Dodaj do ulubionych

Nienawiść rówieśników

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.02, 20:25
Uczęszczam do 3 klasy gimnazjum. Coprawda juz rok szkolny sie kończy ale mój
problem się zaczyna. Byłam bardzo lubiana w szkole aż do pewnego incydentu
kiedy jedna z moich "przyjaciółek" oskarżyła mnie o rozpowiadanie jej tajemnic
i opowiadała o mnie niestworzone rzeczy. Czy w innych szkołach też szerzy się
nienawiść i zazdrość?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Nienawiść rówieśników IP: *.chello.pl 11.06.02, 15:36
      Nie przejmuj się. Nie warto. Skoro tak łatwo uwierzyli w jakieś bzdury to nie
      są warci tego, żebyś sie z nimi kolegowała. Napisałaś: "Co prawda juz rok
      szkolny sie kończy, ale mój problem się zaczyna." Mysle, że nie całkiem. To
      prawda, że nie jest przyjemnie rozstawać się z klasą w takiej atmosferze, ale
      chyba lepiej, że szkoła sie kończy. Spotkasz nowych ludzi, a tamci będą mieli
      czas wszystko przemysleć. "Czy w innych szkołach też szerzy się
      nienawiść i zazdrość?" Pewnie tak. W mojej szkole w małym stopniu, ale te cechy
      są chybe nieuniknione w takiej zbiorowości jak klasa.
    • Gość: delta35b Re: Nienawiść rówieśników IP: *.rybnik.net.pl / *.rybnik.net.pl 12.06.02, 13:00
      Tak jest w wielu szkołach i nie tylko w gimnazjach, bo i w liceach też. Jeżeli
      jesteś oskarżana o coś bezpodstawnie (pomawiana), to zgłoś to pedagog szkolnemu
      lub wychowawcy. Skutkiem takiej interwencji mogą być publiczne przeprosiny
      osoby, która Cię pomawia przed cała klasą. Może sie okazać, że nie uzyskasz
      pomocy od pedagoga lub wychowawcy, wtedy sprawe olej. W liceum znajdziesz z
      pewnością nowe koleżanki i kolegów!!! :D
      • Gość: ja Re: Nienawiść rówieśników IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.06.02, 14:05
        droga Mloda
        u nas w szkole byla identyczna sytuacja
        co prawda nie przytrafila sie ona mnie ale cala sytuacje znam bardzo dobrze
        przez pomowienia i plotki wszyscy koledzy odwrocili sie od takiej jedne
        diewczyny z rownoleglej klasy
        przez ponad rok chodzila (albo wlasciwie snula sie) niemalze samotna
        wiadomo, hja i kilka moich kolezanek staralysmy sie jej jakos pomoc, ale jednak
        w klasie byla sama
        obecnie wszystko sie unormowalo
        ale chyba tak jest wszedzie
        niestety
    • zbyszek.pendel Re: Nienawiść rówieśników 17.06.02, 16:17
      Tak jest nie tylko w szkole, potem też się zdarzają podobne sytuacje. Dobrej rady nie ma, niestety.
      Pomówienie jest jak plotka (nwet gorsze) i zaczyna żyć własnym życiem. Jednak myslę, że pomysł z
      wizytą u pedagoga i publicznymi przeprosinami dobry nie jest. "Publicznie" wszystko będzie OK, ale
      na korytarzu i na lekcji nic się nie zmieni. A może się nawet pogorszyć.
      Kujon, pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka