Gość: kocurro IP: *.sel.cam.ac.uk 14.09.11, 09:45 Czy ktoś z forumowiczów wszedł na sam szczyt? Słyszałem, ze trzeba mieć na to zezwolenie ale nie wiem gdzie je uzyskać. Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasiu... Re: El Teide IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.11, 16:12 w biurze Parku Narodowego Teide, Calle Emilio Calzadilla 5, Santa Cruz de Tenerife Obok biura jest ksero, tam możesz skserować paszport albo dowód (potrzebne do wniosku). Aha - wejdziesz tylko z tym dokumentem, na jaki jest pozwolenie. Kiedyś działał mail ale słyszałem, że przestali wysyłać pozwolenia mailem. Pozwolenie jest na konkretną godzinę (maksymalnie na szczycie powinno być 50 osób). Poczytaj sobie www.reservasparquesnacionales.es/real/ParquesNac/usu/html/listado-actividades-oapn.aspx?cen=2 - translate.google.com pomoże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 14.09.11, 17:39 Dzięki wielkie. Już sobie zarezerwowałem. Możesz jeszcze napisać jak cała procedura wygląda? Dokąd należy dojechać autem, jak dużo wcześniej trzeba być itp? My mamy hotel w Callao Salvaje. Czy godzina na dojazd wystarczy? Jak długo trzeba czekać w kolejce do kolejki? :) Czy bilety na kolejkę można kupić online? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: El Teide IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.11, 18:31 Po kolei. Najpierw jak chcesz to zrobić. Możliwości masz dwie. Wjechać kolejką (z ok. 2200 metrów na 3500 metrów) i wówczas jesteś prawie pod szczytem, to znaczy do strażników wpuszczających masz może 5 minut. Kolejka jedzie ok. 8 minut dane tu: www.teleferico-teide.com/ 25 Euro za bilet, to nie najgorsza część programu. Czasem, jeśli przyjedziesz za późno (czytaj po 9.00 rano) to znalezienie miejsca parkingowego graniczy z cudem. Piszę czasem, ale częściej miejsc absolutnie brak, niż są. Trzeba mieć szczęście. Oprócz tego jest kolejka do kolejki. Czasem czekasz 10 minut, ale jak masz pecha, to i 2 godziny. Oczywiście jest opcja dla turystów - wyjeżdżasz dzień wcześniej, wdrapujesz się na nogach i nocujesz w schronisku Altavista. No ale nie wiem, czy akurat jesteś zwolennikiem takiej turystyki. Owszem, można i tak. Jest jeszcze podejście przez Pico Viejo. Jeśli akurat przed Teneryfą trenowałeś w Alpach, to jest to niezły wariant (żmudna, choć piękna droga). Właśnie dlatego chyba jednak, jak 99% turystów kolejka. Jeśli się spóźnisz (na pozwoleniu masz tolerancję 2 godzin) to i tak wpuszczą, są mili. Aha - bilety na kolejkę raczej kupujesz bez kolejki, no chyba, że akurat autobus podjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 14.09.11, 20:11 Dzięki za wszystkie informacje. W planach nie mam extremalnych wyczynów, więc wybiorę opcję z kolejką. :) Z Twojego opisu wynika, ze raczej się nie wyśpię. :) A ile mi zajmie dojazd z playa de las americas zważywszy, że chciałbym się zatrzymać na chwilę w kilku punktach widokowych? Dwie godziny wystarczą? I jeszcze jedno - wyjazd spod kolejki - którą drogę (jako bardziej widowiskową) polecasz - do Orotavy (TF 21), czy dłuższą w stronę Santa Cruz (TF 24)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: El Teide IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.11, 16:30 Droga, która na mnie zrobiła największe wrażenie, to TF38. I chyba najlepiej zrobić tak, jak robią wycieczki. Jechać TF28, później TF51 i TF21 do dolnej stacji kolejki, a w powrotnej drodze cofnąć się właśnie TF21 do TF38 a później TF82 do Tamaimo i zjazd TF454 do Los Gigantes. Nie wiem, jak jeździsz, ale 1,5 godziny na dojazd z hotelu powinno wystarczyć (plus ewentualne zatrzymywanie się na robienie zdjęć), ale to już sam musisz wiedzieć jakie masz tempo. Północ wyspy zostaw sobie na inny dzień. Wrażeń z Teide wystarczy. I tak pewnie planujesz Loro Park, a więc na północy będziesz. Pamiętaj, że Loro Park, to też długa wycieczka i najlepiej być wcześniej, bo inaczej naciągacze zmuszą cię, byś za parkowanie zapłacił im (wcale nie na parkingu) 5 Euro. Jak nie zapłacisz, a zaparkujesz na siłę, to bądź przygotowany na pompowanie 2 kół. Przed 9.00 miejsca na parkingu przed Loro Parkiem powinny być jeszcze wolne. Bilet kup u rezydenta, bo w parku w tej samej cenie masz z dużą czasem kolejką. Orotava podobała mi się do momentu wycieczki na La Gomerę i teraz przestała mi się podobać. Jeśli chcesz coś ładnego zobaczyć, to warto się na taką wycieczkę wybrać. Chyba raczej wybierz autobus (ok. 59 Euro) niż Jeepa (79 Euro). Problemem Jeepa są siedzenia ustawione bokiem do kierunku jazdy - nie każdy tak lubi, wpatrywać się w dekolt osoby na przeciw, a trasy są prawie identyczne (asfalt). Chcesz zobacz fotoforum.gazeta.pl/a/61310.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 15.09.11, 20:33 Dzięki raz jeszcze za obszerny opis. Chyba zrobię tak jak piszesz, chociaz Los Gigantes wraz z Masca Valley planowałem na osobny dzień. Do Loro parku się nie wybieram. Jakoś dziwnie kojarzy mi to się z zoo, więc tym razem sobie odpuszczę. Jadę tylko na osiem dni więc wszystko jest trochę napięte. Może napiszę co sobie zaplanowałem, a Ty oceń co warto, a co można sobie odpuścić. 1. Siam park 2. La Gomera 3. El Teide 4. Masca Valley, Los Gigantes, Garachico 5. Playa de las Teresitas, La Orotava Co do La Gomery to nie wiem o co chodzi z tym autobusem i jeppem. Czy można tam, już na miejscu wykupić sobie taką obiozdówkę? Gdzie to można zrobić? Bezpośrednio po dopłynięciu czy jeszcze przed rejsem na Teneryfie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: El Teide IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.11, 15:17 Jedyną rozsądną metodą zwiedzania La Gomery jest załapanie się na objazdówkę, którą załatwisz w hotelu u rezydenta. Oczywiście, możesz kombinować z przewozem samochodu promem i zwiedzania samodzielnego, tyle że przewodnik na La Gomerze bardzo się przydaje. Właśnie dlatego chyba opcja wycieczki z przewodnikiem jest najkorzystniejsza. Program wygląda tak: 1. Podjeżdża autobus, albo jeep pod hotel, w którym mieszkasz. Wyjazd jest przed 7.00 rano (musisz wziąć wczesne śniadanie, w wielu hotelach się da). Jeepy wyjeżdżają później. 2. Jedziesz do Los Cristianos, dostajesz bilety na prom (wycieczki wozi Fred Olsen). Jedziecie pierwszym promem (o 9.00 rano). Na promie bufet tani. Kawa baraquito 1.20 Euro, w kartonowym kubku. Jeśli wybierzesz Jeepa, to wjedziesz nim na pokład, jeśli autobus, wchodzisz po trapie. 3. Po 40 minutach schodzisz (albo jeepem zjeżdżasz) w San Sebastian i dołączasz do odpowiedniej grupy językowej (autobus, albo jeep). 4. Zwiedzanie wyspy - typowa objazdówka, zatrzymujecie się w miejscach, gdzie można zrobić zdjęcia i coś ciekawego usłyszeć. Jedziecie do maleńkiego "gospodarstwa agroturystycznego". To miejsce, gdzie widać, jak rosną banany, i inne owoce, jak się pozyskuje syrop palmowy, a przede wszystkim, gdzie jest sklep, i gdzie zachęcają cię do zakupu miejscowych specyfików (nic tam nie kupiłem). 5. Dalsze zwiedzanie, podjazd (między 12.00 a 13.00) do restauracji na obiad. W naszym przypadku: zupa - krem z kukurydzy, drugie udo kurczaka z ryżem, przystawka - maleńkie ziemniaczki z sosem (stoi na stole), lody i banany. Po posiłku demonstracja przez kelnerów języka gwizdanego "silbo". Wpisz to w wyszukiwarce "youtube", to będziesz wiedział o co chodzi. Koszt posiłku wkalkulowany w cenę wycieczki. No i dalsze zwiedzanie, w tym Park Narodowy Garajonay. Po czwartej powrót do San Sebastian, około 40 minut "wolneg czasu". 6. Odpłynięcie do Los Cristianos o 17.30. To ostatni prom z La Gomery! Po przyjeździe przesiadka na autobus i podwożą cię pod hotel. Na kolację zdążysz. Może ci się przyda: www.fredolsen.es/documentos/TRIPTICO_DIGITAL_L8.pdf Wracając do twoich planów - współczuję żonie i dzieciom (jeśli z nimi jedziesz), bo oni chyba chcieliby tyłki pomoczyć w oceanie i się poopalać. Niby Siam Park pomoże, ale ja bym z punktu 5. zrezygnował. No chyba, że chcesz zobaczyć sztuczną plażę. W sumie fajna, ale nic nadzwyczajnego. Za to różnica pomiędzy ZOO, a Loro Parkiem jest znaczna, jeśli się skusisz, przyznasz mi rację. No i zamiast 4 ja bym wybrał dojazd do Los Gigantes (autko, albo autobus TITSA), wjazd TAXI (naprawdę są taniutkie) do Maski, umawiasz się z taksówkarzem, że mają po was przypłynąć, schodzisz wąwozem i na dole czekasz na stateczek. Zysk - nie wchodzisz drugi raz, możesz się wykąpać na dole jest mała plaża, a przede wszystkim, w czasie rejsu do Los Gigantes zobaczysz delfiny na wolności. Myślę, że chyba lepsza opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.sel.cam.ac.uk 16.09.11, 15:52 O Masce to juz sobie poczytalem i wlasnie chce tak zrobic jak polecasz, czyli dojazd do Los Gigantes - autobus do Maski - trekking i powrot stateczkiem. Rejs na La Gomere juz niestety wykupilem, wiec bede musial czegos juz tam na miejscu poszukac. Nie jade z biurem podrozy i nie mam rezydenta, stad te moje pytania tutaj. Chce dowiedziec sie jak najwiecej przed wyjazdem. Loro park odpuszczam, bo bylem juz w podobnym parku w Orlando wiec raczej niczym mnie nie zaskocza. Zreszta jade tylko na 8 dni wiec wole zostawic wiecej wolnego zonie do wylegiwania sie na plazy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamba Re: El Teide IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.11, 09:31 Hej! Wybieram się do Callao Salvaje 19.11, jak wygląda tam plaża? funkcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macias Re: El Teide IP: *.as13285.net 15.09.11, 18:25 No to tak; wszedlem na nogach w polowie wrzesnia zeszlego roku trasa nr 7 i zajelo mi to 5 do 6 h na szczyt i 3-4 w dol. Faktycznie juz prawie przy samym szczycie,gdzie ma przystanek kolejka linowa jest budka i bramka w ktorej zapewne siedzi straznik i pilnuje aby na szczyt nie wchodzilo wiecej ludzi niz jest to bezpieczne ,bo naprawde tam ciasno.Straznik ten sprawdz pozwolenia,ktore sa darmowe ale wymagaja rejestarcji,ja swoje zalatwialem bezposrednio u zrodla do ktorego moze cie skierowac ta stronka i kontakt ; kierunekteneryfa.pl Moje pozwolenie okazalo sie zupelnie niepotrzebne,poniewaz straznik siedzi tam tylko w okresie pelnego sezonu,kiedy jest masa turystow klapkowych i tlumnie przybywaja wagonikiem kolejki aby znalezc sie na 5000-cach. Jesli jedziesz jakos teraz lub pozniej to generalnie smialo mozesz ryzykowac,albo lepiej moze miec? Jakbys mial wiecej pytan to smialo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 15.09.11, 21:52 Dzięki za opis. Ja nie mam już niestety takiej kondycji żeby się tyle wspinać. :) Chciałbym, ale niestety kolano już nie to co kiedyś. Chcę dojechać kolejką jak najbliżej szczytu. Zarezerwowałem sobie wejście przez internet, ale z tego co piszesz wynika, że poza sezonem nie ma tam problemów, a że ja jadę na początku października, to powinno być ok. Bez dzikich tłumów. Napisz mi może co warto parku Teide zobaczyć. Czy to tylko wulkan i widoczki przy drodze dojazdowej, czy może coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macias Re: El Teide IP: *.as13285.net 15.09.11, 23:12 Napewno juz tlumow nie uswiadczysz,ale proponuje byc tam jak najwczesniej. Generalnie to na Teneryfie caly rok jest jakby sezon,ale ten najdzikszy juz za plecami. W parku Teide za wiele juz do zobaczenia nie ma poza wulkanem oczywiscie ale calkiem niedaleko jest Maska - wioska tak bajecznie usytulowana,ze naprawde cos pieknego. Sama droga dojazdowa do niej to juz ciekawe emocje. Mniej wiecej w polowie drogi dojazdowej do Maski jest mala chatka a w niej swojski bar i jedzonko,usiasc tam i wypic browarka to poprostu rewelacja.Musisz byc czujny bo bardzo latwo ja przeoczyc,trzeba tam zejsc kawalek z drogi.Zobacz tutaj po maly opis: www.kierunekteneryfa.pl/teneryfa-wakacje/ciekawe-miejsca/masca pozdrawiam ps. zobacz jeszcze tutaj,troche ciekawych pozycji,zawsze kozystam z tej stronki jesli chodzi o Teneryfe. www.kierunekteneryfa.pl/atrakcje/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: El Teide IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.11, 14:29 W październiku, to jest kolejny sezon, warto o tym pamiętać. Jeśli znasz ciut niemiecki, to ta strona: www.schulferien.org/Schulferien_nach_Ferien/Herbstferien/herbstferien.html wyjaśni ci wszystko. Niemcy jeżdżą kilka razy w roku na urlop, szczególnie jeśli dzieciaki chodzą do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
jaari_65 Re: El Teide 16.09.11, 17:48 Zdecydowanie zobaczyć to. Warto poświęcić te 2-3 godzinki na spacerek. Ja osobiście namawiam na Las terasitas... może i sztuczna i nic szczególnego dla niektórych, niemniej miło się tam plażowało :) Polecam też Mascę i Los Gigantes, a także przejażdżkę na półwysep Teno. Loro Park - dla mnie bomba, chociaż to naprawdę takie duże zoo :) Jeżeli znajdziecie czas warto wybrać się do Benijo - niezapomniane widoki i przepyszne żarcie w knajpce na szczycie klifu. Miłego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.sel.cam.ac.uk 19.09.11, 12:01 Naprawde fajne zdjecia. Milo sie oglada. Przejazd do Benijo przez gory Anaga mam w planach. Mozesz podac dokladniejsze namiary na ta knajpke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: El Teide IP: *.pool.mediaWays.net 16.09.11, 19:10 Jak masz problemy z kolanem, to zejście wąwozem Masca będzie gorsze od wejścia na Teide: 600 m różnicy poziomów. Poza tym zejście Mascą to w sumie całodniowa impreza, więc z innymi miejscami (Garachico) trudno to połączyć. W rejonie Teide jest parę innych ciekawych miejsc. Gdybyś z wjazdem i wejściem na wierzchołek Teide uporał się przed południem, to po południu mógłbyś jeszcze obejść Roques de García (po południu od południowej strony jest kapitalny widok na Roques i Teide w tle). Poza tym w Twoich planach brakuje gór Anaga (przejazd głównym grzbietem do Taganana itp)). Jeśli chodzi o atrakcyjność, to wizyta tam jest na tym samym poziomie co Teide i zejście wąwozem Masca i dużo wyższym niż pozostałe cele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.sel.cam.ac.uk 19.09.11, 12:04 Ile czasu zajmuje runda wokol Roques de García? Mam nadzieje byc przy wyciagu z samego rana, wiec pewnie uda sie cos jeszcze w parku zobaczyc. Dzieki za podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: El Teide IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.11, 16:08 wracając do La Gomery. Kawałek za portem, jest plac, a później wchodzisz w główną uliczkę. Po prawej, po przejściu może ze 100 metrów jest informacja turystyczna, gdzie dostaniesz za darmo mapę i może pomogą zwiedzić wyspę. Inna opcja, jeśli jedziesz pierwszym promem, pogadać z jakimś przewodnikiem i podczepić się do wycieczki. W Parku Narodowym też jest informacja i mapki parku za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: El Teide IP: 178.188.76.* 19.09.11, 18:57 W zależności od wariantu i tempa 1 do 2 godziny. Już po okrążeniu większej części Roques od strony Teide, główny szlak odchodzi przed taką wolnostojącą turnią La Catedral w lewo, natomiast żeby zaliczyć ten spektakularny widok należy obejść La Catedral po prawej stronie (tzn. mając turnię z lewej strony) i pójść niewyraźną ścieżką przez płaskie El Llano de Ucanca. Przed końcem płaszczyzny obraca się do tyłu i jeśli oświetlenie dopisało ma się wspaniałą pamiątkę z Teneryfy. Potem albo idzie się dalej 10-15 minut niewyraźną ścieżką aż do szosy pod Guajara i szosą wraca, albo wraca do głównego szlaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tullamore Re: El Teide IP: 79.162.132.* 20.09.11, 12:12 Ktoś już wcześniej wspomniał o pólwyspie Teno; ja także polecam. Warto zobaczyć. I oczywiście Las Teresitas, a pote góry Anaga. Życzę udanego wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: El Teide IP: 178.188.76.* 20.09.11, 18:45 Mała, ale istotna poprawka: Góry Anaga wpierw, a Las Teresitas potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tullamore Re: El Teide IP: *.xdsl.centertel.pl 21.09.11, 13:58 "Mała, ale istotna poprawka: Góry Anaga wpierw, a Las Teresitas potem. " A dlaczego??? Ja zawsze robię odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: El Teide IP: 178.188.76.* 21.09.11, 22:03 A mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło, żebym po wybraniu się do Anaga miał jeszcze czas na coś innego. Dlatego Anaga wpierw, żeby mieć na ten rejon dosyć czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurro Re: El Teide IP: *.sel.cam.ac.uk 23.09.11, 11:41 Dzieki za wszystkie porady. Jak widze 8 dni to za malo zeby wsztsko zobaczyc i do tego troche poplazowac. :) Odpowiedz Link Zgłoś
facebook Re: El Teide 30.11.11, 22:39 Ile czasu zajmuje wejscie na szczyt z poziomu parkingu? Czy mozna kupic bilet na kolejke tylko w jedna strone np wjazd a zejsc samodzielnie? Ile wowczas bilet kosztuje? Czy polecacie ten sposob zwiedzania? Odpowiedz Link Zgłoś
winodolski Re: El Teide 03.12.11, 20:31 Wejscie na szczyt okolo 3 godzin z parkingu tylko ze parking jest troszke dalej niz tu gdzie stoja autobusy,jesli chodzisz po gorach to dasz rade,mozna kupic bilet zeby wjechac ,a zejsc mozna samemu jest to taniej,dane z 2 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
facebook Re: El Teide 04.12.11, 01:49 Dziekuje ze informacje, juz sprawdzilem ze bilet na kolejke w jedna strone to 12 Euro, pozwolenie tez zalatwilem i zamierzam zejsc do parkingu mam tylko nadzieje ze znajde miejsce na samochod :)) Jaka temperatura byla na gorze, ja bede tam 04/01/2012 wiec podejrzewam ze bedzie podobna do tej w grudniu? Odpowiedz Link Zgłoś
e_podmiejska ` 07.12.11, 20:41 Mam pytanie, czy z 6-letnim dzieckiem mam szansę dostać się na Teide w "zasięgu kolejki". Wiem, że to jest ponad 3000 tys. n.p.m., ale czy ludzie korzystali z tej atrakcji z dzieckiem w tym wieku??? Czy są jakieś ograniczenia wiekowe???? Odpowiedz Link Zgłoś
agulera Re: ` 10.12.11, 00:02 Dostac sie kolejka? czy trekking? jesli kolejka to chyba ok - widziałam i dzieciaki i nawet niemowle, które podczas zjazdu usneło w kolejce. Choc to sprawa b. indywidualna - ja na górze nie czułam sie najlepiej - kwestia cisnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agulera Re: El Teide 09.12.11, 23:58 ciepła bluza, ew. kurtka, czapka wg. mnie konieczna - choc widziałam tez turystów w wersji plazowej, łacznie z japonkami - szpilek nie było:) na parkingu miejsca są - kolejek do kolejki brak - dane z pocz. grudnia - choc na na pocz. stycznia, w okolicach Sylwestra moze byc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
winodolski Re: El Teide 12.12.11, 20:35 Facebok napisz w jaki sposob zalatwiles pozwolenie bo w lecie wybieram sie ponownie na Teneryfe i chce byc na szczycie Teide,ostatnio bylem tylko powyzej stacji kolejki ,i dalej nie wolno bez zezwolenia,zycze wejscia na krater Odpowiedz Link Zgłoś
facebook Re: El Teide 13.12.11, 01:50 Wejdz na link: www.reservasparquesnacionales.es/real/ParquesNac/usu/html/Previo-inicio-reserva-oapn.aspx?cen=2&act=%201 musisz wybrac dzien i godzine, ja probowalem zabookowac 2 pozwolenia dzien po dniu ale niestety nie bylo to mozliwe, musialem z jednego zrezygnowac i ubiegac sie o drugie, pozwolenie po prostu wydrukowalem, mam nadzieje ze bedzie OK, czytalem ze niektorzy czekali na otrzymanie pozwolenia mailem ale na tej stronce nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
winodolski Re: El Teide 14.12.11, 20:41 Facebook dziekuje za informacje ,ja mialem 2 grudnia okolo 3 stopni ciepla nie bylo sniegu i slonce swiecilo ,troszke wialo ale nie bylo tak zle Odpowiedz Link Zgłoś