aska7c 03.04.08, 12:54 zastanawiam sie nad kupnem chusty....tylko nie wiem ktora wybrac. myslalam nad dwiema tj. bebelulu hamalu albo taka dluga (np. moby d). Moze ktoras z was uzywa tej "moby d"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: wybor chusty 03.04.08, 13:08 aśka, z tego co kojarzę to twoja córcia ma 7 tygodni. Ja bym poleciła długą chustę wiązaną, poczytaj to forum i www.chusty.info/forum - na pewno troszke ci sie rozjasni. Jako ze tam u ciebie cieplej niz u nas to ja bym wybrala pewnie jakąs chuste w naturalnych kolorkach (storch Leo natur czy cos w tym stylu). Odpowiedz Link
lee_a Re: wybor chusty 03.04.08, 13:13 acha - co do moby - są to chyba chusty elastyczne (dziewczyny poprawcie jesli sie myle), polecane dla dzieciaczków do 3 miesiąca. Tkane wiązanki są bardziej uniwersalne i lepiej nosza ciezkie dzieci. Odpowiedz Link
aska7c Re: wybor chusty 03.04.08, 15:20 wlasnie wyczytalam ze te elastyczne sa do ok 3 miesiaca wiec odpada ta moby bo jest elastyczna U mnie jest juz wiosenna pogoda, okolo 20 stopni, i zastanawialam sie czy w tych wiazanych to nie bedzie za cieplo dziecku no i mi. Bo widzialam ze trzeba sie owinac materialem wiec zastanawiam sie czy nie bedzie za cieplo. A moze ta na jedno ramie sobie zakupie, co?? Odpowiedz Link
lee_a Re: wybor chusty 03.04.08, 17:28 jezeli myslisz o chuście kółkowej to to nie najlepszy pomysł, bo twoje dziecko jeszcze nie siedzi więc sobie nie ponosisz na biodrze a potem jak podrosnie to kolkowa jest fajna, ale na krotkie dystanse, bo jednak mocno obciąza jedno ramie. A jak myslisz o "torbie na dziecko" - to daruj sobie... Odpowiedz Link
scharon Re: wybor chusty 03.04.08, 18:04 Sa wiazania na ktorym dziecko ma 2-3 warstwy materialu i takie na ktorym jest tylko jedna warstwa ,mozliwosci wiazan z dlugich chust jest ogromna,wiazanie tylko dostosowuje sie tez oczywiscie do wieku dziecka. Z kolkowa ponosisz dziecie na lezaco ,czyli w kolysce do ok 3 miesiaca -potem moze juz byc maluszek za bardzo ciekawy i taka pozycja moze mu nieodpowiadac i wrocisz do noszenia w kolkowiej dopiero jak dziecie bedzie stabilnie siedziec. Wiec kilka miesiecy moze Ci lezec... polecalabym Ci jednak wiazanke ,ja nosilam w hoppie w lecie i przezylam:)) Odpowiedz Link
mysia125 Re: wybor chusty 03.04.08, 20:39 > jezeli myslisz o chuście kółkowej to to nie najlepszy pomysł, bo > twoje dziecko jeszcze nie siedzi więc sobie nie ponosisz na biodrze Sa kolkowe i kolkowe. W wielu mozesz nosic na biodrze bezpiecznie gdy dziecko samodzielnie trzyma glowke. Wszystko zalezy od materialu, od mamy, dziecka - trzeba przecwiczyc dociaganie. Jak sie da usadowic malucha w bezpiecznej pozycji, to jest ok. Wiazane elastyczne sie naklada w trzech warstwach - to moze byc minus latem. Ale nie musi - elastyczne tez sa w roznych grubosciach. Najlepiej przymierzyc i sprawdzic (polekont np. wypozycza chusty na probe) Jesli jedna jedyna chusta na cale chustowanie - wiazana tkana. Niekoniecznie dluga - moze byc krotka wiazana przez jedno ramie. -- Kasia z Chustomanii Odpowiedz Link