Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narty dla kobiety!!!please please please

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 16:17
    Witam
    i ja jestem przed zakupem nart moze ktos cos doradzi...please....
    dane:
    wzrost 158
    waga 53 kg
    jezdze na nartach z przerwami okolo 6 lat
    moje ostatnie narty to atomic C9-niestety to nie narta dla mnie chyba moje
    umiejetnosci sa na nia jeszcze za male....
    nie chce typowych babskich nart, chce narty latwe do prowadzenia ale
    jednoczesnie szybkie i zwinne
    i co?????
    ola
    Obserwuj wątek
      • Gość: ater Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.skynet.net.pl 21.01.06, 16:36
        kliknij na "ABC Forum narty" - czerwony napis troche wyzej nad watkami :)
        przepraszam za uszczypliwosc: ale czy jezyk polski jest tak ubogi ze nie ma
        w nim slowa < prosze> ??
        • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 16:47
          dzieki czytalam-:)
          ale oczekuje czegos bardziej precyzyjnego i nie koniecznie z najwyzszej polki
          cenowej!
          co do please to wybacz ale to nie forum jezyka polskiego-:)
          ola
          • Gość: ater Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.skynet.net.pl 21.01.06, 17:20
            > co do please to wybacz ale to nie forum jezyka polskiego-:)
            haaa.. masz racje to nie forum jezykowe ale tez nie sadzilam ze <prosze> po
            polsku to trudne slowo.. :)
            pozdrawiam
            • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:38
              a kto powiedzial ze trudne?
              moze masz cos madrego do napisania o nartach dla mnie?
              pozdrawiam ola
              • Gość: ater Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.skynet.net.pl 21.01.06, 18:51
                nic madrzejszego niz w ABC Forum Narty wymyslec nie moge:)
                ale moze ktos sie "ruszy" i ci odpowie analizujac twoje wymagania co do nart.
                "podbijam" twoj watek co chwile wyzej :)
                pozdrawiam
                • wrb1 Re: Narty dla kobiety!!!please please please 21.01.06, 19:37
                  najpierw coś z lekkim przymruzeniem oka
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=35026775
                  teraz coś bardziej powaznie, w końcu skoroś dama to jednak szukaj wśród damskich
                  propozycji
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=34420342
                  • Gość: Maxi Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:56
                    Polecam Fischer vision bardzo przyjemne, lekkie, nie bedziesz sie przemęczać a
                    mozesz wyczyniac cuda. NIe polecam Rossignol axium-mało komfortowe.
                    • marek.przybylski Re: Narty dla kobiety!!!please please please 21.01.06, 21:33
                      salomon verso - bardzo przyjazna narta a i mozliwosci nie takie znowu male -
                      musisz jednak pamietac ze suwak na dwoch koncach ma napisy: latwosc
                      prowadzenia - mozliwosci. Dlatego nie wiem co rozumiesz pod pojeciem szybkie
                      narty - bo takie sa w zasadzie narty GS bardzo wymagajace i narty crossowe (SX)
                      niewiele mniej wymagajace.
                      inna sprawa to szybkosc przejsccia ze skretu w skret - tutaj sprzyja mocne
                      taliowanie (dziob w granicach 115-120mm) i waska talia (64-66mm) polaczone z
                      relatywnie mala dlugoscia - dla kobiet 150-160, dla mezczyzn 160-170cm.
                      Przyklad takiej narty to SL9 - slalomka czesto uzywana do fun - przyjazna a
                      rownoczesnie bardzo zwinna. Oczywiscie jesli cechy narty SL Ci odpowiadaja.
                      Kazda firma ma odpowiednik tej narty - jest w czym wybierac - w kazdym wypadku
                      taka konstrukcja wymagajaca duzej sztywnosci poprzecznej w polaczeniu z
                      elastycznoscia podluzna kosztuje min.1000 zl Zycie - gdyby mozna bylo miec to
                      samo za 500 zl - predzej czy pozniej ktos by sie na to zdobyl - poki co nie ma
                      jednak "odwaznych". Pozostaja przeceny - nie siegajace takiego pulapu i uzywki
                      zwiazane z ryzykiem ukrytych wad.
                      • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:17
                        Hej
                        dzieki za jakis konkretny wpis, coz ja nie znam zadnych parametrow i ich
                        konsekwencji jedynie moge napisac wedlug doswiadczenia , dotychczas jezdzilam
                        na nartach z wypozyczalni i coz nie notowalam nazw nart ani zadnych konkretnych
                        cech i byly takie na ktorych jezdzilo sie super i takie mulowate.
                        Jezeli na stoku doganiam meza to jest ok ale jesli dojezdzam za 5 minut to cos
                        nie tak.
                        Damskie narty czesto maja wpisana predkosc: wolne i wolnych nie chce ,chce
                        poczuc wiatr w plecach i zaparty dech.
                        Jednak C9 na kotre w koncu sie zdecydowalam przy moich gabarytach chyba byly
                        zbyt twarde i trudne do prowadzenia dodatkowo ich dlugosc mysle ze byla
                        nieprawidlowa bo roznica miedzy wzrostem a dlugoscia tylko 5 cm.
                        jakies uwagi?
                        dzieki
                        pozdrawiam
                        ola
                        • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:23
                          jeszcze jedno
                          czy przy moich gabarytach moge kupic narty z "jr"
                          bo mam taka propozycje:
                          ATOMIC SX 11jr. dł. 140cm + ATOMIC RACE 310 CP
                          Rossignol FUN 2 -
                          Fischer S-move 2.2 - 150 cm
                          Atomic Izor 3:1 - 141
                          ola
                          • Gość: www Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:30
                            Kupuj Fischera!
                          • marek.przybylski Re: Narty dla kobiety!!!please please please 22.01.06, 18:01
                            narty juniorskie przy twoich parametrach jak najbardziej OK
                            Atomic SX w tej dlugosci odpada - szybka slabo talowana narta rownoczesnie krotka, to jak polaczenie wysicgowego samochodu z waskimi oponami - krotka a wiec niestabilna - nietaliowana a wiec szybka - efekt - nijakosc do potegi.
                            Ten model rossignola w tej dlugosci OK
                            Fischer - patrz uwagi przy atomicu - podobne taliowanie przy tej dlugosci i twoim wzrosice gwarantuja nijakosc narty
                            Atomic Izor - bardzo fajna nartka - praaaawie moglbym sie zgodzic ze przy jej taliowaniu moglaby pozostac w tej dlugosci ale jesli lubisz pomknac - powinnas miec ją w dlugosci 150cm
                            Co do predkosci - chcesz jezdzic szybciej: sprawdz czy masz w butach regulacje przodopochylenia - wymus wieksze ugiecie w stawie skokowym i to da w rezultacie nizsza sylwetke - nie chodzi o opory powietrza ale o mniejsza pasywnosc albo jak kto woli wieksza aktywnosc w czasie jazdy. No i oczywiscie smaruj narty na goraco za kazdym razem kiedy na slizgu pojawiaja sie przyklejone krysztalki sniegu lub nie daj Boze grudki - to juz blaganie o smarowanie. Jesli slizg zamiast czarnego robi sie matowy lub lekko siwy - rowniez sygnal do smarowania.
                            powodzenia
                            • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:05
                              Dziekuje Ci bardzo troche juz mi rozjasniles chociaz z tym taliowaniem, wiec
                              sprobuje Cie jeszcze raz wykorzystac co myslisz co Fischerach RX 4 , RX 2 lub
                              tych z grupy CX?
                              pozdrawiam ola
                              • marek.przybylski Re: Narty dla kobiety!!!please please please 22.01.06, 19:26
                                RX4 - baaaaardzo fajne nartki :) mniam mniam drewniany rdzen - lubie drewienko w nartkach, w swoich tez mam drewienko :)
                                RX2 - mniej fajne ale fajne
                                • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 08:45
                                  Dziekuje Ci bardzo
                                  zatem zdecyduje sie albo na atomic izor albo na RX 4 bo roznica w cenie to
                                  tylko 100 zl
                                  serdecznie pozdrawiam
                                  ola
                        • Gość: P40SL Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 18:43
                          Jak chcesz szybko, to postaw narte na krawędzi i...nie przeszkadzaj jej :-)))
                          • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:06
                            dzieki-:)
                            latwo powiedziec trudniej zrobic-:(
                            ale pozdrawiam
                            ola
                            • Gość: darekkkkk Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: 195.42.249.* 23.01.06, 08:51
                              Zamiast w narty zainwestuj w instruktora.
                              C9 dla kogos, kto juz jezdzil to nie powinny byc trudne narty.
                              Wszystkie te, ktore rozwazasz , nie roznia sie radykalnie od nich.
                              Twoj problem to moze byc bardziej kwestia przestawienia sie na narty taliowane
                              niz sprawa sprzetu
                              Pozdrawiam
                              • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:08
                                no i moze masz racje ale C9 zakosil juz moj maz i nie chce oddac wiec i tak
                                musze jakies kupic....a instruktor z pewnoscia by mi sie przydal!
                                pozdrawiam
                                ola
                                p.s.moze kwestia dlugosci taliowania i twardosci??
                                • Gość: darekkkk Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: 195.42.249.* 23.01.06, 10:11
                                  jaka byla dlugosc tej narty i z ktorego roku byla to kolekcja?
                                  • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:26
                                    atomic C9 + , 150 cm ,rok chyba 2003 lub 2004 w najszerszym miejscu nie ma
                                    wiecej jak 105 mm
                                    • Gość: darekkkk Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: 195.42.249.* 23.01.06, 11:11
                                      Moim zdaniem powinny byc jak najbardziej dla Ciebie. Tym bardziej, ze chcesz
                                      szybkich i zwinnych nart.
                                      Musialabys miec malego meza, zeby to byly narty dla niego;)
                                      Nowe rx4 moga byc lepsze (bo nowe), ale to ten sam typ nart.
                                      Skoro mowisz,ze te c9 sa za trudne-to do czego je porownujesz? Sa narty, na
                                      ktorych jezdzilo Ci sie lepiej? Jesli tak to moze powinnas podazyc tym tropem.
                                      Wlasciwie co z tymi c9 jest nie tak? Co Ci sie w nich nie podoba?
                                      Czasmi ktos narzeka na narty, a potem okazuje sie, ze buty np. powinien
                                      zmienic, a nie narty
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 14:37
                                        problem w tym ze nie wiem do czego porownuje bo jak wyzej pisalam nie notowalam
                                        nart a do zeszlego seoznu jezdzilam tylko na nartach z wypozyczalni, wprawdzie
                                        bralam same dobre modele ( przynajmniej wedlug ceny i opinii znawcow) ale ani w
                                        zab nie pamietam ich parametrow
                                        Natomist udalam sie dzisiaj do sklepu i..............pan sprzedawca "wciska" mi
                                        atomic SL 9 i co???????????????????? co ja mam biedna teraz zrobic?taliowanie
                                        maja super! troche tylko cena mi sie nie podoba hahaha
                                        pozdrawiam
                                        ola
                                        • Gość: darekkkk Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: 195.42.249.* 23.01.06, 14:47
                                          sl9 to fajna nartka, ale tez to na pewno nartka dla bardziej zaawansowanych niz
                                          c9
                                        • Gość: ss Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 23.01.06, 18:39
                                          Atomic SL 9 fajna narta, ale najkrótsze sprzedają 150 cm. Ja mam również tyle
                                          wzrostu, co Ty i jeździłam na SL 9 w zeszłym roku, ale się nieźle namęczyłam.
                                          • Gość: ola Re: Narty dla kobiety!!!please please please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:05
                                            Hej
                                            dzieki za podzielenie sie swoimi wrazeniami, ja juz zdecydowalam , nie wiem czy
                                            dobrze ale kupuje Salomona Streetracer 8 + s 710 wprawdzie tez 150 ale trudno
                                            mniejszych nart nie jestem w stanie kupic
                                            zobaczymy co to za pasztet wyjdzie, ale dziekuje wszystkim za porady
                                            ola
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka