Dodaj do ulubionych

jezyki: litewski,lotewski i estonski

IP: *.mad.east.verizon.net 15.11.01, 04:06

Ostatnio interesuje mnie taki problem:
W jakim stopniu np. jezyk polski jest podbny do litewskiego, litewski do
lotewskiego a lotewski do estonskiego ? Jakie jest pokrewienstwo miedzy tymi
jezykami ? Czy ktos moglby mi udzielic odpowiedzi ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Qie Re: jezyki: litewski,lotewski i estonski IP: 61.139.145.* 15.11.01, 05:34
      dziwne masz kolego pytania.
      Litewski i lotewski to jezyki z grupy baltyckiej jezykow
      indoeuropejskich.jezykoznawcy uwazaja,ze jezyki te sa najbardziej zblizone do
      tzw. jezyka pra-indoeuropejskiego.Litewski podobno przejawia duze podobienstwo
      w swej gramatyce do sanskrytu.Lotewski jest podobny do litewskiego,ale wzajemne
      zrozumienie uzytkownikow nie jest tak duze jak np.miedzy mowiacymi po polsku i
      czesku.Obecnie nie istnieja juz inne jezyki baltyckie.W przeszlosci byly to
      miedzy innymi jezyki Prusow.Istnieja rowniez teorie o pokrewienstwie jezykow
      baltyckich i slowianskich.W naszej czesci Europy jezyki baltyckie byly uzywane
      wczesniej niz slowianskie.we wczesnym sredniowieczu pas jezykow baltyckich
      rozciagal sie od poludniowej Estonii(nadal istnieja tam male grupy poslugujace
      sie takim jezykiem)po Zachodnie Pomorze.niektorzy naukowcy uwazaja,ze np. jezyk
      kaszubski jest wynikiem nalozenia na siebie substratow baltyckich i
      slowianskich.
      estonski jest jezykiem ugrofinskim, nie jest wiec nawet jezykiem
      indoeuropejskim.Najblizej spokrewniony jest z finskim i saamskim.Innym jego
      krewniakiem w Europie jest wegierski,ale to daleka rodzina i Estonczycy nie
      rozumieja prawie nic po wegiersku i vice versa.Finowie i Estonczycy rozumieja
      sie zas bez wiekszych problemow.
      Podsumowujac,jadac na Litwe i Lotwe nie zrozumiesz nic po litewsku i
      lotewsku,chyba,ze pojedyncze slowa polskiego pochodzenia (w litewskim).w
      Estonii tym bardziej nic nie zrozumiesz.Lotysze i Liwini nie rozumieja nic po
      estonsku i vice cersa.Wiem,ze najczesciej komunikuja sie miedzy soba po
      rosyjsku lub (w przypadku mlodziezy) po angielsku.
      Pozdrawiam
      Qie
      • Gość: TIKO Re: jezyki: litewski,lotewski i estonski IP: 213.98.114.* 15.11.01, 23:09
        Gość portalu: Qie napisał(a):

> dziwne masz kolego pytania.
        > Litewski i lotewski to jezyki z grupy baltyckiej jezykow
        > indoeuropejskich.jezykoznawcy uwazaja,ze jezyki te sa najbardziej zblizone do
        > tzw. jezyka pra-indoeuropejskiego.Litewski podobno przejawia duze podobienstwo
        > w swej gramatyce do sanskrytu.Lotewski jest podobny do litewskiego,ale wzajemne
        >
        > zrozumienie uzytkownikow nie jest tak duze jak np.miedzy mowiacymi po polsku i
        > czesku.Obecnie nie istnieja juz inne jezyki baltyckie.W przeszlosci byly to
        > miedzy innymi jezyki Prusow.Istnieja rowniez teorie o pokrewienstwie jezykow
        > baltyckich i slowianskich.W naszej czesci Europy jezyki baltyckie byly uzywane
        > wczesniej niz slowianskie.we wczesnym sredniowieczu pas jezykow baltyckich
        > rozciagal sie od poludniowej Estonii(nadal istnieja tam male grupy poslugujace
        > sie takim jezykiem)po Zachodnie Pomorze.niektorzy naukowcy uwazaja,ze np. jezyk
        >
        > kaszubski jest wynikiem nalozenia na siebie substratow baltyckich i
        > slowianskich.
        > estonski jest jezykiem ugrofinskim, nie jest wiec nawet jezykiem
        > indoeuropejskim.Najblizej spokrewniony jest z finskim i saamskim.Innym jego
        > krewniakiem w Europie jest wegierski,ale to daleka rodzina i Estonczycy nie
        > rozumieja prawie nic po wegiersku i vice versa.Finowie i Estonczycy rozumieja
        > sie zas bez wiekszych problemow.
        > Podsumowujac,jadac na Litwe i Lotwe nie zrozumiesz nic po litewsku i
        > lotewsku,chyba,ze pojedyncze slowa polskiego pochodzenia (w litewskim).w
        > Estonii tym bardziej nic nie zrozumiesz.Lotysze i Liwini nie rozumieja nic po
        > estonsku i vice cersa.Wiem,ze najczesciej komunikuja sie miedzy soba po
        > rosyjsku lub (w przypadku mlodziezy) po angielsku.
        > Pozdrawiam
        > Qie

Nic dodac nic ujac -perfect ! gratulowac rozeznania
      • Gość: lang Re: jezyki: litewski,lotewski i estonski IP: *.mad.east.verizon.net 17.11.01, 03:21
        Dzieki za wspaniale wyjasnienie. Cos mi sie ubzdzilo ze zaczynajac od polskiego
        przez litewski, lotewski i estonski moznaby skonczyc na finskim.
        Ale teororia upadla bo jak sie dowiedzialam sa to inne zupelnie grupy. Dzieki
        • Gość: ExKrak Re: jezyki: litewski,lotewski i estonski IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.01, 13:08
          Nie wiem tylko dlaczego "dziwne masz kolego pytania".
          Co w tym pytaniu jest dziwnego, "kolego" Quie?
    • ptwo Re: jezyki: litewski,lotewski i estonski 19.11.01, 07:14
      Gość portalu: lang napisał(a):

>
      > Ostatnio interesuje mnie taki problem:
      > W jakim stopniu np. jezyk polski jest podbny do litewskiego, litewski do
      > lotewskiego a lotewski do estonskiego ? Jakie jest pokrewienstwo miedzy tymi
      > jezykami ? Czy ktos moglby mi udzielic odpowiedzi ?

Odpowiedź jest prosta: w żadnym. Litewski i łotewski należą zresztą do innej
      grupy niż estoński. Między estońskim i litewskim oraz łotewskim nie ma żadnych
      podobieństw; wystarczy odwiedzić parę stron int., by się przekonać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka