Dodaj do ulubionych

Jak Maria dom sprzedała...

18.04.06, 16:55
Ja wiem, że to serial, ja wiem, że tam leci wpadka za wpadka, ale z tym
sprzedaniem domu to juz przegieli. Dwa miesiące po śmierci męża Maria
sprzedaje dom bez wiedzy swoich synów, którzy są przeciez jego
spadkobiercami!! Zakładam, że Zduńscy nie mieli intercyzy, po śmierci męża
założyła sprawę spadkową. Cudem sprawa odbyła się w ciągu 2 miesięcy po
smierci męża (w tym załatwienie formalności o nabyciu spadku w US z płaceniem
podatku od wzbogacenia włącznie). Spadkobiercami są tez synowie (chyba ich
nie wydziedziczył ojciec?!) i każdy ma udział w spadku (dokładnie po 1/6)
więc nie ma mozliwości zeby ona wszystko załatwiła u notariusza SAMA? Bez
wiedzy i podpisów synów, bez ich pełnomocnictwa, upoważnienia. A jeszcze
pamiętam, że Krzysztof samochód miał? Niedorzeczności sama.
Obserwuj wątek
    • bananahamak Re: Jak Maria dom sprzedała... 18.04.06, 17:38
      Ech! Co racja to racja. Ale może gdyby w MjM był ktoś taki jak wuj Stefan w
      Klanie, to sprawa wyglądałaby trochę inaczej ;-) Wujek wszystko, wszystkim by
      wyjaśnił.
    • alex_koz Re: Jak Maria dom sprzedała... 18.04.06, 17:41
      juz to w watku o wpadkach w serialach wytknelismy.
    • Gość: b.p. Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:16
      A mielibyście ochotę oglądać szczegółowe perypetie z adwokatami, notariuszami,
      rzeczoznawcami i tak dalej?
      • Gość: czekolada Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.ghnet.pl 18.04.06, 19:33
        Moze i nie mielibysmy ochoty ogladac szczegułów z rozprawy spadkowej ale jakies
        napomkniecie wyjasnoiajace i sprowadzajace na ziemie byloby mile widziane ;)
        • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 18.04.06, 20:17
          Szczegóły mnie mało interesują, miałam je na żywo, niestey. Ale jakaś logika,
          kolejnośc wydarzeń by się przydała. Jakieś napomnknięcie właśnie, że to na
          ziemi sie akcja toczy i w Polsce właśnie.
    • agnick Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 08:03
      o tym samym pomyślałam gdy wątek ze sprzedażą widziałam - jak babka to zrobiła
      bez sądu, bez wiedzy synów, bez niczyjej pomocy;

a auto to może służbowe było i dlatego o nim cisza
      • felinecaline Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 10:01
        jak to po 1/6? Chyba zona dziedziczy 50% a kazdy z synow polowe z pozostalych
        50% czyli po 25% kazdy.
        • spacey1 Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 10:17
          Nie, zona dziedziczy 50% a druga połowa dzieli się na tyle części ile jest
          dzieci + żona. W tym przypadku na 3 części. Tak więc Maria odziedziczyć powinna
          50% + 1/6 a synowie po 1/6
          • Gość: as Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:43
            spacey1 napisała:

> Nie, zona dziedziczy 50% a druga połowa dzieli się na tyle części ile jest
            > dzieci + żona. W tym przypadku na 3 części. Tak więc Maria odziedziczyć powinna
            > 50% + 1/6 a synowie po 1/6

Racja.
          • nchyb Re: Jak Maria dom sprzedała... 25.04.06, 08:00
            Jeżeli nie mieli intercyzy i dom był ich wspolna własnością, to żona nie
            dziedziczy 50% i 1/3, tylko jest właścicielką tej połowy, a po mężu dziedziczy
            właśnie przypadającą jej część z tej drugiej połowy...

Wychodzi na to samo, ale ona dzieddziczy tyle samo co synowie, a nie więcej...
            • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 25.04.06, 08:08
              Ale domu jako całości ma na własność więcej jak synowie (w sumie 2/3) a oni po
              1/6.
              • nchyb Re: Jak Maria dom sprzedała... 26.04.06, 08:27
                mieć więcej ma, ale dlatego że już wcześniej była właścicielką połowy, a
                odziedziczyć mogła jedynie tyle samo :-)
                To oczywiście niby nie różnica, ale w sensie prawnym jednak...
                Pozdrawiam
        • Gość: miu Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.axelspringer.com.pl / *.axelspringer.pl 19.04.06, 10:26
          Oczywiscie, fizycznie niemozliwe jest zeby maria zdnska w ciągu 2 miesiecy od
          smierci meza sfinalizowala postepowanie spadkowe, rozliczenie z urzedem
          podatkowym (gdzie teoretycznie musialaby zaplacic sporo pieniedzy za ten
          niedokonczony dom i za samochod, ktore w sumie byly warte wiecej niz kwota
          wolna od podatku) i jeszcze spzredac dom przed Bozym narodzeniem! Wedlug prawa
          w chwili smierci Krzysztofa maria Byla wlascicielka polowy majatku. Druga
          polowe dziedzicza w polowie ona, a w rownych czesciach (czyli po mniej wiecej
          17 procent) synowie. Fizycznie to wszysko bylo mniemozliwe do wykonania,
          zwlaszcza ze maria byla pograzona w rozpaczy i niespecjalnie chcialo jej sie
          zyc.
          • Gość: ak Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 10:57
            A może ten dom był po prostu budowany na nią.
          • spacey1 Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 11:12
            O kurczę, czyli z drugiej połowy żona dziedziczy też połowę? Może i tak, w
            każdym razie coś dziedziczy z tej drugiej połowy.
            • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 11:20
              Nie, druga połowę dzieli sie już równo tzn. w tym przypadku na 3 osoby: zona i
              2 synów, każda z tych osób dostaje po równej części z 1/2 czyli po 1/6. I
              nieważne, że zona ma już połowę. Nie mógł byc dom tylko na nią, bo zaczeli go
              budowac będąc małżeństwem a intercyzy nie mieli, czyli wspólnota małżęńska
              była. I dlatego ta jedna CAŁA połwka jest ustawowo żony a pół po mężu dostaja
              spadkobiercy, czyli wraz zona i 2 synów. No i wasnie mogliby cos wsponmieć o
              zapłaceniu sporego podatku od spadku!!
        • Gość: niezalogowana Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.49.99.216.dsl-cust.ca.inter.net 23.04.06, 19:47
          zona nie dziedziczy 50% tylko jest wlascicielka 50%. a dziedziczy w tym wypadku
          1/3 spadku, czyli 1/6 calosci.
    • mantha Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 15:04
      Jakby to krecili zgodnie z realiami polskimi (sady, podzial majatku itd) to
      bysmy ogladali ten watek prezez najblizsze 5 lat o ile nie dluzej...
      • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 19.04.06, 15:12
        Eee bez przesady, u mnie sprawa spadkowa trwała 6 mcy. Najbardziej chodzi mi o
        to, ze srzedała dom bez wiedzy synów, to jest nierealne i nie wpływałoby na
        długoś wątku!
        • Gość: h A jak Pawel "odziedziczyl" mieszkanie? IP: *.escom.net.pl 19.04.06, 16:40
          osoba niespokrewniona "darowala" mu mieszkanie w Wawie.
          Postepowanie spadkowe, stosowne podatki - skad mial na to srodki? bo przeciez
          zadne biuro nieruchomosci nie podjeloby sie wynajmu na podstawie testamentu

W realnym swiecie to spore wydatki, hehe, w swietle obecnych przepisow
          spadek=koszty! Wlasciwie Pawel powiniem przez co najmniej pol roku kombinowac
          skad wziac na to kase....

• spacey1 Re: A jak Pawel "odziedziczyl" mieszkanie? 19.04.06, 17:02
            Miałam niedawno postępowanie spadkowe. Nie generowało żadnych kosztów oprócz 20
            zł za odpis postanowienia.
            Podatek odspadku, owszem jkest, zwłaszcza wysoki od osoby niespokrewnionej
            • amikeo Re: A jak Pawel "odziedziczyl" mieszkanie? 19.04.06, 21:20
              Samo postepowanie spadkowe w sądzie to pestka w porównaniu z tym co trzeba
              przejść w Urzędzie Skarbowym-czasowo, finansowo i moralnie...
              • spacey1 Re: A jak Pawel "odziedziczyl" mieszkanie? 20.04.06, 12:42
                No właśnie przechodzę, muszę się wyspowiadać. Ale nie odczuwam jakiejś ujmy na
                moralności :)
                • amikeo Re: A jak Pawel "odziedziczyl" mieszkanie? 20.04.06, 14:32
                  Może niejasno sie wyraziłam. Sprawa spadkowa w US trwa o wiele dłużej niz w
                  sądzie, do tego dowalają podatek od wzbogacenia a poza tym wyżywają sie na
                  człowieku, który dopiero co stracił kogoś bliskiego (ironizuja, doszukuja sie
                  kłamstw, wszystko po to żeby ściągnąc jak największy podatek). Takie są moje
                  doświadczenia, ale długo by opowiadać.
    • Gość: @@@ Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.06, 10:13
      Z tego co sama przerabiam i się orientuję Chochoły nic nie mają do spadku po
      sprzedaży domu Zduńskich, o ile właścicielką domu jest Maria. Tylko i wyłącznie
      Maria.
      • monia515 Re: Jak Maria dom sprzedała... 20.04.06, 11:50
        Ale nie jest. Jak Maria sie spotkała pierwszy raz z nabywcą domu i sąsiadem w
        kawiarni, to facet chciał wynegocjować niższą cenę i jako argument podał to, że
        nie wszystkie kwestie prawne są uregulowane- na to Maria odpowiedziała, że
        postepowanie spadkowe jest w toku, że to tylko formalność i w niczym nie
        przeszkadza.
      • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 20.04.06, 12:05
        "Domu Zduńskich" no własnie dom był wspólny jak to w małżeństwie więc Chochoły
        mają w nim po 1/6. A może ktoś pamieta jak to było w tych odcinkach kiedy oni w
        ogole zacvzeli dom budować? Gdyby własciecielka domu był atylko Maria to
        postepowanie spadkowe nie było by konieczne a na pewno o nim wspominała, że sie
        toczy.
        • Gość: b.p. Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:08
          No właśnie...gdyby serial stał się tak nudny jak ten wątek, to dzięki.
          • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 20.04.06, 13:25
            To tzrba by go było przestac ogladac, tak jak czytać ten wątek.
            • Gość: b.p. Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 13:27
              Znowu ten banalny zarzut. Własnie przeczytałam i wyrobiłam sobie o nim zdanie.
              • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 20.04.06, 13:46
                Czytać nalezy żeby się zapoznać, ale dopisywac się, jesli się uważa wątek za
                nudny, nie należy, bo w ten sposób się go "podnosi" do góry. Przecież nudny
                wątek nie powinien "iść" do góry. Takie zarzuty nie są banalne, mają swój sens.
                Głęboko ukryty.
                • Gość: b.p. Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:00
                  No tak, ale w tym przypadku nie był to tylko komentarz wątku, tylko
                  podstawowoego zagadnienia tu poruszanego - czy w serialu potrzebny jest
                  realistyczny opis postepowania spadkowego. A zresztą, nie kłóćmy się. Jest
                  wiosna. Dla mnie dzień świąteczny w dodatku. Wcale nie upieram sie, ze mam
                  rację i przepraszam wszystkich dotkniętych. Kocham Was i pozdrawiam :))))))
                  • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 20.04.06, 14:26
                    Realistycznie szczegółowy na pewno nie, ale jakaś logika powinna byc zachowana
                    a w srzedazy domu bez wiedzy spadkobierców logiki nie ma.
                    A jakie masz święto dziś? Może jakieś życzenie można by Ci złożyć?
                    • Gość: b.p. Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 15:21
                      A mozna, mozna, imieniny :)
                      • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 20.04.06, 15:25
                        Czyżby Agnieszka? Wszystkiego dobrego i słońca wielkiego:))
                        • Gość: b.p. Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 15:28
                          :)
                          • misiek12311 Re: Jak Maria dom sprzedała... 21.04.06, 14:35
                            A ja dziwię się, że nie pojawił się nikt, ktoby podważył testament profesora.
                            Ja wiem, ze było nie raz powiedziane, że profesor był sam. No ale tak trafia
                            się spadek w postaci dużego mieszkania w warszawie, to i rodzina się znajduje...
                            • Gość: andzia Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: 195.205.24.* 21.04.06, 16:27
                              Była mowa, ze rodzina w wojne wyginęła. Profesor kawaler - to skąd niby ?
    • paul_ina Re: Jak Maria dom sprzedała... 22.04.06, 15:22
      Kurcze, jestem prawnikiem i mi jakoś te przemilczenia i naciągnięcia nie przeszkadzają. Bardziej koncentruję się na ładnych oczętach tego doktorka, co się wokół Marysi kręci :D
      • Gość: brace Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.2-0.pl 22.04.06, 17:59
        masz rację....dr rogowski jest niezły;)
    • Gość: iza Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.ghnet.pl 23.04.06, 12:20
      może i macie rację, że nie jest to możliwe w życiu, ale ja oglądając seriale
      nie czepiam się szczegółów, wiem, że nie wszystko się zgadza, ale to film i
      oglądm go , bo mi się podoba, a nie jako poradnik miłosny, spadkowy itp
      pozdrawiam serdecznie
      • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 23.04.06, 21:49
        Ale wiecie jak wielu ludzi sie powołuje w życiu na seriale? Żde w serialu jak
        cos pokażą to juz MUSI byc prawda.
    • Gość: nn Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.acn.waw.pl 25.04.06, 02:17
      PROSTE - DOM BYŁ PRZEPISANY NA NIĄ, tzn. nieruchomość była jej własnością,
      przecież to był dom dla NIEJ :)
      • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 25.04.06, 07:52
        W małżeństwie tak nie może być. Poza tym padło raz zdanie o postepowaniu
        spadkowym.
        • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 25.04.06, 20:28
          "Nawet jesli Marysia sprzeda dom to pieniadze należą się Pawłowi i Piotrkowi"-
          ta Hanka to na prawo powinna iść. Tam ją douczą, że co po pieniadzach jak
          sprzedaż się nie może bez dzieci odbyć:)
          • iwles Re: Jak Maria dom sprzedała... 26.04.06, 09:21
            Nie śledziłam za bardzo tego serialu, ale czy Krzysztof budował za gotówkę? Czy
            wydaje mi się, że brał jakis kredyt na zakup materiałów na budowę?

W takim wypadku sąd zawsze radzi przyjmowanie spadku z dobrodziejstwem
            inwentarza. Więc Maria zanim sprzeda dom musi poczekać na komornika aż ten
            przyjdzie zrobić spis inwentarza.

Biorąc pod uwagę, że od śmierci minęło dopiero 2 miesiące, z czego miesiąc
            spędziła Maria w Gródku - nijak nie zdążyłaby zakończyć się sprawa spadkowa, po
            czym postanowienie musi jeszcze 25 dni leżeć, aby nabrać mocy. A potem przesłać
            jeszcze do komornika i ten musi wykonać swoje obowiązki.

No to po prostu w czasie niemożliwe.

A poza tym - pieniądze ze sprzedaży poszłyby raczej na spłatę zaciągniętego na
            budowę kredytu, a nie na pożyczkę dla Marka :):):)

• Gość: On Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: 193.151.48.* 02.05.06, 01:57
              I wszystko się wyjaśniło we wczorajszym odcinku. Krzysztof dom zapisał tylko
              Marii. Miał być to JEJ dom marzeń.
              • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 02.05.06, 08:19
                I dzaiałke też. Ale czy z punktu widzenia prawa jest to mozliwe? Aby w trakcie
                trwania małżeństwa jedno cos drugiemu zapisało?
                • Gość: On Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: 193.151.48.* 02.05.06, 15:03
                  Tego nie wiem, ale przecież ludzie zapisują sobie różne rzeczy. Zupełnie się
                  jednak na tym nie znam. Wątpie jednak zeby scenarzyści nie zasięgali porady
                  prawnika. Wczoraj wyjaśnili dlaczego bliźniaki mogły o sprzedaży nic nie
                  wiedzieć.
              • iwles Czy Krzysztof sporządził testament ??? 04.05.06, 11:46
                Nie oglądałam, ale czy to znaczy, że Krzysztof sporządził testament ?

• Gość: Magda Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 14:11
      ja tez bym sprzedała
      • Gość: młoda Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 14:15
        Ja również. Nie dziwie sie wcale Marysi że go sprzedała. Było jej na pewno
        bardzo ciężko.
    • Gość: asienka_fanka_z_pń Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.icpnet.pl 05.05.06, 15:20
      Czemu się wszyscy czepiają mojego ulubionego serialu:(
      • amikeo Re: Jak Maria dom sprzedała... 05.05.06, 19:06
        Bo jest tez naszym ulubionym serialem i pilnujemy każdego odcinka:))
        Wczoraj Marysia mówiła o podziale kasy za dom do Pawła więc teraz to już nic
        nie rozumiem z tych serialowych spadków.
        • Gość: młoda Re: Jak Maria dom sprzedała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 22:56
          widocznie dostali spadek chłopaki na pół:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka