Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Salomon Equipe 10 SC Pilot

06.01.06, 10:22
    Witam!
    Strasznie jestem napalony na wymienione w temacie deski. Ponoć świetnie się na nich szusuje, człowiek się nie męczy, same skręcaję itp. Może ktoś na nich jeździł i podzieliłby się uprzejmie uwagami i doznaniami? Ja już mam dość moich starych Rossignoli, zwłaszcza że mają 184 cm i męczy mnie już kręcenie na nich. Jestem w miarę doświadczonym narciarzem i stąd mój wybór pada na te Salomony. Co o tym sądzicie?
    www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=842&id_modelu=1114Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • arwena Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot 06.01.06, 10:40
        nie testowalam, tak wiec nie mam pojecia
        ale ze sie aktywnie przygladam roznym nartom, bo szukam czegos sobie, nauczylam
        sie jednego - takie opisy sa w 90% marketingowym belkotem, powtarzanym w
        roznych konfiguracjach przy opisach roznych nart

ciekawe sa opinie uzytkownikow, sama nartka, jako salomon, tez na pewno jest
        niezla. ale nie pisza nic o twardosci? moim zdaniem to wazny aspekt, tym
        bardziej jesli to maja byc narty dla zaawansowanego uzytkownika, ciezkiego (?)
        faceta, ktory chce triche poszalec - pewnie kosztuja z tysiaczka? dla siebie
        bym wziela, troche krotsze moze, ale poszukaj jeszcze tej twardosci

pozdr!
        • migally Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot 06.01.06, 10:58
          Dzięki za poradę. Rzeczywiście nic nie piszą o twardości, muszę tego jeszcze poszukać. Ciężki to ja akurat nie jestem, ok. 70 kg to chyba nie dużo. W zeszłym roku jeździłem na Crossmax-ach Pilot 8 model 2003 (pożyczyłem od kumpla) i jeździło mi się super. Muszę więc porównać te modele i dokonać wyboru, oby słusznego.
          • Gość: darekkkk Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot IP: 195.42.249.* 06.01.06, 11:41
            Na tych konkretnie nartach nie jezdzilem, wiec tez nie bede sie tu
            kategoryczniew wypowiadal. Podejrzewam, ze jezdzi sie na tym super-jak na
            prawie wszystkich nartach z gornej polki.
            Ten salomon to ta sama grupa nart co fischer race sc, elan sl, atomic sl9...
            Twardosc wiec tez powinna byc podobna.
            Musisz miec swiadomosc, ze to narta bardzo mocno taliowana- idealna do carwingu
            (nie mozna jej kupic za dlugiej) i krotkiego skretu.
            Crossmax jest troche inna narta- lepiej sie sprawdzi przy stylu tradycyjnym i
            jezdzie z duza predkoscia w dol stoku.
            Po tym na czym jezdziles do tej pory wnioskuje, ze jezsdzisz klasycznie.
            Jesli chcesz kupic SC to powinienes sie raczej przestawic na jazde carwingowa-
            ( wlasciwie ta narta sama bedzie chciala to wymusic).
            Crosmaxy lepiej sie sprawdza przy stylu klasycznym, czy "mieszanym". Carwingowo
            da sie na niej tez pojechac. Jednak bedzi to trudniejsze i oznaczalo wieksze
            predkosci niz na sc
            Pozdrawiam
            • migally Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot 06.01.06, 12:17
              Kurcze, zaczynam teraz mieć wątpliwości jaką nartę wybrać? Najlepiej byłoby taką nartę przetestować niż wydać kupę kasy a potem żałować. Jak sobie przeglądam różne modele i czytam opinie narciarzy to już sam nie wiem w co mam wierzyć. Lubię pojeździć ostro, dosyć szybko, na crossmax-ach jeździło mi się bardzo dobrze, narta jechała jak przyklejona do śniegu czy lodu. Ogólnie wrażenia miałem bardzo pozytywne. Moje stare Rossignole (dł. 184 cm) były delikatnie wytaliowane, ogólnie nie jeździło mi się na nich źle, ale jednak są już jak dla mnie zdecydowanie zbyt długie. I za stare:) Chcę coś wybrać z Salomona, jakoś te narty darzę teraz zaufaniem. Szusowałem też na Atomicach C7 ale jakoś nie przypadły mi do gustu. Stąd może zainteresowanie Salomonami. Czekam na dalsze opinie - jeśli ktoś jeździł na takich Equipe, ew. crossmax lub streetracer to będę wdzięczny.
              Pozdrawiam
              • Gość: Skyddad Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot IP: *.fornfyndet.se 06.01.06, 13:29
                Migalle,
                bierz te narty twardosc jest bardzo dobra max 10 jest u salomona,
                Dlugosc pamietaj mniejwiecej 20cm nizsze niz Twoj wzrost.
                Bedzies zadowolony.Pzdr.Sky.
      • marekggg Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot 06.01.06, 13:44
        a moze Salomon Equipe 10 2V Pilot race - narty gigantowe - beda troche dluzsze i
        nie beda wymuszac takiego ostrego skretu
        • migally Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot 06.01.06, 14:07
          Dochodzę do wniosku, że ilu użytkowników tyle opinii :D
          Chyba jednak zaryzykuję i wezmę te Equipe SC 10 Pilot. To, że mają duże wytaliowanie to wiem, ale w porównaniu z crossmaxami na których śmigałem to róznica nie jest aż tak ogromna (bodaj 5 mm na czubie i na tyłach). Więc jeśli mam 170 wzrostu i wezmę sobie 160 to chyba będzie to dobra kombinacja dla mnie. Twardość może być duża, ja mam silne nogi i lubię ostro poszusować.
          • Gość: darekkkk Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot IP: 195.42.249.* 06.01.06, 15:32
            powinny byc ok.
            Tak naprawde wszystkie narty, ktore zostaly wymienione sa ok-tylko kazda troche
            do czegos innego.
            Pozdrawiam
            • Gość: Skyddad Re: Salomon Equipe 10 SC Pilot IP: *.fornfyndet.se 06.01.06, 15:49
              Migally,
              >przy tej twardosci spokojnie bierz 155cm dlugosc,oszczedzisz kolana i nogi a
              bedziesz smigal jak szatan.Pzdr.Sky.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka