendacje arcteryxa z wczesniejszych postow. Niestety w Polsce ta firma w ogole nie ma nawet dystrybutora. W jednym z najwiekszych sklepow narciarskich w Polsce( chwala sie ze najwiekszym w Europie), sprzedawca zapytany o soft shell zrobil wielkie oczy i nie wiedzial o co chodzi. Stad ten post tutaj. Liczylem, ze mimo wszystko komus udalo sie w Polsce kupic cos takiego i podzieli sie wrazeniami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubagr Re: softshell 03.01.06, 12:12 jezeli juz jestes calkowicie zdesperowany to skontaktuj ludzi z f-my sat w poznaniu. wiem ze oni prowadza dystrybucje soft shells Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekkkk Re: softshell IP: 195.42.249.* 03.01.06, 12:18 Az tak zdesperowany nie jestem-mam w czym jezdzic. Tym bardziej, ze o tym softshellu to myslalem raczej pod katem wiosny i sloneczka na lodowcach. Moze gdzies sie natkne na cos fajnego-jak nie w Polsce to w Alpach. Chciallbym po prostu wiedziec co jest sprawdzone, a co nie. Na tych nielicznych softshellach, ktore widzialem w Polsce nie znalazlem nawet inforamcji o oddychalnosci, a to jest sumie parametr, ktory mnie najbardziej interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś