Dodaj do ulubionych

Makrobiotyczne PRZEPISY

21.06.06, 16:47
Witajcie:)
Tak sobie mysle, ze byloby swietnie, gdyby kroczacy droga Makrobiotyki
podzielili sie na forum smakowitymi przepisami:)
Po pierwsze dlatego, ze nie wszyscy zainteresowani lubuja sie w
anglojezycznych stronach web;
Po drugie dlatego, ze inni posiadajacy ksiazki (np. moj slynny Ohsawa.....)
nie moga sie nijak pozywic tym wszystkim! ;-)))))))
Niestety, moi drodzy, po prostu nie moge na dluzsza mete wytrzymac z tymi
ziarnami. Gdy patrze na gryke, ktora zawsze lubilam, marzy mi sie pyszny
sosik - jakis curry lub grzybowy, a przynajmniej sojowy!.....albo jogurcik (o
zsiadlym mleku juz nie marze). Jak tak dalej pojdzie, to...sami wiecie:)

Napiszcie, prosze, co Wam szczegolnie smakuje z makrobiotycznych dan:)
Obserwuj wątek
    • margot11 Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 21.06.06, 22:05
      jestem za ,ja raczej gotuję wg pięciu przemian ,ale często są potrawy z kasz
      tylko może nie do końca są tak makrobiotyczne.
      • jamila Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 21.06.06, 22:39
        Margot, jesli zechcesz, podaj prosze kilka przepisow, zeby mnie natchnac:) Nie
        chodzi mi juz o 'czysta' makrobiotyke, bo chyba ciezko mi z nia;)))
        Niestety, nie mam zadnej ksiazki na temat gotowania wg 5-ciu (czy znasz jakis
        ciekawy link tak a propos??)
        Pozdr
        • margot11 Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 21.06.06, 23:50
          tu uczyłam się gotować
          szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html
          Gonya jest moim idolem pięciu przemian i kilka KSIĄŻEK -JUTRO PODAM TYTUŁY i ew
          jakieś przepisy
          • margot11 Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 21.06.06, 23:52
            margot11 napisała:

> tu uczyłam się gotować
            > szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html
            > Gonya jest moim idolem pięciu przemian i kilka KSIĄŻEK -JUTRO PODAM TYTUŁY i
            ew
            > widzę ,że kiepsko się wkleiło
            jako autora wpisz -gonya ,skasuj dokładnie tak
            i na rok 2003
            > jakieś przepisy
            • margot11 Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 22.06.06, 14:29
              teoria wg mnie najlepsza tu
              www.czerwonyslon.com.pl/ksieg_zo.htm
              mam też pozostałe ksiązki tej autorki ,tej o gotowaniu jeszcze nie korzystałam
              praktycznie
              Fajna też jest ta o zupach
              www.czerwonyslon.com.pl/ksieg_zo.htm
              • margot11 Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 22.06.06, 14:36
                www.chinmed.com/ksiazki/ksi_art/gotowanie_czelej_text.htm
                z tej gotuję
                oraz z tej
                www.mareno.pl/prod/MIDN/83-87863-23-8
                a najczęściej z tej
                www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=14&id=7
                mam też pozostałe książki tej autorki i gotuję z nich wg pięciu przemian
                bo tam są super przepisy i dla mnie są one takie makrobiotyczne
                • jamila Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 22.06.06, 22:40
                  Dzieki, Margot:)
                  Nie wiem, czy mialabys sile podac tu na forum jakies 2-3 pyszne przepisy? Co do
                  ksiazek, troche potrwa, zanim nabede wszelkie ksiazki, ale faktem jest, ze 5
                  przemian pociaga mnie od dawna i czas pewnie sie z tym glebiej zapoznac.
                  Moze powinnam zmienic tytul watku (czyli raczej zalozyc nowy) - przepisy wg 5
                  przemian! Napiszecie wtedy?
                  Pozdr:)
                  • margot11 Re: Makrobiotyczne PRZEPISY 23.06.06, 11:05
                    oczywiście wieczorem podeślę kilka ,,moich" przepisów z tych książek
                    Pięć przemian bardziej mnie pociąga bo jest .że tak powiem ,,bardziej
                    tolerancyjne"
                    Właściwie prawie każdy system żywienia można tu podciągnąć
                    Mam też dwie fajne książki -a właściwie trzy makropbiotyczne napisane przez
                    Polki i tu też są fajne przepisy -też z nich korzystam ,trochę przerabiają na
                    Pięć Przemian
                    tą jest to świetna książka z fajnymi przepisami
                    www.merlin.com.pl/frontend/towar/402185;jsessionid=5119C1AFCCBBFEFF8F8808DFC8FC4929
                    ta jest najlepsza
                    vege.spinacz.pl/str.php?dz=11&id=83
                    oraz (mam ją długo)
                    B. Kowalewska-Kuchnia makrobiotyczna
                    • jamila nowy watek 23.06.06, 12:34
                      A wiec, Margot, zakladamy nowy watek 'Przepisy wg Pieciu Przemian' - ok?
                      Niechaj Twoje ulubione przepisy go rozpoczna:)))
                      Pozdr
                      • sister_moon do Margot 27.06.06, 16:02
                        Margot, ktora z tych ksiazek (jedna, dwie)wymienionych przez Ciebie bedzie najlepsza? Chodzi mi o te z przepisami, bo te z teoria juz mam :)
                        • sister_moon Re: do Margot 27.06.06, 16:11
                          jest troche tych ksiazek z przepisami:
                          - Bozena Cyran - 4 ksiazki
                          - "Gotowanie wg pieciu przemian" i "Zupy wzmacniajace" - B. Temelie
                          - "Makrobiotyka w polskiej kuchni" - S. Olko
                          - "kuchnia wg pieciu przemian" - A. Bielinska
                          plus te dwie z kuchni wegetarianskiej, ktore podalas.
                          Chodzi mi o normalne przepisy, ze skladnikow latwo dostepnych w sklepie.
                          Pozdrawiam
                          • margot11 Re: do Margot 28.06.06, 00:02
                            sister_moon napisała:

> jest troche tych ksiazek z przepisami:
                            > - Bozena Cyran - 4 ksiazki
                            "Gotowanie wg pieciu przemian" i "Zupy wzmacniajace" - B. Temelie

> - > - "Makrobiotyka w polskiej kuchni" - S. Olko
                            > - "kuchnia wg pieciu przemian" - A. Bielinska
                            > plus te dwie z kuchni wegetarianskiej, ktore podalas.
                            > Chodzi mi o normalne przepisy, ze skladnikow latwo dostepnych w sklepie.
                            > Pozdrawiam
                            >
                            Ja najbardziej lubię (czyli jest to ocena nie obiektywna) książki Bożeny Cyran
                            wszystkie cztery są fajne-ta maleńka www.galaktyka.com.pl/index.php?
                            command=4&cathegory=14&id=77 to mi się podarła,bo ciągle z niej korzystam
                            ale reszta też jest super
                            Z tej może mniej www.galaktyka.com.pl/index.php?
                            command=4&cathegory=14&id=154 ,ale i mam ją najkrócej

ta to też ukochana "Makrobiotyka w polskiej kuchni" - S. Olko
                            też już widać na niej ubytek czasu ,tu są przepisy fajne proste ,nie wg pięciu
                            przemian ,ale ja je sobie przerabiam

W tej są np moje ulubione przepisy na przetwory "kuchnia wg pieciu przemian" -
                            A. Bielinska
                            Fajne też łatwe ciasta i ciasteczka

Tą o zupach tylko przeczytałam i jeszcze nic nie robiłam

książka B. Temelie ta o teorji jest super -to dzięki niej wszystko mi się
                            oświecciło ,ale ta kucharska podoba się mi średnio
                            • margot11 Re: do Margot 28.06.06, 00:04
                              ta podarta

www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=14&id=77
                              • margot11 Re: do Margot 28.06.06, 00:06
                                tej najmniej korzystałam ,ale fajne są przepisy na potawy z seitanem

www.galaktyka.com.pl/index.php?command=4&cathegory=14&id=154
                                • margot11 pięć przemian w wegetariańskiej kuchni A Czelej 28.06.06, 00:11
                                  ta książka też jest fajna -tylko często przepisy mają wymienione składniki bez
                                  ilości.Ja ztej książki często korzystam ,bo mogę sama decydować ile czego dodam
                                  a i ciasta są całkiem ,całkiem +plus przepis na mój ulubiony piernik
                                  • jamila Re: pięć przemian w wegetariańskiej kuchni A Czel 28.06.06, 12:53
                                    Sporo slyszalam o ksiazkach Temelie i niestety, 'Gotowanie wg Pieciu Przemian'
                                    b. trudno dostac (naklad wyczerpany, sprawdzam na Allegro od dluzszego czasu,
                                    ale nikt tego nie wystawia). Dlatego jesli znajdziesz czas, by sie czyms
                                    podzielic z tej ksiazki, bedzie milo (o ile to mozliwe, nie znam ukladu ksiazki)
                                    Pozdr
                                    • re-flex książka b. Temelie - do Jamilii 30.06.06, 09:38
                                      i innych zainteresowanych...zamówiłam niedawno (potrzebowałam na prezent) w
                                      Empiku - nie przez internet, fizycznie na miejscu. czekałam tydzień. 45 pln.
                                      a tutaj spis treści:

www.medicon.pl/prawy.php?szczegolowy_opis=&nr_ksiazki=3868
                                      • jamila Re: książka b. Temelie - do Jamilii 30.06.06, 10:30
                                        Dzieki za info! Te ksiazke szczegolnie chetnie bym kupila, bo wprowadza
                                        swietnie w temat ('Gotowanie..' jest chyba kolejnym tomie). Czy to dawno temu
                                        bylo, kiedy zamowilas? Bo wydaje sie, ze naklad wyczerpany...
                                        Pozdr:)
                                        • re-flex Re: książka b. Temelie - do Jamilii 30.06.06, 11:16
                                          ostatni raz 1,5 miesiąa temu - w Wawie - Empik na Nowym Świecie
                                          • re-flex Re: książka b. Temelie - do Jamilii 30.06.06, 11:21
                                            za szybko kliknęłam. Gotowanie to 2 część - i książka kucharska. Odżywianie wg
                                            5 przemian tej samej autorki jest obszerniejsze, bez przepisów, ale tej pozycji
                                            chyba już nie ma...chociaż czasem warto spróbować w małych księgarniach, takich
                                            na uboczy, czasem mają pojedyńcze sztuki...bo rozumiem ze z Czerwonym Słoniem -
                                            wydawnictwem - już się kontaktowałaś?
                                            • emml Re: książka b. Temelie - do Jamilii 30.06.06, 11:53
                                              www.czerwonyslon.com.pl/ksieg_zo.htm tu można kupić książkę z przepisami
                                              • jamila Re: książka b. Temelie - do Jamilii 30.06.06, 12:28
                                                Nie kontakowalam sie z wydawnictwem, a to przeciez najlepsze zrodlo:)))Dzieki,
                                                Emilio, za ten link:)

Mam pytanie do Was - czy znacie tez te ksiazke (pisaly o niej kiedys mamy
                                                dzieciaczkow)?
                                                "Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka". Ciekawa jestem bardzo,
                                                jakie sa tam przepisy i czy znajde tam cos dla mojej Trzylatki (ktora, narazie,
                                                nie moze jesc ryzu braz. ani prosa;-).
                                                Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka