pm91
24.09.13, 19:42
Witam, mam problemy z lewym kolanem, mianowicie miałem już robioną 2x artroskopie (2007 i 2012 r.) - za 1x podczas jazdy na rowerze coś strzeliło w kolanie i okazało się że urwała się łąkotka boczna, 2x podczas gry w piłkę urwała się łąkotka przyśrodkowa. Teraz znów coś jest nie tak bo mam to samo kolano lekko opuchnięte, czasem jest dość silny ból, problemy z wchodzeniem i schodzeniem ze schodów-kolano tak jakby dygotało, było niestabilne, podczas jazdy autem przy wciskaniu sprzęgła czasem zablokuje mi je że nie mogę wcisnąć sprzęgła, przy normalnym chodzeniu odczuwam ból (czasem silny ale zazwyczaj do zniesienia), miałem teraz robiony rezonans magnetyczny i to jest następujący wynik: W zakresie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej poziome pasmo podwyższonego sygnału odpowiadające najpewniej zmianom przeciążeniowym do ewentualnego różnicowania ze szczeliną pęknięcia. Więzadła krzyżowe o prawidłowym sygnale i zachowanej ciągłości. Więzadła poboczne i więzadło właściwe rzepki bez ewentualnych cech uszkodzenia. Ubytek struktury chrząstki rzepki średnicy około 5mm od strony przyśrodkowej. Poza tym chrząstki stawowe gładkie, bez ubytków. Troczki rzepki bez cech uszkodzenia. Sygnał szpiku niezmieniony. W przynasadzie piszczeli niewielki obszar sklerotyzacji kości.
Prosiłbym aby ktoś doradził/powiedział czy znów czeka mnie kolejna artoskopia czy cuś.... z góry dzieki za odp;]