Dodaj do ulubionych

MjM- Marek sołtysem?

13.09.06, 10:57
jedno pytanie mnie nurtuje,a jako że nie mieszkam na wsi to nie potrafię
sobie na nie odpowiedzieć. Czy wybory sołtysa to naprawdę aż takie poważne
przedsięwzięcie, że wymaga aż tak szeroko zakrojonej kampanii wyborczej? I
czy aż tak dużo jest władzy do wygrania? Przyznam, że akcja w MjM prezentuje
się w moich oczach dość komicznie:)
Obserwuj wątek
    • tvidz to nie komizm, ten wąteko sołtysie to kretyństwo 13.09.06, 11:13
      scenarzyści są albo niedouczeni albo mają w nosie widzów i nie chce się
      sprawdzić realiów- zapewno jedno i drugie

sołtys to niewiele znaczące stanowisko, które ktoś piastować musi, jest w
      zasadzie za darmo, a pracy trochę jest, i to niewdzięcznej, bo głównie
      polegającej na szarpaniu się z urzędnikami i pobieraniu podatku od gruntów -
      więc rzadko kiedy w ogóle jest więcej niż jeden chętny, w wyznaczonym terminie
      krótkie i sprawne głosowanie odbywa się w remizie, w życiu nie widziałam plakatu
      wyborczego na okoliczność wyborów sołtysa, a na wsiach, różnych, mieszkam od lat :)

kanydat musiałby na głowę upaść żeby organizować taką kampanię jak w tym durnym
      wątku - budowanie takiego wątku to debilizm wyższego rzędu, ten serial robi się
      coraz bardziej żałosny
      • panisiusia Re: to nie komizm, ten wąteko sołtysie to kretyńs 13.09.06, 11:28
        Tu chyba nie chodzi o władzę, tylko o prywatne porachunki między dwoma panami.
        Stąd takie starania, by wygrać.
        • tvidz Re: to nie komizm, ten wąteko sołtysie to kretyńs 13.09.06, 12:54
          > Tu chyba nie chodzi o władzę, tylko o prywatne porachunki między dwoma panami.
          > Stąd takie starania, by wygrać

oczywiście, że tak, trudno tego nie zauważyć, niemniej jednak scenarzyści
          mogliby się odrobinę wysilić na poszukanie jakiejś realnej scenerii do walki
          samców, bo to co wymyślili jest zwyczajnie idiotyczne i pozbawione sensu
      • to_jaaa Re: to nie komizm, ten wąteko sołtysie to kretyńs 13.09.06, 12:20
        kanydat musiałby na głowę upaść żeby organizować taką kampanię jak w tym durnym
        wątku - budowanie takiego wątku to debilizm wyższego rzędu, ten serial robi się
        coraz bardziej żałosny

kandydat nie upada na głowę, tylko chce udowodnic, że jest lepszy od przeciwnika
        po prostu dwóch samców walczy ze sobą o władzę, prestiż, szacunek i zachwyt pań
        • Gość: Bleee Re: to nie komizm, ten wąteko sołtysie to kretyńs IP: *.spray.net.pl 13.09.06, 18:22
          W miejscowości gdzie mam działkę /Mazury/ urządzono dosłownie łapankę aby ktoś
          zgodził się zostać sołtysem! Z kilku osób przymuszonych do kandydowania wszyscy
          się wycofali i mają gdzieś to całe sołtysowanie! Mjm z tym wątkiem to bujda!
    • mmk9 Re: MjM- Marek sołtysem? 14.09.06, 08:49
      Co zerknę na nowe odcinki, to coraz bardziej mi to dzielo dryfuje w stronę
      parodii. Te minki, te dialogi, księżycowe wątki . Może by pan Tym pomógł
      szybciutko zmienić gatunek, ja bym jeszcze pooglądała.
      • Gość: Paula Re: MjM- Marek sołtysem? IP: *.dolsat.pl 14.09.06, 12:26
        Zastanawia mnie jedno. Marek mieszka w Grabinie i pewnie tam chce być sołtysem.
        Lipnica to chyba juz gminna miejscowosć. Więc po czorta oni wywieszają w niej
        plakaty skoro głosować będą Grabinianie. A tak a propo's czy prócz Marka,
        Stefana i Kisiela ktoś mieszka w tej Grabinie...
    • Gość: krzych Re: MjM- Marek sołtysem? IP: 193.24.202.* 16.09.06, 15:21
      Ja tam słyszałem we wsi, której spędzam wakacje, że sołtysem zostaje ten, "który
      pierwszy w g... wdepnie". Wybory sołtysa to raczej małe wydarzenie, bo to żadna
      władza. Na miejscu scenarzysty zmieniłbym ten wątek, na wybory wójta. To by
      miało sens.
      • tvidz Re: MjM- Marek sołtysem? 16.09.06, 16:26
        > ... Na miejscu scenarzysty zmieniłbym ten wątek, na wybory wójta. To by
        > miało sens.

tenże scenarzysta musiałby najpierw odróżniać te stanowiska - a sądząc po
        durnocie wątku pojęcia o tym nie ma, mimo że rozpoznanie tematu sprowadza się do
        przepytania dowolnej osoby mieszkającej na wsi, jak widać jest to za duży wysiłek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka