Dodaj do ulubionych

nosidło i pytanie o chustę

08.07.13, 14:42
Mój synek ma 3,5 miesiąca i niedawno przekroczył 7kg. Próbowałam noszenia w chuście elastycznej, ale zdarzało mu się protestować, zwłaszcza przy próbach noszenia po domu i robienia jakiś prac domowych, choć mieliśmy też za sobą parę udanych niedługich spacerów.
W weekend byliśmy na wyjeździe i wzięłam na zwiedzanie tylko chustę. Poszliśmy na obiad zaraz po przyjeździe, w drodze do knajpy mały trochę marudził, ale sądziłam, że to z głodu, w knajpie nakarmiłam i po wyjściu próbowałam go wsadzić w chustę dwa razy, ale było szarpanie się po włożeniu i ryk. Więc mąż poniósł go trochę na rękach, ale zaraz mu zaczął przysypiać więc spróbowałam synka kolejny raz włożyć do chusty i tym razem się udało, zasnął.
Pod koniec zwiedzania się obudził i zaczął robić kupę, słyszałam ze 3 razy odgłos wiadomy, potem znowu zaczął płakać więc go wyjmuje z tej chusty i się okazało że całą kupa wypłynęła na chustę, na mnie i na niego... Mieliśmy więc awaryjny odwrót ze zwiedzania, chusta była cała zafajdana i powrót na kwaterę mąż musiał nieść małego na rękach kilka kilometrów.
Jak sobie radzić z kupą w chuście? Powinnam była małego wyjąć jak usłyszałam, że robi?

Zakładanie chusty długo trwa, zwłaszcza jak muszę próbować kilka razy, bo coś synkowi nie pasuje a za 5 min już pasuje dlatego chcę kupić nosidło ergonomiczne Tula. Czy 3,5 miesięczne dziecko będzie coś widzieć w tym nosidle? Boje się, że szelki będą mu zasłaniać widok i będzie protestował. Mogę nie kupować wkładki dla noworodka? Synek już trzyma główkę, tylko czy on się za bardzo nie będzie męczył tym trzymaniem przez ileś godzin, jeszcze jak idę to on jest potrząsany i głowa też mu lata.
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: nosidło i pytanie o chustę 08.07.13, 22:04
      co do kupy w chuście się nie wypowiem, nigdy nam się coś takiego nie przydarzyło ;)
      ale tula dla tak małego szkraba nie będzie zbyt dobrą opcją. trzymanie główki to za mało, żeby dziecko mogło wygodnie i bezpiecznie podróżować w nosidle, nawet z wkładką.
      a z chustą tkaną nie probowałaś się zaprzyjaźnić?
      • lezacybyk Re: nosidło i pytanie o chustę 09.07.13, 10:42
        skoro teraz motanie, wkładanie i wyjmowanie dziecka z elastycznej za długo trwa to chyba w tkanej będzie jeszcze gorzej, bo dodatkowo trzeba dociągać.
    • ciociazlarada Re: nosidło i pytanie o chustę 10.07.13, 00:36
      Twój synek jest już w takim wieku, że lepiej będzie mu na plecach - mniej więcej w wieku 3 mcy dziecko robi się coraz bardziej ciekawskie, zaczyna dostrzegać świat dookoła, więc w chuście z przodu marudzi, wierci się i wygina do tyłu. Najlepszym rozwiązaniem jest wrzucenie dziecka na plecy - do tego potrzebujesz chusty tkanej, ale dużo krótszej niż do wiązań z przodu - dla mamy w rozmiarze 36-40 wystarczy chusta w rozmiarze 4, czyli 3.6 metra. Wiążesz plecak tak, żeby dziecko mogło obserwować świat zza twojego ramienia, tak jak np. tutaj. Na tym zdjęciu moja córa ma niecałe 5 mcy.

Co do kupy, winiłabym raczej kiepską pieluszkę. Mi się też dziecina kilka razy posrała w chuście, nigdy nic nie przeciekło.
      • lezacybyk Re: nosidło i pytanie o chustę 10.07.13, 17:29
        dzięki za odpowiedź. Niestety nie wyobrażam sobie wsadzenie takiego maleńkiego dziecka na plecy, bałabym się wsadzać, i bałabym się podczas noszenia. Btw w elastyku też można na plecach, do mojego jest instrukcja jak to zrobić.
    • czerwiec_2012 Re: nosidło i pytanie o chustę 22.08.13, 01:13
      Ja bym się też bała nosić na plecach... A jaką masz chustę elastyczną? Zaciekawiła mnie opcja motania inna niż z przodu - nie jestem żadną ekspertką, ale nie trafiłam nigdzie na informację, że da się bezpiecznie zamotać elastyka z tyłu, musiałam chyba nie doczytać czegoś.

Mój syn w tuli nosił się od ok. 5-6 miesiąca - wtedy właśnie miał jakieś 7 kg, ale już dobrze trzymał głowę i był na tyle duży, że rozstaw nóżek był ok - kolanka poza panelem (nie mieliśmy wkładki, w ogóle opisałam to na blogu i już tutaj gdzieś też, więc żeby nie zaśmiecać, to odsyłam tam;)). Najlepiej byłoby po prostu przymierzyć, bo tula jest droga, nawet używka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka