Dodaj do ulubionych

Mam ochote na bomkucha...

30.10.07, 16:50
Do tego zinko szumowe (z glaski) abo jekiś tyj z gorzałko i bandzie
fejn ambrołtsmile))

A na co wy mata dzisioj ochote?
Obserwuj wątek
    • freemason Re: Mam ochote na bomkucha... 30.10.07, 16:55
      www.marions-kochbuch.de/rezept/2366.htm
      Co brok mnieć?

250 g masła
      250 cukru
      5 jajków
      1 taszke muszkibady (cukru waniliowego)
      65 g mandlów
      2 EL rumu
      1 EL tartej cołty
      200 g polewy
      • gajowy555 Re: Mam ochote na bomkucha... 30.10.07, 19:22
        freemason napisał:
        >Mam ochote na bomkucha...

www.marions-kochbuch.de/dru-pic/2366.jpg
        • rita100 Re: Mam ochote na bomkucha... 30.10.07, 20:19
          Bomkucha - a to wyglónda na Stefenka . Znota tygo kucha ?
          Smakozit kuch, produkty mowam, ale jek to zrobzić ?
          Szókolada je nolepsza.

A co łoznacza 'bom'-kucha ?
          • rita100 Re: Mam ochote na bomkucha... 30.10.07, 20:44
            A to tero ziam co bomkucha to sękacz smile
      • rita100 Re: Mam ochote na bomkucha... 30.10.07, 20:48
        freemason napisał:

> www.marions-kochbuch.de/rezept/2366.htm
        > Co brok mnieć?
        >
        > 250 g masła
        > 250 cukru
        > 5 jajków
        > 1 taszke muszkibady (cukru waniliowego)
        > 65 g mandlów
        > 2 EL rumu
        > 1 EL tartej cołty
        > 200 g polewy
        >

EL - to co to je (łyżeczki?)
        Ale tero jek tó kucha podzielic i przekładać i czam ?
        Brok bandzie upsiec.
        • rita100 Re: Mam ochote na bomkucha... 30.10.07, 20:50
          www.marions-kochbuch.de/rezept/1724.htm
          Wejta, to tyż pasuje do glaseczki zinka. Kokos je tam, a jo lubzia kokos smile
          • freemason Już mi ślina cieknie... 31.10.07, 18:14
            Uwarzyłaś coś na śwanta? Jek tam łu waju w lodzie, robzita jutro czy
            mowata fajrant?
            • rita100 Re: Już mi ślina cieknie... 31.10.07, 19:53
              Ach, ni mnioła am ciasu, dopsiero co z pracy am wlozła do dom, a jutro rano na
              smentarze. Ale jek patrze to w domu só kucha. Prosto z psiekarni, a to syrniczek
              i makozniczek pomazany szukoladó.

Ni łutro mom fajrant, śwanto to swanto, dopsiero w psióntek noczynam łod rena.
              Zrenka jide lichtarnia zaświecić, a potam łuczta.
              • rita100 Re: Już mi ślina cieknie... 02.11.07, 21:54
                Ziyta, co na take szpetne pozietrze to sia mo łochota na jakegoś kucha abo
                szykulade z kokosam. A moze babeczka trza łupsieć wszcze łikandzie.
                Mawacie jeki pomysł ?
                • freemason Re: Już mi ślina cieknie... 02.11.07, 21:58
                  rita100 napisała:

> Ziyta, co na take szpetne pozietrze to sia mo łochota na jakegoś
                  kucha abo
                  > szykulade z kokosam. A moze babeczka trza łupsieć wszcze łikandzie.
                  > Mawacie jeki pomysł ?

Mi sie lejduje futrować cołty z rodzynkami. Tekie przedajo łu naju w
                  lodzie, po trzydzieści groszów.

Miełbym też lust (łochote) na jekieś cołty z szokolado abo
                  rychtycznie dobre ajerkuchy z erdbermowo abo szwaczkowo (śliwkowo)
                  marmolado...

Do tego glaska czegoś na rozgrzanie.
                  • rita100 Re: Już mi ślina cieknie... 02.11.07, 22:20
                    Mnie sia przybaczułi take cólty zwone jegodzionki z jegodami w środecku, take
                    dźożdzowe kuchy. Ale tyż w lepa mi taka tortowa kucha z gwołt masó, abo, abo
                    chałwa sezamowa.

A jo tyz pamnientom 'sezamki' i te sezamki sia zawdy tlo w Wraszawie kupało.
                    • rita100 Re: Już mi ślina cieknie... 04.11.07, 09:20
                      A ziyta jek pogańscy Prusowie psiekli kucha ?
                      Pono rozpalali łogań, a potam bez tan łogań ciskano łuz wyrobzione ciasto z
                      mónki do siebzia. Kobziety sia łustaziały kele łognia i do swoich rank ciskali
                      aż sia nie łupsiecze bez tan łogań fejniscie. Długoaso musieli tak ciskać kucham
                      smile
                      • rita100 Re: Już mi ślina cieknie... 04.11.07, 22:48
                        schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3642
                        Tak dzisioj w niedziółka am chbko łupsiekła kucha z torebki. Take fejniste
                        babeczki wyszły. Mózia wam , wartko sia to robzi, 20 min z psieczeniem.
                        schlesien.nwgw.de/board/viewtopic.php?t=633
                        • rita100 Re: A co w nidziółka ? 17.11.07, 12:32
                          jeki deser, jeka kucha ?
                          • rita100 Re: A co w nidziółka ? 17.11.07, 21:59
                            Mom makowziec zazijony i lukram polany. Kupsiuła am w cukierni i je barzo smakozity.
                            • rita100 Re: A co w nidziółka ? 18.11.07, 10:27
                              Poziem woma, mnieli doma makownik, ale na niedziółka nic nie łostało. Wszystko
                              mym zjydli i brok bandzie 'Delicje' pakowane postazić na stół, na podzieczór.
                              • gajowy555 Re: A co w nidziółka ? 19.11.07, 10:33
                                A łu noju bziołka jabłecznika łupsiekła, toc eszcze mowam jepka ze swojygo
                                łogrodu. Po kusiku pojedliśwa...
                                • rita100 Re: jabłecznik 19.11.07, 12:32
                                  No jo, to musowo smakowało. A kuch buł dżodzowy czy na krucham
                                  cieście ? A może jepka w biszkopcie ?
                                  A zisz co szarlotka to je potrawa regionalna prazie we wszystkich
                                  regionach.
                                  • rita100 Re: kucha jepkowa 19.11.07, 22:34
                                    jebkowy - jabłkowy
                                    Uobaczta, plocek jebkowy, kucha jebkowa , zino jepkowe, jebolek
                                    Wszistko je take jepkowe czy jebkowe ?
                                  • gajowy555 Re: jabłecznik 20.11.07, 10:45
                                    rita100 napisała:

> No jo, to musowo smakowało. A kuch buł dżodzowy czy na krucham
                                    > cieście ? A może jepka w biszkopcie ?

Jó, tyn akuratnie ni buł ani drożdżowy, ani na krucham cieście, tlo podług
                                    przepsisu, co je prosty jek drut:

psianc jojków (przez biołka)
                                    szklonka cukru - zrobzić z tygo kogel-mogel
                                    12 łyżek łoleju
                                    2 szklonki mąki
                                    cuker wanilinowy
                                    proszek do psieczynio

- wszyćko wymnieszać, wyloć na blacha, położyć na wiyrch łobrane ze skórki i
                                    pokrojóne we plasterki jepka i psiec 40 mninut we tymperaturze ok. 150 gradów.
                                    Posypać cukram pudram i mniam...
                                    • rita100 Re: jebkownik (przepis) 20.11.07, 21:01
                                      Uobaczicz, co zrobzia to w nydziela. Zidza co prosty przepis i medykamenty tyż
                                      proste. Wszystko to mom. Zrobzie, zrobzie to miam, mniam. Tlo co potam robzisz z
                                      tymi biołkami ?

> psianc jojków (przez biołka)
                                      > szklonka cukru - zrobzić z tygo kogel-mogel
                                      > 12 łyżek łoleju
                                      > 2 szklonki mąki
                                      > cuker wanilinowy
                                      > proszek do psieczynio
                                      >
                                      > - wszyćko wymnieszać, wyloć na blacha, położyć na wiyrch łobrane ze skórki i
                                      > pokrojóne we plasterki jepka i psiec 40 mninut we tymperaturze ok. 150 gradów.
                                      > Posypać cukram pudram i mniam...
                                      • gajowy555 Re: jebkownik (przepis) 21.11.07, 15:57
                                        rita100 napisała:
                                        Tlo co potam robzisz
                                        > z tymi biołkami ?

Jó, jekby to buły bziołki, to... am zaboczułsmile))
                                        A ze biołka możesz bezy zrobzić, abo...
                                        • rita100 Re: jebkownik przez bziołek ;) 21.11.07, 21:10
                                          No żol by buło biołka cisnóńć do śnieci. Jeki je przepsis na te bezy ?
                                          Bziołka wyrzuca biołka, a można je jako zużyć, tak fejn sia je łubzijo.
                                          Dawni to łubzijoła am takam łubzijaczkó, ale sia namachała am rankó, łoj to bułi
                                          ciasy wink)))Eszcze dzieś mowam taki sprzant.
                                          • gajowy555 Re: Bezy 22.11.07, 12:07
                                            No jó, ni brok biołków wyciepować, jek można co fejnygo zrobzić. Tak myślam, co
                                            tan przepsis bandzie no Woju fejn. To wimyśluła sama póni Marta Gessler...

Bezy

Składniki:
                                            - 4 białka
                                            - 250 dag cukru pudru
                                            - 1 łyżeczka soku cytrynowego

Sposób przyrządzania:

Białka ubijać, dodając po jednej łyżce cukier puder. Dodać sok cytrynowy.
                                            Ubijać, aż masa będzie gładka, sztywna i utrzyma się w odwróconej do góry dnem
                                            misce. Nagrzać piekarnik do temp. 120 st. C. Blachę wyłożyć papierem do
                                            pieczenia. Pianę najlepiej nałożyć do szprycy (narzędzia do dekorowania tortu
                                            kremem) i wyciskając formować małe gwiazdki, kropki, serduszka. Piec (wysuszać)
                                            ok. 45 min. Pozostawić do ostygnięcia. Bezy można podawać z owocami (truskawki,
                                            maliny, brzoskwinie), lodami, przekładać kremem czekoladowym z bitą śmietaną.Do
                                            masy bezowej można dodawać różne składniki: kakao, zmielone orzechy, niewielką
                                            ilość rozpuszczonej kawy, trochę soku malinowego lub wiśniowego. Po upieczeniu
                                            bezy będą miały różne smaki. Bezy upieczone w kształcie dużych płaskich kół
                                            stanowią bazę tortów. Bezowe kręgi smarujemy serkiem waniliowym z owocami, bitą
                                            śmietaną, kremami maślanymi.

Jó, to musowo je fejn. Smacznygo smile
                                            • rita100 Re: Bezy 22.11.07, 20:37
                                              O jeki fejnisty przepsis i taki łatwy, brok bandzie zrobzic przi tam jebkowniku,
                                              może nawet w nydziela.
                                              • gajowy555 Re: Bezy 22.11.07, 20:42
                                                Tlo nie zaboczta łobrozików knypsnóńć smile
                                                • gajowy555 Re: Bezy 27.11.07, 13:45
                                                  No to jek ? Zrobziliśta te bezy? A smakowoły fejn?
                                                  • rita100 Re: Bezy 27.11.07, 20:53
                                                    Ni, ni doła am redy, cołi , brok buło łodpocziwać , a ji apetytu nie buło, co
                                                    dopsiero z roboto i zaprzognóńć tyż mnie nie możno buło smile
                                                    Ale co sia łodwlecze to nie łuciesze.
                                                  • rita100 Re: A co robzita na Gody ? 06.12.07, 22:28
                                                    Brok sia przygotować i rozglundnuńć za jekim godnym jydłam.
                                                  • gajowy555 Re: A co robzita na Gody ? 07.12.07, 10:59
                                                    Eszcze mowam ciasa gwołt. Tak pewnie bandziewa we chałupsie Gody łosprazioć,
                                                    jano możewa tyż i do famelyji pojechoć. Wszyćko zależy łod tygo, czy ołto mować
                                                    bandziewam...
                                                  • rita100 Re: A co robzita na Gody ? 07.12.07, 22:14
                                                    A boc co Ci ofto na Gody, toć bandziewa przi stole siydziec i jyść i psić i jyść
                                                    i psić..... a po gorzołeczce do ofta sia nie sioda wink)))

Do noju przijeżdzajo z Kolobrzega to ni bande mnieć duzo ciasy bez Gody, a
                                                    wyjado po Nowlecie, tak mnie czka robota.
                                                  • rita100 Re: Oj, kucha tyż by sia 08.12.07, 17:44
                                                    przidała. No lobaczym za sia weźmiewam wink)) Za nic, bo w lodówce je kupny cwibok.
                                                    Jek zidzita na nydziela am łuż wszistko wyrychtowała.
                                                    Barzo ranczna am jewink))
                                                  • rita100 Re: Chiba torta 11.12.07, 21:06
                                                    na śwanta łupsieke. To bandzie nolepsie. Szwigermuter syrnik, a makoziec sia
                                                    kupsi. Coś trza bandzie pomysleć eszcze.
                                                  • rita100 Re: Kluska mi wyszła 10.02.08, 21:05
                                                    Wyklektała am z mónki bomkuch ale łupsiekła sia kluska.
                                                  • gajowy555 Re: Faworki 13.02.08, 11:52
                                                    Mojó bziołka wymyśluła, co bandó faworki. A że ranczno kobzieta je, tak chibko
                                                    ciasto rozgnietła, faworki ulepsiuła i na łoleju łusmażuła. Jo am tlo
                                                    cukram-pudram posypoł i łuż mnieliswa tłusty poniedziołek...
                                                  • rita100 Re: Faworki 13.02.08, 20:43
                                                    łoj, ale moja babuleńka ni może smazonego, bo łóna po łoperacji, tlo gotowane,
                                                    tak jo wymysluła, co zielimbrode zrobzim, jeko jo tyż ranczna am je i chleb
                                                    sparze wrzóndkiem i to je zupa, jek dodam mlyja to bandzie zielimbroda pono taka
                                                    je nazwa warnijska.
                                                    Ale na niydziela upsieke babeczke, bandzie nolepsza.
                                                  • rita100 Re:Babecki z szokolado 17.02.08, 16:12
                                                    Reniuchno am zrobziuła babeczki z szokoloda. Tak chibko bom tlo mnioła dwa
                                                    jojka, mónke , proszek, łolej, faryne(cukier) , to wszistko wybełgotała i do
                                                    foremeczek i do psiekarnika. Za dwadzieścia mninut juz buło fertyk !
                    • freemason cołty z jagodami 16.07.08, 06:29
                      rita100 napisała:

> Mnie sia przybaczułi take cólty zwone jegodzionki z jegodami w
                      środecku, take
                      > dźożdzowe kuchy.

Bardzo smaczne cołty z jagodami sprzedajo w Łolsztynku niedaleko łod
                      rynku. Naprawde, brok wysznupać te trzy złote i można sobzie na
                      ambrołt abo śniadanie kupsić. Palce lizać!
                      • rita100 Re: cołty z jagodami 18.07.08, 20:40
                        Tymbardziej, że to só sezonowe cólty. Dzisioj am mnioła psierogi z jegodami, a
                        na niydziółke kupsie kucha z jygodami.
                        • freemason no to super... 18.07.08, 22:29
                          Jam dzisioj znów sfutrowoł morele (aprykozy) z supermarketu. Ale
                          jutro brok chyba bandzie sia wybroć na rynek, coby śsieżych
                          czereśniów (kirchów) kupsić abo prazie jagód. I smaczniejsze, i
                          tańsze, bo na torgu kupowane.

A dobre buły te psierogi z jagodami?
                          • rita100 Re: no to super... 18.07.08, 22:48
                            Jo psierogi z jagodami to futruje na zimno, tlo polewam eszcze śniotano i cukram
                            posypsie i fertyk. Mym tyż w sobote na targ jedziewa, może bandó juz grzibki ?
                            Dysz'cz buł i cieplusio jest.
                            Aprykozy brok kupać i tyż zinogrona. Arestu tyż juz łostatek jest.
                            Abo bón do gotowania. Tyż juz sia kóńczy.
                            • gajowy555 Re: Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migda 13.09.08, 10:23
                              Na sobota i niedziółka. Łuż ma ślinka leci a Waju?

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami

Przygotowanie: ok. 30 minut

Pieczenie: 50 min.

Trudność: łatwe

Składniki

• jedna szklanka cukru

• cztery jajka

• dwie szklanki mąki

• łyżeczka sody

• dwie łyżeczki proszku do pieczenia

• trzy łyżeczki cynamonu

• pięć jabłek

• 2/3 szklanki oleju

• 10 dkg posiekanych orzechów włoskich

• 5 dkg migdałów

Etapy przygotowania

1. Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.

2. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do
                              jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.

3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały.
                              Wymieszać łyżką.

4. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.

5. Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej
                              lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej.

gotowanie.onet.pl/16946,0,1,jablkowo-cynamonowe_ciasto_z_orzechami_i_migdalami,przepis.html

- no to do roboty. Smacznygo !!!

• rita100 Re: kucha z ziśniami 13.09.08, 21:34
                                A jo na nidziółeczke am kupała krucho kucha z ziśniami. Mniam, mniam i tak po
                                troszeczku sia napycham. Babuli tyż dała am, a nich posmakuje.
                                W nastampnym roku to jo z babuló zrobziwam zinko, bo taki jedan sójsiad
                                poziedzioł co wszystko naprazi jek dostanie domowe zinko.
                                Musiwa sia z babulo za to zabrać. Mom gójsiory i mowam łogródek to i lowoce bandó.
                              • gajowy555 Re: Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migd 14.09.08, 19:30
                                No jó, nie bądźta zgniłe. Jo właśnie futruja drugi konsek tygo kucha, co am go
                                dzisioj łupsiek i kofkó zapsijom. Mózia Waju: niebo we gambzie.
                                Tek zaroz bandó tańcować z gziozdami. A "Wisełka" poległa z Kolejorzem "Lechem"
                                Poznań aż 4:1.
                                Mniłygo ziecora winszuja...
                                • rita100 Re: Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migd 15.09.08, 21:07
                                  Zgniła to ni je, mnioła am łochote na takó kuch ze swojego psiekarnika dzie
                                  puchało by na caluśki domek. No ale tero , rychtycznie ciasu brok.
                                  Babulo sia krymuje przecia w jinszym domu. Mom tero dwa doma i tak bziegam z
                                  jednego do drugiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka