Dodaj do ulubionych

Stare seriale młodzieżowe

21.02.10, 10:51
z racji ferii postanowiłam włączyć sobie kilka moich ukochanych seriali, jednym tchem obejrzalam "Podróż za jeden uśmiech", "Stawiam na Tolka Banana", "Wojna domowa"

i tak sobie pomyślałam, jak fajnie kiedyś grali młodzi aktorzy, naturalni w swoich dialogach, minach, humorze, zachowaniu...

może dlatego, że nie grali tylko dla kasy,

domyślam się, że ich gaże przy dzisiejszych stawkach, to było zwykłe "kieszonkowe"
Obserwuj wątek
    • Gość: Navona Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 00:35
      Ba! Skoro nawet Barbara Brylska za rolę w "Faraonie" nie dostała
      konkretnej gaży. Kiedyś w wywiadzie mówiła, że w Stanach zapytano ją
      o wynagrodzenie za kreowanie Kamy. Odpowiedziała, że jej udział w
      tym filmie był podziękowaniem za możliwośc bezpłatnych, zapewnianych
      przez państwo studiów aktorskich. Amerykanie ponoć kiwali głowami ze
      zrozumieniem.
      • fanka_poranka Re: Stare seriale młodzieżowe 22.02.10, 08:43
        może i tak było

ale gra np. młodego Gołębiewskiego w porównaniu z "Zosią" z MJM....albo ma się ten TALENT albo nie, oczywiście pisząc o talencie nie mam na mysli panny Julki W.
    • Gość: sz Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 08:48
      natauralni????????

wlasnie kiedys to dopiero byly sztuczydla...
    • kanna Re: Stare seriale młodzieżowe 22.02.10, 10:19
      Pamietam, jak sie - w wieku dorosym juz - zadziwiłam, przeczytawszy
      ze Tolek Banan był wtyką milicji przysłaną do inwigilacji trudnej
      (rotfl) młodzieży.
      Nie miałam ZADNYCH śladów pamięciowych tego ideologicznego watku ;)
      pamiętałam, jak dziewczyna zrywa , zezłoszczona , plaktay i sie
      wścieka na Tolka, ale o co była wurzona.... cos mi się kojarzyło, że
      chciał ich zostawic i odejść.
      • Gość: qwert11 Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 13:20
        dzisiejsze drewniane kołki mydlanych oper- córeczki, znajome, pociotki ludzi związanych z produkcją nijak się nie mają do młodych naturszczyków z wymienionych seriali, niezaleznie od tego, czy były to wtyczki MO czy KGB, liczy się ich zachowanie przed kamerą i to, że do dziś wspomina się ich z rozrzewnieniem....
        • nika1201 Re: Stare seriale młodzieżowe 22.02.10, 16:10
          Moim zdaniem najlepszy, jeśli chodzi o grę, naturalność, był Marek
          Karwowski. Oglądam czasem wieczorkiem Czterdziectolatka, aby
          popatrzeć na tamte czasy ( jeszcze mnie wtedy nie było ;)i naprawdę
          jestem pod wrażeniem, tego jak się zachowywał w filmie. Nie ma
          drugiego takiego dzieciaka
          • Gość: Aśka Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 18:09
            A ja pamiętam "Grubego". Czekam teraz na niego w Serii młodzieżowej
          • fanka_poranka Re: Stare seriale młodzieżowe 23.02.10, 09:06
            a tak - Marek Karwowski był też rewelacyjny, zaczęłam się zastanawiać czy on tak dobrze uczył się swojej roli czy wstawiał teksty od siebie?
            • Gość: mozambique n/z Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.10, 10:04
              Gruza wielokrotnei mówił ze MArek był prawdziwym urwisem
              zmienial teksty, wstawial wąłsne słwoa ... iwszytko siwetnie grało
              razem
    • majeczka200 Re: Stare seriale młodzieżowe 23.02.10, 12:01
      Do tej pory uwielbiam serial"Podróż za jeden uśmiech" jakiś taki niesamowity był
      klimat tamtych lat.Pamiętam jeszcze jak przez mgłę serial"Urwisy z doliny młynów".
      W każdym razie zdecydowanie bardziej naturalna była młodzież z tamtych lat niż
      teraz te pseudo gwiazdeczki typu J.Wróblewska itd.Teraz te dzieciaki są tak
      zmanierowane że głowa boli.A jak jeszcze widzę te dzieciaki w pełnym makijażu po
      solarium i nieraz nawet włosy wyfarbowane to naprawdę trudno mówić o naturalnym
      słodkim dzieciaku.
    • pepsic Re: Stare seriale młodzieżowe 23.02.10, 18:09
      A ja najmilej wspominam "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa", pełne abstrakcji i humoru wg prozy Niziurskiego.
    • Gość: zenek Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.10, 22:48
      Mocno naciągana ta twoja teza... Trochę na zasadzie "za moich
      czasów"... Że tak wspaniale nie było niech świadczy choćby to, że do
      bólu ogrywano wspomnianego Gołębiewskiego i Łobodzińskiego, a skoro
      już mowa o SnTB, to laska grająca Kariokę może służyć za wzór, jak
      grać się nie powinno. Jeśli chodzi o kumoterstwo i nepotyzm proponuję
      sprawdzić dlaczego aktor grający Pawła w WD nie występował pod
      własnym nazwiskiem. A w ostatnich paru latach paru niezłych aktorów
      dziecięcych by się znalazło. Stawiam na Obuchowicza, Żymiełkę,
      Mundler, Góralczyk... Co ciekawe po dorośnięciu już tacy nieźli nie
      są...
      • Gość: rtv123 Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 08:31
        Obuchowicz był dobry w "Cwale", nic poza tym
        • Gość: zenek Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.10, 15:00
          Głównie ten film miałem na myśli, ale w pierwszej serii NDiNZ też nie
          był jeszcze najgorszy jako młody gniewny zbuntowany... Później to już
          flaki z olejem.
      • Gość: pablo Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 12:09
        Góralczyk??? tj.Maria/Marysia Góralczyk? Była modelka, ta od "Bellissima"?
        • Gość: fanka Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.czeladz.vectranet.pl 24.02.10, 13:06
          ale teraz chyba nie ma mlodziezowych seriali produkcji polskiej

a gra aktorska dzieciaka w telenoweli to co innego,
          jednakz tego co pamiętm to osoby grające w Rodzinie Zastępczej dobrze grały , a
          dziewczyna grająca główną rolę w Galeriankach bardzo przekonujaco zagrała
        • Gość: zenek Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.10, 15:01
          Gość portalu: pablo napisał(a):

> ta od "Bellissima"?

Tak, lubię ten film.
          • Gość: pablo Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 22:03
            Ale gra MG ogranicza sie do przewracania oczami i nadymania buzi...
      • quba Re: Stare seriale młodzieżowe 24.02.10, 14:08
        Gość portalu: zenek napisał(a):

proponuję
        > sprawdzić dlaczego aktor grający Pawła w WD nie występował pod
        > własnym nazwiskiem.

Tadeusz Janczar nie wyraził zgody na to, żeby Krzysztof startował w
        castingu, wobec tego syn startował pod nazwiskiem panineskim matki.
        Janczar zapowiedział kolegom aktorom oraz Jerzemu Gruzie, ze gdyby
        przyszedl mlody Janczar - maja go wyrzucić.
        Tadeusz Janczar był świetnym aktorem, ale też wielkim dziwakiem,
        obraził siś śmiertelnie, że wygrał jego syn, chociaz "komisja
        castingowa" go nie znała, nazwisko nic im nie mówiło, a jak widać
        wygrał ten casting i brawurowo zagrał Pawła i mamy perełkę, jeśli
        chodzi o serial mlodzieżowy.

Nb Tadeusz Janczar na starośc cierpial ponoć na schizofrenię,
        niewykluczone, że zaczątki jej mial już w tym czasie, kiedy
        zaczynano kręcic "wojne domową".

-------------
        Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
        trzeba
        pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
        • fanka_poranka Re: Stare seriale młodzieżowe 24.02.10, 14:51
          odchodząc od tematu: Tadeusz Janczar swoje ostatnie lata faktycznie chorował na schizofrenię, jego gra w serialu "Dom" niestety już to pokazuje- ale musicie przyznać, że w roli dra Kazanowicza był rewelacyjny, w tym okresie jego żoną była aktorka Małgorzata Lorentowicz(słynna pani profesorowa z "Labiryntu"), która do końca jego życia opiekowała się nim.

a co do nepotyzmu- rolę pierwszego syna Marty Mostowiak dostał Franiu Przybylski- syn Glińskiej związanej z tv

Marcianna Lelek jest córką aktora, tata bodajże nazywa sie Tomasz Lelek

Marysia Niklińska grała w Klanie Agatę, mama prezenterka tv,
          Ula z Klanu( ufff jak dobrze że zniknęła) tata powiązany z serialem,
          A nawet panna Sawka z "Pustyni i w puszczy" -tatuś też powiązany z tv...
          • Gość: zenon Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.10, 14:58
            Wcale tego nie neguję, twierdzę tylko, że kiedyś wcale nie było lepiej,
            tylko to ukrywano. To janczarowe tłumaczenie mocno naciągane jest...
            • liiona Re: Stare seriale młodzieżowe 24.02.10, 16:36
              Pippi Langstrump;-)
      • jowita771 Re: Stare seriale młodzieżowe 23.11.10, 21:05
        > sprawdzić dlaczego aktor grający Pawła w WD nie występował pod
        > własnym nazwiskiem.

Ale właśnie występował pod własnym, to jego ojciec miał pseudonim artystyczny.
    • Gość: krzychu Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.chello.pl 23.11.10, 20:33
      ej jak się nazywa taka strona na której są te seriale i można je kupować
    • jowita771 Re: Stare seriale młodzieżowe 23.11.10, 21:02
      > i tak sobie pomyślałam, jak fajnie kiedyś grali młodzi aktorzy, naturalni w swo
      > ich dialogach, minach, humorze, zachowaniu...

Ja myślę, że to dlatego, że wtedy jak reżyser potrzebował dzieci do filmu, to szukał ich w szkole albo na podwórku. Wybierał więc te najlepsze. Teraz aktorzy albo producenci wciskają swoje pociechy, czy to utalentowane czy niekoniecznie. Myślisz, że dzisiaj by ktoś takiego Gołębiewskiego wziął do filmu? A co to mało dzieci mają znajomi, żeby obcych szukać?
    • z_plus_z Re: Stare seriale młodzieżowe 23.11.10, 22:07
      Zasadniczo za komuny były dwa typy aktora dziecięcego: pierwszy, ten o którym piszesz (po prostu młody zdolny człowiek). Drugi jednak to całkowite beztalencie, dziecko wzięte wprost z akademii szkolnej, dukające swą kwestię i sztucznie modulujące głos. Średnio zdolne (odgrywające poprawnie powierzone role) dzieci trudniej namierzyć.

Dziś jest inaczej - pełno przeciętnych dzieci. O perełki - ale też całkowite beztalencia - trudniej.

Co zabawne, w takim oto współczesnym "Klanie" nadal zatrudnia się głównie drugi PRLowski typ "aktora" dziecięcego - dukające dziecko, infantylnie przecierające "piąstkami" oczy po przebudzeniu...
      • railly Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 09:14
        Ojciec Marcjanny Lelek to aktor Marek Lelek, bardzo jest do taty podobna, niestety chyba bardziej popularna niż on.
        Nie przychodza mi do głowy dobrzy wspólczesni aktorzy dziecięcy, raczej jest kiepsko w tej dziedzinie. Zosia z MjM - tragedia, Kacperek z BSz - to samo, nawet Mateusz z MJM jako malutki brzdąc był bardziej naturalny, teraz duka kwestie na jednym wydechu i widac, ze ma problem z ich zapamiętaniem. Podobają mi sie dzieci z Licencji na wychowanie: Bartek, Mateuszek. Przekonująca jest też Ula z MjM.
      • the_dzidka Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 14:03
        > Zasadniczo za komuny były dwa typy aktora dziecięcego: pierwszy, ten o którym p
        > iszesz (po prostu młody zdolny człowiek). Drugi jednak to całkowite beztalencie
        > , dziecko wzięte wprost z akademii szkolnej, dukające swą kwestię i sztucznie m
        > odulujące głos.

Był taki młodociany aktor, grywający w serialach młodzieżowych, np. Szaleństwo Majki Skowron. Nazywał się Marek Sikora. Zmarł zresztą w dośc młodym wieku, chyba tuż po 30-tce... O MATKO BOSKO RÓŻNORAKO, jak ja go nie znosiłam! We wszystkich filmach prezentował identyczny i niezmienny wyraz twarzy - ponuro zerkajacego spode łba bubka. Nie wiem, czy usiłował w ten sposób pokazac targajacy nim młodociany ból istnienia, bo grał zawsze "skomplikowanych" młodzieńców (czytaj łajzy kwękające, że świat ich nie rozumie), czy było to permanentne zatwardzenie, ale był nie do wytrzymania.
        A propos Tolka Banana - tytułowy bohater irytował mnie do tego stopnia (szpaner, laluś pozujący na oryginała), że obejrzałam pierwszy odcinek i nigdy więcej do tego filmu nie wróciłam.
        Bardzo lubiłam filmy i seriale młodzieżowe czechosłowackie i niemieckie. Np. "Spadła z obłoków", "Mój brat ma fajnego brata", "Rodzinne kłopoty" czy "Tata nie chce się żenić". Kto to jeszcze poza mną pamięta? :)
        • Gość: M Re: Stare seriale młodzieżowe IP: 83.167.112.* 24.11.10, 14:20
          Obydwaj zmarli młodo i Sikora (mąż G. Wolszczak) i Zejdler, nawet młodszy, a wokół jego śmierci krążą różne plotki...
          Z Tolka Banana najbardziej irytował mnie Filipek! Postać skądinąnd sympatyczna po przeczytaniu książki dużo traci przez film.
          • Gość: M PS IP: 83.167.112.* 24.11.10, 14:24
            Z ciekawości pogrzebałam chwilę w internecie i...
            www.nostalgia.pl/stawiamnatolkabanana/jacekzajdler/
    • Gość: 35+ Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 10:36
      "Wojna domowa" i Anulka-ta dopiero fajnie grała. "A pamiętacie serial "Tylko Kaśka" ? Z fajnych dzieciaków to Staś i Nel ze starej wersji filmu (no ale to nie serial)
      • mozambique Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 11:56
        Stas - Tomasz Mędrzak to samorodny talent
        ale beztalencia podobego do Nel ( MOnica Rosca) to trudno ze swiecą znaleźć
        zreszta rezyser sam przyznal ze wybrano ze wzgledu na urode i wielka fotgenicznosc ale jzu nawet głos musiano jej podłożyc obcy
    • Gość: 35+ Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 10:41
      jeszcze seriale: Urwisy z Doliny Młynów,Janka- z fenomenalną Agnieszką Krukówną (nie wiem dlaczego nie wyrosła z niej znana aktorka skoro miała takie zdolności)
      • monia515 Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 10:51
        Dla mnie najlepszy był Marek z Cztredziestolatka i bliźniaki z Rodziny Leśniewskich.
        • monia515 Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 11:01
          Zapomniałam jeszcze o moim ulubionym serialu 'Siedem stron świata'. Oglądając go, marzyłam, żeby mieszkać w bloku, a mieszkałam w domku...
          • mozambique Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 11:53
            Agnieszka Krukówna JEST znaną i b.dobra aktorką , ale sobei kariere mocno przetracila na własne życzenie

z rodzinengo nepotyzmu pamietamm jeszce Sarę Muldner - rudzielca z NdiNZ, prywatnie córka aktorki "Pszczólki Mai"
            • yoka1 Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 12:06
              Sara jako dziecko była urocza, ale teraz nie w niej żadnego uroku.
              • mozambique Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 12:28
                to chyba cecha wielu dzieciecych aktorów których jedynym atutem był dzieciecy urok, oczka , usmiech i wdzięk, jako dorosle osoby nie odnalazly sie w tym zawodzie ( Shirley Temple, McCulkin, u nas cale stada ich np.HEnio Gołębiewski - tak, tak dla mnei osobiscie jako dorosly aktor jest niestrawialny )

ale za to aktorzy dziecięcy ktorzy zaczynali od ról mocno dramatycznych są w cenni zawodowo do dzis - np Jodie Foster
                • Gość: b Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.spray.net.pl 24.11.10, 13:24
                  Sara Muldner jest córką Izabeli Dziarskiej-aktorki a ta nie ma nic wspólnego z kreskówką "Pszczółka Maja"! Dubbingująca Maję Ewa Złotowska dzieci nie posiada!
                  • mozambique Re: Stare seriale młodzieżowe 24.11.10, 13:57
                    o Sorry
                    I.Dziarska pomylial mi sie ze Złotowską ze względu na podobny , nie do zniesienia nieprzyjemny głos
    • redspawn13 Re: Stare seriale młodzieżowe 08.02.11, 10:00
      nie zapominaj 0:1 do przerwy o przygodach Talona i chłopaków.
      • olylejdi_1 Re: Stare seriale młodzieżowe 08.02.11, 11:16
        a nie Paragona?
      • Gość: iwu Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.toya.net.pl 08.02.11, 11:47
        Nie Talona tylko Paragona. :)
    • Gość: lata 80-te Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 11:47
      z Krukówną to jeszcze był serial "Janka"
    • Gość: beza Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.ip.mgk.pl 08.02.11, 12:32
      Dopisze jeszcze "Przygody psa Cywila" i "Dziewczyna i chłopak", te stare seriale maja to do siebie że można je oglądac po tysiąc razy i się nie nudzą a seriale z dzisiejszych czasów? no cóż mi się nie chce ich oglądać powtórnie.
      • corneliss Re: Stare seriale młodzieżowe 08.02.11, 12:59
        a seriale z wczesnych lat 80.?
        'Siedem zyczen' - widzialam niedawno i Dariusz (Daniel Kozakiewicz) wypadal tam bardzo korzystnie, reszta dzieciakow tez, oprocz sztywnej Kamy z ostatniego chyba odcinka
        'Mow mi Rockefeller' 'Goodbye Rockefeller' Misio i Bączek bohaterowie
        i seriale Andrzeja Maleszki lata 90. 'Maszyna zmian' Yok i Mikołaj chyba tez byli calkiem OK
        • nioma Re: Stare seriale młodzieżowe 08.02.11, 14:10
          "Siedem życzen" bardzo lubilam. Marzyl mi sie taki Kot...
          Po latach, kiedy juz jestem dorosla mam dwa czarne koty, ale zyczen nie spelniają:)
          • Gość: fanka_poranka Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.net.stream.pl 08.02.11, 16:15
            z czechosłowackich seriali uwielbiałam "Arabelę"-ech strasznie mi się ta aktorka podobała
            • corneliss Re: Stare seriale młodzieżowe 08.02.11, 17:52
              jak czeskie to ja chcialabym gdzies jeszcze zobaczyc 'Nikogo nie ma w domu' ('Nikto nie je doma') i serial o Panu Tau, co stukal w mwlonik i bodajze znikal (alez to bylo futurystyczne ;)
    • Gość: Justa Re: Stare seriale młodzieżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 00:19
      Kto już ma odpowiednie lata powinien pamiętać serial czechosłowacki "Majka z kosmosu":) Ach, jak ja zakochana byłam w tym serialu i w tej całej kosmitce.. Mama musiała po myciu zakręcać mi włosy na szczotce tak jak Majce.. Pamiętam też, że jak leciał ten serial leciał w Polsce to jakoś zaczęłam do zerówki czy pierwszej klasy chodzić, bo odbierał mnie dziadek i strasznie go poganiałam, żebyśmy szybciej do domu lecieli, bo się spóźnimy na Majkę z kosmosu!
      Z tym większą przykrością przeczytałam po tylu latach niespodziewanie w książce "333 popkultowe rzeczy PRL", że odtwórczyni głównej roli z trudem ukończyła szkołę, wdała w nałogi, w dorosłym życiu wpakowała w patologiczne małżeństwo, a jej dzieci znalazły się w placówkach opiekuńczych. Tak mi się jakoś smutno zrobiło..
      • the_dzidka Re: Stare seriale młodzieżowe 09.02.11, 13:31
        Tytuł to miało "Spadła z obłoków".
        Pamiętam, że ta Majka miała jakis tajemniczy pas chyba? No i piosenkę pamiętam, dzieciaki śpiewały "poletimy, poletimy, poletimy!" :D
        Ale szkoda, że dziewczynie tak sie nie ułozyło w zyciu.
    • michal_82 Re: Stare seriale młodzieżowe 09.02.11, 15:28
      A pamięta może ktoś jaki tytuł miał serial dla dzieci z lat 90., zrealizowany wspólnie przez wiele telewizji z Europy i świata, w którym partycypowała też TVP? Każdy odcinek był zrealizowany w innym kraju, w którym był jakiś przekręt, zagadka do rozwiązania. Dzieci z różnych krajów łączyły się z jakąś centralą, przedstawiały problem, a potem już wspólnie zagadka była przez nie rozwiązywana. Było wiele różnych przygód. Z odcinka, którego akcja była kręcona w Polsce pamiętam tylko, że głównym naszym aktorem był były rudy prowadzący z Teleranka. Pamiętam także scenę w pociągu i zaciągnięcie hamulca awaryjnego, dzięki czemu czarny bohater uciekł, a sam pociąg był uziemiony na kilka godzin. Co to był za serial?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka