Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.01.06, 16:26
    Ja wiem ,że to niby nie na temat, ale jak najbardziej z nartami związane;
    lubię mieć swoją ciepłą herbatę w czasie wyjazdów. I tu problem. Rozbił mi się
    10-letni termos, idealnie trzymajacy ciepło. Kupiłam "blaszak" - po 4 godz
    wrzątek staje się całkiem zimny, nawet nie letni. Zareklamowałam. Kolejny
    termos (inny) - kolejna wpadka.
    Może ktoś ma jakiś porządny i zdradzi "namiary" (firmę, gdzie zakupiony, cenę
    itp.)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wrecekrzepki Re: termos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 19:51
        Ja mam Fjorda i jest calkiem w porzadku. Zawsze mozesz dokupic (albo sam zrobic)
        pokrowiec izolujacy.

Pamietaj, ze im wiekszy termos, tym dluzej trzyma cieplo, bo ma wiekszy stosunek
        objetosci do powierzchni, ktora plyn moze sie chlodzic.
      • Gość: ja Re: termos IP: 195.205.189.* 27.01.06, 21:33
        z termosami jest tak, ze te lekkie sa z cienszej blachy, co wprawdzie nie ma
        wplywu na izolacje (z nia odpowiada proznia) ale powoduje ze sie latwiej
        wgniataja i to ma juz wplyw na izolacje, bo przybliza do siebie scianki i
        powoduje ze izolator (proznia) jest cienszy(im scianki blizej tym latwiej
        przekazuja sobie cieplo herbaty).
        pozdr
      • Gość: murowany Re: termos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:12
        Hmm, tez korzystam z blaszakow:) I nie narzekam na nadmierne straty ciepla. Po 24h jeszze moge liczyc na ciepla herbate. Niestety nie podam Ci producenta bo go nie znam. Mam dwa roznej wielkosci, kupowane dobrych pare lat temu w Niemczech, pewnie w ichniejszych dyskontach czy innych biedronkach.
        Proponuje poszukac w jakis sklepach ze sprzetem sportowym.
        • Gość: serec Re: termos IP: *.jmdi.pl 27.01.06, 23:17
          Czesc

Ja tez mam blaszaka 0,5l (Coleman) i jest ok. Wazne sa korki. Korki z przyciskiem do szybkiego otwierania sa kiepskie. Najbardziej wrazliwe sa uszczelki przy tychze przyciskach. Jam mam zwykly korek zakrecany i termos trzyma cieplo 12h bez problemu.

serec
      • Gość: Kross Re: termos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:18
        W pierwszym tegorocznym numerze tygodnika "Motor" byl test termosow, ze
        wskazaniem jak trzymaja cieplo. Posiadany przeze mnie Fjord Nansen (czy jakos
        tak) byl na drugim miejscu w tescie. Juz nie pamietam nazwy tego, ktory wygral
        i to wygral minimalnie. Jedynym kryterium oceny bylo to jak dany termos trzyma
        temperature. Ja osobiscie nie zamienilbym Fjorda na ten, ktory wygral gdyz
        tamten nie ma mozliwosci nalewania plynow bez odkrecania korka. Moj ma taki
        radosny przycisk przez ktory sie nalewa. Dlatego tez dla mnie Fjord jest
        idealny.

Co ciekawe - nadspodziewanie dobrze w tescie spisaly sie dwa termosy kupione w
        marketach za polowe ceny Fjorda i jemu podobnych. Najdrozszy termos w tescie
        wypadl za to gorzej niz przecietnie. Tak wiec nie ma sie co kierowac cena.

Niestety nie pamietam nazw, tak wiec odsylam do Motoru. Moze nawet na ich
        stronie netowej cos znajdziesz. Ewentualnie wycieczka do miejskiej biblioteki
        wskazana.
        • Gość: Kross Re: termos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:20
          Po przeczytaniu jednego z wczesniejszych postow przypomnialo mi sie, ze caly
          test wygral Coleman. Ale on wlasnie nie ma tego korka do szybkiego nalewania.
          Moim zdaniem to duuza wada, zwlaszcza ze wbrew obawom jednego z forumowiczow,
          moj korek dziala i trzyma bez zarzutu.
          • Gość: siwa Re: termos IP: *.adsl.solnet.ch 30.01.06, 00:25
            tez mam blaszany termos i jestem naprawde zadowolona. trzyma cieplo przynajmniej
            12 godzin i nie przeszkadza w tym tez korek do szybkiego nalewania. wlasnie ten
            korek jest bardzo przydatny na nartach czy w trakcie wedrowki w gorach.
            niestety, nie wiem jakiej jest firmy, bo byl dolaczony jako tzw. "gratis" do
            kawy i jest na nim tylko nazwa kawy. jednak byl to jeden z najlepszych i
            najpozyteczniejszych naszych zakupow, ktory jest ciagle w uzyciu.
            • Gość: gość Re: termos IP: *.ists.pl / *.ists.pl 30.01.06, 08:14
              Dzięki wszystkim za informacje. Dwa różne blaszaki, które zakupiłam w
              hipermarketach jeden Carrefurze, a drugi - nie pamiętam) nie nadawały sie do
              użytku; jeden to było takie badziewie, że po nalaniu wrzątku nie dało się go
              wziąć do ręki, taki był gorący od zewnątrz! Dlatego pytałam o jakieś firmowe
              (tudzież inne znaki rozpoznawcze), na tych zakupionych było jedynie made in China:(
      • Gość: gość Re: termos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 09:52
        Kupiłam blaszak colemana. Herbatka była jeszcze letnia po ponad 24 godzinach
        stania w -10 stopniach (pozostawiony na noc w samochodzie)Korek w celu nalania
        płynu trzeba przekręcić o jeden obrót.
      • Gość: Wrecekrzepki Re: termos IP: 195.136.112.* 31.01.06, 09:59
        Pamietaj, zeby herbate nalewac do rozgrzanego termosu (nalej wczesniej samego
        wrzatku, wylej i dopiero wtedy herbate).
        • Gość: gość Re: termos IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.01.06, 11:00
          A gdzie kupiliście swoje firmowe "blaszaki"?
          W jakiej są cenie?

Może po prostu miałam pecha z tą chińszczyzną?
          Herbatę zawsze nalewam do ciepłego już termosu.
      • kawalczewskip Re: termos 31.01.06, 13:22
        Jak kupujesz w markecie, to przede wszystkim zwróc uwage na korek, a w zasadzie
        fakt, czy możesz "przekręcić" gwint. Ja np. w TESCO przebrałem z 10 sztuk i
        doiero 11 był OK, pozostałe przy pomocy nieiwelkiej siły "przekręcałem".
        O dziwo, kosztował 10 zł i trzyma ciepełko, że ho, ho, oczywiście pod warunkiem
        wcześniejszego rozgrzania wrzątkiem.
        • Gość: gość Re: termos IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.02.06, 00:02
          kawalczewskip napisał:
          > Ja np. w TESCO
          > O dziwo, kosztował 10 zł i trzyma ciepełko, że ho, ho, oczywiście pod warunkiem
          > wcześniejszego rozgrzania wrzątkiem.

No to mnie pocieszyłeś; idę na poszukiwania
          (naprawdę rozpoczęłam ten watek w akcie desperacji i prawie rozpaczy, a tu się
          okazuje, że po prostu miałam pecha i wcale z tymi blaszakami nie jest tak źle)
          Dzięki wszystkim!
          • staruch5 Re: termos 06.02.06, 13:57
            uwaga w Makro w Krk sprzedaja termosy blaszane bez korkow! Korek sie dostaje na
            osobnym stanowisku! Bo ludzie kradli korki...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka