Dodaj do ulubionych

Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląskim

29.06.05, 21:44
Jestem doprawdy zdziwiony. Przecież hierarchowie kościoła na czele z JP II
powtarzali, że kościół to wierni. A co tutaj z tymi maluczkimi parafianami?
Obserwuj wątek
    • Gość: kibic Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.b.jawnet.pl 30.06.05, 01:26
      Bezpieczniej na stadionie piłkarskim
    • abidolus Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk 30.06.05, 09:54
      No brawo panie Krzyk. Pierwszy raz udało się Panu napisać artykuł (choć krótki)
      o ostatnich wydarzeniach w Miasteczku pokazujący sytuację mniej więcej tak jak
      ona wygląda. Podobają mi się zrwoty: 'część parafian' i 'grupa osób
      manifestujących'. Mi jako mieszkańcowi Miasteczka jest wstyd, gdy widzę kolejne
      relacje publikatorów na nasz temat. Obraz Miasteczka na wiele, wiele lat
      zostanie skrzywiony.
      • Gość: Mirek Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 12:31
        Dla mnie jako zewnetrznego obserwatora "sprawa ksiedza Dewora" wyglada
        nastepujaco: Grupa osob z ktorymi ksiadz Dewor pil wodke bedzie go bronic na ile
        starczy im tylko sil... Miasteczko Slaskie przez to co zgotowali sami jego
        mieszkancy pokazuje sie jako zasciankowa miescina ktora najlepiej omijac
        szerokim lukiem... Nie wiem czy media wykrzywiaja ten obraz az tak bardzo jak
        uczynili z niego bohomaz sami mieszkancy a przynajmniej ich czesc...
        • abidolus Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk 30.06.05, 12:43
          Media wykrzywiają ten obraz pokazując tylko tę część mieszkańców czyniącą - jak
          to ładnie powiedziałeś - bohomaz. Promocja innych sfer życia w Miasteczku będzie
          teraz bardzo trudna. Chyba po raz pierwszy pan Krzyk użył kilkukrotnie
          sformułowań pokazujących niezorientowanym że jest to grupa osób. Wcześniej
          mówiło się zawsze ogólnikowo o mieszkańcach, parafianach.
          • Gość: parafianka Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 00:19
            Wlasnie! grupa osob! niech nie uogolniaja bo ja jestem jak najbardziej
            przeciwna temu co sie dzieje pod kosciolem! Ludzie idzcie do domu a wstydu
            miastu nie robcie! choc na to juz chyba niestety za pozno...
            • Gość: ANNA PYTANIE DO ZACNYCH RODZIN?? IP: 82.160.81.* 26.07.05, 11:59
              MAM PYTANIE DO ZACNYCH RODZIN JAKIE SĄ KRYTERIA PRZYJĘCIA DO WAS CZY TRZEBA
              MIEĆ KSIĘDZA W RODZIHNIE JAKO NP.SYNA WNUKA KOCHANKA CZY OJCA????? JAKI
              POWINIEN BYĆ STATUD MAJĄTKOWY????JAKA POZYCJA SPOŁECZNA??????
              • Gość: Jacek do pielgrzymów IP: 82.160.81.* 26.07.05, 12:15
                a zwłaszcza do pani która spiewała piosenke o SAMEJ sobie ''JAK ŁATWO ZMINIĆ
                TWARZ'' I PANI JĄ ZMINIŁA BARDZO SZYBKO!!!!skąd Pani wracała z pielgrzymki czy
                wycieczki???a wracała pani z Piekar czy Częstochowy a może jeszcze skąd
                innąd?????P.S . TRZYMAJ SIĘ KS. GRZEGORZU JESTEŚMY Z TOBĄ!!!!
        • Gość: kari Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:10
          ech,ty durak,durak...
          • Gość: Beata Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.kalety.net / *.kalety.net 02.07.05, 01:45
            No niestety, Kari, ale tak to wygląda z zewnątrz - "stojący pod farą" nie dają
            dobrego świadectwa o sobie, o swojej parafii i o swoim miasteczku :( Coraz
            wyraźniej jawi się obraz całej tej sytuacji i zapewniam, że nie jest on
            chwalebny dla tych, co stoją pod farą i dla samego Grzegorza Dewora. Nie jest
            on już tym, który oddał swoją nerkę choremu dziecku i z zalecenia lekarza pił
            piwo. Ten mit już upadł. Zatruliście sobie umysły, zamknęliście swoje oczy,
            zatkaliście uszy. Interpretujecie wszystkie fakty dopasowując je do
            swojego "widzimisię". Siedząc całymi dniami pod farą nie wiecie, co dzieje się
            na zewnątrz. Zaniedbujecie swoje rodziny, swoją pracę. Popełniliście ogromny
            błąd, który będzie na was ciążył przez wiele, wiele lat. Podświadomie wiecie o
            tym i bronicie się przed samymi sobą. Macie pretensje, że nikt z wami nie chce
            rozmawiać i tkwicie w zawieszeniu. Ludzie, opamiętajcie się!!!
            • Gość: roro68 Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 22:40
              Ta sytuacja ma w takim zawieszeniu trwać tak do końca świata, czy może biskup
              jednak jakoś definitywnie zakończy tę wstydliwą sprawę zbuntowanego ex-
              proboszcza i grupy zbuntowanych parafian?
              • georgenberg1 Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk 05.07.05, 10:47
                jezeli policja nic nie moze wskórać to może jednostka antyterrorystyczna da
                rade...
            • Gość: parafianka Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 00:21
              BRAWO! dla tej pani! Cieszy mnie fakt ze nie jestem sama :-) Pozdrawiam!
            • Gość: JOANNA GLORIA VICTIS IP: 82.160.81.* 26.07.05, 12:06
              KSIĘŻĘ GRZEGORZU BYŁEŚ JESTEŚ I BĘDZIESZ DLA NAS NAJLEPSZYM KSIĘDZEM I
              PROBOSZCZEM!!!!!!!!!!!
        • Gość: MAGDA Jestem ZA KS. GRZEGORZEM IP: 82.160.81.* 26.07.05, 12:52
          ZOSTAWCIE GO JUŻ W SPOKOJU!!!!POPATRZCIE NA SWOJE RODZINY !!!!!!!!!!!!!!W NICH
          SZUKAJCIE PROBLEMÓW!!!!!KS. GRZEGORZ TO PORZĄDNY CZLOWIEK!!UCZCIWY MIŁY I
          SYMPATYCZNY!!!!! DAJCIE MU SPOKÓJ !!!!!!!!!!!POZWÓLCIE NORMALNIE ŻYĆ!!!!!!!!
          APELUJE DO WASZYCH SUMIEŃ!!SAMI NIEWIECIE CO WAS JESZCZE CZEKA W PRZYSZŁOŚCI!
      • Gość: xxx Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:41
        tak i to przez was ludzi stojacych przed salkami tak zostanie zszargana opinia
        Miasteczka a przez kogo innego??? chyba nie przez sa temu winni ludzie opisujacy
        prawde!!!!!!!!!!!! a najbardziej moim zdaniem winny jest ks. Dewor bo to on was
        podburza!!! poczekajcie tylko az biskup sie zdenerwuje!!!!
    • Gość: nieznany Re: Szarpanina przed kościołem w Miasteczku Śląsk IP: 195.205.23.* 07.07.05, 20:06
      Ludzie to wy się opamiętajcie !!! Każdy człowiek ma prawo do wyrażania swojego
      zdania publicznie i obojętnie jakie by ono nie było należy je uszanować. Ks.
      Dewor nie ma luksusowego samochodu - prawda ; nie chodzi ubrany jak burżuj-
      prawda ; nie wywyższa się - prawda ; szanuje każdego - prawda ; nie liczy sie
      dla niego kasa - prawda. Moim zdaniem ksiądz powinien być dla ludu, powinien
      znać jego problemy, pomagać. A waszym zdaniem jaki powinien być - taki jak ks.
      Rydzyk ; Jankowski ; Petz ? Oni tak jak i zresztą większość kleru są w tym
      stanie dla pieniędzy ! Nie mówiąc już o klerykach z Miasteczka Śląskiego dla
      których istnieje tylko suma i msza na godz. 11.00 , bo to przecież na nich są
      te zacne rodziny , które jak to ks bp Wieczorek mówi utrzymują kościół !!! Mam
      nadzieje, że kościół nie zatrzymał się na średniowieczu, a kroczy w
      przyszłość ! A władcy kościoła w Polsce powinni wiedzieć , że takie ruchy jak
      ten w M-ku Śl. powodują duże rozłamy. Bo przecież tych ludzi nie jest 10 ani 20
      ich jest ponad 2000 !!! Jeżeli kościół popiera demokrację to pierw powinien sam
      w swoich szeregach ją zaprowadzić, pamiętając o tym, że kiedyś cierpliwość
      polityków się skończy i wprowadzą podatek na nich !!! Gdzie ma wtyki kler(nie
      ma względu wyznanie) tam jest źle - np. Ukraina, Polska, Rosja, Hiszpania a
      gdzie rządzą politycy jak np. Niemcy, Francja, Anglia, U.S.A tam jest o niebo
      lepiej niż u nas !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka