filza1 08.10.07, 10:17 Czytałyście na stronie Bebelulu wypowiedź P. Zawitkowskiego o pozycji żabki? www.bebelulu.pl/v2/index.php?lang=pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
werronka10 Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 10:26 no tak, mój syncio nie miał jeszcze 5 miesięcy, jak d dźwignął dupkę do raczkowania. Teraz, po 4 tygodniach dalej tylko dźwiga, bo nie ma pojecia jak się posunąć dom przodu. Pełznie tylko do tyłu. I teraz wiem, skąd to opóźnienie.... Odpowiedz Link
filza1 Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 13:29 Twój synuś to żywczyk. Moja Lena, która jutro skończy 5 m-cy, dupki do góry nie podnosi, nie pełza w żadną stronę, nie przekręca się na boczki. A jak leży na brzuszku, to trzeba TV wlączać na , żeby głowę dłużej przytrzymała . Jest gruba i leniwa, ciągle wisi przy cycu. Wolniej się rozwija, niż moje dwa starsze bąble, ale nie martwię się, bo na pewno nadrobi. A wcale na żabkę jej nie nosiłam, zresztą dopiero zaczynamy tak naprawdę. Myślę, że gdyby było jej niewygodnie w pozycji "żabki", na pewno dałaby głośno znać :))) Moje starsze też najpierw pełzały do tyłu, więc nie masz się czym martwić, to normalne. Pozdrawiam Odpowiedz Link
werronka10 Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 16:26 nie, no mój noszony od szóstego tygodnia w pozycji żabki. i wcale nie uważam, żeby coś z nim było do tyłu, jak zasugerował zawitkowski w swoim artykule. zażartowałam sobie :) nawet młodzik za wcześnie robi pewne rzeczy, bo np szuka podpory i próbuje wstawać. nie ma jeszcze nawet pół roku, więc mu mocno w tym przeszkadzam. poniewaz pediatra zauważyła lekka asymetrię, byliśmy w duzej przychodni rehabilitacyjnej we wrocławiu na konsultacji. pani doktor nauk medycznych specjalista w dziedzinie rehabilitacji dzieci z naprawdę wieloletnim stażem była zachwycona chusta i noszeniem w kieszonce. ale muszę przyznać, że sam moment wtykana dziecka tak srednio jej sie spodobał ;) reasumując> w d... mam opinię specjalisty opłacanego przez bebelulu. pewnie im sprzedaż mooocno spadła więc sobie wypisuja pseudonaukowe bzdury spreparowane przez narodowego rehabilitanta. zaraz pewnie będzie w tvn style program o szkodliwości noszenia dzieci w pionie, bo tam też pchaja kaskę. a niech sobie piszą i mówia co chcą. my tam swoje wiemy :) Odpowiedz Link
ithilhin Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 16:54 akurat Zawitkowski zawsze byl przeciwny zabce i pionizowaniu przed czwartym miesiacem :-) podejrzewam, ze Beblulu nie mialo tu nic do rzeczy, tylko sie tak, no.. wstrzelili akurat. ale fakt: "zabka" w rozumieniu Zawitkowskiego jest szersza od "zabki" w rozumieniu chustowiazanychspecjalistow :-D Odpowiedz Link
bonsai_88 Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 19:28 Mój mały od urodzenia jest noszony w pozycji pionowej [miał lekką dysplazję, więc nosiliśmy się w xx]. I niech nikt mi nie mówi, że miesięczne dziecko ślicznie podnoszące główkę [podnosi na parę minut główkę podpierają się prawie wyprostowanymi rękami], obracające się same na boki [ale to jeszcze znaim zaczeliśmy nosić - nauczył się łobuz jeszcze w szpitalu] jest opóźnione w rozwoju.... że o podnoszeniu tyłka nie wspomnę [dzisiaj zaczeły się pierwsze próby przy przewijaniu] Odpowiedz Link
aj-a Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 10:34 mhm wydaje mi sie ze czytałam gdzieś kiedyś jego pozytywna opinie na temat noszenia dzieci w pozycji żabki, czyli albo facet sie mota albo ja coś pomieszałam Odpowiedz Link
visenna2 Re: Bebelulu o "żabce" 08.10.07, 11:57 Na ten temat była juz dłuuuga dyskusja:) I to niejedna;) O ile pamietam to pod nazwą "pozycja żabki" PZ rozumie coś innego niż my:) Zresztą ten tekst mnie raczej śmieszy, zwłaszcza proponowane ćwiczenia:) Odpowiedz Link
bu-mader anntenka 08.10.07, 20:59 kliknij na stronie głównej"przeczytaj o chustach w >dziecku<" i zjedź prawie na sam dół.tam masz tekst pt."Obalamy mity o pozycji żabki - przeczytaj wypowiedź eksperta Pawła Zawitkowskiego" Odpowiedz Link