angulina 28.02.07, 14:08 moja trzyletnia coreczka ma jedna nozke krotsza o 2-2,5 cm od drugiej. Ortopeda powiedzial ze mozna to wyrownac, ale nie drastycznymi, chirurgicznymi metodami. Jakie sa inne metody? Mama Zosienki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monkastonka Re: nierowne nozki 02.03.07, 13:38 Hejka Jestem mamą 3.5 letniego Maćka który urodził się z niedorozwojem lewej' nóżki ze skrótem 0.5 cm teraz już 2 cm na długości 2.5 cm stopa + ogólnie mniejsza masa mieśniowa. szukam osób które mają problemy takie jak my czy chciałabyś się ze mną skontaktować jeżeli tak pisz na monkastonka@gazeta.pl. Jestem z Wrocławia Odpowiedz Link
aga1903 Re: nierowne nozki 08.03.07, 23:03 jestem mamą dwuletniego Piotrusia.Zauważyłam że prawa jego prawa nóżka jest cieńsza niż lewa. Pobiegłam natychmiast do ortopedy.Okazało się, że jest nie tylko cieńsza ale i krótsza o 0,5-1cm. Powiedział,że jest to niedorozwój goleni wrodzony lub na skutek nidotlenienia po operacji(Piotruś ma wrodzona wadę serca TAC I). Na dzień dzisiejszy mam stosować wkładkę do buta. W przyszłości w wieku ok. 10 lat opóźnia się wzrost drugiej nogi przez "wkręcenie śrubek w chrząstkę wzrostową". Nie wspomniał nic o innych metodach.Jeżeli wiecie o innych metodach bardzo prosze o informację. Powiedzcie jeszcze proszę w jaki sposób mierzono u waszych dzieci różnicę w długości nóżek.U Piotrusia zmierzona była "na oko". Pozdrawiam. Agata Odpowiedz Link
monkastonka Re: nierowne nozki 10.03.07, 19:07 Hejka Maciuś ma niedorozwój całej nózki szczególnie golenia od 6 m-ca chodzimy na rehabilitację ogólnorozwojową + kręgosłup wzmocnienie mięśni nóżki która jest własnie cieńsza przez co mniej sprawna. robimy buty z wyrówaniem na całośc bo używanie tylko wkładki do buta grozi przykurczem i kolejnymi kłopotami. Proponowano nam tą metodę o której piszesz ale my się za bardzo boimy bo nie wiadomo ile chora noga urośnie szczególnie w okresie dojrzewania 18-20 lat a jak coś nie uda się ze zdrową nogą to już dwie niesprawne prawidłowo dlatego będziemy wydłużać Lizarowem chyba że za te naście lat coś innego jeszcze wymyślą. Maciuś ma orzeczenie z tego tytułu dostaję zasiłek pielęgnacyjny 153 zł. byliśmy już u 8 ortopedów i każdy jest zdania że to wada wrodzona a nuerolog twierdzi że to okołoporodowe ;ub wynik jakiegoś urazu za czym i my jesteśmy bo w rodzinie u nas nikt nie miał takich problemów a porodowe miał ciążę też przeszłam kiepsko odezwij się na priva pozdrawiam Monika Odpowiedz Link