02.07.12, 21:47
Wykupiłam wycieczke na wyspe lanzorate i teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiłam moze ktos teraz wrócił i jaka tam pogoda lece z dziecmi i teraz wyczytałam ze to wyspa wulkaniczna ,zabardzo mnie nie interesuja wulkany i jaskinie moze ktos napisze mi jak tam z zielenia czy mozna gdzies jakies fajnie zdjecia porobic ,czy jest jakas promenada zeby pochodzic lub jakies sklepy.Bede wdzieczna za kazda odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: lanzorate 02.07.12, 22:08
      Na Lanzarote byłam rok temu. Przez wykupieniem wycieczki miałam bardzo duzo wątpliwości. Też radziłam się na forum. przerażał mnie ten wulkaniczny charakter wyspy. Wróciłam zachwycona! Z chęcią poleciałabym jeszcze raz! Zazdroszczę Ci :)

Byłam z mężem i dziećmi. Lecieliśmy z Itaką. Na miejscy wypożyczyliśmy samochód. Mieliśmy tez wykupioną wycieczke objazdową po wyspie.
      Sklepy oczywiście są. Miejsc do zrobienia pięknych zdjęć mnóstwo!

Gdzie dokładnie się wybieracie? Z jakim biurem? Jak masz pytania to chętnie odpowiem.
      • 01laura02 Re: lanzorate 02.07.12, 22:17
        Lecimy 14 lipca z itaki do miejscowosci Costa Teguise ja bardzo chciałam leciec na teneryfe jakos nic nie było w last minut dla 6 osób poniewaz lecimy jeszcze ze znajomymi i pani w biurze i poleciła ten hotel ze niby atrakcje dla dzieci i jakos mnie przekonała ale teraz czytam ze te wulkany, jaskinie to sie załamałam zabardzo mnie to nie interesuja ale jak sa jakies sklepy to chociaz tam pochodze.,a co pani poleca zeby zobaczyc auto napewno wypozyczymy.
        • ty-i-ja-razy-dwa Re: lanzorate 02.07.12, 22:32
          My też byliśmy w tej miejscowości. A do którego hotelu się wybieracie?

Autem proponuję po prostu objechać całą wyspę :) Żeby zoabczyć wulkany to najlepiej wykupić tą wycieczkę fakultatywną z biura bo autem tam sie nie dojedzie. Autokarem objeżdża się park Timanfaya. Widok jest niesamowity, nawet dzieci były zachwycone :)
          • 01laura02 Re: lanzorate 02.07.12, 22:40
            do hotelu barcelo lanzorate resort jedziemy z 3 latka wiec mysle ze wycieczki od nich raczej odpadaja bardziej sami pojedziemy gdzies z autem wypozyczonym.
    • Gość: BBB Re: lanzorate IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 12:29
      Na Lanzarote byłam dwukrotnie ( raz wycieczka z Fuertavertury, raz tygodniowy pobyt ) - trzeba przyznać , że to najmniej "dziecięca" wyspa. Nie ma na niej chyba żadnych parków rozrywki dla dzieci. Wulkany są fascynujące, ale raczej dla dorosłych. A na Lanzarote większość "atrakcji" jest związana właśnie z nimi.
      Hotel Barcelo Resort jest położony raczej na obrzeżach Costa Tenguise - spacerkiem promenadą do centrum miasta co najmiej 30 min. Miasteczko typowo turystyczne- mnóstwo sklepików, knajpek, wypożyczalni samochodów itp. Brak dyskotek i nocnych rozrywek - wszystko zamyka się ok 22.
      Plusem jest to, ze sieć Barcelo słynie z atrakcji dla dzieci i dorosłych oraz dobrego "all " więc możecie większość czasu spędzić w hotelu...
      Jeżeli chodzi o "zieleń" to poza hotelem raczej jej nie zobaczycie. Kanary to wyspy wulkaniczne, nie jedzie się tam oglądać lasu, tylko góry, wulkany i piękne plaże. Po zieleń to raczej w inny klimat ... np. Mazury.
    • Gość: Kasia Re: lanzorate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 13:22
      Lanzarote jest bardzo fajna na wyjazd z dziećmi.
      Byliśmy na wycieczce jednodniowej rok temu i teraz (w czerwcu) przez tydzień w Costa Tequise.
      Całkiem fajne plaże (piaszczyste, z łagodnym zejściem), długa promenada wzdłuż plaż, co chwilę jakiś placyk zabaw, sporo knajpek, sklepów i sklepików.
      Z atrakcji - w samym costa tequise jest akwarium - niestety dość skromne i drogie, ale nasze dzieci uwielbiają takie miejsca, więc i tak było warto ;-). Na obrzeżach jest aquapark, kilkanaście km dalej jest Rancho Texas - coś w rodzaju Loro Parku, Oasis Parku czy Palmitos Parku, ale chyba najskromniejszy z nich. My odpuściliśmy (byliśmy już w trzech wymienionych), ale inni wracali bardzo zadowoleni (dzieci też).
      Wycieczka "wulkanowa" jest bardzo fajna (można na własną rękę, tylko na sam objazd parku narodowego przesiadasz się do parkowego autokaru).
      Co do pogody - jest bardzo ciepło, ale nie nieznośnie gorąco, raczej wietrznie.
      • 01laura02 Re: lanzorate 03.07.12, 14:42
        dziekuje za odpowiedz troszke sie uspokoiłam o dyskoteki mi nie chodzi bo korzystac z nich nie bedziemy ale własnie jakas promenada zeby mozna było gdzies pochodzic w hotelu mamy troche atrakcji i baseny to juz dzieciakom wystarczy.,moje dzieciaki uwielbiaja sklepy gdzie dostana jakis badziew za pare złotych i sie ciesza ze kupili na wakacjach ,w Turcji rok temu mieli tego pod dostatkiem wiec juz sie pytaja czy tam tez cos kupia.
        • Gość: BBB Re: lanzorate IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 19:05
          Sklepów z badziewiem na całym świecie dostatek... Polecam sklepy prowadzone przez Chińczyków ( np. na głównej ulicy Costa Tenguise- tam gdzie jeżdzą autobusy ) - w cenie 1-5E jest mnóstwo różności.
          • m_arita Re: lanzorate 03.07.12, 19:51
            Jeśli lubisz "pierdółki" przywieź sobie magnesy na lodówkę,nawet na prezent można dać.
            Ja mam z wielbłądem,cena coś około 1 euro.Fajne są również ściereczki kuchenne,chyba też po 1 euro w komplecie czyli 4 szt. jeszcze taniej.Takie ściereczki w kuchni pozwalają wracać
            pamięcią do fajnego urlopu.Ceny podaję orientacyjne,na Lanzarote byłam w styczniu 2011.
            Ja byłam w hotelu Rio Playa Blanca,hotel położony w pięknym ogrodzie,blisko do plaży.Ach miłe mam wspomnienia z Lanzarote. Jeszcze dodam że jest piękna promenada,która biegnie nad samym oceanem.Super
            • deoand Re: lanzorate 03.07.12, 20:48
              No własnie ściereczki z planem wyspy oczywiście chińskie po 1 euro własciwie badziewne ale dp dzis służa i przypominaja o wyspie i co dziwne nie zniszczyły sie w praniu !!! W srody i w piatki przygłownej drodze tam gdzie jeżdża utobusy odbywa się jarmark miejscowych wytwórców , artystów i takich tam - zawsze mozna cos kupic mniej czy bardziej oryginalnego . Oczywiście mozna kupic perfumy w drogeriach te w wyższej półki - ponoc tańsze niż w Polsce - ponoć !
              • 01laura02 Re: lanzorate 03.07.12, 21:45
                dziekuje napewno cos kupie .
        • killgrill Re: lanzorate 04.07.12, 07:54
          A ja Ci polecę wizyte na targu w Teguise: najwiekszy odpust jaki widziałem :)) I dorośli coś znajda dla siebie, i dzieci również
    • Gość: Marta Re: lanzorate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 11:03
      Po pierwsze - na początku myślałam, że w tytule wątku to zwykłe przejęzyczenie, ale czytając dalsze Twoje, autorko wątku, wypowiedzi upewniłam się, że jednak nie... Wyspa, na którą się wybierasz to LanzArOte, a nie żadne Lanzorate... Chyba jednak warto wiedzieć, dokąd się leci;P

Po drugie: Lanzarote jak wszystkie Wyspy Kanaryjskie, jest pochodzenia wulkanicznego i krajobraz ma rzeczywiście charakterystyczny, ale pięknych miejsc na wyspie nie brakuje: Jameos del Aqua, Mirador del Rio, Cueva de los Verdes, Charco de los Clicos czy wreszcie Park Narodowy Timanfaya. Uwierz mi - nie trzeba być miłośnikiem wulkanów, żeby zachwycić się tymi miejscami i widokami.

Po trzecie: Niezmiennie zadziwiają mnie ludzie, którzy najpierw wykupują wycieczkę, a dopiero potem orientują się dokąd jadą i na forum żalą się, że za gorąco/za zimno/za daleko/wulkany;)
    • bah77 Re: Lanzarote... 04.07.12, 21:22
      > jak tam z zielenia...

Niestety, bardzo kiepsko. :(

> czy mozna gdzies jakies fajnie zdjecia porobic...

Można, ale niestety przede wszystkim wulkaniczne. :(

> czy jest jakas promenada...

Jest, np. w Playa Blanca, ale niestety nad samym oceanem i ma 10 km:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,132510528,133280678,0,2.html?v=2 :(

> jakies sklepy.

Są wzdłuż całej promenady, ale malutkie. :(
      Byle galeria w PL jest lepsza, bo można ją zwiedzać nawet cały dzień.

bah77
      • Gość: BO76 Re: Lanzarote... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 22:09
        No, moim zdaniem dla dzieci Lanzarote jest super.
        Przyjazne plaże, super klimat, woda cały rok do kąpieli, nie ma upałów powalających, jak weźmiecie auto - najdłuższe przejazdy nie zabiorą więcej, niż godzinę w poprzek całej wyspy.
        Moi mieli na LAnzarote 3 i 6 lat, byliśmy w styczniu, więc pogoda kapryśniejsza była, niż teraz - takie nasze lato nad BAłtykiem.
        Widoki - wg nas cudowne, zjeździliśmy w tydzień całą wyspę, moje dzieci zakochane, atrakcje "wulkaniczne" były dla nich ekstra - np w Parku Timanfaya grill na wulkanie czy pokazy gejzerów - gęba im się nie zamykała z wrażenia. Na plaży Fanara podziwiali kitowców, byli w jaskinii, Jameo de Aqua, domu Manrique z drzewem w środku - wszystko ich zachwycało, wspominają do dziś (a widzieli już 4 KAanaryjskie i wiele innych miejsc, więc nie jest tak, że to ich jedyne wspomnienie).
        Po prostu jedź i rusz się z dzieckiem z hotelu gdzieś więcej poza deptak i zdaj się na jego intuicję - już ono doceni to, co piękne.
        A Ty - no cóż, wyspa jest wulkaniczna - to determinuje pewne cechy jej krajobrazu, natomiast jest tak ładna i i tak konsekwentna archtiektonicznie, że jak wreszcie trafisz na tę Teneryfę - do npa Playa Americas, to poczujesz się jak w betonowisku i docenisz czar Lanzarote.
    • Gość: Renik Re: lanzorate IP: 46.21.219.* 08.07.12, 15:26
      Wyspa jest wspaniała i dla mnie wymarzona na wakacje z dziećmi bo nie ma duszącego skwaru jaki bywa w większości miejsc, tam jest taki ciepły maj :) Cały dzień spokojnie można wytrzymać na dworze a wieczory sa przyjemnie chłodne więc radzę zabrać sweter.
      W Playa Blanca jest nowy fajny aquapark ze sztuczną rzeką, morzem i ślizgawkami.
      Jedynym minusem jest długi lot.
      • Gość: mucek Re: lanzorate IP: *.olsztyn.mm.pl 08.07.12, 18:42
        Mam pytanie odnośnie sklepów,barów na lotnisku,czy są czynne całodobowo? Dziękuję za odpowiedź. Mam wylot o północy.
        • Gość: sunny Re: lanzorate IP: 46.21.219.* 09.07.12, 21:25
          Mieliśmy wylot o 23, część sklepów była już zamknięta, perfumerię pani zamykała po 22.
        • ty-i-ja-razy-dwa Re: lanzorate 09.07.12, 22:28
          Też mielismy wylot w nocy. Gdy dotarlismy na lotnisko to sporo sklepików było pozamykanych. Ale za jakis czas otworzono je :)
          • Gość: Rodzinka Re: lanzorate IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 19:16
            Ktoś się wybiera do hotelu Sun Tropical Island? Ja lecę 14.07. z Wrocławia.
            • 01laura02 Re: lanzorate 10.07.12, 22:13
              ja lece 14.07 ale do innego hotelu wylatuje z Wrocławia wiec polecimy tym samym samolotem
            • Gość: Lilia Re: lanzorate IP: 46.21.219.* 11.07.12, 10:07
              Ja wróciłam - było cudownie :)
              • Gość: Rodzinka Re: lanzorate IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 11:14
                Lilia, wróciłaś z Sun Tropical Island czy ogólnie Lanzarote?
                • Gość: Lilia Re: lanzorate IP: 46.21.219.* 11.07.12, 17:02
                  Dokładnie z STI - świetny wybór :) Chciałabym tam jeszcze wrócić..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka