Dodaj do ulubionych

Ile zarabiacie NETTO

IP: *.sympatico.ca 13.04.02, 17:07

Kiedys kumpel mi mmowi ze on zarabia 65.000 $. WOW ! WIelkie pieniadze ! Mowie
mu ze moze kupic dom po 2 latach pracy a on mi ze nie bo to BRUTTO ! Po
odliczeniu skladek i podatkow to jak obliczyl to mu wyszlo mniej niz ja
zarabiam (firma jednoosobowa wienc licze w NETTO)

Mozecie mi powiedziec ile zarabiacie NETTO czyli po wszyskich podatkach (nawet
tych rocznych). Piszcie tez mniej wiecej gdzie jestescie i co mniej wiecej
robicie za te pieniadze

Zmiencie nicki jak sie boicie ze bedziecie kojazeni pozniej

Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Ile zarabiacie NETTO IP: 195.13.24.* 13.04.02, 17:11
      Zauwaz, ze podawanie dochodow netto nie ma sensu. Dochody netto zaleza
      oczywiscie od dochodow brutto, ale poza tym zaleza tez od prawa fiskalnego w
      danym kraju, sytuacji rodzinnej i pomyslowosci Twojego ksiegowego.
      • Gość: MB Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.sympatico.ca 13.04.02, 23:32
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Zauwaz, ze podawanie dochodow netto nie ma sensu. Dochody netto zaleza
        > oczywiscie od dochodow brutto, ale poza tym zaleza tez od prawa fiskalnego w
        > danym kraju, sytuacji rodzinnej i pomyslowosci Twojego ksiegowego.

Wlasnie jest. Co z tego ze ja zarabiam ponad 1.000.000 $ brutto rocznie jak po
        oplaceniu dostawcow i podatkow itp zostaje mi 2 - 3 % tej sumy

Dla kogos kto zarabia tylko 30.000 $ to jest astronomiczna suma a w gruncie
        rzeczy wcale nie.

• Gość: burak Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.proxy.aol.com 13.04.02, 23:51
          sluchaj kmiocie -nie za duzo chcesz wiedziec?
          Cos ty Qrwo z IRS?
          • Gość: MB Do Buraka IP: *.sympatico.ca 14.04.02, 01:00

Tak ! Z IRS ! Wytropie cie po adresie i zrobie kontrole czy zmywajac podloge na
            czarno w polskich sklepach deklarujesz to 4.50 $ na godznine co ci daja czy nie

Siema !
            • Gość: jarek Do tropiciela IP: *.bredband.skanova.com 14.04.02, 02:03
              Daj zyc burakowi, on jest i tak skrzywdzony przez los,teraz biedak bedzie zyl
              w stresie,ten nasz szczurek,czy ty jestes z Men in Black ????
        • Gość: Yada Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.04.02, 00:22
          Gość portalu: MB napisał(a):

> Gość portalu: Doki napisał(a):
          >
          > > Zauwaz, ze podawanie dochodow netto nie ma sensu. Dochody netto zaleza
          > > oczywiscie od dochodow brutto, ale poza tym zaleza tez od prawa fiskalnego
          > w
          > > danym kraju, sytuacji rodzinnej i pomyslowosci Twojego ksiegowego.
          >
          > Wlasnie jest. Co z tego ze ja zarabiam ponad 1.000.000 $ brutto rocznie jak po
          > oplaceniu dostawcow i podatkow itp zostaje mi 2 - 3 % tej sumy
          >
          > Dla kogos kto zarabia tylko 30.000 $ to jest astronomiczna suma a w gruncie
          > rzeczy wcale nie.
          >
          >

To jakies pomieszanie pojec.Jezeli oplacasz dostawcow z tych 1 mln dolarow, to
          znaczy ze te 1 mln dolarow to nie jest Twoj zarobek, tylko co najwyzej obrot.
          Obrot oczywiscie sam w sobie nic nie mowi i nic nie znaczy bo moze byc tak, ze po
          oplaceniu dostawcow, pracownikow i czego jeszcze tam nie zostaje Ci nic, albo
          zostajesz pod kreska. W tym wypadku nie masz w ogole zarobku. Zarobek to jest to
          co Ci zostaje po oplaceniu kosztow. Wiec Twoj zarobek jest 20-30 tysiecy dolarow.
          Czyli w sumie bardzo slabo. Rzucanie w tej sytuacji kwotami 1.000.000 $ jest
          tylko nieudacznym szpanerstwem. Ja pracujac od dziewiatej do piatej mam wiecej z
          pensji niz Ty ze swojej dzialalnosci...he he

• Gość: MB Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.sympatico.ca 14.04.02, 00:57

Dobra, widze ze z poloczkami nie ma co gadac. Nie jest to tzw po polsku OBROT
            ale zarobek brutto. Nie pisze w jakiej dziedzinie pracuje i tez nie musicie
            pisac ale jak sie czyta to tu kazdy zarabia po 100.000 $ a marudzi ze malo ale
            to takie szpanowanie bo jak poodliczaja wszysko to im zostaje 25.000 $

Dobra - daje spokoj - lepiej gadac tu o dupie maryni i radiu maryja i zydostwie
            to wtedy wszyscy maja swoje zdanie

Czesc !
            • drapieznik Sluchaj MB 14.04.02, 02:46
              Odp. sie. Jak juz sam zaczales tak pisac.

Na zachodzie mozna dostac w morde za takie glupie pytanie. Nie narazaj sie.
              • kowal68 Re: Sluchaj MB 14.04.02, 03:00
                $85-$100K cash zalezy jaki jest rok, ile mam urlopu etc
                nie place podatkow, nie mam ubezpieczenia
                • Gość: aniutek Re: Sluchaj MB IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 14.04.02, 04:49
                  ale walnal...... zaraz gromy sie posypia hehehehhe

kowal68 napisa?(a):

> $85-$100K cash zalezy jaki jest rok, ile mam urlopu etc
                  > nie place podatkow, nie mam ubezpieczenia

• Gość: Doki Re: Ile zarabiacie NETTO IP: 195.13.24.* 14.04.02, 09:06
              Nie masz racji, MB. Ten milion to nie jest dochod Twoj, tylko Twojej firmy.
              Swoj dochod brutto wyplacasz sobie z zysku firmy i od tego placicz podatek od
              dochodow osobistych.
              Ty i Twoja firma to nie to samo. Nie sadze, zebys prowadzil dzialalnosc
              gospodarcza pod wlasnym nazwiskiem, nie rejestrujac firmy. Przeciez wtedy
              odpowiadasz za dlugi w zwiazku z dzialalnoscia gospodarcza takze prywatnym
              majatkiem. To bez sensu.
              • Gość: MB Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.sympatico.ca 14.04.02, 21:50

> Nie masz racji, MB. Ten milion to nie jest dochod Twoj, tylko Twojej firmy.
                > Swoj dochod brutto wyplacasz sobie z zysku firmy i od tego placicz podatek od
                > dochodow osobistych.

Mozna to tak rozumiec. Ale nie musze wogole sobie wyplacac dochodu jak zyje z
                tego co zarobi moja dziewczyna bo nam na 2 starcza wienc zysk zostaje caly w
                przedsiebiorstwie

A wogole to jest tak : jak ktos sprowadza komputery z tajwanu kupione za 500 $ i
                sprzedane tutaj za 1000 $ (ceny z sufitu) - tu ma przebitke 100 %

Ale nie na wszystkich rzeczach mozna miec 100 %. Jak kupujesz kilkadziesiat ton
                zboza i sprzedajesz ja na kube to wydajesz dziennie 1 M $ a nie sprzedasz tego z
                zyskiem 100 % tylko 1 - 2 % ! Wychodza ci obroty astronomiczne a zarobki sa male

> Ty i Twoja firma to nie to samo. Nie sadze, zebys prowadzil dzialalnosc
                > gospodarcza pod wlasnym nazwiskiem, nie rejestrujac firmy. Przeciez wtedy
                > odpowiadasz za dlugi w zwiazku z dzialalnoscia gospodarcza takze prywatnym
                > majatkiem. To bez sensu.

ok. Nie potrafie wytlumaczyc wszyskiego po polsku bo sie nie znam na slownictwie
                specjalistycznym

• agniechaa Re: Ile zarabiacie NETTO - do Doki 15.04.02, 02:09

> Zauwaz, ze podawanie dochodow netto nie ma sensu. Dochody netto zaleza
        > oczywiscie od dochodow brutto, ale poza tym zaleza tez od prawa fiskalnego w
        > danym kraju, sytuacji rodzinnej i pomyslowosci Twojego ksiegowego.

Masz racje...
        Poza tym niektorzy wpadaja w roznym czasie w rozne progi podatkowe wiec zupelnie
        inaczej (netto) zarabiaja w styczniu, w sierpniu czy tez w listopadzie.
        A "usrednianie" tez jest smieszne bo w koncowym rozliczeniu i tak odlicza sie
        rozne rzeczy... (albo i nie).
        I nigdy nie slyszalam, zeby podawalo sie zarobki netto.
    • Gość: Jurek Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 14.04.02, 05:07
      Kazdy ci na tym forum napisze ze zarabia krocie. Wszyscy sa ustawieni. Wszystkim
      sie dobrze powodzi. Ale jak spojrze, spedzaja wiecej czasu tutaj w tym forum niz
      w pracy. Dziwne. Widocznie maja wspaniale warunki. Nikt ci prawdy (wlacznie ze
      mna) nie napisze. O placach w USA sie nie rozmawia, czy to jawnie czy anonimowo.
      Jakis kretyn ci napisal, ze mozesz dostac w pysk za to pytanie. Wniosek kolejny:
      pewnie pracuje jako fizyczny. Moj start w USA zaczal sie w latach 70-tych od
      pracy fizycznej i rzeczywiscie, robole mogli ci nie tyle wkopac, ale napewno
      siusiu do twojej kawy zrobic. Jesli pracujesz na stanowisku nie wymagajacym pracy
      fizycznej, temat zarobku bedzie tematem tabu. W pysk nie dostaniesz ale sie
      ujawnisz jako idiota i naiwniak. o tych rzeczach, tutaj sie nie rozmawia. Nie
      wymagaj, zeby sie ktos przed toba zwierzyl. W sumie jestes przypadkowym
      przechodniem w zyciu kazdej osoby. Po jaka cholere mialbym ci mowic ile zarabiam.
      A w ogole, co to za pytanie i o co ci chodzi? Statystykiem jestes czy tez
      chcialbys wiedziec jakie sa zarobki kilku podejrzanych typow z Forum Polonia.
      Zamiast tego pytania, zadaj nastepujace: ile razy w tygodniu zmieniacie kalesony.
      Rezultat bedzie podobny.

>
      > Kiedys kumpel mi mmowi ze on zarabia 65.000 $. WOW ! WIelkie pieniadze ! Mowie
      > mu ze moze kupic dom po 2 latach pracy a on mi ze nie bo to BRUTTO ! Po
      > odliczeniu skladek i podatkow to jak obliczyl to mu wyszlo mniej niz ja
      > zarabiam (firma jednoosobowa wienc licze w NETTO)
      >
      > Mozecie mi powiedziec ile zarabiacie NETTO czyli po wszyskich podatkach (nawet
      > tych rocznych). Piszcie tez mniej wiecej gdzie jestescie i co mniej wiecej
      > robicie za te pieniadze
      >
      > Zmiencie nicki jak sie boicie ze bedziecie kojazeni pozniej
      >
      > Dziekuje

• jot-23 Re: Ile zarabiacie NETTO 14.04.02, 05:23
        Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Kazdy ci na tym forum napisze ze zarabia krocie. Wszyscy sa ustawieni. Wszystki
        > m
        > sie dobrze powodzi. Ale jak spojrze, spedzaja wiecej czasu tutaj w tym forum ni
        > z
        > w pracy. Dziwne. Widocznie maja wspaniale warunki. Nikt ci prawdy (wlacznie ze
        > mna) nie napisze. O placach w USA sie nie rozmawia, czy to jawnie czy anonimowo
        > .
        > Jakis kretyn ci napisal, ze mozesz dostac w pysk za to pytanie. Wniosek kolejny
        > :
        > pewnie pracuje jako fizyczny. Moj start w USA zaczal sie w latach 70-tych od
        > pracy fizycznej i rzeczywiscie, robole mogli ci nie tyle wkopac, ale napewno
        > siusiu do twojej kawy zrobic. Jesli pracujesz na stanowisku nie wymagajacym pra
        > cy
        > fizycznej, temat zarobku bedzie tematem tabu. W pysk nie dostaniesz ale sie
        > ujawnisz jako idiota i naiwniak. o tych rzeczach, tutaj sie nie rozmawia. Nie
        > wymagaj, zeby sie ktos przed toba zwierzyl. W sumie jestes przypadkowym
        > przechodniem w zyciu kazdej osoby. Po jaka cholere mialbym ci mowic ile zarabia
        > m.
        > A w ogole, co to za pytanie i o co ci chodzi? Statystykiem jestes czy tez
        > chcialbys wiedziec jakie sa zarobki kilku podejrzanych typow z Forum Polonia.
        > Zamiast tego pytania, zadaj nastepujace: ile razy w tygodniu zmieniacie kaleson
        > y.
        > Rezultat bedzie podobny.

jurek ogorek kielbasa i sznurek

byl watek "ile zarabiacie" dlugi watek, duzo osob, normalnie napisalo ile
        zarabia...

<....tu wstaw sobie obscenities....>
        • Gość: aniutek Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 14.04.02, 05:30
          Jurek przeciez jestes anonimowy, mozesz powiedziec i w zyciu nikt nie
          dowie sie ,ze Jurek to TY / jesli Ty nie bedziesz tego chcial/
          wyluzuj
          ja pracuje 3 dni za $150 dziennie smile i jestem happy
          • Gość: Szybki Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.proxy.aol.com 14.04.02, 06:13
            Jest to raczej sprawa prywatna,jezeli czodzi o zarobki czy moje czy rowniez
            Twoje. Pozd. z Kaliforni.
          • Gość: Sylwia Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 14.04.02, 10:45
            Gość portalu: aniutek napisał(a):
            > ja pracuje 3 dni za $150 dziennie smile i jestem happy>

Wow, ja za 5 dni w tygodniu mam 150$ netto ale tez jestem happy.
            Pozdrawiam serdecznie.

• drapieznik Re: Ile zarabiacie NETTO 14.04.02, 15:06
            ale Aniutek nie powiedziala, ze poza tym zarabia przynajmnie $1500 miesiecznie
            (netto) prowadzac dom w tym czasie, ktory moglby jej sie nie wiadomo kiedy
            rozleciec gdyby tego nie robila. Bardzo pochwalam i szkkoda, ze chcesz to
            zmienic.
    • drapieznik Dlaczego Jurek ma obsesje pracy fizycznej? 14.04.02, 05:46
      Czy praca fizyczna jest czyms zlym w oczach Jurka? Ja pracowalem i nadal
      pracuje fizycznie bardzo duzo. W tzw. wolnym czasie, na swoim. I jestem niezly
      w swoim fachu 'po godzinach'. Nie lubie facetow ponizajacych prace fizyczna
      ludzi. Twoja sprawa Jurku czy chcesz taka prace wykonywac, czy nie ale nie
      osmieszaj tych ktorzy ja wykonuja, z dowolnegp powodu.

Przypadek o 'daniu w twarz' za pytanie sie o zarobki to oczywiscie byla
      przenosnia, a ty masz oprocz widocznych wad jedna wielka zalete: brak poczucia
      humoru.
    • Gość: X Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.proxy.aol.com 14.04.02, 08:07
      Stary, podawanie zarobkow netto nie ma sensu. Wyobraz sobie, ze masz firme,
      ktorej jestes jedynym wlascicielem. Firma zarobila na czysto w danym roku,(po
      odliczeniu "corporate tax" pol melona. Sobie wyplaciles pensje $100k, bo to ci
      wystarcza. Od tej pensji zaplaciles podatek powiedzmy $35k. Czy to znaczy, ze
      twoj zarobek netto byl $65k. A jak podliczyc $400k zostawione w firmie jako
      zysk?
    • paw_dady a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 14.04.02, 19:51
      moze ja nie umiem czytac ale tyle gromow posypalo sie na
      MB bo zapytal o zarobki netto. a co w tym zlego?

OK nie chcesz to nie podawaj, chcesz podaj. przecie nikt
      nikogo nie zmusza...

mowienie to nie ma sensu. coz zalezy od was bo co to
      znaczy rozne podatki i rozliczenia w firmy czy odpisy?
      Pytanie bylo sformulowane jasno ile netto (netto = brutto
      - podatki + odliczenia). i nie ma tam nic o jakimkolwiek
      przymusie odpowiedzi.
      • janpaweldwa Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 14.04.02, 19:59
        gnojowate pytanie
        • ro-bert Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 14.04.02, 21:11
          janpaweldwa napisał(a):

> gnojowate pytanie

Bardzo tworcze, to co piszesz!

• Gość: Doki Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: 195.13.24.* 14.04.02, 21:02
        No to cie odesle do swojego postu w tym watku. Nadal uwazam, ze pytanie MB jest
        bez sensu.
        • Gość: MB Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: *.sympatico.ca 14.04.02, 21:54

> No to cie odesle do swojego postu w tym watku. Nadal uwazam, ze pytanie MB jest
          >
          > bez sensu.

Nie jest bez sensu ! Jeden (nie zonaty i bez dzieci) zarabia 100 K $ i zostaje mu
          50 K po podatkach a drugi ma zone i dzieci na utrzymaniu i zarabia 75 K a zostaje
          mu 60 K czyli zarabiajac mniej brutto zostaje mu wiecej netto bo ma zone i dzieci
          co utrzymuje wienc odlicza je w podatkach itp

Chcialem wiedziec ile macie $ do dyspozycji ! Bo ze ktos zarabia tysiace brutto
          to mi nic nie mowi

• Gość: Doki Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: 195.13.24.* 14.04.02, 21:57
            No dobra, dam Ci taki przyklad. Ktos, kto prowadzi dzialalnosc gospodarcza i ma
            jednoosobowa firme. Firma ma przychodu brutto 100000 euro rocznie. Z tego
            wyplaca sobie powiedzmy 1000 euro miesiecznie netto pensji. Co tylko sie da,
            przerzuca na firme jako koszty. To ile ma do dyspozycji?
            • ro-bert Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 14.04.02, 22:06
              Masz, Doki (jak zreszta b. czesto) racje, nie mozna porownywac gruszek z
              jablkami. Moze jednak aby uniknac takiej jalowj, akademickiej dyskusji
              zalozymy, ze nie WSZYSCY z nas posiadaja wlasna firme lub prowadza inny rodzaj
              dzialalnosci gospodarczej na wlasna reke. I wlasnie jesli postawimy to pytanie
              tej RESZCIE to jest ono chyba uzasadnione (dlaczego netto a nie brutto).
              Sens stawiania zas pytan o pieniadze w ogole... no coz, dzentelmeni o
              pieniadzach ponoc nie rozmawiaja ,-)

Pozdr.
              ro-bert
              • Gość: Doki Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: 195.13.24.* 14.04.02, 22:22
                A, skoro tak, to przepraszam. Uparlem sie z ta firma, bo MB sam napisal powyzej:

"Wlasnie jest. Co z tego ze ja zarabiam ponad 1.000.000 $ brutto rocznie jak po
                oplaceniu dostawcow i podatkow itp zostaje mi 2 - 3 % tej sumy"
                • janpaweldwa Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 14.04.02, 22:28
                  Doki masz racje, ale ten MB to glab kapusciany wiec szkoda twojej i zreszta
                  mojej tez, energii. Swoja role spoleczna na tym watku juz spelnilem. Facet jest
                  spalony z tym nikiem. janpaweldwa moze odjesc w spokoju...
                • Gość: MB Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: *.sympatico.ca 14.04.02, 22:30

Dobra ! Mowcie ile macie brutto !

Ja pracuje w domu i wszysko przepisuje na firme : prad, ogrzewanie, wynajem,
                  samochod i pelno innych rzeczy wienc moge brac tylko minumim % jako zarobki i
                  tam mi starcza
                  • Gość: Doki Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: 195.13.24.* 14.04.02, 22:41

>
                    > Dobra ! Mowcie ile macie brutto !
                    >
                    > Ja pracuje w domu i wszysko przepisuje na firme : prad, ogrzewanie, wynajem,
                    > samochod i pelno innych rzeczy wienc moge brac tylko minumim % jako zarobki i
                    > tam mi starcza

No i prosze, ile "masz do dyspozycji"? Przeciez nie 2-3%? Zreszta, jak to liczyc?
                    Jedne rzeczy odlicza sie w calosci, inne w roznych procentach. A jeszcze kredyty,
                    zyski i straty przeniesione/przenoszone na poprzedni/kolejny rok ksiegowy... A
                    chociazby ogrzewanie: ile zuzylbys gdyby nie bylo firmy? Tu wchodzimy na teren
                    pomyslowych ksiegowych, ale ja mojemu za to place, zebym nie musial sie na tym
                    znac.

• janpaweldwa Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 14.04.02, 22:51
                    Pieprzysz jak pogryziony. Marzysz sobie. Odpisac mozesz tylko czesc ktora
                    uzywasz dla biznesu. A jak odpisujesz caly dom to bedziesz mial szybko audit bo
                    to jest glowna czerwona flaga OSLE DARDANELSKI KLAMCO CHOLERNY. G. Prawda, co
                    tym ludziom macisz w glowach. Powtarzasz zaslyszane historyjki przy piwie.

• Gość: Doki Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? IP: 195.13.24.* 14.04.02, 23:20
                      JP2, caly wieczor (czasu europejskiego) uzywasz dosc ostrego jezyka, ale czasem
                      nieslusznie. Dobry fachowiec odpisuje tak, zeby nie rzucalo sie w oczy i moze
                      naprawde duzo uzyskac.
                • paw_dady a jednak nie czytal ;) 15.04.02, 22:09

> A, skoro tak, to przepraszam. Uparlem sie z ta firma,
                  bo MB sam napisal powyzej
                  > :
                  >
                  > "Wlasnie jest. Co z tego ze ja zarabiam ponad 1.000.000
                  $ brutto rocznie jak po oplaceniu dostawcow i podatkow
                  itp zostaje mi 2 - 3 % tej sumy"

hmm moze jestem w bledzie, ale przeczytaj to zdanie
                  jeszcze raz. ja uwazam, ze gosc nie ma zadnej firmy tylko
                  to sa problemy z jezykiem polskim. to sie chyba nazywa
                  forma zezosobowa i chodzi o jej uzycie. to tak jak by po
                  angielsku pisal:
                  'it does not matter that one has a company with turnover
                  of 1M$...'

poza tym mowiac o brutto-netto, z firmami zawsze mozna
                  zalozyc, ze odpisy 'firmowe' jak (samochod, telefon czy
                  inet) nalezy traktowac jako 'dochod'. oczywiscie podajac
                  to. <aha to nie bylo do Ciebie tylko chetnych do podania
                  takich informacji ;-D >

pzr
          • agniechaa Re: a jestescie pewni ze przeczytaliscie post MB? 15.04.02, 02:32

Nie jest bez sensu ! Jeden (nie zonaty i bez dzieci) zarabia 100 K $ i zostaje
            > mu 50 K po podatkach a drugi ma zone i dzieci na utrzymaniu i zarabia 75 K a
            zostaje mu 60 K czyli zarabiajac mniej brutto zostaje mu wiecej netto bo ma zone
            i dzieci co utrzymuje wienc odlicza je w podatkach itp
            >
            > Chcialem wiedziec ile macie $ do dyspozycji ! Bo ze ktos zarabia tysiace brutto
            > to mi nic nie mowi
            >

Ale jak Ci powiem, ze mam np. 60 tys netto to tez Ci wiele nie powie (nie znajac
            np. ilosci osob na moim utrzymaniu czy tez "rodzaju" mojej konsumpcji
            przekladajacej sie na ulgi podatkowe).

Idac za "Twoja logika" - przyznasz, ze 60 tys netto i "single taxpayer" to nie to
            samo co 60 tys netto i niepracujacy maz i trojka dzieci.

• janpaweldwa TEMAT TABU 14.04.02, 21:55
          I o to wlasnie chodzi, ale on tego nie rozumie i wolko: "ja ciem wiedziec"

A pytaj sie glupi MB! Moze ci i jakis lewus odpowie.

• Gość: londoner Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.oxs.stores.easyeverything.com 14.04.02, 22:45
      mimo szczerych checi ni z zab nie rozumiem o co chodzi z pretensjemi do autora
      pytania...jak was ankieter pyta o np:zarobki wyznanie orientacje seksualna to
      tez kazdy go wyzywa ew daje w twarz?znaczy wszystkie tego typu ankiety (te o
      zarobkach wlacznie)sa wyssane z palca?wydaje mi sie ze raz do roku Gazeta
      drukuje "Liste Plac" bedaca wlasnie zestawieniem zarobkow (fakt,w Polsce) i
      jest wyraznie zaznaczone podawana kwota jest netto brutto ew jaka jej
      czesc;czasem calosc;jest placona "pod stolem" bez podatkow ubezpieczen.
      I NP:! (cytuje z pamieci) 10000-tyle wyplaca sobie miesiecznie wlasciciel
      sredniej firmy handlowej w wielkopolsce.,500 zl na reke ma sprzataczka w firmie
      prywatnej na Slasku
      I chyba o to chodzilo autorowi a nie o dyskusje na temat zawilosci
      poszczegolnych systemow podatkowych...
      po prostu o kwote ktora sie ma do dyspozycji,na reke i mozna oczywiscie
      zaznaczyc ze np nie ma sie ubezpieczenia bo to na czarno
      to sie rozpisalem smile
      teraz konkretna odpowiedz na konkretne wg mnie pytanie zarabiam 1200 GBP
      (funtow) za 5 dni w tyg + 1 sobota miesiecznie PO podatku i ubezpieczeniu mam
      nadzieje na rychla podwyzke smile praca fizyczna aczkolwiek samodzielna,lekka i
      przyjemna (elektryka) i zgodna z zainterosowaniami
      dodam ze mowie o londynie a zeby lepiej zobrazowac ile jest "do dyspozycji"
      to:wynajmowany pokoj to 300 GBP,jedzenie 200 GBG, 150GBG 2xna tydz wypad do
      pubu...
      i pozdrowienia dla wszystkich rodakow
      • koles1 Re: Ile zarabiacie NETTO 15.04.02, 00:02
        To jak to jest ? Piszesz, że 200 GBP to wyżywienie. Są firmy, które organizują
        studentom wyjazdy do pracy fizycznej i zarabiają oni tam ok 4 funtów na
        godzinę. Przy 10 h na dobę to wychodzi 200 GBP. Czy taki student ma szansę coś
        na takim wyjeździe zarobić ?
        • emigrantka Do koles1 15.04.02, 01:26
          Mysle ze londoner podal swoje zarobki miesiecznie a wydatki tygodniowo....
          Jedzenie by sie wtedy zgadzalo smile

Okolo £4 na godzine dla studentow to taka mniej wiecej standardowa stawka i po
          10 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu to £200. Tu sie zaczyna problem - czy
          te £200 dostaja "na reke" (moze pracuja na czarno wiec nie placa
          podatku/ubezpieczenia itd) czy od tych £200 placa podatek itd bo to sprawe
          oczywiscie zmienia.

Pozdrawiam z Londynu smile
        • emigrantka Re: Ile zarabiacie NETTO 15.04.02, 01:30
          I o co sie ludziki klocicie? Sama zalozylam kiedys tutaj taki watek i nikt
          nikomu do gardla nie skakal smile Po po co?

Ja zarabiam malo - pracuje "na panstwowym" i na czysto mam troche ponad £1000
          miesiacznie ale niewiele. Ale nie narzekam - prace mam niedaleko, robie to co
          lubie i co mnie interesuje, tylko od 9-5 z godzina na lunch (czyli 35 godzin
          tygodniowo) i bez weekendow. Na zadne szalenstwa nie starcza ale.... Zarabialam
          duzo wiecej ale 3 godziny dziennie siedzialam w zatloczonym metrze i pracowalam
          w dzielnicy gdzie byle jaki lunch pozeral duza czesc mojej wyplaty nie mowiac
          juz o kosztach zwiazanych z tamata praca - ciuchy tez hyhyhy

A teraz mam spokoj smile

Pozdrawiam z Londynu
        • Gość: londoner Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.oxs.stores.easyeverything.com 15.04.02, 21:39
          koles1 napisał(a):

> To jak to jest ? Piszesz, że 200 GBP to wyżywienie. Są firmy, które organizują
          > studentom wyjazdy do pracy fizycznej i zarabiają oni tam ok 4 funtów na
          > godzinę. Przy 10 h na dobę to wychodzi 200 GBP. Czy taki student ma szansę coś
          > na takim wyjeździe zarobić ?

200 GBG na jedzenie wydaje na miesiac.lubie zjesc w cos w miare
          smacznego...troche gotuje raz w tyg obiad w knajpie na poziomie np 10-15 GBG jak
          nie mam natchnienia (mieszkam sam)gotowac znaczy stac przy garach godzine 20 min
          jesc i jeszcze potem pozmywac to kupuje cos typu pizza,kurczak z frytkami za 4-5
          £ i mam obiad z glowy,natomiast przy zdolnosciach i checiach!!kulinarnych nie
          byloby problemu z wyzywieniem sie za np 120 £ mies. z tym ze jest jeszcze sprawa
          czasu gdybym mial mozliwosc na pewno wolalbym przepracowac o godzine wiecej
          dziennie i za zarobione pieniadze zjesc w knajpie zdajac sie na profesjonalnego
          kucharza...
          jak ja bym chcial kobiete znalezc z uzdolnieniami kulinarnymi wink)
          ps.studenta :ma szanse
          A/raczej pracuje 6-7 dni w tyg a nie 5
          B/czesto 12 godzin na dobe-w koncu przyjechal w krotkim czasie zarobic a nie na
          wakacje
          C/ja pisalem o miesiecznych wydatkach na tydz wyzywi sie szczegolnie
          na "zadupiu"(duzo taniej niz w londynie) za np 20-25 funtow-wiem,pracowalem
          D/na 99 procent mieszka w jakims wieloosobowym pokoju i placi za to oczywiscie
          mniej czasem wcale,choc znam przypatki ze placili za miejsce w pokojach 6-8 osob.
          po 60 £ na tydz ale to juz jawny przekret
          E/rozrywki w takich miejscach sa na pewno tansze niz puby-wszystko na miejscu-
          wino,kobiety,spiew wink
          2 godz + dojazd=3 dziennie zajmuje mi szkola my english not good english smile

i zgadzam sie w pelni z jedna z dziewczyn czasem nie warto przeginac, tracic
          zdrowia i czasu zeby zarobic pare £, spedzajac zycie na dojazdach,jedzac w
          pospiechu i drogo londyn ogladac "od dolu" 3 godz dziennie w metrze...
          pozdrawiam
        • paw_dady bo studenci zyja nauka !!! ;) (n/t) 15.04.02, 22:16
    • Gość: Stary Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.clover.com.au 15.04.02, 00:54

>
      > Kiedys kumpel mi mmowi ze on zarabia 65.000 $. WOW ! WIelkie pieniadze ! Mowie
      > mu ze moze kupic dom po 2 latach pracy a on mi ze nie bo to BRUTTO ! Po
      > odliczeniu skladek i podatkow to jak obliczyl to mu wyszlo mniej niz ja
      > zarabiam (firma jednoosobowa wienc licze w NETTO)
      >
      > Mozecie mi powiedziec ile zarabiacie NETTO czyli po wszyskich podatkach (nawet
      > tych rocznych). Piszcie tez mniej wiecej gdzie jestescie i co mniej wiecej
      > robicie za te pieniadze
      >
      > Zmiencie nicki jak sie boicie ze bedziecie kojazeni pozniej
      >
      > Dziekuje

Moj mlody przyjacielu, to tylko w Polsce kazdy kazdemu chce wejsc na glowe i do
      kieszeni, i precyzyjnie wiedziec ile kto zarabia netto, i syczec z zawisci ze
      wiecej niz on sam, albo w ogole za duzo. W prywatnych firmach zachodnich dosc
      powszechna jest klauzula w kontrakcie, ze wysokosc pensji jest poufna. Z klauzula
      czy bez klauzuli natomiast wypytywanie ludzi na ten temat jest powszechnie
      uznawane za najsostatniejsze chamstwo.

Na Zachodzie takie pytanko - "ile zarabiasz netto?" to takie same delikatne
      pytanie jak "w jakiej pozycji najchetniej dupczysz swoja zone i ile razy w
      tygodniu?". Jedyna mozliwa odpowiedz to "nie twoj zasrany interes".

Jesli bliski przyjaciel bedzie ci chcial powiedziec ile zarabia brutto czy netto,
      to ci sam powie. Ale jesli bedziesz sie dopytywal, ile kto zarabia, to bardzo
      szybko bedziesz towarzysko skonczony. A w niektorych sferach, jak to ktos tutaj
      celnie wytknal, to i w morde mozna dostac za takie pytania.

Wyluzuj sie, przyjacielu i zajmij sie wlasnymi zarobkami, ktore daj ci Boze jak
      najwyzsze, amen.
      • Gość: A27 Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.proxy.aol.com 15.04.02, 01:45
        Ja jestem chyba amerykanskim odpowiednikiem emigrantki po przelozeniu kursu
        funta na Us value. I w dodatku mamy tak samo na imie.smile Do pracy spacerkiem
        dochodze w 15 minut, lunch wliczony w robote. W ostatni piatek miesiaca do
        domu puszczaja o pierwszej. Diet Coke za darmo a nie z maszyny i poza jedna
        meda ludzie sa fajni. Oczywicie, ze chcialabym zarabiac kiedys przynajmniej 5o
        K, ale jesli nie bede, to i tak mam radosc z tego co robie i co dzieje sie w
        moim zyciu. Ciesze sie, ze wreszcie mam prace, ze jestem zdrowa i ciagle
        mloda. Mam zdrowych rodzicow, kochanego chlopa - itd. Jesli kiedys chcialbym
        miec wiecej pieniedzy to tylko po to by starczylo na wychowanie dzieci.
        • emigrantka Do A27 15.04.02, 02:00
          Heyka smile

Zapomnialas dodac ze obie jestesmy takie mile, skromne, grzeczne itd

hyhyhyhy wink
          • Gość: A27 Re: Do emigrantki IP: *.proxy.aol.com 15.04.02, 02:20
            Jesli Ty jestes Skorpionica to ja wymiekne....
            • emigrantka Do A27 15.04.02, 02:22
              Nie wymiekaj... Lew jestem... nie lubie wymieklych Skorpionow.. lubie
              chrupiace... GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

LOL
              • Gość: Bruno Do wszystkich IP: *.tpl.toronto.on.ca 15.04.02, 21:59
                Moja corka ma masters ; pracuje w duzej amerykanskiej firmie Herman Miller i na czysto zarabia 3500 $
                kanadyjskich na miesiac i tu ktos twierdzi , ze zarabia gotowka 85 K - 100 K pracujac na czarno to bzdury .
                Zarobki sa takie same w USA jak i w Kanadzie tylko , ze tam placa inne dolaro ; takie same nominalnie .
                Na innym poscie ktos sie pytal czy 2000$ USD jest dobra placa w NK w USA .Ja ktory znam USA powiem to
                bardzo dobra placa dla kogos z Polski i dobra dla amerykanina .Wy ludziom wody z mozgu nie robcie .
                • jot-23 Re: Do wszystkich 15.04.02, 22:23
                  Gość portalu: Bruno napisał(a):

> Moja corka ma masters ; pracuje w duzej amerykanskiej firmie Herman Miller i na
                  > czysto zarabia 3500 $
                  > kanadyjskich na miesiac i tu ktos twierdzi , ze zarabia gotowka 85 K - 100 K pr
                  > acujac na czarno to bzdury .
                  > Zarobki sa takie same w USA jak i w Kanadzie tylko , ze tam placa inne dolaro
                  > ; takie same nominalnie .
                  > Na innym poscie ktos sie pytal czy 2000$ USD jest dobra placa w NK w USA .Ja kt
                  > ory znam USA powiem to
                  > bardzo dobra placa dla kogos z Polski i dobra dla amerykanina .Wy ludziom wody
                  > z mozgu nie robcie .

bruno, spokojnie, enjoy your souvlaki.

nikt nie mowil ze 100k na czarno zarabia. pomysl bruno.... zeby wypozyczyc
                  aparament powiedzmy 2br na manhattanie, w dobrej okolicy trzeba zaplacic $3000-
                  $4000 miesiecznie , cash. to jest 50k za samo mieszkanie, nic luksusowego...
                  wiesz i takich mieszkan sa dziesiatki tysiecy... i wszystkie zamieszkale... a w
                  nich...normalni ludzie, zarabiajacy normalne pieniadze...
                  • drapieznik Zaszokowales mnie J-23 16.04.02, 02:26
                    $4000 miesiecznie!! wspolczuje.

A $24,000 to duzo pieniedzy jak ktos sie umie gospodarowac.
    • Gość: Mister Re: Ile zarabiacie NETTO - zawracanie glowy IP: 145.4.198.* 15.04.02, 22:03
      przjrzalem posty - zawracanie glowy ,zadne netto jak mieszkancy USA
      musza sie jeszcze uzbezpieczyc od choroby,bezrobocia,na starosc .
      Przez to zadne porownanie z zarobkami w np.Holandii,gdzie rente ma kazdy
      zapewniona,a wiekszosc ubezpieczen jest obowiazkowa ...
      • Gość: JohnGalt Re: Ile zarabiacie NETTO - zawracanie glowy IP: *.phil.east.verizon.net 16.04.02, 04:11
        Gość portalu: Mister napisał(a):

> przjrzalem posty - zawracanie glowy ,zadne netto jak mieszkancy USA
        > musza sie jeszcze uzbezpieczyc od choroby,bezrobocia,na starosc .
        > Przez to zadne porownanie z zarobkami w np.Holandii,gdzie rente ma kazdy
        > zapewniona,a wiekszosc ubezpieczen jest obowiazkowa ...

I dlatego odradzam mieszkanie w socjalistycznej EU...

Libertarianin
        www.lp.org
    • Gość: Kaya Re: Ile zarabiacie NETTO IP: *.proxy.aol.com 20.04.02, 00:38
      Super temat, gratuluje. Ja tez jestem ciekawa ile zarabiaja Polacy, ktorzy
      wyjechali z Polski. Ja mam Master i pracowalam w dobrej firmie na
      Manhattanie,zarabialam 42 tys. USD czyli po wszelkich oplatach mialam $600 na
      tydzien w kieszeni i wszelkie ubezpieczenia pokryte. Niestety po 9/11 firma
      zaczela zwalniac bardzo duzo osob, na pierwszy ogien poszli Ci, ktorzy mieli
      krotki staz. Ja tam bylam tylko dwa lata. Teraz szukam pracy i oferuja mi
      pomiedzy 22.000 - 30.000 USD na start. Jest to mniej ale jakos przezyje.
      Szkoda, ze mnie sie nie trafila zadna praca za 100 tys. Moze kiedys doczekam.
      Pozdrawiam wszystkich
      Kaya
      • Gość: Bruno Do Kaya i wszystkich IP: 199.71.64.* 20.04.02, 19:53
        Gratuluje slow prawdy .
        • jot-23 Re: Do Kaya i wszystkich 20.04.02, 21:03
          Gość portalu: Bruno napisał(a):

> Gratuluje slow prawdy .

bruno, czemu macaczowi nie gratulujesz? czy tylko gratulujesz tym ktorzy sie
          zdobywaja powiedziec ze im sie obecnie nie powodzi? mmm czyli...innymi slowami
          tak naprawde to gratulujesz sobie, no nie? cieplej ci sie na duchhu robi jesli
          widzisz..prosze kobieta z dyplomem nie ma pracy , tak wyglada swiat, ci wszyscy
          co opowaidaja o tym ze im sie udalo, to oczywiste klamstwa ( tu ci zawtoruje
          nastepny rezydent kanadyjski renka)... i swiat juz wyglada rozowo...zycie jest
          piekne.... do jakiej restauracji sie wybierasz przed plywaniem dzisiaj?
          • Gość: johnny Re: Do Kaya i wszystkich IP: *.client.attbi.com 21.04.02, 00:12
            Przed plywaniem nie powinno sie najadac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka