Dodaj do ulubionych

Legalny Windows

20.12.06, 16:28
Witam wszystkich.Słyszał ktoś o kontrolach komputerów na terenie Wisły i
okolic.Kontrole legalnosci windows i oprogramowania
Obserwuj wątek
    • kubek Re: Legalny Windows 20.12.06, 22:04
      Ja słyszałem, to jest tak:

Słyszysz pukanie do drzwi powoli podchodzisz,
      aż tu świst, huk, zadymiło się, ktoś koło Ciebie przebiegł,
      ktoś inny powalił Cię na ziemię jeszcze inni wbiegają i wrzeszczą,
      poprzez dym widzisz penetrujące mieszkanie lasery to snajperzy,
      z ubezpieczający oddział antypiracki,
      Widzisz kontem oka jak wynoszą twój komputer a w nim całe twoje życie!

www.policja.pl/dokumenty/zalaczniki/1-4227_g.jpg
      Ja straciłem wszystko ;)
      • kubek Policja: Nie wchodzimy do mieszkań piratów 23.01.07, 10:44

Policja: Nie wchodzimy do mieszkań piratów
        Marek Mamoń
        2007-01-22, ostatnia aktualizacja 2007-01-22 23:18
        Kiedyś były opowieści o jeżdżących w czarnej wołdze porywaczach dzieci. Dziś
        mrożące krew w żyłach relacje o policyjno-prokuratorskich nalotach na mieszkania
        rozpowszechniają w internecie posiadacze komputerów.
        Uczestnicy nalotów mają szukać nielegalnego oprogramowania, plików muzycznych,
        filmów. - W piątek po południu przyszło do mnie dwóch policjantów. Pokazali
        blachy i zażądali, bym udowodnił, że Windowsa mam legalnie. Nie udowodniłem.
        Wypisali mi protokół: 7 tys. zł kary - mówi częstochowski student. - U mnie było
        trzech: dzielnicowy, gość z osiedlowego internetu i zastępca prokuratora (tak
        się przynajmniej przedstawiali). Mam legalne oprogramowanie. Kazali mi nawet
        pokazać paragon ze sklepu - dodaje mieszkaniec Północy.

Podobnymi opowieściami zasypywane są skrzynki mailowe i fora internetowe - także
        "Gazety". Sklepy oferujące oprogramowanie od kilku tygodni przeżywają oblężenie.
        W ubiegłym tygodniu sprzedawano dziennie w Media Markt po 40-50 sztuk Windows
        XP. W sobotę zabrakło go na półkach.

Tymczasem częstochowska policja zapewnia, że nie prowadzi żadnej zmasowanej
        akcji wchodzenia do mieszkań. - Jeśli już czegoś szukamy, to produkowanych na
        masową skalę płyt z pirackimi kopiami programów, filmów, utworów muzycznych.
        Namierzamy osoby i firmy (np. sklepy czy wypożyczalnie), które z tego procederu
        uczyniły sobie źródło dochodu - mówi nadkom. Joanna Lazar, rzeczniczka prasowa
        częstochowskiej policji. - Zdarza się, że przy tej okazji policjanci rekwirują
        komputery. Tak było przy zatrzymaniu grupy uczniów w sprawie wytwarzania i
        rozprowadzania fałszywych legitymacji szkolnych. Oprogramowanie bez licencji
        znaleziono też w komputerze 44-letniego księdza oskarżonego we wrześniu
        ubiegłego roku o gwałt na 20-latce. Sygnały o kontrolach w mieszkaniach mogą
        wskazywać na nowy rodzaj oszustów, którzy podają się za policjantów.

Co ciekawe, panika posiadaczy komputerów zaniepokoiła nawet polski oddział firmy
        Mircosoftu. Oficjalny komunikat firmy brzmi: "W związku z docierającymi do nas
        informacjami o pojawieniu się w blokach mieszkalnych w kilku województwach
        ogłoszeń o planowanej kontroli legalności oprogramowania na prywatnych
        komputerach, chcielibyśmy poinformować, że akcja ta nie jest inicjatywą
        polskiego oddziału Microsoft i nie jest prowadzona w porozumieniu z nami. Nie
        jest nam również znane powiązanie jej inicjatorów z instytucjami zajmującymi się
        promocją i ochroną legalności oprogramowania komputerowego ani polskimi organami
        ścigania. Chcielibyśmy przestrzec użytkowników oprogramowania komputerowego
        przed wpuszczaniem do prywatnych mieszkań osób podszywających się lub
        powołujących na firmę Microsoft. Osoby, które rozwieszają ogłoszenia i
        przeprowadzają "kontrole", nie działają z polecenia firmy Microsoft i nie
        posiadają do tego żadnych pełnomocnictw. Prosimy jednocześnie, aby osoby, które
        spotkały się z tego typu akcją w swoim mieście, na swoim osiedlu lub w swoim
        bloku, informowały o tym lokalne jednostki policji lub polski oddział Microsoft".

- Niewykluczone, że panikę napędzają właściciele sklepów komputerowych. W lutym
        na polskim rynku ma pojawić się nowy system operacyjny Microsoftu - Windows
        Vista. Sklepy chcą się szybko pozbyć XP-eka -spekuluje jeden z częstochowskich
        informatyków.

Policja, otwierać!

Prawo mówi, że przeszukanie - np. mieszkania - dokonywane jest w celu wykrycia i
        zatrzymania osoby podejrzanej oraz znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w
        sprawie. Funkcjonariusz uprawniony do przeszukania musi posiadać stosowne
        pozwolenie sądu lub prokuratora. Może też - w wypadkach niecierpiących zwłoki -
        dokonać przeszukania na podstawie nakazu kierownika swojej jednostki lub na
        podstawie legitymacji służbowej. Każdy z tych dokumentów winien być okazany
        osobie, u której dokonuje się przeszukania. Musi mieć ona możliwość odczytania
        zawartych w nim danych.

Jeśli więc masz jakiekolwiek wątpliwości, spisz z legitymacji numer służbowy i
        nazwisko funkcjonariusza, zadzwoń pod nr 997 i sprawdź, czy faktycznie przyszedł
        do ciebie policjant. Nie wpuszczaj za próg policjanta, który pokaże ci jedynie
        tzw. blachę.

Z przeszukania musi być sporządzony protokół. Ma on zawierać m.in. oznaczenie
        sprawy, godzinę rozpoczęcia i zakończenia czynności, listę zatrzymanych rzeczy,
        ich opis oraz wskazane polecenia sądu lub prokuratora. Osobom zainteresowanym
        wręcza się pokwitowanie, jakie przedmioty i przez kogo zostały zatrzymane. Na
        każde postanowienie o przeszukaniu i zatrzymaniu przedmiotów można złożyć
        zażalenie do instytucji, która wydała nakaz rewizji.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3868855.html
        • stoik1 znaczy - 90% populacji może spać spokojnie 23.01.07, 12:23
          paranoidalna sytuacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka