Dodaj do ulubionych

Mały Gniewko w PNŻ

IP: *.is.net.pl 18.09.11, 16:05
Dlaczego maluszek ma zawiązany na rączce czerwony sznurek?
Czy ma to związek z przesądem i zapobieganiem uroków ? :D
Czy ktoś mnie oświeci?
Obserwuj wątek
    • Gość: bum Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.09.11, 19:47
      Z takim imieniem to nawet odczarowywanie uroków mu nie pomoże :D
      • Gość: kiks Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.180.100.220.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.09.11, 21:19
        Tom Cruise zwerbował go do scjentologów, gdzie mały Gniewuś wykładać będzie sposoby tłumienia agresji na skutek nadawania głupich imion swoim dzieciom
        • Gość: gość portalu Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: 178.73.49.* 19.09.11, 07:56
          Gniewko to śliczne słowiańskie imię.
          • Gość: Gniewomir Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 08:16
            > Gniewko to śliczne słowiańskie imię.

OCZYWIŚCIE! Ale skąd taki ktoś o niku "bum" może to wiedzieć? Pewnie jego dzieci to Nicola i Brajan!
            • Gość: jula Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.icpnet.pl 19.09.11, 13:35
              Gniewomirze, nie Nicola ale zapewne NiKola;)
              • Gość: Gniewomir Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 15:10

> Gniewomirze, nie Nicola ale zapewne NiKola;)

Julo, absolutnie tylko i wylacznie NiCola :-) A mozna jeszcze spotkac takie twory jak Nicole, Nicol, Nikol, Nikoll (to moj hicior :-)), tudziez rozne konfiguracje "Brajana" (Bryan, Brian, Brayan Braian, Brajan).
                A tu prosze, takie piekne imie jak Gniewko smieszy, bo nie nalezy do grupy nicolobrajanowej! Ba, mowi sie nawet, ze osobnikowi o takim imieniu koledzy zyc nie dadza. No ba! Jesli koledzy beda nazywac sie Kevin, Anal, Brajan badz Camil - z cala pewnoscia, nad czym ubolewam.
                :-)
                • Gość: ech... Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: 89.174.186.* / *.rejtravel.pl 19.09.11, 15:41
                  ...jeśli kolega będzie miał na imię Anal, to z pewnością pobije Gniewka na głowę;)
                  ps. podpisano - mama Mieszka:)
                  • meeegotka Re: Mały Gniewko w PNŻ 19.09.11, 20:05

> ...jeśli kolega będzie miał na imię Anal, to z pewnością pobije Gniewka na głow
                    > ę;)
                    > ps. podpisano - mama Mieszka:)

Mamo Mieszka (swoją drogą - imię synka piękne) - ten "Anal" to niestety żadna literówka z mojej strony - tak na znajomym osiedlu zwracają się dzieci do pewnego chłopca, który oczywiście ma na imię Alan (albo Allan - pewności nie mam), ale dzieci są przekonane, że to "Anal" i z błędnej drogi trudno je zawrócić :-) Syn koleżanki z kolei przyszedł kiedyś do domu i oznajmił, ze w przedszkolu mają nowego kolegę, który nazywa się "Penis"!! Koleżanka zdębiała, ale odetchnęła, kiedy okazało się, ze chłopiec w rzeczywistości ma na imię Denis (albo Dennis). Wiem, że kiedyś był Jurek-ogórek albo Ewka-konewka, dzieci potrafią wymyślić różnie, ale czasami skojarzenia bywają aż nadto oczywiste i nie zawsze piękne - no trzeba uważać.
                    Ale to tak OT oczywiście i w obronie pięknych, starych, słowiańskich imion.
                    • Gość: bum Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.11, 23:51
                      Hehe, z tym Alanem to niezłe :D No tak, fantazja rodziców a potem to z dziecka sie smieją i zmieniają na Anal :D

A dla dziewczynki najlepsze jest imie Andżelina (pisownia oryginalna)
                      • Gość: jula Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.icpnet.pl 20.09.11, 05:15
                        dobrze ze do łask waracaja tak piekne imiona jak Michalina czy Antonina;)
                    • lilith76 Re: Mały Gniewko w PNŻ 20.09.11, 09:53
                      > Ale to tak OT oczywiście i w obronie pięknych, starych, słowiańskich imion.

Moje dziecko ma południowo słowiańskie imię, ale podobno stawiane jest na równi z Brajankiem i Nikolą, bo chyba upodobały je sobie panie z tipsami ;) Takie kiedyś znalazłam na forum o imionach :D
                      Każde piękne imię zostanie "spauperyzowane", gdy spodoba się niższym warstwom społecznym.
                      • Gość: . Re: Mały Gniewko w PNŻ IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 12:30
                        Nie sadze, zeby tzw. nizsze warstwy spoleczne upodobaly sobie imiona typu: "Mieszko", "Gniewko" badz "Boleslaw". One wola "zachodnie" imiona, typu: "Dżenifer", "Xavier" badz "Fabienne". Juz predzej nazwa dziecko "Elizabet" niz "Elzbieta"! O "Zbyszku" badz "Mieszku" - zapomnij!
                        • buntownik.z.wyboru Re: Mały Gniewko w PNŻ 21.09.11, 12:16
                          Patrząc sobie na obsadę zaskoczyło mnie coś, całkiem pozytywnie.
                          I zainteresowało, czy to przewrotność twórców czy przypadkowość losu...
                          Do roli Gniewka wybrany został młody człowiek o imieniu Modest.
                          Ot takie luźne spostrzeżenie:)
                          • irmelin Re: Mały Gniewko w PNŻ 21.09.11, 13:31
                            Też zwróciłam uwage na imię małego aktora:-) Mnie się podoba Gniewko i Modest, ale wczoraj miałam do czynienia z małą dziewczynką o imieniu Scholastyka...no dla mnie nie do przejścia:-))))
                            • aaricia_szalona Re: Mały Gniewko w PNŻ 22.09.11, 18:17
                              No właśnie. Po grzyba ten sznureczek? Kabała? Czary? Uroki?
                              • lilith76 Re: Mały Gniewko w PNŻ 23.09.11, 09:19
                                Gdzieś tam na jakimś ciążowym forum czytałam, że czerwona wstążeczka ma chronić dziecko przed urokiem.
                                A w jakiejś innej książce dotarłam do informacji, że kiedyś wiązało się to z kultami boginicznymi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka