Dodaj do ulubionych

Pomocy co wybrac???

18.04.12, 20:24
Czytam, ogladam i szukam i już zgłupiałam. chusty..nosidełka ;)
W maju urodzi się mój drugi maluszek. Potrzebuje chusty??nosidła ?? żeby rano wraz z maluszkiem odprowadzać starszaka do przedszkola. Niestety przedszkoole jest po schodach, a ja nie bede targać wózka na te 20 minut rano. Możecie coś doradzić, coś co szybko się zakłada, nie jest skomplikowane,, bezpieczne od urodzenia i nie zwali mnie ceną z nóg. Czytam, że najajniejsze są chusty tkane, ale troche mnie to motanie przeraża, może jakaś kółkowa, albo nosidło. Jeśli macie pomysły to piszcie, łacznie z konkretnymi irmamai żebym się nie pogubiłła.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 19.04.12, 11:41
      Nosidełko nadaje się dla dzieci, które już siedzą. Najlepsza w Twoim wypadku byłaby chusta tkana, bo posłuży najdłużej. Jednak rozumiem lęk przed motaniem. Chusta elastyczna jest równie dobra co tkana, niestety służy krócej, do około 8kg. Jest o tyle wygodniejsza, że najpierw motasz, a dopiero potem wkładasz malucha. Ale z drugiej strony w maju może być już ciepło, a chusta elastyczna to jednak trzy warstwy materiału na maluszku i może mu być za ciepło.
      Na Twoim miejscu, przemogłabym się i kupiła jednak tkaną. Nauczenie się jednego wiązania, np kieszonki to nie jest trudna sprawa, wystarczy trochę potrenować. A z chust polecam Ci używaną bawełnianą Nati, na all można kupić za 100zł. Powodzenia
    • agnieszka_i_dzieci Re: Pomocy co wybrac??? 19.04.12, 19:14
      Popieram przedmówczynię - najlepsza mimo wszystko będzie chusta tkana. Dobrze byłoby kupić ją na tyle wcześnie żeby móc "pobawić się" nią przed pojawieniem się malucha (nie piszę o porządnym ćwiczeniu wiązania bo ze sporym brzuszkiem jednak inaczej się chusta układa niż bez). Wiązanie wbrew pozorom nie jest trudne - można poćwiczyć z misiem czy lalką na początek, można nauczyć się z filmików, można wybrać się na kurs...
      Z niepowalających cenowo proponuję Rapalu lub Nati. Obie można kupić także jako używane np. na allegro lub forumowym bazarku (używane mają też tą zaletę, że są już zmiękczone)
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 19.04.12, 19:34
      Czyli jednak chusta tkana?? Powiedzcie tylko jeśli chodzi o tą Nati, nowe znalazłam za 190 zł a na bazarku po 150 zł, czy one nie tracą na wartości?? A chusta kółkowa nie jest latwiejsza do obsługi??
      Dzięki
      • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 19.04.12, 19:47
        Mała różnica w cenie wynika z tego, że to bardzo dobra chusta, która po kilku miesiącach używania jest nawet lepsza niż na początku :)
      • aleksandra1357 Re: Pomocy co wybrac??? 20.04.12, 21:45
        toslawa napisała:

A chusta
        > kółkowa nie jest latwiejsza do obsługi??

Wbrew pozorom chusta kółkowa jest dużo trudniejsza do obsługi, wg. mnie i nie nadaje się do celów, o których piszesz. Przy pierwszym dziecku miałam chustę kółkową: dziecko się w niej darło, krzywiło, broda przyciskała się do mostka, charczało. Jak wreszcie udało mi się dziecko włożyć, to i tak musiałam jedną ręką trzymać chustę, żeby się nie bujała itd. Było bardzo niewygodnie, parę razy udało się tak pójść do sklepu pod domem.
        Z drugim dzieckiem kupiłam tkaną nati. Nauczyłam się wiązać z książeczki, co okazało się naprawdę proste. Dziecko w chuście było zadowolone, chusta ciasno przysznurowana, dziecko ani drgnie (w przeciwieństwie do kółkowej, gdzie dziecko luźno wisi), obie ręce wolne, można ubrać starszaka.
        Ja widzę same zalety tkanej. Kółkową sprzedałam.
      • aamarzena Re: Pomocy co wybrac??? 25.04.12, 00:41
        Dobre chusty nie tracą dużo na wartości, dodatkowo używana chusta jest już "złamana" czyli kilka razy wyprana, noszona, prasowana i po prostu mięciuteńka. Jeśli zależy ci na nowej popatrz na allegro, czasem można znaleźć nową nati za 160-180 zł, używane widziałam za ok. 100 zł.
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 12:17
      hej:)
      kupiłam Nati, podobno uzywaa parę razy, czekam az przyjdzie i zaczne cwiczyc z lalką :)
      • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 19:14
        Dobry wybór! A jaki wzór?
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 20:37
      Hmm nie wiem jaka nazwa, takie grubsze paski w kolorze niebieskim, rózne odcienie.
      • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 20:53
        www.natibaby.pl/allegro/allegrofot/malta3.jpg Malta?
        • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 20:58
          hmm wydaje mi sie ze te paski ciemniejsze sa, bardziej w granat. tylko mnie nie zalamujcie, ze to jakas podróba czy cos :(
          • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 21:00
            allegro.pl/chusta-nati-firmy-natibaby-w-idealnym-stanie-i2288054153.html taki kolor ale tu tez nie ma nazwy
            • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 21:05
              Nie, spokojnie, na 99% to nati fale dunaju, starszy model, ale bardzo dobry. Ja też mam starą nati i jest super :)
              • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 26.04.12, 21:18
                Uff :) w sumie jeśli chodzi o kolor nie jestem wybredna, byleby nie była różowa ;)
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 25.05.12, 09:37
      Hej mam nadzieje że mnie ktoś poratuje. Kupiłam ww chuste na alegro, miała mieć rozmiar M czyli rozumiem, ze 4,6 metra a wczoraj ja zmierzyłam dopiero i pociwczyłam ( przez 3 tyg. byłam w szpitalu - mały ur. sie jako wcześniak) i w chuście tone ...jak ją mierze ma ponad 5 metrów czyli to nie może być M?? Szukam na pudełku i na chuście rozmiaru i nie ma nic. Czy powinna byc jakąs wszywka?? Ja po szpitalu waże 48 kg i mam 164 cm i poprostu tone w tej chuście, więc chce ją zwrócic. Pomocy czy wystrczy zmierzyć jak zrobiłam i bede znała odpowiedz rozmiaru??
      dzieki
      • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 25.05.12, 10:28
        Rozmiar M może się różnić w zależności od firmy i modelu chusty. Na Twoim miejscu oddałabym chustę do krawcowej, by ją przycięła do rozmiaru 4,2 czyli 4,2m prostokąta plus skosy
        • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 25.05.12, 14:18
          Dzięki pewnie tak zrobie, napisałam meila ale pewnie nie bede mogła zwrócić :(
          Czy wszytskie chysty natibaby są też takie szerokie tzn. 70 cm?? Dlaczego nie ma wszywki o rozmiarze, długości itp, itd?
          Dzięki za odpowiedzi na moje mędzenie. Wczoraj udało mi się zachustować się z Miśkiem, ale przez tą długość ciązko mi idzie..cóz zobaczymy
          • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 25.05.12, 19:15
            Szerokość 70 cm teraz może ci się wydawać nieco za duża, ale docenisz gdy będziesz wrzucacać dziecię na plecy :)
            • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 25.05.12, 19:16
              * wrzucać :)
          • czerwcowa_anulka Re: Pomocy co wybrac??? 25.05.12, 20:53
            Chusty tkane mają zwykle 68-70 cm szerokości, co do długości - jeśli nie uda Ci się zwrócić sprzedającemu to po prostu skróć :) Standard do wiązania kieszonki to jest rozmiar 6 (4,7 m) lub dla szczuplejszych osób rozmiar 5 (4,2 m), najprościej chyba byłoby gdybyś po zawiązaniu sprawdziła o ile za długa jest chusta i ciachnęła np u krawcowej. Jeśli będzie ładnie podszyte to potem możesz ją sprzedać mimo skrócenia.
            A ta szerokość na początku wydaje się obszerna - po prostu nadmiar wkładasz pod pupę i pod karczek.
            • afro.ninja Re: Pomocy co wybrac??? 28.05.12, 09:56
              Majac wczesniaka, powinnas wiazac kangurka, to wiazanie dla malutkich dzieci. Do tej chusty najbardziej nadaje sie w miare krotka chusta 3,5-4,2 metry.Wystaw swoja natke na bazarku i wywies ogloszenie, ze potrzebujesz cienkiej i krotkiej chusty.
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 31.07.12, 16:12
      Hej, dawno mnie tu nie było ale przyznam, że chusta mnie strasznie rozczarował (starszy model nati) - gruba, sztywna, za długa...zamotałam młodego raz i się poddałam. Miałam ją sprzedać i tak leżała za łóżkiem, aż do poprzedniego piatku, kiedy to szwagierka chciała zobaczyć jak to się zakłada i zamotałam się, wsadziłam malucha i jemu się strasznie spodobało...usnął. Próbuje codziennie nosić małego - teraz wiąaznie podwójen x, nie umie jeszcze ładnie dociągnąć. Chusta ładnie zmiękła, a ja wieczorem plote na niej warkoczyk ;) Na razie jeszcze nie wychodzę na dwór, służy mi w domku, muszę ją skrócić tak jak koszunia radziła do 4,2 plus skosy. N
      Zastanawiam się też nad jakimś spotakniem z doradcą chustowym lub inną mamą, żeby oceniła czy młody ma dobrą postawę w chuścu. Możecie dać linka, bo gdzieś mi to w jakimś innym wątku migneło i nawet znalazłam wsród tych doradców dwie osoby z Siemianowic a teraz nie mogę znaleźć.
      Za wszelkie rady i sugesteię dzięki:):)
      • kaszunia Re: Pomocy co wybrac??? 01.08.12, 19:42
        Mając tak malutkie dziecko nie wiązałabym 2x, bo powstaje efekt rozjechanej żeby. Lepsza byłaby kieszonka, a najlepszy kangurek.
      • magarynka Re: Pomocy co wybrac??? 02.08.12, 23:21
        Witam!!
        Jestem doradczynią z Piekar Śląskich, możliwe że znalazłaś mnie wsród tych 2 doradczyń z Siemianowic , bo jeszcze do niedawna mieszkałam na "Siemcach" :).
        Zapraszam serdecznie do kontaktu i umówienia sie na konsultacje lub warsztaty.
        Jeśli chcesz bardziej szcegółowych informacji, napisz proszę na warsztaty@magarynka.istore.pl

pozdrawiam
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 31.07.12, 16:24
      Jeszcze pytanko, ile moze kosztować takie spotkanie???
    • toslawa Re: Pomocy co wybrac??? 31.07.12, 22:49
      Dzisiaj poogladałam filmiki na yuotoubie i udało mi się dociagnąć chustę. Czy jakbym wrzuciła jutro fotki to ocenicia czy jest ok, bo nie chce małemu zrobić krzywdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka