miltonia 15.02.04, 12:34 Kiedy wymawiam slowo Przyszlosc, pierwsza sylaba odchodzi juz do przeszlosci. Kiedy wymawiam slowo Cisza, niszcze ja. Kiedy wymawiam slowo Nic, stwarzam cos, co nie miesci sie w zadnym niebycie. WS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzioszka Dziesięć ważnych słów 15.02.04, 20:08 według Marka Grechuty: 1. Ojczyzna 2. Wolność 3. Władza 4. Prawo 5. Praca 6. Wiedza 7. Solidarność 8. Natura 9. Sztuka 10. Miłość Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Poza czasem 15.02.04, 20:21 "nigdy" - pod żadnym warunkiem, "na święty Nigdy" - zbyt odlegle i bez możliwości realizacji "zawsze" - nieustannie, bądź co bądź, "na zawsze" czyli również ostatecznie i nieodwracalnie Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: Poza czasem 15.02.04, 21:12 poczta do "nigdy -nigdy" czasem jednak dochodzi. a co do "neverlandu"-to chyba bedzie sprzedany ,"zawsze" mozna to zrobic. trzeba tylko zrobic "pierwszy krok". Odpowiedz Link Zgłoś
sabba wlaczyc 16.02.04, 09:07 w imie pokoju, wywoluje we mnie dziwne sprzecznosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: wlaczyc 16.02.04, 12:23 I slusznie, bo to juz jest sofistyka. Zauwazyliscie, ile dranstwa usprawiedliwia sie wyzsza koniecznoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: wlaczyc 16.02.04, 12:34 może być i wymię ojca - to jest dopiero ewenement ;) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka niespodzianka 19.02.04, 21:04 wzbudza niepokój, ciekawość, ekscytację, tęsknotę za Nieznanym.. zdarzenie nie przewidywane, stwarzające homeostatyczne uczucie zadowolenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: niespodzianka 19.02.04, 22:52 Wole bez niespodzianek, za to po mojej mysli. Wtedy jest i homeostatycznie i homeograficznie. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka marzenie 21.02.04, 11:59 roję na javie z całą śmiałością, zatapiam się weń bez pamięci.. a potem z nagła budzę ze snu, ech nadzieje płone.. "samo słowo "marzenie" jest uczciwe.. nieuczciwe mogą być myśli, pragnienia, dążenia, lecz marzenie pozostanie czyste, nawet wtedy, gdy inni wdepczą Ci je w błoto.." ("Dom mojej matki", M. Hłasko) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: marzenie 21.02.04, 12:44 o Jawie na Jawie snic. a po przebudzeniu uslyszec : Surabaya, Johnny ! Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: marzenie 22.02.04, 12:42 a ja przepadłam z kretesem, zaczytuję się w Hłasce - udomawia mnie jakby nie było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jedna_kobieta a'propos Marka Hłaski 01.03.04, 23:11 "niekiedy wilkiem się nazywał lecz wilkiem nie był, raczej chciał być.. gdy cały naród raźnie śpiewał - wolał zawyć.." (A. Osiecka) polecam ciekawie opracowaną stronkę, poświęconą pisarzowi: www.marekhlasko.republika.pl/ szczególnie Milcie, rzecz jasna! "Czy pani wie co to jest ludzkość? Ludzkość jest to parada nikczemnych karzełków. Czy pani wie, co jest największym paradoksem we wszechświecie? Człowiek. Czy pani wie, co to jest - Polska? Jest to kraj, w którym zawsze klęka się przed pałką policjanta, lecz nigdy przed geniuszem.(...) Człowiek przyzna się do wszystkiego, lecz nigdy do samego siebie. Czy pani podziela moje zdanie, Spermensito? Czy pani wie, czysta dzieweczko, ze istnieje na świecie taki kraj, w którym każdy z jego mieszkańców uważa się za zmarnowanego człowieka? Czy pani wie - o pieśni słodyczy! - że jest pod niebem taki kraj, w którym każdy kretyn mający ptasi móżdżek i zbyt słabe ręce do pchania taczek... - w którym każdy łajdak, zanim zdążył innym podstawić nogę i sam wpaść pyskiem w błoto - uważa się za człowieka skrzywdzonego przez historię? Czy pani wie, że jest taki kraj, w którym, gdy złodziej staje przed sądem i skazują go, on z braku argumentów krzyczy: "Jestem Polakiem" - Czy pani wie, że jest taki kraj, który powinien mieć w herbie - zamiast orła - rozwścieczonego indyka z tubą wazeliny w szponach, na tle dwu nahajek z bielonego klozetu z serduszkiem? Kraj, w którym słowo "polityka" od wieków równoznaczne jest ze słowem "oszustwo"?" "W Polsce - Mikołaju, nikt nie przegrywa: w Polsce albo się komuś noga krzywi, albo inni swoją podstawiają, albo - w ostatnim przypadku - to najświętsze słowo Polaków: "pech", tym słowem załatwia się u nas zarówno katastrofy osobiste, jak i narodowe." trza przyznać - mocne teksty! Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: a'propos Marka Hłaski 01.03.04, 23:15 Eda, prawdziwe. I dalej aktualnie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jedna_kobieta Re: a'propos Marka Hłaski 01.03.04, 23:32 niektóre z nich są brutalne i poruszające zarazem, samo życie.. i tak np. opowiadanie "List" traktuje o tym, co trudno człowiekowi odebrać - nadziei.. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: a'propos Marka Hłaski 02.03.04, 00:50 Nie tyle brutalne ile nie upiekszone. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka z listu Agnieszki Osieckiej do M.H. 02.03.04, 09:41 "Marek, masz w sobie to najpiękniejsze, co może mieć człowiek prawdę. Nie chcesz być taki jak świat, w którym żyjesz. Nie zgadzasz się na ten świat. Jesteś najodważniejszy z naszego pokolenia, bo widzisz prawdę nawet tam, gdzie to bardzo boli. Jesteś bardzo piękny i bardzo wiele wart. Dlatego bzdurą są te złe słowa, które o sobie mówisz. I bzdurą jest to, czego się boisz że już nie będziesz pisać. Nie zrezygnujesz z prawdy, więc będziesz pisał. Także najlepiej w naszym pokoleniu. Chyba, że przestaniesz się buntować. Ale to Ci nie grozi, wiem o tym." Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: a'propos Marka Hłaski 06.03.04, 06:17 W niedzielę będzie film Cz.Petelskiego wg Hłaski - ,,Baza ludzi umarłych".Niestety dopiero o 0;05h . Na ,,trójce" Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: Trzy slowa najdziwniejsze. 02.03.04, 22:43 Mozna jeszcze odnaleść czwarty wymiar: Stąd do wieczności - w przypadku jak tu zabraknie miejsca i zrobi się ciasno - tam z pewnoscią miejsca nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Trzy slowa najdziwniejsze. 02.03.04, 23:32 Myślę, że nalezałoby powiedzieć "wymiar piąty". Tu, na tej matce Ziemi mamy aż cztery, z tym ostatnim nieco nieuchwytnym jak nasze myśli. Istniejące realnie a nieosiągalne fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Trzy slowa najdziwniejsze. 03.03.04, 08:53 Przepraszam, a jakie sa te trzy pierwsze wymiary? Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: Trzy slowa najdziwniejsze. 03.03.04, 20:47 Czas,przestrzeń, prędkość? - a czwarty? -- Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka randkowanie 04.03.04, 15:35 hyhy, właśnie doczytałam forumowo, iż jednym z najbardziej surrealnych miejsc na pierwszą randkę jest dach - pije się nań sok z marchewki :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: randkowanie 04.03.04, 15:47 swietne. mozna tez "wprowadzic w zycie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: randkowanie 04.03.04, 21:41 Na blaszanym dachu z kocicą.Dach może nie być rozgrzany.Można dać sobie radę.Ale jak będzie dach spadzisty?. Ale widziałem dwóch grajków jak dawali koncert na dachu. Nie na skrzypcach. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: randkowanie 04.03.04, 21:49 ryszq napisał: > Na blaszanym dachu z kocicą.Dach może nie być rozgrzany.Można dać sobie > radę.Ale jak będzie dach spadzisty?. Ale widziałem dwóch grajków jak dawali > koncert na dachu. Nie na skrzypcach. > Inaczej mówiąc:"Kotka na gorącym blaszanym dachu". Richarda Brooksa. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: randkowanie 04.03.04, 22:39 A Lizka nieżle się w nią wcieliła.Chyba była w swojej najlepszej formie.Tak to robi chodzenie po dachach.Poczekam na ciepełko, jeżeli nie złapię formy ,to przynajmniej opaleniznę marcową. Dach u mnie nie spadzisty.I fajny widok. Na 1-szą poczekam do maja( randkę miałem na mysli) Marzec to jednak miesiąc dla kotów. Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka z koncertów 05.03.04, 08:24 słuszaju przyjemnościowo takowego na dwa świerszcze i wiatr w kominie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszq Re: z koncertów 05.03.04, 21:38 edzioszka napisała: > słuszaju przyjemnościowo takowego na dwa świerszcze i wiatr w kominie :) > Aj a uwidieł w na dachu w duecie - grali na jednym flecie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
slovianecka utalentowanie 10.03.04, 11:10 w Czerwonym Borze farsa - żeby uporać się z pretensjami rezerwistów z kategoriami B, D i E wprowadzono jeszcze jedną kategorię, F - zdolny do przebywania na terenie koszar ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinxit Re: utalentowanie 10.03.04, 11:58 gdy ja bylem 'na komisji' na scianie wisialy skrzynki na rozpatrzone wnioski z napisami: "A", "B", "C", "D", "E", "Zgony". Odpowiedz Link Zgłoś