aariel 30.03.04, 12:11 Lubicie jajka? Ja uwielbiam! Juz sie nie moge doczekac faszerowanych (ktore zawsze ja robie :) ) No i zuuureeekkkk :) I wszystko takie zolte :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.mmilka Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 12:17 Jajek nie cierpię pod żadną postacią, błe... Za to żureeeeeek... :-))) No i sałatki z rzeżuchą! Odpowiedz Link Zgłoś
a.polonia Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 12:19 Bardzo lubie swieta wielkanocne, chyba wole nawet od Bozego Narodzenia, jednak juz czwarty rok z rzedu spedze je z dala od rodziny, buu, zurek pewnie bedzie z torebki!! Pola Odpowiedz Link Zgłoś
k.mmilka O wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami... 30.03.04, 12:30 ... Bożego Narodzenia. a.polonia napisała: > Bardzo lubie swieta wielkanocne, chyba wole nawet od Bozego Narodzenia Dopisuję się. Podstawowa przewaga - jest cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 13:03 A ja wolę Boże Narodzenie, ale te Święta są ok, bo już wiosenne (chociaż pogoda niekoniecznie wiosenna, mówią, że może być chłodno). Lubię jajka, ale nie w jakiejś przesadnej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 14:23 Jajka uwielbiam w każdej postaci a już w Wielkanoc to zjadam ich wręcz nieprzyzwoite ilości:)) A jeśli chodzi o świeta to jednak wolę Boże Narodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
skay5 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 14:43 ja tylko "sadzone" hihihi, a i faszerowane tez lubie-zalezy jeszcze czym hihihih, a święta- to tylko B.N. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 15:08 Jajka sa beeee nie lubie, poza jajkami, ktore faszeruje moja mama. Co jeszcze jest dobre? no wszelkie pieczone miesa i mazurki, serniki. Wole jednak Boze Narodzenie, ma niepowtarzalna atmosfere. A w tym roku po raz pierwszy bede bez Swieconki, bo na Wielkanoc przyjezdza moja siostra i bedziemy w Strassburgu w sobote. Troche mi smutno !! Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Potrawy wielkanocne 30.03.04, 15:22 kasienka80 napisała: > Jajka sa beeee > nie lubie, poza jajkami, ktore faszeruje moja mama. > Co jeszcze jest dobre? no wszelkie pieczone miesa i mazurki, serniki. > > Wole jednak Boze Narodzenie, ma niepowtarzalna atmosfere. > > A w tym roku po raz pierwszy bede bez Swieconki, bo na Wielkanoc przyjezdza > moja siostra i bedziemy w Strassburgu w sobote. Troche mi smutno !! Kasia, a nie ma tam w okolicy jakiegoś polskiego Kościoła? Mogłabyś iść i sobie poświęcić koszyczek, chyba, że chodzi o to, że w ogóle nie będziesz mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 swieconka 30.03.04, 15:24 Polski Kosciol jest i ide w niedziele na msze, ale chodzi o to, ze chce z siostra koniecznie do strasburga pojechac i tylko sobota wchodzi w gre... zreszta, taki koszyk bez bazi i takich zielonych listkow (nie wiem jaka to roslinka) to nie to samo. Narysuje sobie koszyk..oooo!!!! i bede miala :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wakarpl Re: swieconka 30.03.04, 19:29 Jajka lubie, a w swieta nawet nie licze ile ich pochlanaim. Jedzonko lubie generalnie kazde, barszczyk wielkanocny, pysznosci, choc nie lubie zbyt gestego. W swieta na sniadanie praktycznie moge zywic sie tylko ciastami:) W tym roku bedzie fajniej, bo dawno w domu nie bylem, do tego bede mial Maltanczyka. Jesli chodzi o atmosfere swiat to zdecydowanie wole Boze Narodzenie, choc ja w ogole lubie swieta, bo starsznie rodzinny jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
pireneje Re: do Kasienki-te zielone listki to bukszpan :-) 31.03.04, 14:18 No właśnie, Kasienko, jak we Francji obchodzone są Święta Wielkanocne? Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Francuska Wielkanoc 31.03.04, 14:54 No tak, bukszpan !!! Dzieki Pirenejka. Hmm..nie wiem dokladnie, bo moj ukochany Sebus jest niewierzacy :-(( wiec jego rodzina nie obchodzi Swiat. Jedyne co moge powiedziec, to to, ze mnie sie wydaje, ze te swieta nie maja takiego aspektu religijnego jak u nas. Nie ma rezurekcji (nawet w polskim Kosciele msza jest na 9.30), Polacy swieca jajka, ale Francuzi nie maja tej tradycji. Oni maja pelno komercji: czekoladowe jajka, zajace, pelno zolto-zielonych dekoracji...i tyle. Nawet normalnych pocztowek w rozsadnej cenie nie moglam znalezc, bo jedyne co maja to kaarnety rozkladane z kurczakami za 3-4 euro !!! No tyle to ja na kartke nie wydam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 o kartkach 31.03.04, 14:58 szkoda, że wcześniej się nie poskarżyłaś, to bym Ci doradziła, jak byłaś w Polsce. Otóż ja w tym roku nabyłam wszystkie karty u nas na poczcie, za cenę często...10 razy niższą (tak tak!!) od kartek w Empiku na przykład i jestem z tego bardzo zadowolona, tym bardziej, że strasznie dużo zawsze na to wydajemy. A kartki są bardzo ładne i nic im nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: o kartkach 31.03.04, 15:08 My czesto kupujemy kartki w kosciele, bo sa naprawde ladne, a duzo tansze. Znalazlam wyjscie, bo wyslalam kartki z Metz i z tylu narysowalam kurczaki ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pireneje Re: Francuska Wielkanoc 31.03.04, 15:56 hmmm... szkoda, że nie mają takich tradycji jak my... Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Re: Francuska Wielkanoc 31.03.04, 16:19 Z tego co pamiętam z mojego pobytu to w zasadzie Wielknoc we Francji polega na tym, że jest wolne:-) i że sprzedaje sie mnóstwo czekoladowych jajek. Mała, która się opiekowałam zjadła chyba przy okazji Świąt z tonę czekolady! :-) Ale ja byłam w bardzo ciekawej pod względem rekigijnym rodzinie- Monsieur był Żydem, Madame wychowana po chrześcijańsku, ale praktykująca jogę i bliższa raczej takim klimatom, Mała o imieniu Aurora- ochrzczona, medytowała razem z Mamą a z Tatą obchodziła święta żydowskie, z rodzicami pani, czyli swoimi dziadkami- Boże Narodznie i Wielkanoc:-) Fajnie było:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
m-gosia Re: Potrawy wielkanocne 31.03.04, 13:40 A ja lubię Wielkanoc....mam taki sentyment do tych Świąt, szczegolnie od dwóch lat, bo wtedy składałam przysięgę małżeńską:)) Wiadomo, że data tych świąt jest "ruchoma" więc co niektórym nasza rocznica będzie się kojarzyć po prostu z Wielkanocą, a nie z konkretnym dniem...a teń dzień to dzisiaj właśnie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Re: Potrawy wielkanocne 31.03.04, 14:10 m-gosia napisała: > A ja lubię Wielkanoc....mam taki sentyment do tych Świąt, szczegolnie od dwóch > lat, bo wtedy składałam przysięgę małżeńską:)) Wiadomo, że data tych świąt jest > "ruchoma" więc co niektórym nasza rocznica będzie się kojarzyć po prostu z > Wielkanocą, a nie z konkretnym dniem...a teń dzień to dzisiaj właśnie:))) No to gratuluję dwóch lat i życzę następnych wielu, wielu...szczęśliwych! Odpowiedz Link Zgłoś
pireneje Re: do M-gosi :-) 31.03.04, 14:11 Gosiu, wszystkiego najlepszego z okazji Rocznicy Slubu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Potrawy wielkanocne 31.03.04, 14:40 m-gosia napisała: > A ja lubię Wielkanoc....mam taki sentyment do tych Świąt, szczegolnie od dwóch > lat, bo wtedy składałam przysięgę małżeńską:)) Wiadomo, że data tych świąt jest > "ruchoma" więc co niektórym nasza rocznica będzie się kojarzyć po prostu z > Wielkanocą, a nie z konkretnym dniem...a teń dzień to dzisiaj właśnie:))) Moje wielkie Gratulacje dla Obojga i moc uścisków:) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Ja tez sie przylaczam.. 31.03.04, 16:03 ..do zyczen i zycze Wszytkiego Najjjjjlepszego :) A bedziecie jakos specjalnie swietowac dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
m-gosia Re: Ja tez sie przylaczam.. 31.03.04, 20:41 Dzieki miśki za zyczenia. W tym roku "postawiliśmy" na dziesiata rocznice naszej znajomości więc dzisiaj już bardziej kameralnie; byliśmy na obiadku na mieście a teraz raczymy się pysznym winkiem:)\ W galerii można podziwiać mężowskie kwiatki:)hihih Odpowiedz Link Zgłoś
_waterfall_ Re: Ja tez sie przylaczam.. 31.03.04, 22:16 congrats:)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś