Dodaj do ulubionych

czarny piasek

IP: 91.189.25.* 31.01.09, 22:22
Mam może takie dziwne pytanko. Czy tylko na Teneryfie jest czarny
wulkaniczny piasek, czy na innych wyspach też. Z gory dzięki za
odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • motylanoga71 Re: czarny piasek 31.01.09, 22:30
      Gość portalu: Anett napisał(a):

> Mam może takie dziwne pytanko. Czy tylko na Teneryfie jest czarny
      > wulkaniczny piasek, czy na innych wyspach też. Z gory dzięki za
      > odpowiedz.

na innych wyspach tez. Chyba ze nie ma na Fuerte ale ... tam jeszcze nie bylem
      wiec nie wiem :)
    • Gość: Tominator Re: czarny piasek IP: *.pool.einsundeins.de 31.01.09, 23:29
      "czarny wulkaniczny piasek" nie istnieje, ani na Teneryfie, ani nigdzie indziej.
      To, o co Ci chodzi, nazywa się albo popiołem wulkanicznym (cząstki o średnicy
      poniżej 2 mm), albo lapillami (cząstki o średnicy między 2 mm i 6,4 cm). Jak
      chcesz to sobie postudiować dokładniej, to polecam południowy koniec La Palmy:
      ostatnia erupcja miała miejsce na początku lat 70 i leży tam tego paskudztwa
      cała masa (jak wybierzesz się tam w sandałkach, to dosyć szybko powinnaś złapać
      różnicę między popiołem/lapillami i piaskiem).
      • Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 23:53
        no piekny wyklad
        czy na temat piasku na Helu tez takie potrafisz przedstawic ?
        A karaibski itp itd ?
        Pochwaliles sie wiedza , super :)
        • Gość: Tominator Re: czarny piasek IP: *.pool.einsundeins.de 01.02.09, 17:00
          Usiłujesz być zgryźliwy, czy masz coś sensownego do powiedzenia?
          • sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 13:57
            Lekceważ złośliwca :)
    • bah77 Re: czarny piasek... 01.02.09, 01:07
      Np. na La Palmie jest wiele plaż z czarnym piaskiem (jest jedna...
      czarno-biała), a na Gran Canarii masz różne kolory, w tym nawet
      naturalne wydmy:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,88970518,0,2.html?v=2

Pzdr

bah77
    • Gość: masz Re: czarny piasek IP: *.gl.digi.pl 02.02.09, 09:11
      Na Fuerteventurze czarny piasek jest w miejscowosci Ajuy.
    • sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 13:58
      W Playa del Ingles na plaży jest przywożony piasek z Karaibów, zatem jest jasny,
      miałki i przyjemny.
      • sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 14:00
        Tu trochę moich fotek:
        fotoforum.gazeta.pl/k/kanary,6.html
      • Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.09, 15:04
        pierwsze slysze zeby w Playa del Ingles byl piasek z Karaibow.
        Nie pomymlilo ci sie przypadkiem kolego z Playa de Amadores albo z Patalabaca ? :)
        • sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 17:46
          Nie pomyliło mi się. Polecam Ci lekturę pierwszego lepszego folderu lub rozmowę
          z rezydentem.
          • Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.09, 22:17
            sory sibelius ale leze na ziemi i kwicze ze smiechu :) Piasek w Playa del Ingles
            z karaibow ? :) wow
            6 km plazy od Playa del Ingles do Maspalomas to piasek z Karaibow ?
            Z Ciekawosci zapytam jakiego biura rezydenci posiadaja takie informacje ?

Zgodze sie ze jedni twierdza ze piasek jest "nawiany" z Sahary, druga wersja to
            ze naniesiony przez ocean ale o tym ze z karaibow ????
            Wybacz chlopie ale albo cos sie "pomerdalo" rezydentom albo Tobie :)
            • sibeliuss Re: czarny piasek 06.02.09, 15:22
              Wytłumacz mi Ryju Twoją obecność na tym forum. Z 10 Twoich wypowiedzi, 10 to
              krytyka innych. Tylko po to tu piszesz? Odreagowujesz na forum nieszczęścia z
              realu? Może jednak wizyta u terapeuty będzie bardziej celowa?
              • Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.02.09, 15:32
                czy ztwierdzenie ze sie mylisz co do to krytyka?

To forum jest stworzone zeby pomagac ludziom a nie robic im "wode z mozgu", i to
                staram sie robic. To ze moze to byc drazniaca dla kogos przekonanego o swojej
                nieomylnosci jest jedynie skutkiem ubocznym.

A na nerwy polecam melise lub wizyte na karaibskim haha piasku w Playa del Ingles.

• Gość: epsi Re: czarny piasek do Sibeliuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 15:55
                  Hahaha dziewczyno bądź chłopaku, nie wiem jakiej płci jesteś, wiec
                  tak napisałam. Najpierw zastanów się co piszesz. Piasek z Karaibów ?
                  hahaha, śmieszne to co, piszesz, ale muszę Cię zmartwić, to jest
                  nieprawda i w ogóle po co opowiadasz ludziom takie bzdury?
                  Przykro patrzeć..
                  • Gość: spsi Re: czarny piasek do Sibeliuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 15:56
                    Btw byłas w ogóle na Wyspach i widziałas "miękki" pisaek? hahah
                    • Gość: eps Re: czarny piasek do Sibeliuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 15:57
                      Przepraszam nie miało być miękki, ale "przyjemny".
                      • sibeliuss Re: czarny piasek do Sibeliuss 07.02.09, 15:12
                        Mogłeś to napisać w jednym poście, hahaha.
    • funer.80 Czy czarny piasek brudzi ubrania? 14.07.09, 21:28
      Czy ciemny piasek na północy Teneryfy brudzi ubrania czy daje się łatwo
      wytrzepać bez śladu?
      • tomigun66 Re: Czy czarny piasek brudzi ubrania? 15.07.09, 07:34
        Piaseczek ciemny-kryształ,czyściutki jest na całej Teneryfie.Żólty
        piasek ,przywieziony z Sahary,zobaczysz na Playa de las
        Teresitas,w San Andres.
    • Gość: NG Re: czarny piasek IP: *.ennet.pl 22.03.14, 19:13
      W Gruzji też jest w regionie Guria (wybrzeże morza Czarnego między Kobuleti a Poti).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka