aida_szogun Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? 22.04.08, 18:07 W zamkniętych mam 3 zadania źle :/ Teraz wszystko w rękach charakterystyki postaci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.chello.pl 22.04.08, 18:08 nie mieli czego dac na test?! ja wgl nie czytalam ani syzyfowych prac ani kamieni na szaniec , gdyby byla rozprawka spokojnie bym napisala. debile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.tvk.torun.pl 22.04.08, 18:09 charakterystyka beznadziejna -_- jak mozna zapamietac jak wygladaly te postacie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n-l polskiego Proponujecie błędną odpowiedź do zad. 29. IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.08, 18:12 Właściwa odpowiedź do zad. 29: żołnierz uświęca znakiem krzyża ziemię, na której padnie, a która go przyjmie. Nie wie czy ktoś zabierze jego ciało i pochowa na poświęconej ziemi - cmentarzu. Patrz wyjaśnienie w wierszu "Pokolenie II": "...czy nam postawią, z litości chociaż, / nad grobem krzyż". Poza cmentarzem chowano morderców i samobójców. Tak uczyłam moich uczniów i bardzo proszę im to zaliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maikeling Re: Proponujecie błędną odpowiedź do zad. 29. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:38 napisałem bardzo podobnie, ale myślę, że Ci co będą to sprawdzali kierują się nie tylko kluczem ale też rozumem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corto Zadanie z gestem przeżegnania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:43 Polecenie, aby zinterpretować znak krzyża też może budzić wątpliwości. Ja sam napisałem poprawnie- jest to pożegnanie z życiem, uważam jednak że odpowiedż, iż umierający wykonał go w agonalnych konwulsjach jest nawet bardziej poprawna, ten obraz maluje mi się przed oczami, a jednak takiej odpowiedzi nie ma w rozwiązaniach testu. Kolejny dowód na to, że odbiór wiersza jest w dużej mierze indywidualny i że nie można go zobiektywizować, jak próbują to czynić autorzy egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:15 Byłem tak zestresowany że nic nie napisałem!! Długopis ciagle wypadał mi z rękiu ze stresu, a nauczyciele chceli mi dać mi jakies leki uspokajające.Lecz nie wzięłem ich. Wiedziałem że chcą dać mi jakieś narkotyki, ponieważ byłem, jestem i bedę nieznosnym dzieckiem. No ale mniejsza z tym. Kiedy dowiedziałem się że zostało do konca tylko 15 minut porwałem kartkę!! Szok!! Komisja dała mi nowy arkusz egzaminacujny,a ja..........zwinęłam to w kulkę, rzuciłem w nauczycieli i wyszłem z sali gimnastycznej. Apropo charakterystyki to nie napisałem jej ponieważ żadEN z bohaterów tych książek nie miał pozytywnych cech. Stwierdziłem, że żadne z zadań zamknietych nie było poprawne, do tego nie wiedziałerm jak je zaznaczyć!! Ale to jeszcze nie koniec.....Kiedy wyszłem ze szkoły przyjechała policja i siłą zaciągne;lio mnie do salo ponownie dali egzamin. Ppomimo tego że zosta,la mi minuta do końca napisałem wszystko; nie mama pojęcia jak to zrobiłem. Przez chcwilę nie miałem pojęcia jak zaznaczyć odpowoiedz, ale przypomniałem sobie że nalezy zamalować odpowioedz i zaznaczyć ją kółkiem!! I tak otrzymam 50 pkt., ponieważ sprawdzałem już w intrernecie odpowiedzi, nie wnikając w to że jestem przeobrażalnie inteligentny. P.S.Wybieram się do Staszica w Warszawie, lecz czasem tak sobibie myślę że bedzie tam za niski pziom jak na moje IQ (czyt. i ku) Muchomorek;-) Ach jak sie cieszę że jutro znow poiszemy egzaminy......ale będzie JAZDa!!!!!!hahahahahahahhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kala Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:27 niektórzy gimnazjaliści mają bujną wyobraźnię :) (czyt. delikwent podpisujący się jako Marian Paździoch ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merlin heh przeczytajcie Paździocha ;D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:44 urzekła mnie twoja historia ;D heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxesa Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:15 złe wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg charakterystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 20:08 czy kiedykolwiek na egzaminie pojawil sie tak 'ograniczony' temat? uwazam, ze rozprawki mimo wszystko pozwalaja sie wykazac. mozna nawiazac do literatury, filmu, codziennych sytuacji... i niesamowicie denerwuja mnie uwagi typu 'trzeba bylo czytac'. w mojej szkole na polskim przerabiamy moze 4 lektury rocznie. w tym momencie wine zwalam na moja nauczycielke ^^ z tym, ze nic mi to nie pomoze. i tak nie dostane sie juz do dobrego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaaa ile dostane pkt ? :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:22 jeżeli ktoś napisał charakterystykę na ostatnim teście poprawnie lecz na temat innego bohatera z innej lektury ile dostaje pkt ? .. jeszcze jedno pytanie jeżeli ktoś w ogłoszeniu napisał przemówienie do tego ogłoszenia < źle sformułowane zadanie > dostaje jakieś punkty ? jeżeli nie to ja mam tragedie a nie test ;(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaaa ile dostane pkt ? :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:24 jeżeli ktoś napisał charakterystykę na ostatnim teście poprawnie lecz na temat innego bohatera z innej lektury ile dostaje pkt ? .. jeszcze jedno pytanie jeżeli ktoś w ogłoszeniu napisał przemówienie do tego ogłoszenia < źle sformułowane zadanie > dostaje jakieś punkty ? jeżeli nie to ja mam tragedie a nie test ;(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NuNia Re: ile dostane pkt ? :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:03 Ogłoszenie napewno 0 pkt co do rozprawki z elementami charakterystyki to dobra wola egzaminatora się przyda;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:27 haahhaah no to macie pecha ludzie ja obie te lektury mialem w 3 klasie a kamienie jakies 2 miesiące temu :p juz wtedy pisalem charakterystyke rudego i na egzaminie jakos sobie wiekszosc przypomnialem, a reszta egzaminu - banał tylko 1 zamkniete mialem zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merlin Czy ktoś wogóle przerabiał te książki?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:27 Ludzie a co ja mam powiedzieć? Oprócz charakterystyki wszystko mam raczej dobrze. W ostatnim zadaniu utworzyłam własną wersję Syzyfowych prac (w szkole tego nie przerabialiśmy, a tytuł książki A. Kamińskiego widziałam pierwszy raz na oczy...) Wątpię czy ktoś z mojej klasy to napisał. Czy można za to winić nauczyciela od polskiego? jeśli tak to WINIĘ!!! Może jutro bedzie lepiej... POWODZENIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia Re: Czy ktoś wogóle przerabiał te książki?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:05 Winni nie są ci co nie przeczytali lecz wina leży po stronie nauczycieli i dyrekcji. Gdyż każda szkola otrzymała liste lektur oraz wierszy, które powinny byc omówione przed egzaminem. My też nie omawialiśmy, ale na szczęście ja przed egzaminem sama przeczytałam wszystkie lektury, gdyż nauczycielka nam powiedziała co wymaga od nas okręgowa komisja egzaminacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.stk.vectranet.pl 22.04.08, 18:28 Rany ten test to sam stres, ale pytania jako tako nawet łatwe. Dużo osób z mojej szkoły nie spodziewało się charakterystyki(coś tam na ściemniałam ). MIejcie nadzieje gimnazjaliści tak ja ka że dobrze będzie!!! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysiab275@wp.pl Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.robnet.pl 22.04.08, 18:34 masakra, ta charakterystyka była strzałem, ciosem i uderzyli w naszą pięte achillesa!!! Jestem załamana. Jak jutro znowu bedzie coś takiego z czym sobie nie poradze to koniec. Świadectwo z paskiem, a wyniki mizerne, byle mnie do liceum przyjeli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiek Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.CNet.Gawex.PL 22.04.08, 18:41 Aaa. A tak a propos to wcale obie te lektury nie są obowiązkowe. Jedna jest nadprogramowa. Omawiałam dwie i i tak było to dla mnie trudne. Co za matoł wymyślił ten temat? Przegięcie. A osoby, które nie omawiały tych książek nie mogą napisać odwołania? Tzn dyrektor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shazzer pff IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.08, 18:36 jakie to było łatwe!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:38 Pomyliłem się w charakterystyce i napisałem zamiast Marcin Borowicz, Marcin Borowiecki. Będzie to błąd rzeczowy, czy zostanie uznane jako praca na nietemat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monnie92 Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.ip.netia.com.pl 22.04.08, 19:24 błąd rzeczowy, przynajmniej mam taką nadzieję, ja też przekręciłam to nazwisko ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:42 Dziekuje pani Joli , że nam zadnej lektury nie przepusciła :):) przynajmniej wiedziłam co to były te ksiazki . Osobisci uwazam , ze powinna byc rozprawka , poniewaz wszystkich obowiazkowych lektur niezdanrza się przerabiac , nawet my tego nie uczyniliśmy z wyzej wymieniona jola co uchodzi wrecz za niemozliwe;p;p.Serdecznie współczuje tym cio njie mieli , chyba bym list do kuratorim napisała. Nio i powodzenia na jutrzejszym egzaminie !!!!!!!!! (mi się przyda) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:42 ja mam 18/20, myslalam ze to nie tak zle ale patrzac na wasze wyniki to sie troche zdziwilam, ciesze sie ze byla charakterystyka bo roprawki nie bardzo umiem pisac a te dwie lektury mialam niedawno w szkole przerabiane ;] ogolnie otwarte pytanie byly porabane ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga :/ Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:56 na 20 zamknietych mam 15... poległam na charakterystyce ;/ nie przerabialismy tych ksiazek wogole!! ale ja byłam dosc sprytna bo ogladałam 4 pancernych i mi sie jakos skojarzył rudy... i o nim napisałam potem sie popłakałam jak wyszłam z sali bo wiedziałam ze mam zle a tu nagle mi mowia ze dobrze mam... nie opisałam wygladu, slizgałam sie po temacie... moja kolezanka napisła ze zoska to fajna dupa była!! <zal> i do tego napisała ze nie przerabialismy tych ksiazek i nie wie co napisac... Zal.pl bede miała moze z 37... jak egzaminator badzie fajny :P Powodzenia jutro!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maikeling nie jest źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:45 test nie był jakiś strasznie trudny. Skopałem 3 zadanie zamknięte więc mam 17/20 w otwaartych na pewno dobrze mam 11 reszty nie wiem. Charakterystyka też nie jakaś straszna :D jak wiedziało się o co chodzi książce i znało się chociaż jednego bohatera to można było coś wymyślić :Dliczę na 42 :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartoszek Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:46 No na początku masakra i potem też, no ale według odpowiedzi to straciłem 1 punkt w zadaniu 16, a tak to max (no nie liczyłem sobie charakterystki) ale chyba dobrze mi poszło xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sredni uczeń Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.08, 18:51 no charakterystyka fatalnei jak obliczyłem 18 pt a teraz jescze za charakterystyke.. temat niebył zbytnio ciekawy.... co zrobic trzeba z tym zyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeva Re: hahahah przeczytajcie!!! IP: 217.97.167.* 22.04.08, 19:16 wiecie co ! ? ja napisałem otwarte 20\20 serio pół otwart niewiem ale w charakterystyce opisałem ostatni mecz UEFA getafe - Bayer (3- 3) opisale relacje ze spokania hahaha serio ale bajka lektór nieczytam wogóle a mam 5 z polaka podro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeva Re: hahahah przeczytajcie!!! IP: 217.97.167.* 22.04.08, 19:16 wiecie co ! ? ja napisałem otwarte 20\20 serio pół otwart niewiem ale w charakterystyce opisałem ostatni mecz UEFA getafe - Bayer (3- 3) opisale relacje ze spokania hahaha serio ale bajka lektór nieczytam wogóle a mam 5 z polaka podro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sobek Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:52 A jak sie nie wyeksponowało cech o dojrzewaniu to co? bo napisałem wszystko dobrze w charakterystyce ale bez tych cech. Normalnie sobie leciałem. Jak myslicie jak mi to ocenią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mitternacht Ach ten egzamin! IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.08, 18:52 Poszło dość dobrze. Miejmy nadzieję, że jutro na matematyczno-przyrodniczym będzie równie łatwo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nestea Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:53 Z zamkniętych 20/20, z krótkich otwartych 10/10 tylko mam wątpliwości co do ogłoszenia, a charakterystyka tym bardziej, ponieważ przykłady do zadania ostatniego były moim zdaniem rozprawkami z elementami charakterystyki=/. Boję się jutra=( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racuch Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.e-wro.net.pl 22.04.08, 19:13 Otwarte - jako, iż debil potrafiłby napisać 20/20 (wszystkie odp. były w arkuszu! Nawet to o Piastach - trzeba czytać przypisy pod tekstami źródłowymi, heh)... Trochę podchwytliwe było pytanie, kto mówi w tym opowiadanku o tej dziewczynie.... Ale i tak udało mi się dobrze odpowiedzieć, iż człowiek myślący czyta przypisy ;) Z przeżegnaniem być może mi nie zaliczą, iż moja odpowiedź brzmiała coś w stylu, że cieszy się, iż umarł na ojczyznę i po śmierci znajdzie się w krainie bez bólu i zła... No co, każdy może interpretować to na swój sposób - o to chodzi w interpretacji, zależy od człowieka, od jego psychiki, wychowania, kształcenia, autorytetów.... Dlatego każdy z nas jest inny... Co do odpowiedzi "niepełnym zdaniem" - zrobiłem tak samo i uważam, że nawet przysłużyliśmy się egzaminatorom, którzy nie będą musieli starać się zrozumieć sensu naszych zdań, hehe ;) Charakterystyka... Temat był taki, że dopuszczalne było wymieszanie rozprawki z charakterystyką. Nie był ważny wygląd (inaczej by umieścili to w poleceniu) a same momenty dojrzewania bohatera i czynniki kształtujące jego psychikę... I stres dał się we znaki - napisałem w charakterystyce dojrzewanie przez "ż", porażka jak dla mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corto zadanie 28 co oznacza "syneczku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:05 W zadaniu 28 napisałem, że zdrobnienie "podkreśla młody wiek chłopca". Czy uważacie, że to poprawna odpowiedź? W odpowiedziach tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: zadanie 28 co oznacza "syneczku" IP: 84.38.25.* 22.04.08, 19:17 Hmmm... Nie bardzo. Przecież to mógł być czterdziestolatek, matka i tak mogłaby do niego tak mówić. Nie trafiłeś/aś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:05 Poszło jakoś tylko nie napisałem charakterystyki a tak to spox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:06 na poczatku było ok ale jak wyszłam i stwierdziłam ze zle zrozumiałam pytanie z ogłoszeniem to sie załamałam bede miała 4 pkt mniej ;( Odpowiedz Link Zgłoś