papessa.giovanna Re: Moda 03.01.08, 11:57 ło matko... za duże t-shirty z różnorakimi obrazkami bynajmniej nie świętymi, ogólnie wszystko musiało być za duże wszystko byle w żarówiastym kolorze - z butami na koturnie na czele ogrodniczki naszywki przeszło wszędzie no i oczywście spódnica lamabada Odpowiedz Link
airtair Re: Moda 20.06.09, 10:45 to pamietam- najmodniejsze, bo najbardziej "dające po oczach" były kolory ultra pomarańczowy o ultra zielony, oraz róż. Ponoc na świecie istnieje takie załozenie, że to ekstra znak umowny, i jakgdyby ten kolor sam siebie wszedł w kanon kolorów modnych, zawsze na topie etc. Swoją drogą nie rozumiem obnażania tego i owego, a zaniechania przeciwdziałaniu skutkom tychże- takie jaskrawe kolory ponoć obnizyły współczynnik samobóstw i wpłynęły na stan agrokulturalny, pomijając obrót rynkiem uznany za marketingowy. Ponoć. Odpowiedz Link
black_magic_women Koncowka lat 90 30.01.08, 09:50 czyli bylam juz pannica9jestem 80rocznik) Popierwsze ciezkie buciory,to byla podstawa mojego stroju i kiedy w 98 musialam kupic sobie pierwsze obcasy na studniowke plakalam niemilosiernie w rekaw pierwszej milosci N a codzien nosilam sie jaby to dzisiaj powiedziec-vintage.Do szkoly nie moglysmy sie stroic,ani zbytnio malowac(!)wiec sweter np brata i waskie sztruksy.Po szkole sukienki mamy z lat60 i 70tych.Zarowno dluuugie do kostek jak i super mini.Zreszta na studniowce mialam mini mini i moja przyjaciolka tez.Zdaje sie,ze to byly ostatnie takie niewinne studniowki,prawie bez gorsetow i innych szkaradztw. A takim moim hitem,pewniakiem byl niebieski(lazurowy) swetro-plaszcz do kostek.Nie wiem,czy dzisiaj by "zagral" Aha i kraciaste koszule zawiazywane w pasie,a la Nirvana Odpowiedz Link
lilith76 Re: Moda 31.01.08, 13:06 Zaliczyłam i legginsy, i spodnie rurki, i koszule w kratę (mojego taty, ale miał ubaw), i podkoszulki, szare wyciągnięte swetry w typie "Kocham Kurta Cobaina". Ale mnie zastanawia co innego - moda, inspiracja epoką wraca. Co może wrócić z lat 90tych i czy zbliża się ta chwila? Bo może relikty z szafy jeszcze się przydadzą Nasze dzieci będą nam je wyrywać zachwycone Odpowiedz Link
wrednamagda2 Re: Moda 04.05.08, 14:08 Były tez takie bluzki z pocietymi rekawami i dolem, wygladalo sie w nich jak po ataku dobermana (wlasnie to byly modne psy w tym czasie i jeszcze rottweilery) Odpowiedz Link
parapluie Re: Moda 02.09.08, 22:08 ja jestem rocznik 89',ale w mojej podstawówce,jeszcze w latach 90' hitem były małe plecaczki,każdy chciał je mieć.No i wzorowałyśmy sie na Spice Girls(pozniej juz przyszla zaraza "Zbuntowanego anioła" i dziewczeta nosiły sie tak jak głowna bohaterka Odpowiedz Link
peter.steele Re: Moda 16.09.08, 11:31 Swetry Team Boys Pierwsze kurtki Jeansowe nie takie klasyczne ale typowe jak szyte z materialu w dziwnych krojach Szerokie spodnie Hard corowe z krokiem miedzy kolanami i to nie byly hip hopowe Plecaki kostki wojskowe Pierwsze dzokejki Czapki degolowki Wszelka moda turecka lub wegierska dziwne ubuiory bluza na to koszulka. Wtedy poznalem tez tzw spodnie maxowy czyli za kolana do tego wysokie podkolanowki i trampki. Hit jaki mi sie podobal to wysokie czerwone terampki kupilem je dopiero po 9 latach poszukiwania teraz juz mniej mi sie podobaja ale ja je mam Plecaki ze skaji slynne szaliczki i czapeczki z jebitnych kolorach szaliki puma - toralna chamska podrobka Reeboki- super szyte wytrzymale nawet je jakos 7 lat temu widzialem w realu szkoda, ze nie bylo mojego rozmiaru byla wersja wysoka i niska mialem obydwie Vansy, nadal do kupienia wspomianm je naprawde milo, Sofixy tez buty ale ktorych nie mialem Czapko kominiarki z daszkiem ktore mozna bylo wywijana, ze byla zwykla czapka To na tyle jak sobie cos przypomne to dopisze Odpowiedz Link
dracusia Re: Moda 12.10.08, 10:14 Pamiętacie getry? Takie błyszczące, czarne lub w jakiś wściekłych kolorach. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: Moda 12.10.08, 19:17 dracusia napisała: > Pamiętacie getry? Takie błyszczące, czarne lub w jakiś wściekłych > kolorach. Ja pamiętam, ale raczej z lat 80, zwłaszcza gdy w muzyce modne były tematy fitnessu, Olivia Newton-John "Physical" czy u nas Maryla i "Gimnastyka", odpowiednio '81 i '84. Odpowiedz Link
airtair Re: Moda 20.06.09, 10:51 gdyby nadal pociagnac skutki lat 90-tych uznane za pożąane i dobre, to teraz pławiliby.śmy się w wielkim basenie a`la beyonce- nikt nie próbuje ewidentnie rozliczenia z tych lat i wprowadzenie materiału publicznego w miejsca, w których teraz go nie ma- nie bedę czekać nastepnych 10 lat, zanim jakieś "spece" dotrą do wniosków, który widac na gołej dłoni - tych materiałów w miejscu ziejącego pustakmi nie ma. Pamiętamy rewoltę jaką zrobił pan Mottola po małżeństwie z Mariah Carey- to było wtedy najsłynniejsze małżeństwo świata, a oficjalnie po tym wydarzeniu, ludzi zaczęło obowiązywać coś takiego jak oznakowanie marką, bądź wykażenie się marką, przez okazicielstwo, o. Oficjalnie, po latach 90-tych. NIESTETY! Słowiaństwo jest jakby czymś przeciwstawnym, niejednakowo, czuję się objęta- nikt mi nie uwierzy, że jestem książna, tak jak się chwalę, w również wielu postach przed. Choć normalnie, nie mam nawyku wgapiania sie w luki sytsemu jakie od jakichs kilku lat powstały- ciekwe, jak je nazwą za jakieś kolejne 10. Odpowiedz Link
info-tw Re: Moda 26.10.08, 14:24 włosy jak C.C.Catch koniecznie mieć chciałam. Okropieństwo Pamiętam mama kupiła mi bluzkę z napisami, bo taką chciałam, niestety nie wzięła ze sobą okularów, jak zobaczyłam w domu napis "nie dokręcaj śruby" to się rozpłakałam Odpowiedz Link
july-july Re: Moda 17.03.09, 14:19 Według wszelkich przecieków spodnie piramidy mają być hitem wiosny, przynajmniej tak projektanci lansują. Nawet w HM już widziałam, ale ja tego nie założę. Odpowiedz Link
donmari-2 Re: Moda 17.03.09, 18:01 Na początku lat 90. na czasie były chyba groszki i kropki(moja mama miała mnóstwo ubrań w ten deseń), natomiast dla dzieci -welurowe spodenki-legginsy na gumce-miałam takich mnóstwo. Boże, jak ja to sobie przypomnę...coś okropnego(te legginsy) oraz bluzki z długim rękawem z nadrukiem bohaterów Disneya(ten nadruk coś a la wprasowanka chyba) Odpowiedz Link
1niulek2 Re: Moda 06.06.09, 23:24 golfy z koronką legginsy do kolan z koronką a na to spódnica spodnie marmurki a niemieckie katalogi z modą mogłam przeglądać godzinami Odpowiedz Link
marajka Re: Moda 07.06.09, 17:23 Legginsy, grube opaski, małe plecaczki i drewniaki. No i nikt nie wymienił dzwonów! Szał zaczął się gdzieś w połowie lat `90, najpierw były czarne, potem dżinsowe i skończyły się całkiem niedawno, a szkoda. Odpowiedz Link
airtair Re: Moda 20.06.09, 10:53 Nie trajkotało sie na przerwach w szkołach publicznych- ale żyło się lekcja za lekcja- poprzednie pokolenie chyba tego nie miało w soijej szkole- totalnie podniósł się poziom, panie Gudowski- ale co pan móze, pan tylko nieuprzyjemnia widzom oglądanie telewizji i nie, nie jest pan niemiły, haha. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: Moda 09.06.09, 23:13 croyance napisała: > Dwa slowa: Axl Rose O matko. Odpowiedz Link
malooh Re: Moda 11.06.09, 21:53 krótkie, białe , obcisłe spodenki, koszula flanelowa na biodrach....szał Odpowiedz Link
azjak Re: Moda 02.01.10, 13:35 Hej, nie wiem, czy ktoś o tym pisał. Nie przekopałam się przez wszystkie posty Były bluzki dziewczęce bawełniane zakończone "frędzlami" - zawiązanymi na supeł. Były koszule flanelowe w czaro- kolorową kratkę. Były bandany (też zazwyczaj z jednym powtarzającym się motywem) - kosztowały 30 000 albo 32 000 zł . Trampki i półtrampki z gumowym czubem (czarne, bordowe, zielone). Pamiętam też buty na grubym wysokim koturnie oraz rękawiczki - każdy palec inny kolor . Odpowiedz Link
azjak Re: Moda 02.01.10, 13:36 I jeszcze buty-czeszki (ale to chyba już w końcówce '80). Odpowiedz Link
dorisn Re: Moda 12.06.09, 21:56 Było kilka trendów w modzie.Początek lat 90tych - koronkowe rajstopy, w biżuteryjne wzory, słynne spodnie piramidy a'la Mc Hammer ( i popularna fryzura a' la Mc Hammer u panów), spódnice portfelowe. Zestaw dla bardziej dojrzałych kobiet - szeroki sweter a'la poncho obowiązkowo noszony do legginsów i masywnych butów na grubej podeszwie. Wyobrażacie sobie pokazać się dzisiaj w takim wdzianku? W tym czasie popularne były także dodatki i motywy w odblaskowe "żarówiaste" wręcz kolory. Co jeszcze? Małe plecaczki, często niewiele większe od portmonetki. W liceum ok '94, '95 roku bardzo modne były czarne plecaki ze skóry lub skaju obowiązkowo z metalową klamrą i metalową płytką przy zapięciu. Oczywiście należy wspomnieć niechlujny styl Grunge a'la Nirvana, Pearl Jam - duże koszule w kratę, glany, czarne dżinsy i obowiązkowo rozczochrane włosy. W połowie lat 90tych bardzo modny był styl a'la Spice Girls - krótkie spódniczki z małą górą do tego buty na grubych platformach. Znalazłam niedawno w szafie takie wdzianko - szorty i do tego mała bluza dresowa no i tenisówki na 6cm podeszwie. Modne też były krótkie włosy i wersja bob'a z dłuższymi włosami z przodu twarzy i mocno wystopniowanymi z tyłu (charakterystycznie rozczochrane z tyłu, do tego krótka grzywka). Co jeszcze? Wielki powrót lat 60tych i 70tych - spodnie dzwony obowiązkowo w kwiatki, do tego glany lub Martensy. Na osiemnastkach i studniówkach obowiązkowo mała czarna. Pod koniec lat 90tych bardzo modny stał się minimalizm, wszelkie odcienie szarości lub szary połączony z czerwienią. Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Moda 17.06.09, 11:23 a fryzury dziewczyn a'la kelly z BewerlyHills90210? nazywalismy to alfem, taka natapirowana grzywka na bok sklejona lakierem, niektóre alfy były tak potęzne, że prawie wielkosci głowy noszącej. kolezanka w wiszacej koszuli w krate zawsze chciała te alfy sekatorem ucinac Odpowiedz Link
derena33 Re: Moda 17.06.09, 12:01 koronkowe rajtuzy z wzorami nosilam juz w koncu lat 80tych, do tego koniecznie czarne zamszowe wytlaczane lub lakierkowe czolenka na kaczuszce ( najbrzydszy ksztalt obcasa jaki znam) Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Moda 18.06.09, 22:20 ale fajnie to poczytać w sumie najfajniejsze było to, że liczyła się wtedy oryginalność a nie kasa. Jak się zdobyło wojskową koszulę czy było w stanie nosić glany w środku lata - to się było kimś. albo jak się miało dziurawe spodnie czy z naszywkami różnym(chodziło głównie o to, żeby rodzice nie zdążyli wyrzucić).. do szkoły chodziliśmy w t-shirtach za dużych i za luźnych albo w koszulach różnej maści i nikt się nie przejmował specjalnie. Można było założyć czarne gumki, czarną koszulkę z nadrukiem jakiejś kapeli i do tego trampki z białą podeszwą Pamiętam, jak faceci dbali o włosy i wymieniali się nazwami odżywek, jakim marzeniem była ramonezka. A sprzedawali je na bazarach ludzie w dresach z kreszu chociaż.. była grupa dziewcząt kuso ubranych i szał na disco-polo, ale to mi gdzieś mignęło i brakło czasu na przyglądanie Odpowiedz Link
airtair Re: Moda 20.06.09, 10:56 nieprawda- pamietam, że w klasie istniała walka "o pióro"- na rózne sposóby, ale żeby "modę" oskarżać, że zagrabia "Pióro" na swój własny spósób? Trudno powiedziec, żeby "róznie" nosiło się ubrania- choć to najbardziej prawdopodobne- nauczyciele jednak ubierali się klasycznie, nie wspominając o ich zachowaniu... Odpowiedz Link
conena fido-dido i pierwsze bluzy z polara 21.06.09, 14:47 koszulki z Fido-Dido, szare ale udające podwójne, do rękawów i dekoltu przyszyty był pasek czarnego materiału. zielone koszulki z logo piwa LECH, do dzisiaj trzymam jedną w szafie z sentymentu dżinsy nosiłam tylko wranglery, ponieważ miały podwójne przeszycie na zewnątrz, a nie jak reszta w środku. udoskonaleniem dżinsów było rozcięcie ich na długości do dwóch cm na samym dole nogawki, chyba od środka się je rozcinało. jak potrzebowałam być elegantsza to ubierałam brązowe buty z oszukanego zamszu, które miały charakterystyczny obcas - czarny z brązowym paskiem. albo mi się przywidziało, albo widziałam kilka takich obcasów ostatnio. super szał był na buty szczurki, czyli takie zamszowe sznurowane za kostkę. całe liceum donaszałam po Tacie sztruksową koszulę z późnych lat 70, była przepiękna, przetarła mi się na całości bluzy kangurki, majtki z dniami tygodnia, kolorowe skarpetki (ale tylko za kostkę, nikt wtedy nie myślał o krótkich skarpach), spódnice z rzędem guzików z przodu, spódnice portfelowe, glany - ja nosiłam tylko czarne grindersy (teraz donaszam jasne martensy), vansy z białą podeszwą, rzemyki, koraliki, no i pierwsze polary po koniec 90. fajnie było Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: fido-dido i pierwsze bluzy z polara 21.06.09, 16:22 conena napisała: > koszulki z Fido-Dido, szare ale udające podwójne, do rękawów i dekoltu przyszyt > y > był pasek czarnego materiału. Pamiętam! To miało wyglądać tak, jakby pod szarą koszulką była ukryta czarna. Mnóstwo osób je miało. Odpowiedz Link
shiva772 Re: fido-dido i pierwsze bluzy z polara 21.06.09, 21:20 Fajne forum Co do mody początku lat dziewiędziesiątych: zależało wszystko od tego z jaką subkulturą sie człowiek identyfikował. To było najważniejsze. Ja byłam depeszowcem - czrana skórzana marynarka, jasne dżinsy (mdły niebiski), buty z trójkątnymi blachami z napisem safety first, golf biały lub czarny. I wogole czarne rzeczy, t-shirty z DM. Jak ja nienawidziłam dyskomłotów w piramidkach albo dekatyzowanych mawinach albo w spodniach z wiszącym klinem Czułam autentyczny wstręt. Metalowcy byli akceptowalni - długie włosy, spodnie gumki, czarne skóry albo kamizelki z dźinsu (oberwane rękawy z bluzy). Punkowcy - podobny styl do metalowców ale mieli irokezy, agrafki i ćwieki w bluzach/skórach. Obie nacje miały glany. Totalną wsią były tureckie sweterki "boys" gdzie nawet dyskotekowa młodzież tego nie nosiła. Skinhedzi z łysymi pałami i w kurtkach flejerkach do dziś można ich gdzieniegdzie zobaczyć, niestety. Flanelowe koszule były modne w każdej grupie, parki też i skóry ramoneski...i te plecione ozdoby na przegubach i szyjach wszyscy je nosili... Do dziś mam sentyment do wielu tych rzeczy Np. ramoneskę chyba sobie kupię w końcu. Odpowiedz Link
daslicht Re: fido-dido i pierwsze bluzy z polara 21.06.09, 21:40 Dżinsy się cieło od zewnątrz! Można było rozciąć też na jakieś 20 cm i wszyć tam trójkąt z kontrastowego materiału. Jak ktoś nie miał dzwonów, to mógł je zrobić w taki prosty sposób Jak mowa o dżinsach, to robiło się je także na grandżowo czyli pocięte i poprzecierane. Buty szare szczurki mogły mieć także szczurkowy koturn i do kompletu szczurkową torbę (miałam taki zestaw). Odpowiedz Link
myniek1 Re: Moda 25.06.09, 20:22 Pierwsza w podstwówce miałam czarne błyszczące "lajkry", a na głowie gigantycznego alfa. Ależ byłam trendy Masakra Odpowiedz Link
myniek1 Re: Moda 25.06.09, 20:40 Jeszcze męskie: Buty New Rock - takie z klamrami, ciężkie, na grubaśnej podeszwie. Były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, w Warszawie do kupienia w DH Arka. Pod koniec lat 90tych też kolorowe sweterki Carlo Collucci (chyba tak się to pisze). Spodnie Lenary - gdy nastał "Scyzoryk" Odpowiedz Link
beti222 Re: Moda 27.06.09, 12:55 Z mody dla dziewczyn pamiętam lycry każdy kolor dozwolony, powyciągane t-shity i swetry, gigantyczne koturny, ja się wzrorowałam na emmie ze spajsetek, więc miałam słodkobłękitną sukieneczkę, piankowe sandałki na wielkiej pomarańczowo-zielono- żółtej koturnie i dwa kucyki, a miałam wtedy chyba 12 lat . Pamiętam również takie spodnie rurki bardzo elastyczne, plecaki i wszystko z india shopu, materiałowe opaski, bransoletki z muliny. Później weszła moda na Americanosa i Orsaya, satynowe spodnie, moda na wszelkie motywy z alienem dostępne najczęsciej w DH Arka. Z mody dla chłopców pamiętam lenary, vansy, dresy tzw. "szelesty" i takie z błyszczącego materiału oraz zwykłe wranglery, koszulki koniecznie nike, adidas itp, buty do koszykówki jordany, fila, nike. Co za czasy, super było od razu humor mi się poprawił Odpowiedz Link
beti222 Re: Moda 27.06.09, 12:56 Zapomniałam dodać o niezbędnym dodatku, który musiała mieć każda dziewczyna, zegarek swatch, im bardziej dziwny tym lepszy I oczywiście sandałki przezroczyste z plastilu saint tropez Odpowiedz Link
dickpope Re: Moda 27.06.09, 15:30 Na ulicach można było zobaczyć mężczyzn i kobiet przyodzianych w szeleszczące zielono-czerwone kurtki. Obowiązkowo ze ściągaczem. Może były ortalionowe, na pewno z kapturem i 'chroniące przed deszczem'. Z mody damskiej zapamiętałem masę zestawów "bliźniaczek" (sweterek i bluza z tego samego materiału) i buty na słupku - szczególnie w kolorze czarnym. Były jeszcze popularne spodnie z materiału, które nazywam na własny użytek "spodniami kelnerki" - ich krój, kolor i faktura kojarzą mi się z gastronomią. Moda "warstwowa" objawiała się np. poprzez zakładanie rozpiętych koszul na cienkie swetry-golfy, których wysoki kołnierz obowiązkowo musiał się fałdować pod brodą. W stylu programu "Pamiętnik nastolatki" Odpowiedz Link
zazaz3 Re: Moda 28.06.09, 20:22 A tak zupełnie abstra...abstra...abstrachując,to chyba na początku lat 90 wyprzedawały się Pewexy -i to za złote!,kupiłam tam 2 staniki TRIUPMHA-obiekt kultowy bieliźniany- i oblatałam w nich całe licealne czasy:_)))).I pamiętam pierwsze lumpeksy ,chodziliśmy tam na wagary(nie mogłam zrozumieć,czemu ktoś "wydaje" takie fajne ciuchy).Kupiłam tam za 40 000 zł(przed denominacją!) żółty sztormiak- zadawałam szyku na wycieczkach w góry.Ech..... www.youtube.com/watch?v=qlZMjBX18Xc Odpowiedz Link
klawiatura_zablokowana Ściągacz! 25.08.10, 15:26 Właśnie miałam napisać o kurtkach ze ściągaczem, to był hit lat 90. Wszystko było ze ściągaczami, swetry, kurtki, te getry z gumką naciąganą na kostkę, golfy! W ogóle królowała guma. Byy nawet gumowe spódnice. I dżins. Odpowiedz Link
wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Moda 02.07.09, 14:40 Pamiętam, jak pod koniec liceum, przyszłam na ogłoszenie wyników matury w kraciastej koszuli i czarnych leginsach. To był rok gdzies tak 93 Tureckie sweterki pamiętam z podstawówki, spodnie, jak to mówicie "marchewy" też - koszmarne były - znaczy teraz to wiem. W glanach nie chodziłam, martensy też jakoś mnie ominęły. Koleżanki w liceum ubierały się w długie, powłóczyste spódnice, cieżkie buty, nosiły do tego długie rozpuszczone włosy. Plecaki kostki albo torby na ramię 'etno' - w paseczki albo wzorki, z materiału jakiegoś tkanego. Kurtki parki były! Świetnie pamiętam, jakiez to teraz mi się wydaje ohydne Odpowiedz Link
es_zet_pe Kurtki z koca 14.07.09, 21:36 Być może kilku przedmówców je miało na myśli pisząc o parkach, ale warto przypomnieć szerzej: zima 1993/1994 - hit sezonu: kurtka z grubego flauszu w kolorowe wzorki przypominające indiański koc. Moda przeminęła jak meteor, może jeszcze zimą 1994/1995 były noszone, potem ich nie widywałem... Odpowiedz Link
m-jak-magi kurtki 15.07.09, 14:11 szwedki i alaski buty: martensy i blue moony ( tzw sloniny ) byli tez zwolennicy tzw rumunow ( a'la martens sznurowane do lydki ) blekitne i czarne levis'y 501 red taby to byla rewelacyjna moda. Odpowiedz Link
invisible7 Re: kurtki 24.07.09, 19:34 To, co pamiętam, co nie znaczy, że sama to wszystko nosiłam - sam początek lat 90. - wspomniane już getry z lycry do dużych i długich swetrów; ewentualnie luźne i długie bluzki do długich wzorzystych spódnic; do tego złote guziki i wielkie kolczyki robione na orientalne; - trochę później wspomniane już zwiewne sukienki w kwiaty do ciężkich glanów czy martensów i grubych skarpet; pamiętam, ze dziewczyny z serialu Beverly Hills 90210 tak się ubierały; nie lubiłam tej mody, - umundurowanie chyba połowy mojego ogólniaka - wielki bury sweter, długa do kostek, również bura spódnica lub wąskie spodnie, które dla odmiany bywały przykrótkie, do tego martensy, wojskowy plecak, długie rozpuszczone włosy, zero makijażu i biżuteria z pestek czy sznurka, - połowa lat 90. - totalny odwrót w stronę kolorów neonowych i cukierkowych; np. latem '96 byłam nad morzem i wszystko co można było kupić było albo wściekle pomarańczowe, albo elektrycznie cytrynowe; oprócz tego obcisłe sweterki, małe sukieneczki i buty na wielkich koturnach - to już chyba częściowo wpływ Spice Girls, - końcówka lat 90. - modna kolorystyka "szarość, szarość, wszystko szarość", sweterki bliźniaki z wierzchnią warstwą zapiętą obowiązkowo na jeden guzik u góry, spódnice do kostek, spodnie dzwony, no i body - pamięta ktoś? Bluzka zapinana w kroku, żeby ze spodni/spódnicy nie wyłaziła Odpowiedz Link
brejwhart Re: Moda 04.08.09, 12:38 Szlezingery, biale, piekne sportowe obuwie. We wszystkich mozliwych wersjach zapisu tego slowa-Schleizinger, Slazinger.. itd.. nigdy nie wiedzialam ktora jest oryginalna wersja do tego zwykla podroba jeansow kupowana w sklepie osiedlowym o nazwie "jeans" i bluza sportowa z kapturem.. No i w 6 kl bylo sie kims.. Odpowiedz Link
donmari-2 Re: Moda 02.01.10, 22:01 Tak, szlezingery pamiętam-mama miała. No i lakierkidla dziewczynek- miałam takie jako 4-latka Odpowiedz Link
niemy_daniel Re: Moda 07.03.10, 17:44 Z 1994 roku, z ósmej klasy, najbardziej zapamiętałem (jeśli chodzi o modę): - dziewczyny w szarych legginsach, - spodnie męskie "crossy", szerokie ale nie tak jak lenary, - kurtki "fleki" czarne lub zielone, - buty "angielki" (za 1200000 pod pałacem), - kurtki dżinsowe i trampki, - koszule flanelowe, - plecaki "kostki" wymazane markerem i\lub z naszywkami. - ... Odpowiedz Link
spicegirl82 Re: Moda 23.04.10, 15:43 A pamietacie zegarki z melodyjkami? Elektroniczne takie. Oj jak sie cieszylam jak mi brat kupil! Poza tym przyznaje - zdarzylo mi sie ubrac fioletowe krotkie ogrodniczki, czarne rajstopy i czarny golf i do tego wysokie marszczone skarpetki. Aha, no i buty na koturnie. Szal na muzyke tamtych lat mnie ominal, od dziecka sluchalam Beatlesow i the Doors (wplyw rodzicow), po dzien dzisiejszy nosze dzwony i sukienki w kwiaty jak tylko po pracy wyskocze z kostiumiku Od dawna nosze sie z zamiarem odwiedzenia India Shopu na przeciwko mojej pracy - skocze dzisiaj, bo mi smaka zrobiliscie na sukieneczke jakas. Aha, no i Martensy mialam w kwiaty A pamieta ktos sklepy Cotton Club? Boze jak ja lubilam ich ubrania... Odpowiedz Link
niemy_daniel Re: Moda 30.04.10, 14:30 Pamiętam zegarki z melodyjkami. Mój był marki "MONTANA" i miał 16 melodyjek. Koledzy w klasie mieli jednak lepsze, japońskie, z kalkulatorem i z 24 melodyjkami. Dziewczyny w ogrodniczkach były super Odpowiedz Link
dickpope Re: Moda 02.05.10, 09:23 A tak przy okazji: zauważyliście, jak zmieniły się fasony ubrań i proporcje ciała? W 90s spodnie noszono spodnie z wysokim stanem, tułów wydaje się krótki, nogi - dziwnie gługie, a tyłek - zaskakująco masywny i podłużny Współcześnie można spotkać wszędzie biodrówki, w męskim i kobiecym wydaniu. Chyba 90s w modzie były mniej teatralnie niż współczesne, więcej było stylu sportowego, luzu na co dzień, elegancja na wieczór, ekstrawagancja na imprezę - współcześnie wszystko wymieszane. Przynajmniej takie mam wrażenie patrząc na tinejdżerów: chłopcy w kapeluszach, kamizelkach, wąskich krwawatach, połyskujących t-shirtach, dziewczyny chodzące do szkół w szpilkach, babcinych koronkach i obwieszone perłami. Odpowiedz Link
sylwia-13135 Re: Moda 29.11.10, 16:51 Moda obecna jak najbardziej jest ok jednak buty z lat '90 są nie do pobicia. Nie mam pojęcia jak można zachwycać się butem z lat '20 bo w sklepach obecnie oferowane są tylko takie lub podobne buty ( na obcasach). Sklepy oferują jeden rodzaj butów brak jest różnorodności brakuje wyboru pomimo tego że półki aż uginają się pod ich nadmiarem. Uważam że brakuje im elegancji. Odpowiedz Link
ogonktorymachapsem Re: Moda 07.05.12, 20:41 A zauważyliście, że ciuchy w stylu lat 90. wracają już pomału do mody? Magiczne dwie dekady od początku lat 90. wybiły. Chociażby długie letnie spódnice. Najlepiej łączone z białą bluzką z elementami haftów. tak, one są pjur najtis! Długie żakiety, imitujące męskie marynary to też lata 90. Część letniej kolekcji w H&M i innych sieciówkach aż krzyczy o tym, że lata 90. wracają. Odpowiedz Link