Dodaj do ulubionych

Łusióndziewam i pogodowam

19.03.06, 21:08
Gajowy , łobacz jek fejn stronka.
Warnija czeka, bandziem prazic i łopowiadać ło wszystkam .
Tak fejn bandziem spsiywali i sia śniali i sia łuczyli i wspomninali.
Przy komninku łogień rozpalimy
Kowku uwarze.
I o zagrodach łopowiadać.
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 21:11
      Mózia woma, kedajś w Łolstynie w szkole zgubiłam worek na pantofle i
      nauczycielka sia pyta :
      - A gdzie ten worek zgubiłaś , pamiętasz ?
      - Nie pamnientam , nic nie cułam. wink))
      i w ten sposób mając 7 lat oficjalnie użyłam gwary, za co mnie się oberwało.
      Wieść w jaki sposób mówię po szkole i na zebraniach szybko się roznoisła i było
      kupy śmiechu i drwin.
      • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:00
        Może sznapska ci przybitować ? wink
        • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:29
          Gajowy , należą Ci się wielkie brawa i podziękowanie za mp3. Tak fejn to jest
          przygotowane i muzyczka fejn. Naprawdę jestem pod urokiem i Tralala też.
          Gajowy, zobaczysz będzie dobrze, będzie , bo Warmijii to się należy.
          Gajowy , tak strasznie dziękuję , ze się pojawiłes i nas tak zdopingowałeś.
          Bandzie psianknie - łobaczysz w poniedziałek, pewno będziesz zaskoczony jak i
          my, ale to jest miłe i przyjemne zaskoczenie.

Eszcze we łbzie trocha wurczy wink
          • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:32
            No proszę i Gajowy do nas zaglądnął smile
            mile to smile
            • gajowy555 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:37
              No jakżeby bez Gajowego się obeszło ?
              Ale jesteście dziewczyny niesamowite, pracowite pszczółki, a tu jeszcze wiosny
              nie widać...
              No, no, co to bandzie potam ???
              • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:39
                mitglied.lycos.de/fritz137/
                Była drózka była ale ......
                A będa jeszcze jakies pioseneczki ?
                • gajowy555 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:52
                  Będą na pewno, to zależy od wolnego czasu i mocy przerobowych H.
                  To dopiero początek...
                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.03.06, 22:57
                    strasznie się cieszę, naprawdę tak bardzo, że odkryjemy i pokażemy te
                    śliczniutkie pieśniczki warmińskie.
                    Ponoc sa tez piękne nagrania z Karczmy w Gietrzwałdzie i tego zespołu, a
                    szczegolnie wieczory zydowskie cieszą sie powodzeniem
                    • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 20.03.06, 11:58
                      Łusiónde, kowku wypsije i łodpocne smile
                      Zisna łuż , łuż.
                      • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 23.03.06, 20:35
                        Pochwalę się dzisiejszym widokiem - Kraków - Krzemionki i zachód słońce -
                        miałam szczęście dziś z tą pogodą.

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=72&page=2
                        • tralala33 Re: Łusióndziewam i pogodowam 23.03.06, 20:40
                          Psianknie tlo eszcze ziesny nie widać. No jo sad
                          A ja dziś pracuję, ale przy komputerze, to od czasu do czasu zerknę, co na
                          naszym gburstwie słychać.
                          • gietpe Re: Łusióndziewam i pogodowam 24.03.06, 14:29
                            Lepi cheba tu bandzie klikać.Jo jest z Gietrzwałdu.Twoje zdjęcia z linku
                            widziałem już wcześniej,żałuje że na żywo nie miałem czasu obejrzeć Kościoła
                            dokładnie.Krótko klikam to mam sporo problemów z kompem.Jeśli dobrze zroumiałem
                            to pracujesz w Krakowie.
                        • gajowy555 Re: Łusióndziewam i pogodowam 23.03.06, 20:45
                          Ło jejku, co sia dzieje, Rita szaleje !
                          Zachód słońca piękny.
                          Warto było kupić cyfrę ?
                          No to po jednym ...
                          • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 23.03.06, 20:59
                            Oj, warto było zawsze aparat noszę ze sobą.
                            Ale widze , ze wszyscy pracujemy smile
                            Milo jest u nas.
                            • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 24.03.06, 19:46
                              Gietpe, oj, to bandzie tymat ło Gietrzwołdzie. Oj , bandzie.
                              Jo je z Krakowa, urodzona w Łolstynie na Partizantów. Dopsiero łucze sia gwary
                              i godki warnijskiej. Zawdy , jek tlo mosz cias to psiuj łu noju.
                              Ziymy , co Warniaków mało, ale Warniakami bando łuż ci co só na Warnijii i ło
                              niych myśliwam. A ty eś Warnijok i noma pomożesz ?

A jo , patrze, co sama pisze takie teksty w gworze, łoj , łoj...
                              Rozumniesz to co jo psisze ?
                              • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 25.03.06, 21:18
                                Gietpe - poziydz , jek sia Ty łostoł w tej Warniji ? Łopowiedz smile

• gietpe Re: Łusióndziewam i pogodowam 25.03.06, 21:25
                                  za wiela ni moge poziedać bo tu nie Krakówi bydo sia we wiosce sniali że jo
                                  Warnijak jek z kozi ... rejzyntasza.A mnie pomalu psisanie idzie bo tela tych
                                  kostków jak mrówków.
                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 25.03.06, 21:31
                                    hehe jo, tlo sia dzisioj śnieje, bo łu woju dzisioj jek na weselu. A dzisioj w
                                    tylewizórze godali co na wsi je tlo cztyry chałupy .... przyleciały łuż
                                    bociany. A ta zieś ma 50 gniozd bocianich, a chat jest tlo cztyry.

Jo psisze chibko, no pewno gwołt błędów smile
                                    • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 25.03.06, 21:35
                                      Łodpoczne teroz i łoglondne jinne wątki
                                • gietpe Re: Łusióndziewam i pogodowam 26.03.06, 13:06
                                  Jo napsisoł do Waju na poczta skund em sia tu wzion
                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 26.03.06, 21:18
                                    Gietpe , dziankuje, jo łodpisałam i mowam nadzieje co zagościsz na stałe łu
                                    noju. To godamy ło wszystkam co noju trapsi i ciesy i takie rozmaitości i
                                    splytki smile

• rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 27.03.06, 20:14
                                      No i poniedziołek buł fest robotny. Śwanta Zielgónoc łuż, łuż i jo tak myśla co
                                      trza wystawe w sklepsie zrobzić. U noju ciapluchno , ziesna je i nie ma co
                                      czkać na co lepsiejszygo. Rankowy zwinółam i do robzoty. Tak mi fejn szło co
                                      potem klipnuła sobzie łobrazki takim fejn aperatem i bando łóne w albumie. Jo
                                      lejdujó sia jek tak psianknie robota jidzie.
                                      Po prowdzie to jo am nie mniała czam to dekoracyje zrobzić i tak myśloła,
                                      myśłoła i tak wymyśloła co fejn bandzie jak żółty kolor bandzie z modrym.
                                      I zicie, jo wymuśloła co modry kolor zrobzie z worków na śmieci, take mowam
                                      plastikowe worki modre i jo am jie tak wymentosiłam w rankach tak luz - blus i
                                      na to nokłodła łozdoby swanteczne. Łóne só zółte to fejn wyglónda na modrym
                                      kolórze.
                                      Potam pstryk, pstryk aperatam i łuż woma pokazuje te łobrazki.
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=22
                                      No to do potam
                                      • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 27.03.06, 20:16
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=23
                                        A to niebo z moich stron, dzisioj zrobzione.
                                        • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 27.03.06, 20:17
                                          i eszcze jydno
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=24
                                          • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 20:39
                                            No pieknie , żadne obrazki nie pasuja do tekstu, coś żle robię, pomalutku musze
                                            dojść do siebie - dlaczego ?
                                            • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 20:48
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=9
                                              Może teraz ta wystawa będzie widoczna
                                              • rita100 Re: Kuchy na Zielganóc 30.03.06, 20:55
                                                Zicie , jo pamniantom jydna takó kuche - mazurek królewski. Jakie wspaniałe
                                                ciasto, jaki jego smak , taki nieokreślony. Wypiekany był w domu rodzinnym w
                                                Wieliczce przez babcię. Psierona, jakó wspaniałą óma mniołam. Nie dość , że
                                                łopowiadała ma spytki ło diabłach to eszcze ciągle ma móziła , pamnientoj co
                                                byś nie goniała za szurkami wink)) Łoj, tero to ja sia śniyje z tego, ale
                                                wtenczas to sia jadoziłam jek tak godoła. Zawdym wolała godać z szurkami, bo
                                                łóni godali, a dziewczyny tlo plotkowoły. Eszcze jek só dwie dziewczyny to
                                                fejn, a jek łuż trzy to kłopot, bo te dwie sie zmawiajó i tó trzyció łośmiejó.
                                                Weno, mózia woma, co prowde woma mózia.
                                                Tak łuż je.
                                                Ale wracajmy szybciutko do kuchty, do placka jak po krakowsku się mózi - to
                                                taki placek z trzech placków przekładany, a na wierzchu polany czekoladą. Dziś
                                                chyba nie zdążę zamieścić przepisu, bo ło tam królewskim placku chcę
                                                poziedzieć, co łón smakozity buł.
                                                Tak smakozity co jo w nocy wstowoła i sia podkradała i jydłam. A jek to buło ?
                                                A no tak. Babcia Stefcia tak zawdy godoła :' pamnientaj co byś tego placka nie
                                                jydła, aż w śwynta', bo musza woma poziedzieć co ten placek można upsiec
                                                tydziań wcześniej. I tak babka Stefka ze mnó psiekła. Jek upsiekła to tak
                                                wysoko położyła , abym nie sięgła. I łóna te placki położyła wysoko, wysoko na
                                                szafe. To eszcze nie wszystko , bo łóna tan placek wyniósła do jinnej jizby.
                                                Jizb łu noju buło gwołt. I tak placek na tam szafie leżoł. No jó sprytna buła i
                                                w nocy, pocichutku i pociemniutku szukała placka, tak am sia nie mogła doczkać
                                                Zilgónocy , a nocu puchał tan placek, że spsik nie chcioł przyjść. Tak am
                                                wzioła stołek i wlozła na niygo i rankó singnyła i łamała go i jydłam na
                                                mniejscu. I tak kożdaj nocy aż przyszła Zilganóc i babcia Stefka poszła po
                                                placek.
                                                A tu.... nima placka, pusta stólnica.
                                                Dalej woma nie bande łopowiadać, bom nie dostała lania, ani rózgom. Tlo
                                                musieliwam psiec znowu placek królewski i tak pamniantom tan placek królewski i
                                                zawdy bande go pamniantać. Babki Stefki łuż nie ma i nie ma tego placka
                                                krolewskiego. Kedajś nowet to łupsiekłam placek krolewski, ale smak łuż nie tan
                                                i zapach nie tan. I łuż nigdy go nie łupsiekłam. Tero to tak sobzie myśla, a
                                                moze go upsiec ?
                                                • gietpe Re: Kuchy na Zielganóc 30.03.06, 22:28
                                                  Mnniam!a tu do Wzielkanocy tlo ciasu.Ale co to ja chciałem...
                                                  Bułem u Warmijaków i jadłem śweży kuch prosto z blachy z kruszonkom na wzirzchu
                                                  taki buł słodziutki....(ale to było wczoraj)
                                                  • rita100 Re: Kuchy na Zielganóc 30.03.06, 22:34
                                                    O wątku kulinarnym to już myśliwam zalożyć , ale ciagle jeszcze prace inne só.

Gietpe , a dobrze mózisz po naszemu ? Tak na codziań godosz ?
                                                  • gietpe Re: Kuchy na Zielganóc 31.03.06, 18:25
                                                    Po naszamu to jo nawziency słucham :psierse to óma trocha poziedała(że po
                                                    warmińsku mówiła niektóre zwroty to wiem teraz ),potam we wsi mnieszkała
                                                    rychtyczna Warmiaczka łona mniała ten śpsiew jak godała,tero ji idzie
                                                    dziewziendziesiont czwarty rok,tlo tero mnieszko w Łolstynie.
                                                    Czasamni gbury poziedajo mniandzy sobom ,to słysza.
                                                    No i w Radio Olsztyn słyszałem sporo gawęd p.Cyfusa
                                                  • rita100 Re: Kuchy na Zielganóc 31.03.06, 20:18
                                                    Getpe, to może popytosz sia siójsiadów czy nie znajó starych przyśpiewk ,
                                                    takich przy psiwie, przy jinnych uciechach wink))
                                                    Jo take szukam, cziasam znajde co u jinnych ludzi, jek dzisioj ma chłop
                                                    pospsiewał troche fejn psiosenki smile
                                                    Ło tam banda psisać w jinnym wątku monologowym wink
                                                    To takie ma wesołe monologi w gwarze
                                            • gajowy555 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:11
                                              Rita, śpieszę z pomocą.
                                              Na wybrane zdjęcie (nie na tytuł albumu) klikasz prawym przyciskiem myszki i
                                              wybierasz : "kopiuj adres odnośnika" i już.
                                              Potem go wklejasz do wiadomości, w której chcesz aby się ukazało zdjęcie i musi
                                              być recht.
                                              A to na osłodę ...
                                              www.jpg.pl/jpg.php?226024,1491,24840,41081db501b5990dc5dfb8cccd267bfa,2
                                              No jo, to tedy aż drugi roz...
                                              • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:16
                                                Róża ze łzami wink
                                                Do lata, do lata
                                                psiechotó banda szła wink

Tak własnie robiłam , a tu takie niespodzianki. Może ja za dużo kasuje i
                                                wklejam i te zmiany tak wychodzą
                                                • gajowy555 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:19
                                                  A wklejaj sobie na zdrozie, jek najwiyncyj, ale na końcu klikaj w zdjęcie, które
                                                  chcesz pokazać...
                                                  No to czekom na próba...
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:30
                                                    dobrze , będzie próba smile
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:31
                                                    dziś jest tak, i kiedyś też tak było , a wcześniej jak spojrzałam to bylo co
                                                    innego smile
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=9
                                                    Na końcu jest cyferka 9
                                                  • gajowy555 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:33
                                                    Psiankne to niebo z Twoich stron ...jek na Warniji
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 30.03.06, 22:35
                                                    Gajowy , a bułeś w wątku ogrodniczym ?
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 21:04
                                                    Autor: gajowy555

Zitojcie moi mnili.
                                                    Zapraszom Woju na Śwanteczny szpacyr po Lidzbarku Warnijskam
                                                    i łokolicy...
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=lastupby&cat=0&pos=14
                                                    Cias pogodać i łoglóndnóńć łobrazki

• rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 21:20
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=46
                                                    Ja ten zamek w Lidzbarku Warmińkim rozpoznam nawet z poludnia Polski,
                                                    obeszliśmy go chyba wokolo. Cudowne po boku wiezyczki w kształcie kwadratu.
                                                    Czy to jest wejście głównie do zamku ?

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=45
                                                    Ten pomnik, co można powiedzieć, brak słów, bo się powtórzę - cudowny, z
                                                    kamienia i się pytam dalczego taki zaniedbany ? Próbowałam go rozszyfrować ,
                                                    nawet szukałam nazwy w googlach ale nic. Gdyb go odnowić , wyglądałby jak
                                                    krakowski słynny pomnik Adasia.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=47
                                                    Nowy kościół ewangielicki - po czym się poznaje kościól ewangielicki od
                                                    katolickiego ? Ma krzyż na kopule ten i ten.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=49
                                                    Pałac ślubów - Gajowy, gdzie brałes ślub - tam ? Ciekawe jaki jest w środku,
                                                    musi mieć jakieś specjalne efekty i napewno jest szampan w środku wink)))

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=52
                                                    I pieknie uchwyciłeś Symsarne - kojarzy mi się ta nazwa z synem sarny, czy to
                                                    nie dopływ naszej Łani ?
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 21:33
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=53
                                                    Ale zauwazcie tu, jak odcień zielonej ciężarówki przejeżdzającaj przez most
                                                    odbija się w 'synie sarny' ? Jaki efekt w tafli rzeki.
                                                    Bo czas jak rzeka , jak rzeka płynie i jak ta cięzarówka zielona, która
                                                    przejechała i taki cudowny ślad zostawiła - fajny efekt zdjęciowy.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=54
                                                    Tu zamilcze, niech sam zamek coś powie wink)))
                                                    Jam zamek król Lidzbarka Warmińskiego, trzymam wieczną wartę honorową , by
                                                    Lidzbark Warmiński rósł w siłę i dostatek smile

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=10
                                                    A nie było kaczuszek na 'synie sarence' czyli Synsarnie - PIĘKNA NAZWA !

To zwiedzilismy Lidzbark Warnijski - Gajowy , dziękuję i szykuje nam sie
                                                    weekend majowy, długi , pewnie bedą wycieczki - prawda ?

W Newsswiku pisz eo wirtualnych wycieczkach , o tym , że ludzie robią zdjecia i
                                                    zaraz pokazują, tak że są osoby na róznych krańcach ziemi i w jednej sekundzie
                                                    sobie pokazują. Tak jest z nami , dzięki aparatom cyfrowym możemy duzo sobie
                                                    pokazać.
                                                  • tralala33 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 21:46
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=84&pos=45
                                                    To jest bardzo stary, barokowy posąg. faktycznie zniszczony mocno, ale jego
                                                    konserwacja i renowacja jest pewnie kosztowna, a przede wszystkim trudna.
                                                    Lepiej, żeby nic przy nim nie robić, niż zrobić coś źle.
                                                    Rito - a pamiętasz wpisy o świętych i ich atrybutach? Jak i rozpoznać? Spójrz
                                                    jeszcze raz na ten pomnik - mam zagadkę - jaka to święta na tym postumencie
                                                    stoi? Odpowiedź ukryta jest w tym kole - jest nawet taki rodzaj fajerwerka,
                                                    który nosi nazwę koło Świętej .... ? No właśnie, jakiej?
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 22:06
                                                    Właśnie musze sobie przypomnieć atrybuty świętych i szukam tego wątku , pewnie
                                                    to potrwa. W tamtym roku wszystkich świętych poznawałam , teraz już zapomnialam.
                                                    A musze sobie przypomniec , bo czekają mnie wycieczki.
                                                    Zaraz poszukam.
                                                  • tralala33 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 22:13
                                                    Tu jest odpowiedź na zagadkę, ale nie musisz Rito tam zaglądać dopóki nie
                                                    znajdziesz swoich podpowiedzi.
                                                    www.parafia-rzeczyca.pl/patronka/index.html
                                                    No jo, musza sia łodwitać bo eszcze mam moc pracy. Do północka mi zejdzie sad
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 19.04.06, 22:40
                                                    No to zagadka rozwiązana - czyli pomnik św. Katarzyny, taki jest zaniedbany. No
                                                    Lidzbark Warmiński , trzeba się zabrać za ta cudowną postać kamienną z kołem do
                                                    łamania kości
                                                    dobranoc Tralala smile
                                                  • rita100 Re: Łusióndziewam i pogodowam 12.05.06, 21:18
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=11
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=99&pos=77
                                                    Weno, bande mniała zasłoniety zachód słónca. Dom rośnie i pnie sia w góre.
                                                    Moja prośba , nie budujcie dużych domów - dlaczego ?
                                                    Bo nie badzie w stanie go utrzymać - koszty, koszty, koszty.
                                                    Jeśli budujecie , to róbcie lewe podłaczenia wody , gazu i montujcie piece,
                                                    kominki - bo utrzymanie domu to wyrzeczenie się wielu innych spraw.
                                                    A życie toczy sie dalej ...... i zostawiamy następnemu pokoleniu duże koszty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka