Dodaj do ulubionych

Sprawa temperatury

IP: *.zicom.pl 05.03.07, 21:15
Witam, wybieram sie w drugiej polowie marca na Gran Canarie, konkretnie na
południe wyspy. Przegladam rozne fora internetowe oraz prognozy pogody i
wszedzie jest tak samo - temperatura nie przekracza 25 stopni a i tak ludzi
tam jedzie ogrom. Co poniektorzy wracajac stwierdzaja ze maja sliczna
opalenizne ( pomimo temp. 20-25 ) gdzyz nie czuc jak slonce opala i w dodatku
inaczej opala gdyz blizej rownika...
Prosze o opinie, czy to bujda czy tak naprawde jest. Troche martwi mnie fakt
niskiej temp. nie wspominajac o kapielach morskich.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Sprawa temperatury... 05.03.07, 23:24
      Kanary to najcieplejsze miejsce w UE w zimie.
      I może zwróć uwagę, że temperaturę podaje się mierzoną w cieniu.
      Przecież gdy u nas temperatura dojdzie czasem nad morzem do 25 st. w środku
      lata, to na plażach są opalające się tłumy...

bah77
    • Gość: luki Re: Sprawa temperatury IP: *.gdansk.agora.pl 06.03.07, 10:12
      relax,
      bylem w Maspalomas od 8 do 22 lutego, w słońcu na plaży było 29 st, a słońce
      opala i to zdrowo, drugiego dnia nie posmarowałem twarzy kremem przed spacerem
      wydamami i potem przechodziłem ciężkie chwile, spaliłem się na raka, miałemm
      derszcze, musiałem łykać aspirynę, wapno.
      Też byłem sceptyczny, ale trzeba pamiętać, że w prognoazach podają pogodę dla
      Las Palmas, a stolica jest na północy i jest tam często 5-7 stopni mniej i
      chmury
      • Gość: sadik Re: Sprawa temperatury IP: *.is.net.pl 06.03.07, 10:50
        Super, pocieszyles mnie. A wiatr ktory tam wieje ( z prognoz widze jakies
        30km/h ) nie przeszkadza?
        Mialbym jeszcze prosbe o info na temat wypozyczenia samochodu - chcialbym
        wypozyczyc autko na 1-2 dni i objechac wyspe. Czy moze masz jakies godne
        polecenia biuro?
        Chcialbym zamieszkac w jednym z dwoch hoteli: Beverly Park albo Ifa Continental
        z przewaga na ten pierwszy. Wiem ze moze nie sa to cuda i daleko do wydm i
        blisko ulicy ,ale kaska troche ogranicza. Czy moze cos slyszales o nich, bede
        wdzieczny za kazda odpowiedz, pozdrawiam
        • Gość: łuki Re: Sprawa temperatury IP: *.gdansk.agora.pl 07.03.07, 21:43
          Koło Beverly Park przejeżdzłem samochodem, ale niewiele pamiętam. Co do samego
          samochodu to każdy niemal hotel wspólracuje z wypożyzcalnią: ja na początku
          wypożyczyłem toyotę yaris na 2 dni za 65 euro. Potem w tej wypożyczalni
          zabrakło aut, więc musiał skorzustać z ofery neckermanna. wyp. z którą
          wspólpracowlai była dużo droższą, ale opłacalna jak wzięło się na 3 dni, bo 4
          był gratis, czyli opla corsę dostałem na 4 dni za 133 euro.
          Benzwyna tania, ok. 0,7 eyro za litr. Miłego zwiedzania, w razie czego służę
          radą, bo zjeżdziłem GC wzdłuż i wszeż
      • bah77 Re: Sprawa temperatury... 06.03.07, 11:16
        > w prognoazach podają pogodę dla Las Palmas, a stolica jest na północy i jest
        > tam często 5-7 stopni mniej i chmury...

Raczej nie mogę się z tym zgodzić, ze tak jest często.

W/g mnie, pod pojęciem klimat "północy GC" należy raczej rozumieć północno-
        zachodnią, najpiękniejszą, górzystą, wiecznie zieloną część wyspy - rejon
        Doliny Agaete.
        A to dzięki temu, że jest tam kilka stopni chłodniej i bardziej deszczowo, co
        ta okolica zawdzięcza silnym wiatrom morskim, niosącym wilgotne, zimne
        powietrze pochodzące z antycyklonu Azorów i chmury, skraplające się na zboczach.

Reszta GC jest prawie równo spalona słońcem:

canary-island.com/gc/00_images/gc-map.gif

bah77

• bah77 Re: Sprawa temperatury... 06.03.07, 11:32
          Zapomniałem dodać, że najlepsze prognozy pogodowe dotyczą lotniska na GC,
          leżącego w połowie drogi pomiędzy stolicą a centrum turystycznym na południu...

bah77
    • pioklo1980 Re: Sprawa temperatury 08.03.07, 08:12
      Wrocilem z GC w poniedzialek. Pogoda codziennie kolo 30 st. Na prawde mozna sie
      wygrzac. Plaza pelna, woda w morzu calkiem calkiem!! Na prawde polecam!!
      • Gość: bzzz Re: Sprawa temperatury IP: *.acn.waw.pl 17.03.07, 13:29
        A jak jest z temperaturą w nocy? Zabierać jakąś bluzę?
        • bah77 Re: Sprawa temperatury... 17.03.07, 13:52
          Aktualne temperatury powietrza i prognoza dla GC:

www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=gran+canaria

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka