29.05.10, 09:16
Wiem że o bondolino i o nosidłach ergonomicznych było już ze sto wątków, ale tak naprawdę nie spotkałam się z jednoznaczną odpowiedzią od kiedy można nosić bezpiecznie dla jego rozwoju dziecko? Wiem co pisze producent- powyżej 3500 i 56 cm, ale czy rzeczywiście pozycja dziecka nawiązuje do pozycji w chuście i jest równie bezpieczna? Mam 2 miesięcznego synka-już mogę czy się jeszcze wstrzymać i do kiedy?? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kammik Re: Bondolino 29.05.10, 13:03
      Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jak to w życiu :) Producent
      nosidła Storchenwiege BabyCarier (podobnego w budowie do Bondo) tak pisze:

"Pomimo niekłamanych zalet nosidła Storchenwiege® BabyCarrier, korzystając z
      naszego wieloletniego doświadczenia zalecamy noszenie noworodków w pierwszych
      miesiącach ich życia w chustach wiązanych, a nosidło traktować jako
      alternatywę-krótkie wyjścia, jako drugie nosidło dla rzadziej noszącego rodzica,
      uzasadnione przypadki medyczne (napięcia mięśniowe, które uniemożliwiają mocne
      dociągnięcie chusty) itd. Chusta bowiem w 100% dopasowuje się do sylwetki
      dziecka i rodzica idealnie odciążając kręgosłup oraz wrażliwy układ kostny
      noworodka."
    • paskowka1973 Re: Bondolino 30.05.10, 20:24
      Ja z całą świadomością powiem ci, że bez względu co pisze producent, polecam wszytskie nosidła dla dzieci juz siedzących. Jeżeli chcesz bardzo nosić mniejsze dziecko, to tylko takie stabilnie trzymające głowę i to raczej bardzo krótko, bo uśpienia, szybkiego wyjścia do sklepu itp.
      • mama.rozy Re: Bondolino 30.05.10, 21:31
        my mamy i bondolino i chusty,więc mogę zaświadczyć,że w bondolino dziecko
        siedzące-nie jesteś w stanie tak dobrze się dopiąć-bo w nim niewiele
        wiązania-żeby dziecko trzymało główke stabilnie,jak to możesz zrobić w
        chuście.no i nie możesz zmienić dziecku pozycji,można tylko w pionie.dlatego u
        nas długo była sama chusta,potem na przemian z bondolino,a teraz najmłodsza ma 2
        lata i mąz uwielbia ją nosić właśnie w bondolino.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka