Dodaj do ulubionych

Artyści - nowy serial TVP

02.09.16, 14:52
Tu o tym:
wyborcza.pl/7,112395,20633217,artysci-strzepki-i-demirskiego-juz-w-tvp-po-tym-serialu.html#BoxGWImg
Ja chyba spróbuję.
Obserwuj wątek
    • faszyna Re: Artyści - nowy serial TVP 02.09.16, 17:57
      Artyści są wychwalani pod niebiosa po pokazie prasowym (np. 5 na 6 pkt. w Polityce). I jak przystało na polityke TVP, pokażą ich w second timie (no bo prime time toto nie jest). ;)
      Ja oglądam, na mur beton. A wcześniej Jack Stronga na TVN.
      .
    • the_accidental Re: Artyści - nowy serial TVP 03.09.16, 08:54
      No więc pierwszy odcinek nie rzucił mnie na kolana. Może miałam za duże oczekiwania po tych wszystkich pochwałach. Twórcy przyznają, że inspirowali się serialem Dom, co widać w niektórych aluzjach - portier nazywa się Popieł, padło nawet w którymś momencie dobrze znane: "mówi to panu coś?" - jednak żadna z postaci nie wzbudziła we mnie na starcie choćby w połowie takiej sympatii jak tamte ze starego serialu. OK, to ma być satyra na środowisko, ale mam wrażenie, że humor jest miejscami naciągany (opinie dyrektora-ducha). Lokalni decydenci narysowani dość grubą kreską, podobnie reżyser grany przez Grabowskiego. Wątek z kumplem "na dnie" na razie nie bardzo rozumiem, czemu ma służyć. Właściwie jedyną postacią, która mnie jakoś zainteresowała, była aktorka grana przez Antoninę Choroszy. Ogólnie temat ciekawy, aktorzy dobrzy i obejrzę następny odcinek, ale jak dla mnie, na razie szału nie ma. Ciekawa jestem opinii innych.
      • faszyna Re: Artyści - nowy serial TVP 03.09.16, 09:50
        Podpisuję się. :) Nie zauważyłam nic nowatorskiego, co to ponoć jest w tym serialu. No ale ja prostak jestem, nie mam kanałów z tymi topowymi serialami zagranicznymi, a więc i nie mam wiedzy, jak się dzisiaj robi markowe seriale. ;)
      • kanna Re: Artyści - nowy serial TVP 04.09.16, 09:57
        Na razie nagrałam, jak obejrzę - dam znać.
        • faszyna Re: Artyści - nowy serial TVP 04.09.16, 11:44
          Po co nagrywać, jest w necie:
          vod.tvp.pl/9168356/odc-1
          • kanna Re: Artyści - nowy serial TVP 04.09.16, 21:51
            Bo telewizor mam większy niż ekran laptopa? ;)
            • faszyna Re: Artyści - nowy serial TVP 04.09.16, 22:42
              Ale przecież telewizji nie ogląda się z odległosci 0,5 m. ;)
              Ogladając seriale w laptopie, zaczynam obsesyjne wgapiać się w pryszcze i szramy na twarzach aktorów. Na znanych mi telewizorach tak dobrze ich nie widać, więc wolę tradycyjny odbiór, tyle że tu czas oglądania wybieram sama.
              • kanna Re: Artyści - nowy serial TVP 04.09.16, 22:50
                Ja też wybieram czas oglądania sama :p pryszcze mnie nie interesują a na kanapie mi wygodniej.
    • the_accidental Re: Artyści - nowy serial TVP 10.09.16, 10:16
      Szkoda, że dyskusja o tym, czy lepiej oglądać w tv czy na laptopie zabiła wątek. To ja jeszcze z poczucia obowiązku powiem tylko, że obejrzałam drugi odcinek i raczej nie będę dalej oglądać. Ani w tv ani na laptopie. Nie lubię dzieł tworzonych wyraźnie tylko dla określonego środowiska. Tylko środowisko łapie "inside jokes" i aluzje, a najlepiej przy realizacji bawią się twórcy, widzowie jakby mniej. Księgową gra słynna reżyserka, członkami zespołu "Czerwone świnie" (ha, ha, ha) są scenarzystka i reżyser serialu, Karolak gra Karolaka.
      Satyrę na środowisko można zrobić moim zdaniem o wiele ciekawiej. Nieraz tu pisaliśmy (ostatnio przy "Bodo"), że serial wtedy wciąga, gdy wiemy coś o życiu poszczególnych bohaterów, niech to będzie coś małego, ale charakterystycznego. Niech ten humor bierze się z dialogów, gestów, a k t o r s t w a, niech nie mówią nam: o, patrzcie, teraz jest śmiesznie - no, dlaczego się nie śmiejecie? No tak, nie śmiejecie się, prostaczki, bo nie potraficie docenić ambitnego dzieła...
      • baabeczka Re: Artyści - nowy serial TVP 10.09.16, 11:56
        ...Po drugim odcinku przylaczam sie do opinii wyzej. Zgadzam sie z kazdym slowem,do tego wieje nudą, obejrze trzeci i zdecyduje :-) trudno to ogladac, ale ostatnio trudno mi ogladac cokolwiek, wiec moze cos ze mną sie dzieje. Dlatego obejrze trzeci,a potem ...
        • faszyna Re: Artyści - nowy serial TVP 10.09.16, 17:11
          "ostatnio trudno mi ogladac cokolwiek, wiec moze cos ze mną sie dzieje."
          No jasne, cierpisz na chorobę pt. uwiąd serialowego masochizmu. ;)))

Tez się podpisuję pod powyższymi wpisami na temat serialu. Nie wiem, czemu akurat ten serial zebrał tak świetne recenzje. Ogląda się ciężko, bo nie bawi ani nie intryguje. Jak na dom wariatów, za mało w serialu wariatów. Jak na poważny obraz, za duzo niepowaznych epizodów. A portret środowiska aktorów dla człowieka nie z branzy wyjątkowo nudny.
          Matt, jesteś gdzies tam w forumowych klimatach? Może wpiszesz tu swoje wrażenia? Czekamy na męski punt widzenia. ;))
          • glafira Re: Artyści - nowy serial TVP 11.09.16, 13:49
            To ja też się podpisuję:)
            Wieje nudą. Pierwszy odcinek obejrzałam, drugi przegrał u mnie z V jak vendettą, obejrzaną już po raz enty, ale i tak ciekawszą, niż nowi Artyści.
            "Uwiąd serialowego masochizmu" - dobre i trafne, a co najgorsze, odnosi się do prawie każdego serialu, więc ciekawe, po której stronie leży ta gorsza wina. Widza czy twórców i odtwórców...:)))
            • lilith76 Re: Artyści - nowy serial TVP 11.09.16, 18:08
              Mnie kojarzy się z "Królestwem" Larsa von Triera, ale tak nie wciąga. Też czuję się znudzona.
          • matt_banco Re: Artyści - nowy serial TVP 11.09.16, 19:36
            No tak, to bardzo dobre określenie "uwiąd serialowego masochizmu". I chyba faktycznie prawdziwe, bo zadałem sobie pytanie, czy warto tracić czas na polskie produkcje, tylko dlatego ze polskie i ze gdzieś tam tli(ła) się nadzieja, że kiedyś się uda, bo czasami się udaje. Wiec oglądam sobie filmy rosyjskie, czeskie, amerykańskie ... według najdzikszych kluczy (np. jak pięknie starzeje się Denzel Washington). A z seriali to wróciłem do "Masters of sex", co to go porzuciłem po pierwszym sezonie, choć podobał mi się niesłychanie.
    • konwalka Re: Artyści - nowy serial TVP 25.10.16, 16:20
      bardzo pozno zaczelam ogladac, bo chyba od piatego odcinka. Spojrzałam w tiwi, co tam leci, zagapiłam sie, wsiąkłam na amen. Obejrzałam całość, potem pokazalam pierwszy odcinek mezowi, ten wsiąkł na amen i na trzy strzały zrobił całość.
      Dla nas - rewelacja. Choroszy jako Szapołowska wykonała brdzo dobrą aktorską robotę. Segda nie do zastąpienia, gdy trzeba wystrugac jakąś neurotyczną postac kobiecą.
      Poza tym ujął mnie pomysł swoistej zamiany swiata- wspaniali polscy aktorzy, z wielkim dorobkiem, wiecie- ARTYSCI, dostali role sprzataczki, portiera, etc. Na głowną gwiazdę wyrosła aktorka raczej drugoplanowa i hm.. niezbyt eksplotowana w polskim swiecie filmowym. Aldona Grochal jako "ta Rychter" naprawdę była w skromny sposób wielka. Jakos to było mozliwe.
      Serial miał kilka słabych punktów, rzecz jasna, ale mnie osobiscie zachwycił. Klimatem. Realnoscią przenikania się dwóch nieprzystająxych swiatów - polityki i teatru.

I zasmucił. Bo ponad pietnastu latach pracy w bezposrednim kontakcie z roznej masci decydentami, musze z bólem przyznac- te machloje i układy NIE są przesadzone. Niestety.

Żałuję, że serial sie skonczył. A nie musiał. Bo uklady i ukladziki w tym swiatku to w sumie niekoncząca sie opowiesc.
    • emmm77 Re: Artyści - nowy serial TVP 26.10.16, 21:58
      Świetny serial, dobrze napisany i zagrany. Nie widziałam w żadnym polskim serialu takich zwrotów akcji, tempa i emocji, więc zupełnie nie rozumiem zarzutów o nudę. Może się wydawać, że serial o artystach teatralnych będzie dla wąskiego grona odbiorców, ale w gruncie rzeczy to środowisko to tylko pretekst, by pokazać wiele aspektów naszej rzeczywistości (układy polityczne, nierówności społeczne, uprzedzenia różnego rodzaju) i kilka naprawdę chwytających za serce historii (jak choćby wątek aktorki, która poświęciła życie dla pracy i umierała w samotności albo znerwicowanej księgowej, która obracała miliardami, ale przeszła załamanie nerwowe). Widać, że każda z postaci ma jakąś dobrze przemyślaną historię. Ciekawa jest też ewolucja całego zespołu - od niechęci do nowego dyrektora i dążenia do własnych celów po wspólnotę, jaką jest na końcu, walcząc o teatr.
      Przy okazji serial okazał się świetnym komentarzem do tego, co dzieje się w kraju - cyniczni politycy wykorzystujący kulturę dla swoich celów kontra ludzie próbujący robić swoje i obywatelskie nieposłuszeństwo.
      • faszyna Re: Artyści - nowy serial TVP 26.10.16, 22:12
        Piszemy o nudzie, bo serial nas niestety nie porwał. Może dlatego, że jesteśmy ludźmi wybitnie przyziemnymi i sprawy ducha nam całkiem obce? ;)) Albo może z powodu, dla którego za komuny nie spodobała mi się "Sprawa Kramerow"? Czyli bo wątek film się toczył wokół jakiejś błahej sprawy dotyczącej potrzeby samorealizacji, a tu uciemiężony naród w kolejkach wystaje i cały jest zanurzony w szarości z Kolendy-nocki. ;)
        No takie mam skojarzenia, niby serialowa jestem, ale tego serialu nie kupiłam. Chyba znowu wróciłam do starej (nowej?) szaroburej kolejki, co to stoi po szarość... po zmęczenie... po zwątpienie....
      • skarolina Re: Artyści - nowy serial TVP 22.11.16, 21:59
        Pierwszy odcinek obejrzałam przedwczoraj trochę przez przypadek - dziś na wieczór został mi już tylko ostatni i bardzo żałuję, że nie ma więcej. Serial świetny, w zalewie różnych miałkich głupot (żeby nie było, i te oglądam z przyjemnością jak np. NDiNZ czy Singielka :) ) wyróżnia się zdecydowanie in plus - formą i treścią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka