Dodaj do ulubionych

Potrawy wielkanocne

30.03.04, 12:11
Lubicie jajka?
Ja uwielbiam!
Juz sie nie moge doczekac faszerowanych (ktore zawsze ja robie :) )
No i zuuureeekkkk :)
I wszystko takie zolte :)
Obserwuj wątek
    • k.mmilka Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 12:17
      Jajek nie cierpię pod żadną postacią, błe...
      Za to żureeeeeek... :-)))
      No i sałatki z rzeżuchą!
    • a.polonia Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 12:19
      Bardzo lubie swieta wielkanocne, chyba wole nawet od Bozego Narodzenia, jednak
      juz czwarty rok z rzedu spedze je z dala od rodziny, buu, zurek pewnie bedzie z
      torebki!!
      Pola
      • k.mmilka O wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami... 30.03.04, 12:30
        ... Bożego Narodzenia.

a.polonia napisała:
        > Bardzo lubie swieta wielkanocne, chyba wole nawet od Bozego Narodzenia

Dopisuję się. Podstawowa przewaga - jest cieplej.
    • chiara76 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 13:03
      A ja wolę Boże Narodzenie, ale te Święta są ok, bo już wiosenne (chociaż pogoda
      niekoniecznie wiosenna, mówią, że może być chłodno).
      Lubię jajka, ale nie w jakiejś przesadnej ilości.
    • beauty_baby Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 14:23
      Jajka uwielbiam w każdej postaci a już w Wielkanoc to zjadam ich wręcz
      nieprzyzwoite ilości:))
      A jeśli chodzi o świeta to jednak wolę Boże Narodzenie
      • skay5 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 14:43
        ja tylko "sadzone" hihihi, a i faszerowane tez lubie-zalezy jeszcze czym
        hihihih, a święta- to tylko B.N.
        pozdr.
        • kasienka80 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 15:08
          Jajka sa beeee
          nie lubie, poza jajkami, ktore faszeruje moja mama.
          Co jeszcze jest dobre? no wszelkie pieczone miesa i mazurki, serniki.

Wole jednak Boze Narodzenie, ma niepowtarzalna atmosfere.

A w tym roku po raz pierwszy bede bez Swieconki, bo na Wielkanoc przyjezdza
          moja siostra i bedziemy w Strassburgu w sobote. Troche mi smutno !!
          • chiara76 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 15:22
            kasienka80 napisała:

> Jajka sa beeee
            > nie lubie, poza jajkami, ktore faszeruje moja mama.
            > Co jeszcze jest dobre? no wszelkie pieczone miesa i mazurki, serniki.
            >
            > Wole jednak Boze Narodzenie, ma niepowtarzalna atmosfere.
            >
            > A w tym roku po raz pierwszy bede bez Swieconki, bo na Wielkanoc przyjezdza
            > moja siostra i bedziemy w Strassburgu w sobote. Troche mi smutno !!

Kasia, a nie ma tam w okolicy jakiegoś polskiego Kościoła? Mogłabyś iść i sobie
            poświęcić koszyczek, chyba, że chodzi o to, że w ogóle nie będziesz mieć?
            • kasienka80 swieconka 30.03.04, 15:24
              Polski Kosciol jest i ide w niedziele na msze, ale chodzi o to, ze chce z
              siostra koniecznie do strasburga pojechac i tylko sobota wchodzi w gre...

zreszta, taki koszyk bez bazi i takich zielonych listkow (nie wiem jaka to
              roslinka) to nie to samo.

Narysuje sobie koszyk..oooo!!!! i bede miala :-))
              • wakarpl Re: swieconka 30.03.04, 19:29
                Jajka lubie, a w swieta nawet nie licze ile ich pochlanaim.
                Jedzonko lubie generalnie kazde, barszczyk wielkanocny, pysznosci, choc nie
                lubie zbyt gestego. W swieta na sniadanie praktycznie moge zywic sie tylko
                ciastami:)
                W tym roku bedzie fajniej, bo dawno w domu nie bylem, do tego bede mial
                Maltanczyka.
                Jesli chodzi o atmosfere swiat to zdecydowanie wole Boze Narodzenie, choc ja w
                ogole lubie swieta, bo starsznie rodzinny jestem:)
              • pireneje Re: do Kasienki-te zielone listki to bukszpan :-) 31.03.04, 14:18
                No właśnie, Kasienko, jak we Francji obchodzone są Święta Wielkanocne?
                • kasienka80 Francuska Wielkanoc 31.03.04, 14:54
                  No tak, bukszpan !!! Dzieki Pirenejka.

Hmm..nie wiem dokladnie, bo moj ukochany Sebus jest niewierzacy :-(( wiec jego
                  rodzina nie obchodzi Swiat.
                  Jedyne co moge powiedziec, to to, ze mnie sie wydaje, ze te swieta nie maja
                  takiego aspektu religijnego jak u nas.
                  Nie ma rezurekcji (nawet w polskim Kosciele msza jest na 9.30), Polacy swieca
                  jajka, ale Francuzi nie maja tej tradycji.
                  Oni maja pelno komercji: czekoladowe jajka, zajace, pelno zolto-zielonych
                  dekoracji...i tyle.
                  Nawet normalnych pocztowek w rozsadnej cenie nie moglam znalezc, bo jedyne co
                  maja to kaarnety rozkladane z kurczakami za 3-4 euro !!!
                  No tyle to ja na kartke nie wydam :-)))
                  • chiara76 o kartkach 31.03.04, 14:58
                    szkoda, że wcześniej się nie poskarżyłaś, to bym Ci doradziła, jak byłaś w
                    Polsce. Otóż ja w tym roku nabyłam wszystkie karty u nas na poczcie, za cenę
                    często...10 razy niższą (tak tak!!) od kartek w Empiku na przykład i jestem z
                    tego bardzo zadowolona, tym bardziej, że strasznie dużo zawsze na to wydajemy.
                    A kartki są bardzo ładne i nic im nie brakuje.
                    • kasienka80 Re: o kartkach 31.03.04, 15:08
                      My czesto kupujemy kartki w kosciele, bo sa naprawde ladne, a duzo tansze.
                      Znalazlam wyjscie, bo wyslalam kartki z Metz i z tylu narysowalam kurczaki ;-)))
                  • pireneje Re: Francuska Wielkanoc 31.03.04, 15:56
                    hmmm... szkoda, że nie mają takich tradycji jak my...
                    • mrouh Re: Francuska Wielkanoc 31.03.04, 16:19
                      Z tego co pamiętam z mojego pobytu to w zasadzie Wielknoc we Francji polega na
                      tym, że jest wolne:-) i że sprzedaje sie mnóstwo czekoladowych jajek. Mała,
                      która się opiekowałam zjadła chyba przy okazji Świąt z tonę czekolady! :-) Ale
                      ja byłam w bardzo ciekawej pod względem rekigijnym rodzinie- Monsieur był Żydem,
                      Madame wychowana po chrześcijańsku, ale praktykująca jogę i bliższa raczej takim
                      klimatom, Mała o imieniu Aurora- ochrzczona, medytowała razem z Mamą a z Tatą
                      obchodziła święta żydowskie, z rodzicami pani, czyli swoimi dziadkami- Boże
                      Narodznie i Wielkanoc:-) Fajnie było:-)))
      • m-gosia Re: Potrawy wielkanocne 31.03.04, 13:40
        A ja lubię Wielkanoc....mam taki sentyment do tych Świąt, szczegolnie od dwóch
        lat, bo wtedy składałam przysięgę małżeńską:)) Wiadomo, że data tych świąt jest
        "ruchoma" więc co niektórym nasza rocznica będzie się kojarzyć po prostu z
        Wielkanocą, a nie z konkretnym dniem...a teń dzień to dzisiaj właśnie:)))
        • mrouh Re: Potrawy wielkanocne 31.03.04, 14:10
          m-gosia napisała:

> A ja lubię Wielkanoc....mam taki sentyment do tych Świąt, szczegolnie od dwóch
          > lat, bo wtedy składałam przysięgę małżeńską:)) Wiadomo, że data tych świąt jest
          > "ruchoma" więc co niektórym nasza rocznica będzie się kojarzyć po prostu z
          > Wielkanocą, a nie z konkretnym dniem...a teń dzień to dzisiaj właśnie:)))

No to gratuluję dwóch lat i życzę następnych wielu, wielu...szczęśliwych!
        • pireneje Re: do M-gosi :-) 31.03.04, 14:11
          Gosiu, wszystkiego najlepszego z okazji Rocznicy Slubu :-)
        • chiara76 Re: Potrawy wielkanocne 31.03.04, 14:40
          m-gosia napisała:

> A ja lubię Wielkanoc....mam taki sentyment do tych Świąt, szczegolnie od dwóch
          > lat, bo wtedy składałam przysięgę małżeńską:)) Wiadomo, że data tych świąt
          jest
          > "ruchoma" więc co niektórym nasza rocznica będzie się kojarzyć po prostu z
          > Wielkanocą, a nie z konkretnym dniem...a teń dzień to dzisiaj właśnie:)))

Moje wielkie Gratulacje dla Obojga i moc uścisków:)
          • aariel Ja tez sie przylaczam.. 31.03.04, 16:03
            ..do zyczen i zycze Wszytkiego Najjjjjlepszego :)
            A bedziecie jakos specjalnie swietowac dzisiaj?
            • m-gosia Re: Ja tez sie przylaczam.. 31.03.04, 20:41
              Dzieki miśki za zyczenia. W tym roku "postawiliśmy" na dziesiata rocznice naszej
              znajomości więc dzisiaj już bardziej kameralnie; byliśmy na obiadku na mieście a
              teraz raczymy się pysznym winkiem:)\
              W galerii można podziwiać mężowskie kwiatki:)hihih
              • _waterfall_ Re: Ja tez sie przylaczam.. 31.03.04, 22:16
                congrats:))))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka