Gość: tagore IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 16:42 Co sądzicie o takim dyrektorze? www.glos-pomorza.pl/apps/pbcs.dll/artikkel? Avis=GP&Dato=20020529&Kategori=WYDARZENIA&Lopenr=205290007&Ref=AR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tagore Re: dyrektor z IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 16:54 Niestety link się złamał. Treść artykułu jest następująca: Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Damnicy dostał ostrą reprymendę od starosty słupskiego za to, że jeden z wychowanków placówki zranił się siekierą, pracując bez nadzoru na jego posesji Ranny podopieczny ośrodka dla upośledzonych dzieci na kilka dni trafił do słupskiego szpitala. Znosił dyrektorowi, Zdzisławowi Kwaśniewskiemu, drewno do piwnicy. Tam znalazł siekierę, którą się skaleczył. Na szczęście będzie w pełni sprawny. Skargę do starostwa złożył nauczyciel. Sugerował, że dyrektor nadużywa uprawnień i wykorzystuje wychowanków do prac w swoim obejściu. Jednocześnie zaprotestował przeciw powoływaniu Kwaśniewskiego na kolejną kadencję bez konkursu. - To było działanie naganne. Dyrektor dostał reprymendę od starosty. Uznał swój błąd - mówi Szczepan Cieśliński, sekretarz powiatu. - Rzeczywiście, zarówno ja, jak i inni nauczyciele, posiłkowaliśmy się wychowankami w niektórych pracach domowych. To jednak nie było żadne wykorzystywanie, bo ja zawsze im płaciłem, nawet więcej, niż się należało - tłumaczy dyrektor Kwaśniewski. - Poza tym pracowali głównie wychowankowie dorośli, którzy sami tego chcieli, bo pochodzą z tak biednych rodzin, że każdy grosz ich uszczęśliwia. Niczego też nie zatajałem. Zaraz spisaliśmy protokół powypadkowy, potwierdzony przez naczelnika Wydziału Oświaty w starostwie. Dyrektor przyznaje, że przepisy zakazują zatrudniania wychowanków do pracy. Po reprymendzie od starosty jednoznacznie tego zakazał. - Dziwię się nauczycielowi, który sam pracuje w trzech szkołach. Pewnie się spodziewał, że chcę go zwolnić, bo brakuje mi godzin dla innych nauczycieli - dodaje dyrektor. - Gdyby uczestniczył w posiedzeniach Rady Pedagogicznej, to by wiedział, że to grono pedagogiczne chciało, abym został dyrektorem na następną kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: dyrektor z 05.06.02, 14:49 Od wielu lat kiedy mam do czynienia z administracją lub funkcjonariuszami oświaty mam wrażenie,ze naginają rzeczywistość do z góry ułożonego scenariusza.I tak jest tu.Pan dyrektor jest z mianowania jakiegoś miejscowego kacyka.Tak jak pułkownik w wojsku nie widzi nic zdrożnego w tym,ze uczniowie wykonują prace w jego prywatnym domu,rodzice biedni ludzie obarczeni niepełnosprawnymi dziećmi drżą przed Panem dyrektorem i nikt mu nic nie powie nauczyciele zagrożeni bezrobociem i bierni też nie zaprotestują władze oświatowe wystawią Panu dyrektorowi laurkę i po sprawie.Ja widzialam rozmowę z tym typem w TV i jest to może dobry dyrektor do szkoły przyzakładowej a na pewno nie do zajmowania się ludżmi którym trzeba specjalnej edukacji i specjalistów. Ale to Polska a nie Ameryka Taki dyrektor był dobry w latach 60- tych 70-tych i teraz też jest dla niego miejsce w naszej zgrzebnej oswiacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tagore Re: dyrektor z IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 19:36 Bo to jest właśnie dyrektor jeszcze z nadania partyjnego. Ewakuował się z KW PZPR w Słupsku i kolejne ekipy rządzące(kto może rządzić w Słupsku)przedłużają mu kadencję bez konkursu.I to wszystko dzieje się mimo kryminalnych wyskoków pana dyrektora. Wiwat Słupsk-przykład dla całej Polski jak SLD wspólnie z PSL rządzą. tagore@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś