Dodaj do ulubionych

do miłośników grodu Kraka:)

10.02.04, 13:10
słuchajcie, ale nowinki. Dziś się dowiedziałam, że mój kuzyn z Wrocławia
bierze Ślub w marcu i na podróż poślubną wymyślili sobie Kraków.
W związku z tym mam prośbę do Krakowian i miłośników grodu Kraka. Jakie
znacie fajne miejsca (z możliwie dokładnymi adresami please), jakie mogłabym
im polecić. Bo zamierzam im opracować super podróż, hihi.
Mnie do głowy oczywiście oprócz obowiązkowego Wawelu i Kościoła Mariackiego
przyszło do głowy na razie Centrum Kultury Japońskiej i taka fajna kawiarenka
chyba "Camelot" (??) na ulicy Św. Ducha? Ale tego też nie jestem pewna. No
i "Chimera"oczywiście...a jakie Wy macie pomysły??
Obserwuj wątek
    • beauty_baby Re: do miłośników grodu Kraka:) 10.02.04, 13:12
      Koniecznie umieść na trasie ich podróży Kazimierz - piękna, zabytkowa dzielnica
      z mnóstwem urokliwych miejsc:))
    • chiara76 racja!!! 10.02.04, 13:15
      ale gapa ze mnie, oczywiście! Dzięki za podpowiedź!!!
      • kurczak1976 Moze wyprawa na Kopiec z fajnym widokiem? 10.02.04, 13:24
        Dla bardziej sportowych osobnikow, wycieczka do dolinek podkrakowskich :o)

Wiecie co, teraz uswiadomilam sobie ze zyjac w tym miescie juz 27 lat
        stracilam poczucie tego co dla odwiedzajacego moze byc atrakcyjne a co nie:o(
        Dla mnie to wszystko jest po prostu moim miastem, niczym wyjatkowym, tak
        bylo , jest i bedzie -straszne!
        Ale najfajniej dla mnie jest na rynku. Tam zawsze sie cos znajdzie, fajna
        kafejke, kamienice albo ktos cos ciekawego przedstawia na ulicy itp...
        Moze tez Wieliczka jesli jeszcze nie byli?
        • pireneje Re: Moze wyprawa na Kopiec z fajnym widokiem? 10.02.04, 14:00
          Proponuję wycieczkę do kopalni w Wieliczce, godny polecenia jest Kościół
          Franciszkanów i wspaniały witraż Boga Ojca. Romański kościółek Św. Andrzeja,
          Barokowy Kościół Św. Anny, spacer nad Wisłą i Kazimierz z niezliczoną ilością
          kawiarenek, jakże odmiennych od tych w Rynku. Jama Michalika na Floriańskiej,
          Zaułek Niewiernego Tomasza... Opactwo Benedyktynów w Tyńcu, do którego można
          się wybrać drogą rzeczną, małym stateczkiem... To chyba jedna z najciekawszych
          atrakcji turystycznych...Po drodze Klasztor Kamedułów otwarty dla zwiedzających
          Pań tylko kilka razy do roku... i... jak sobie coś jeszcze przypomnę, to
          napiszę... :-)
          P.S. Chociaż ja w podróż poślubna do Krakowa bym się nie wybrała ;-)))))
          • chiara76 dzięki.. 10.02.04, 14:04
            dzięki Pireneje za te uwagi, kościoły to im też polecę, szczególnie ozdabiane
            przez naszych młodopolskich artystów.
            A co do Krakowa na podróż poślubną, rzecz gustu, ja uważam, że pomysł fajnym
            tym bardziej, że oni muszą oszczędzać, nie bardzo stoją z kasą, więc na jakieś
            większe wyjazdy nie mają pieniążków. Tym bardziej, że to cywil na razie, i w
            tym roku chcą jeszcze Ślub kościelny wziąć.
    • aariel Moj kolega z Krakowa... 10.02.04, 13:54
      ...dostal swira na punkcie lokalu "Stalowe magnolie" albo jakos tak. Jak sie z
      nim slysze to on opowiada tylko o tym miejscu.
      • chiara76 Aariel 10.02.04, 13:57
        aariel napisała:

> ...dostal swira na punkcie lokalu "Stalowe magnolie" albo jakos tak. Jak sie
        z
        > nim slysze to on opowiada tylko o tym miejscu.

A możesz się go spytać o jakiś adres? Bo Wiesz, chciałabym, żeby nie ganiali za
        bardzo:)
        • pireneje Stalowe magnolie 10.02.04, 14:02
          Na Jana... ale już nie są trendy :-) Teraz się chodzi na Pl. Nowy :-)
          • m-gosia Pl. Nowy 10.02.04, 14:10
            pireneje napisała:

> Na Jana... ale już nie są trendy :-) Teraz się chodzi na Pl. Nowy :-)

Fakt, Kazimierz, a ostatnio PL. Nowy znów jest "mega-trendy". A tam polecam
            "Alchemię" - tu poptarzec mozna, o czym mowa - www.ga.com.pl/kazkrak3.htm
            • kurczak1976 Alchemia 10.02.04, 14:22
              Jak dla mnie to ta knajpka stracila juz urok. Same poczatki byly super ale
              teraz mam wrazenie zapelnia sie jakimis zblazowanymi pseudoartystami. Nie ma
              juz tego klimatu, tego poczucia ze jestes "u siebie". No i ten dym jest tam
              przerazajacy. Wielki minus za wentylacje

A tak ogolnie to ja juz stracilam bieglosc w krakowskich pubach:o(
              W sumie to juz mnie to tak nie bawi jak kiedys w czasach liceum.
        • aariel Chiara 10.02.04, 14:03
          znalazlam linka:

www.krakow.pl/miasto/krakownoca/stalowe.htm
          tylko, ze tam pisza, ze do tej fajnieszej sali maja wstep tylko osoby z karta
          klubu. No, ale moze dla nowozencow zrobia wyjatek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka