Gość: Anett IP: 91.189.25.* 31.01.09, 22:22 Mam może takie dziwne pytanko. Czy tylko na Teneryfie jest czarny wulkaniczny piasek, czy na innych wyspach też. Z gory dzięki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motylanoga71 Re: czarny piasek 31.01.09, 22:30 Gość portalu: Anett napisał(a): > Mam może takie dziwne pytanko. Czy tylko na Teneryfie jest czarny > wulkaniczny piasek, czy na innych wyspach też. Z gory dzięki za > odpowiedz. na innych wyspach tez. Chyba ze nie ma na Fuerte ale ... tam jeszcze nie bylem wiec nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: czarny piasek IP: *.pool.einsundeins.de 31.01.09, 23:29 "czarny wulkaniczny piasek" nie istnieje, ani na Teneryfie, ani nigdzie indziej. To, o co Ci chodzi, nazywa się albo popiołem wulkanicznym (cząstki o średnicy poniżej 2 mm), albo lapillami (cząstki o średnicy między 2 mm i 6,4 cm). Jak chcesz to sobie postudiować dokładniej, to polecam południowy koniec La Palmy: ostatnia erupcja miała miejsce na początku lat 70 i leży tam tego paskudztwa cała masa (jak wybierzesz się tam w sandałkach, to dosyć szybko powinnaś złapać różnicę między popiołem/lapillami i piaskiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 31.01.09, 23:53 no piekny wyklad czy na temat piasku na Helu tez takie potrafisz przedstawic ? A karaibski itp itd ? Pochwaliles sie wiedza , super :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tominator Re: czarny piasek IP: *.pool.einsundeins.de 01.02.09, 17:00 Usiłujesz być zgryźliwy, czy masz coś sensownego do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: czarny piasek... 01.02.09, 01:07 Np. na La Palmie jest wiele plaż z czarnym piaskiem (jest jedna... czarno-biała), a na Gran Canarii masz różne kolory, w tym nawet naturalne wydmy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,88970518,88970518,0,2.html?v=2 Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz Re: czarny piasek IP: *.gl.digi.pl 02.02.09, 09:11 Na Fuerteventurze czarny piasek jest w miejscowosci Ajuy. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 13:58 W Playa del Ingles na plaży jest przywożony piasek z Karaibów, zatem jest jasny, miałki i przyjemny. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 14:00 Tu trochę moich fotek: fotoforum.gazeta.pl/k/kanary,6.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.09, 15:04 pierwsze slysze zeby w Playa del Ingles byl piasek z Karaibow. Nie pomymlilo ci sie przypadkiem kolego z Playa de Amadores albo z Patalabaca ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: czarny piasek 05.02.09, 17:46 Nie pomyliło mi się. Polecam Ci lekturę pierwszego lepszego folderu lub rozmowę z rezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.09, 22:17 sory sibelius ale leze na ziemi i kwicze ze smiechu :) Piasek w Playa del Ingles z karaibow ? :) wow 6 km plazy od Playa del Ingles do Maspalomas to piasek z Karaibow ? Z Ciekawosci zapytam jakiego biura rezydenci posiadaja takie informacje ? Zgodze sie ze jedni twierdza ze piasek jest "nawiany" z Sahary, druga wersja to ze naniesiony przez ocean ale o tym ze z karaibow ???? Wybacz chlopie ale albo cos sie "pomerdalo" rezydentom albo Tobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: czarny piasek 06.02.09, 15:22 Wytłumacz mi Ryju Twoją obecność na tym forum. Z 10 Twoich wypowiedzi, 10 to krytyka innych. Tylko po to tu piszesz? Odreagowujesz na forum nieszczęścia z realu? Może jednak wizyta u terapeuty będzie bardziej celowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guancho Re: czarny piasek IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.02.09, 15:32 czy ztwierdzenie ze sie mylisz co do to krytyka? To forum jest stworzone zeby pomagac ludziom a nie robic im "wode z mozgu", i to staram sie robic. To ze moze to byc drazniaca dla kogos przekonanego o swojej nieomylnosci jest jedynie skutkiem ubocznym. A na nerwy polecam melise lub wizyte na karaibskim haha piasku w Playa del Ingles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epsi Re: czarny piasek do Sibeliuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 15:55 Hahaha dziewczyno bądź chłopaku, nie wiem jakiej płci jesteś, wiec tak napisałam. Najpierw zastanów się co piszesz. Piasek z Karaibów ? hahaha, śmieszne to co, piszesz, ale muszę Cię zmartwić, to jest nieprawda i w ogóle po co opowiadasz ludziom takie bzdury? Przykro patrzeć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spsi Re: czarny piasek do Sibeliuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 15:56 Btw byłas w ogóle na Wyspach i widziałas "miękki" pisaek? hahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eps Re: czarny piasek do Sibeliuss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 15:57 Przepraszam nie miało być miękki, ale "przyjemny". Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: czarny piasek do Sibeliuss 07.02.09, 15:12 Mogłeś to napisać w jednym poście, hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
funer.80 Czy czarny piasek brudzi ubrania? 14.07.09, 21:28 Czy ciemny piasek na północy Teneryfy brudzi ubrania czy daje się łatwo wytrzepać bez śladu? Odpowiedz Link Zgłoś
tomigun66 Re: Czy czarny piasek brudzi ubrania? 15.07.09, 07:34 Piaseczek ciemny-kryształ,czyściutki jest na całej Teneryfie.Żólty piasek ,przywieziony z Sahary,zobaczysz na Playa de las Teresitas,w San Andres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NG Re: czarny piasek IP: *.ennet.pl 22.03.14, 19:13 W Gruzji też jest w regionie Guria (wybrzeże morza Czarnego między Kobuleti a Poti). Odpowiedz Link Zgłoś